Povijesni put Hitlerove 'klonje'

ritn by: Mladen Barbarić | 07.05.2013.

Da se razumijemo, priča o Hitlerovom wc-u nema nikakvu specifičnu važnost i jedini razlog što se proširila internetom je taj da zadovolji znatiželju. Povijesne ličnosti imaju tu moć da, osim što proganjaju dugo nakon smrti, izazivaju znatiželju. Notorni zlikovci poput Adolfa Hitlera, posebice.


Aviso Grille (FOTO: wikipedia)

U Dresdenu su negdje 1935. godine napravili porculansku „klonju“ za Hitlerovu stotinjak metara dugačku jahtu Aviso Grille. Upravo je tom jahtom Hitler namjeravao, nakon što osvoji Britaniju, uploviti u London, a potom i sjesti u jedan od tri motorna čamca te produžiti uzvodno do dvorca Windsor koji je već predvidio za svoj londonski dom.

TV POD SVASTIKOM: Televizija je dijete Trećeg Rajha

No, to nije bio jedini propali plan u kojem je sudjelovala Hitlerova jahta. Još 1939. godine Führer je odlučio kako je prirodno da upravo njegov brod predvodi invaziju na Norvešku. Ipak, putem je Aviso Grille naletio na danski trgovački brod koji je doslovce završio na palubi Hitlerove jahte. Kada su Nijemci usred noći krenuli spašavati preživjele u moru, naišli su na stotine golih tijela. Na kraju je, zbog oštećenja, Grille tegljena u lulu Kiel, a jedan od oficira na brodu konstatirao je kako je propala ideja da Hitlerov brod predvodi invaziju. Ipak, ubili smo tristo svinja, zaključio je.


Hitler pozdravlja s palube jahte (FOTO: speedtracktales)

Prema zapisima posade, sam Hitler često je na brodu znao ugostiti brojne delegacije Talijana, Japanaca i Mađara, međutim, mučila ga je morska bolest pa je rijetko odlazio daleko od kopna. Iako je o mornaričkom ratovanju i brodovima općenito znao jako malo, kao pravi tiranin znao je pamtiti sitne detalje na brodu. Potom je uživao ponižavajući časnike ako nisu znali odgovore na njegova pitanja.


Neuništiva WC školjka (FOTO: tabletmag.com)

Posljednju i vjerojatno najvažniju ulogu u povijesti Aviso Grille je odigrao pred sam kraj rata, 1. maja 1945. godine. Naime, upravo s ovog je broda admiral Karl Dönitz oglasio naciji kako prema Führerovoj želji preuzima komandu nad Wehrmachtom nakon Hitlerove herojske smrti.

Da otkrijemo i to, wc školjka koja se pojavila u New Jerseyu, je nakon rata zajedno s jahtom otplovila u Englesku gdje je prodana Kanađaninu koji ju je dvije godine kasnije preprodao stanovitom Georgu Aridi koji je radio po instrukcijama egipatskog kralja Farouka. No, dok je Arid s jahtom došao do Afrike, kralj je izgubio interes te je nesuđeni kupac zaglavio na otvorenom moru s jahtom i računom od 250.000 funti.


Njemački ponos, za razliku od WC školjke odavna je završio u rezalištu (FOTO: speedtracktales)

Napokon ju je oteglio u New York gdje su je zainteresirani ilegalno mogli posjetiti za par centi. Napokon 1951. godine odlučio je prodati u rezalište u New Jerseyu gdje je otišla u povijest. No, vlasniku autopraonice u obližnjem Florenceu, stanovitom Samu Carlaniju, baš je u to vrijeme, početkom '50-ih, zatrebala wc školjka te ju je sa zadovoljstvom koristio do prije dvadesetak godina kada je i „klonju“ i praonicu prodao Gregu Kohfeldtu koji ju danas drži prljavu i gadnu, ali i dalje upotrebljivu u nuždi, u zapuštenoj garaži u New Jerseyu.

Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije