PREPORUČUJEMO KRATKI VIDEO

„Sedamnaesti u mjesecu bio je poseban dan. Dan plate!“

ritn by: N.Š. | 01.04.2021.
PREPORUČUJEMO KRATKI VIDEO: „Sedamnaesti u mjesecu bio je poseban dan. Dan plate!“
„Sedamnaesti u mjesecu bio je poseban dan za Zenicu. Dan plate u Željezari“, ovim riječima naratora započinje kratki video isječak koji podsjeća na neka druga vremena i značaj kojeg su tvornički giganti imali na cijele gradove. Sve uz snimke na kojima „desetine brojača novca“ uz gomile novčanica pakiraju radničke plaće u kuverte. U nastavku naracije govori se kako bi tog sedamnaestog u mjesecu žene s djecom dočekivale svoje muževe na kapiji zeničke Željezare kako bi ih spriječili da „ne popiju sve za jednu noć“. „Ugostitelji su se posebno pripremali, a uporedo s njima i svi ostali. Prosjaci, džeparoši, dame sumnjivog morala …“, nastavlja narator. ratki je to jednominutni isječak iz dokumentarnog filma u produkciji Centra za razvoj medija i analize Sarajevo, koji je 2019. godine emitirala Al Jazeera Balkans, kao dio trodijelne serije „Raspad industrije u BiH“.

„Sedamnaesti u mjesecu bio je poseban dan za Zenicu. Dan plate u Željezari“, ovim riječima naratora započinje kratki video isječak koji podsjeća na neka druga vremena i značaj kojeg su tvornički giganti imali na cijele gradove. Sve uz snimke na kojima „desetine brojača novca“ uz gomile novčanica pakiraju radničke plaće u kuverte. 

U nastavku naracije govori se kako bi tog sedamnaestog u mjesecu žene s djecom dočekivale svoje muževe na kapiji zeničke Željezare kako bi ih spriječili da „ne popiju sve za jednu noć“.

„Ugostitelji su se posebno pripremali, a uporedo s njima i svi ostali. Prosjaci, džeparoši, dame sumnjivog morala …“, nastavlja narator. 

Kratki je to jednominutni isječak iz dokumentarnog filma u produkciji Centra za razvoj medija i analize Sarajevo, koji je 2019. godine emitirala Al Jazeera Balkans, kao dio trodijelne serije „Raspad industrije u BiH“. Film je posvećen Željezari Zenica nekada najvećoj tvornici u Bosni i Hercegovini te jednoj od najvećih u bivšoj Jugoslaviji. U samoj Zenici maksimalni broj zaposlenih u Željezari u jednom se trenutku popeo na 24.000 radnika, a cijeli kombinat na području Jugoslavije imao je ukupno 63.000 zaposlenih. Prema nekim procjenama u vrijeme emitiranja filma u tvrtci koja je privatizirana radilo je tek oko 2.000 radnika, a zagađenje je, tvrde Zeničani, jednako, ako ne i veće nego prije. 

U nastavku možete pogledati i cijeli dokumentarac.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. BAGATELIZIRANJE SEKSUALNOG NASILJA: Mnoge žrtve ne progovore nikad

  29.11.2021.

  Sofija Kordić

  BAGATELIZIRANJE SEKSUALNOG NASILJA: Mnoge žrtve ne progovore nikad

 2. MELANKOLIJA I KUHANJE IVICE PRTENJAČE: Jeste li doručkovali?

  24.11.2021.

  Ivica Prtenjača

  MELANKOLIJA I KUHANJE IVICE PRTENJAČE: Jeste li doručkovali?

 3. CARSTVO BAŠIBOZUKA: Uvijek ima ko ratovati i to za one koji su davno trebali biti zatvoreni

  14.11.2021.

  Ahmed Burić

  CARSTVO BAŠIBOZUKA: Uvijek ima ko ratovati i to za one koji su davno trebali biti zatvoreni

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije