Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu

ritn by: Tata Branko | 13.02.2008.

Ne, nema zabune, bosanski burek! U svim zemljama, gdje jedu burek, burekom nazivaju sve savijače ili pite (Bosanci, ne skačite u zrak pri ovom bogohulnom izrazu) bez obzira na "barutno punjenje", što će reći meso, sir, krumpir, zelje, te, o koje li sramote, jabuke ili (bjež šejtane od mene) grožđe i trešnje...
Jedino u Bosni, naziv burek je rezerviran isključivo za pitu punjenu mesom. To je zaista bosanska posebnost, pa nek im bude.
 
1. faza, priprema jufke (kora, tankog tijesta)
Saspite 1 kilu brašna na dasku, napraviti udubljenje i u njega dodajte malo soli, žlicu ulja i 3 dl mlake vode. Napravite tvrđe tijesto. Podijelite ga na 4 dijela, stavite ih na brašno i pustite 1/2 sata da odstoje. Poslije razvijte tijesta u jufke. Jufke se uvijek moraju malo prosušiti.

2. faza, priprema nadjeva
Sameljite 50 dkg junetine, 25 dkg govedine, nasjeckajte 4 glavice luka, dodajte 2,5 dkg masla (ili žlicu ulja), sol i malo papra te 2 žumanjka. Dobro promiješajte.

3. faza, priprema i pečenje
Jufke premažite masnoćom, krajeve prebacite sa svake strane, ali tako da se spoje. Po sredini stavite nadjev i smotajte u kolut. Stavite ga u sredinu tepsije, a okolo njega zavijte preostale jufke. Pred kraj možete preliti vrhnjem ili mlakom vodom u koju ste stavili malo masla.
 
To je stari recept za bosanski burek. Moram priznati da sam ga napisao drhtavim rukama u strahu od silnih primjedbi koje će se usuti na moju glavu poput lavine. Jer jedni se kunu samo u janjeće meso, a drugi dodaju i svinjsko meso... ukratko, svatko se kune da je njegova varijanta jedina i prava. Svakome toplo preporučujem burek koji Bosanci pripremaju za sebe, u svojoj kući, jer je taj garantirano najbolji. Oni u buregdžinicama su samo nadomjestci domaćih.
E, sad dolazi pitanje, a koja je to količina za jednu osobu? Opet stari odgovor uz stari recept: jedna tepsija po osobi! Puno? Nije puno.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije