LABORATORIJ BUDUĆNOSTI: Zašto je mali egejski otok postao poznat diljem svijeta

LABORATORIJ BUDUĆNOSTI: Zašto je mali egejski otok postao poznat diljem svijeta

Astipaleja je egejski otok u obliku leptira koji je izašao iz svoje čahure. Udaljen i slabo povezan s kontinentalnom Grčkom, ovaj otok je dugo važio za “skriveni raj”, poznat samo malobrojnima. Situacija se promijenila 2020. godine kada je grčka vlada sklopila inovativni ugovor s koncernom Volkswagen o uspostavljanju modernog sustava mobilnosti, jedinstvenog na cijelom Sredozemlju, na otoku Astipaleja. Ovaj ambiciozni plan, podržan projektom EMOBICITY (Interreg Europe) Europske unije, usmjeren je na transformiranje Astipaleje u “otok uzor mobilnosti s nultim utjecajem na okoliš”. Talijanska La Repubblica nazvala ga je “eko-održivim rajem”, proglasivši ga najljepšim grčkim otokom kojeg bi ovog ljeta trebalo posjetiti, dok ga je njemački Handelsblatt opisao kao “laboratorij budućnosti”.
EDIN ZUBČEVIĆ: „Pobjeda SDA vodi nas u izbjeglištvo“

EDIN ZUBČEVIĆ: „Pobjeda SDA vodi nas u izbjeglištvo“

„Ako oni koji su otpali od nas pobijede, odvešće nas to u Tomašice, logore, stratišta i masovne grobnice”, najavila je na predizbornom skupu Sebija Izetbegović, supruga Sina Svoga Oca, šefica SDA, Snaha Svoga Svekra, čovjeka koji nas je kao vođa naroda (po definiciji za sve odgovoran a ne nizašta) odveo „u Tomašice, Srebrenice, u logore, stratišta i masovne grobnice”. Sve to da bi na kraju zadavio Republiku Bosnu i Hercegovinu i priznao Republiku Srpsku u granicama iscrtanim krvlju nevinih. Njihove su kosti ugrađene u njene zidove i temelje. Angažirala se Sebija, nije joj mrsko bilo, da nas upozori – pogrešan izbor vodi Bošnjake u masovne grobnice. Samo da bi njih dvoje i SDA zadržali vlast. Očajnički želi da zadrži vlast da joj ne oduzmu ilegalno stečena zvanja i imanja. I da sve nas koji nismo kao oni rastjera iz Bosne kao sa KCUS-a.
FENOMEN SARAJEVO SAFARIJA: Nije lako zamisliti da su bogataši dolazili pucati u živo meso ljudi

FENOMEN SARAJEVO SAFARIJA: Nije lako zamisliti da su bogataši dolazili pucati u živo meso ljudi

Dugo već jedan slovenački film nije izazvao toliku pozornost „na jugu“, kao što je to slučaj sa naslovom „Sarajevo Safari“, redatelja Mirana Zupaniča. Priča je, stvarno, jeziva: u ratu u Bosni, događale su se krvave i grozne stvari, ali se – na nivou patološke bizarnosti – jedna može posebno izdvojiti. Riječ je o aktivnosti koju je vodio jedan dio Vojske Republike Srpske. To je moralo biti pri samom vrhu komande, jer niko drugi nije mogao organizirati takvu operaciju: ukratko, za vrijeme opsade Sarajeva postojala je mogućnost da se osoba prijavi za to da dođe na položaje, i uz ozbiljnu novčanu naknadu, sa zaštićenog snajperskog gnijezda, puca u živo meso ljudi u gradu. Bogati posjetioci, željni krvave avanture, dovezli bi se prvo avionom u Beograd, odakle su ih prebacivali obično na Pale, brdo iznad Sarajeva.
SRĐAN PUHALO: Jezički dokaz diskriminacije Hrvata u BiH

SRĐAN PUHALO: Jezički dokaz diskriminacije Hrvata u BiH

Povod je fotografija koja se pojavila neki dan na društvenim mrežama, a tiče se glasanja iz inostranstva, na kojoj se vidi na tri jezika napisana jedna te ista poruka, a ja sam pokušao da „provalim“ na kojem jeziku je koja rečenica napisana. Prva rečenica glasi: „U ovu kovertu stavite samo glasačke listiće!!“ i napisana je latinicom. Na prvi pogled ovo bi mogao da bude hrvatski ili bosanski jezik, ali hajdemo malo da to detaljno proanaliziramo. Ovo bi moglo biti napisano i na srpskom jeziku, kao i na crnogorskom, jer i jedan i drugi jezik koriste latiničnu verziju pisma. Znači ova prva rečenica je napisana na srpskom, bosanskom i crnogorskom jeziku, a ono što je sigurno jeste da ovo nije napisano na hrvatskom jeziku, sada ću objasniti zašto.
ZAUZIMANJE EVROPE: Zašto je Musolini ustao iz mrtvih

ZAUZIMANJE EVROPE: Zašto je Musolini ustao iz mrtvih

Umjesto da se ovog oktobra šačica opskuranata okupi u kakvom zamku i obalavi Dučeovu bistu povodom stotinu ljeta od kad je postao premijer Italije, desilo se ono čega se Evropa s pravom bojala. Italija je predala vladu krajnjoj desnici. Fašistički plamen kao simbol zasjao je sa stijega Braće Italije, partije pobjednice izbora. Kako to biva u dobroj horor priči, postoje neočekivani zaokreti, pa braću predvodi jedna markantna sestra. Ne čudite se, fašizam dolazi u krizi, on raste iz krize, kriza je gnojivo iz kojeg bukti plamen fašizma. Fašizam je simptom raspada kapitalističke matematike i kutija sa trikovima koju privilegovane klase koriste da očuvaju svoj monopol. Jedan od najciničnijih trikova, koje su koristili i Hitler i Musolini, bio je briga za potlačene, ostavljene i zgažene ljude koje je sistem ispljunuo kao višak.
BILJEŽNICA ROBIJA K.: Roko i Ćiribela

BILJEŽNICA ROBIJA K.: Roko i Ćiribela

Onda je uza skale od didine kuće penjao se onaj barba Bruno iz pandurije. Barba Bruna su svi zvali Sarđent Ćiribela. To je zato jer pošto barba Bruno piva u crkvenom zboru. Sarđent Ćiribela je pitao: „Šta je bilo? Neko sjeba brojilo za struju, je li?“ Dida i barba Roko su pokazali sa rukama i rekli su: „A e!“ Sarđent Ćiribela je vrtijo sa glavom: „Čoviče! Gledan one engleske serije, Midsamer, Piksamer, kako se sve zovu, i tamo u svakon selu, u zadnjoj pripizdini, berenko jednon misečno neko nekog pribeki! Onom je sa motornon pilon otkinuta glava, oni je isprobivan sa macon, trećog su priklali sa mesarskim nožen, četvrtog su udavili u ribarskoj mriži… A ja na Šolti izlazin na teren kad se nekom sjebe brojilo za struju! Pa nemoš virovat koliko smo zaostali!“ Barba Roko je rekao: „Okej, al nije ni ovo baš bezveze…“ Sarđent Ćiribela ga je prikinijo: „Nemoj me jebat, Roko!“
ŠARENE LAŽE: 2035. je daleko, a izbori su za koji dan

ŠARENE LAŽE: 2035. je daleko, a izbori su za koji dan

Taj epohalni raskorak između veličanstvene vizije i skromnih ličnih mogućnosti raspoznajem i u ovim planovima „urbanog razvoja“ našeg glavnog grada do 2035. SDA-ovi kantonalci, međutim, ne strepe od trenutka kada će se pokazati da je njihova vizija zapravo fantazmagorija. Na raspolaganju im je cjelokupno duhovno nasljeđe veličanstvene islamske civilizacije, pa su odlučili da posegnu za prokušanim receptom Nasrudin-hodže, koji je obećao sultanu da će za tri godine naučiti magare da čita i uzeo pare unapred. Zabrinutu ženu, koja je znala kakva kazna slijedi u slučaju neuspjeha, hodža je umirio svojom vizijom urbanog razvoja: „Za tri godine, il’ ću umrijet ja, il’ sultan, il’ magare“! I zato, „dajmo se k razlogu“ – 2035. je daleko, a izbori su za koji dan…
RADOMIR LAZOVIĆ: Zašto sam se Vučiću obratio s „bebo“

RADOMIR LAZOVIĆ: Zašto sam se Vučiću obratio s „bebo“

Puno medijske pažnje izazvao je Radomir Lazović, poslanik u Skupštini Srbije i šef poslaničke grupe Ne davimo Beograd, kada se prije petnaestak dana za vrijeme skupštinske sjednice o Kosovu, obratio predsjedniku Srbije, Aleksandru Vučići, s riječima – „Ti lutaš bebo, skrenuo si s puta bebo“. Stihovi su to Maye Berović, narodnjačke zvijezde koja izbacuje hit za hitom, a Vučića je ova „prozivka“ očigledno pogodila. Zašto je izabrao da se na ovaj način obrati Vučiću, Lazović je objasnio u intervjuu za Novu.rs. „Pokušao sam da na jednostavan način opišem trenutnu situaciju u društvu i tako poruke našeg pokreta približim i onim ljudima koji možda ne bi slušali ceo moj govor. Vidim da su reakcije dosta dobre, a mislim da je tako jer je svaka reč ova dva kratka stiha pogodila metu", objašnjava Lazović.
OZREN KEBO: Pad Erdogana bio bi dobar i za Tursku i za Bošnjake

OZREN KEBO: Pad Erdogana bio bi dobar i za Tursku i za Bošnjake

Prvi je počeo Milorad Dodik. On Bošnjake intenciozno reducira na vjersku dimenziju i godinama ih zove muslimanima. Odnedavno, Dodikovim putem krenula je njegova vjerna RTRS, najneprofesionalnija televizija na ovim prostorima. I za njih su Bošnjaci misteriozno evoluirali u muslimane. Bošnjačka javnost s pravom se buni protiv pomenutog reduciranja. Ali veći dio te javnosti zašuti kada isti intelektualni zahvat poduzme i njihov „osvjedočeni prijatelj“, Recep Tayyip Erdogan, „čovjek kojem je Alija Izetbegović ostavio Bosnu u amanet“ i lider jedne od najmoćnijih evropskih država. Raznolik i višestruko izdiferenciran narod, koji na godišnjoj razini popije piva i rakije makar koliko i boze i kole, svoditi na samo jednu dimenziju, politička je zloupotreba par excellence.
NULA OD HRIŠĆANSTVA: Šta je Isus Porfiriju?

NULA OD HRIŠĆANSTVA: Šta je Isus Porfiriju?

Zamislimo, godina je trideset i treća. Isus izlazi među ljude da širi svoje učenje. I sad zamislimo, u publici Porfirije. I Porfirije krene da objašnjava Isusu – ne možeš ti da menjaš tradiciju; nije na tebi da rušiš postojeće identitete; imamo mi svoje vrednosti, tvoje nam nisu potrebne. Šta mu kaže Isus? Dobro, ne mora Isus, neka bude Pavle, sredina je prvog veka. Malo pošto je Savle postao Pavle. Prilazi mu Porfirije i objašnjava – ne može se tako menjati identitet i ime: jednom Savle, zauvek Savle. Možemo zamisliti Porfirija i kako viri preko Pavlovog ramena dok ovaj sastavlja poslanice. Pavle piše – svako može postati hrišćanin. Porfirije dobacuje – ne može. I objašnjava – identiteti su zakovani, ne smeju se menjati. Sve u svemu, da je bilo do tog zamišljenog Porfirija – ništa od hrišćanstva.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OJAČAVANJE DESNICE: Diletantizam i veliki troškovi

  13.09.2022.

  Boris Pavelić

  OJAČAVANJE DESNICE: Diletantizam i veliki troškovi

 2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Pošto ženski život?

  03.09.2022.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Pošto ženski život?

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Što će biti s nama sutra?

  20.08.2022.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Što će biti s nama sutra?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije