BILJEŽNICA ROBIJA K.: Problem kulture

BILJEŽNICA ROBIJA K.: Problem kulture

Dida je mene pitao: „Kad su u zadnjen ratu Srbi napali Hrvacku, kako su se Hrvati suprostavili okupaciji?“ Ja sam rekao: „Ne znan, dida!“ Dida je rekao: „Isti čas su izbacili sve srpske knjige iz biblijoteka i knjižara! To se u roku odma uništilo i zapalilo! Najebali su srpski pisci svi do jednog! Istribili smo ih za vike vikova! Bereš? I sve do danas se ćute retaji te oslobodilačke operacije… Evo, kad ti je mater išla u osnovnu, imala je za lektiru Ježovu kućicu od Branka Ćopića! Jel tako ćerce?“ Mama stisnila usta i mučala je. Dida je mene pitao: „A jel ti, unukiću, imaš za lektiru Ježovu kućicu?“ Ja sam rekao: „Neman!“ Dida je rekao: „Naravski da nemaš! Jer pošto je u domovinskon ratu Ćopić jeba ježa!“ Ja sam pitao: „A šta je to Ježova kućica?“ Dida je rekao: „Ježova kućica ti je… kako da ti objasnin…“
ALMIN KAPLAN: Branko iz našeg sela

ALMIN KAPLAN: Branko iz našeg sela

Volio bih da mi neko priča o tome kako je moj pradjed pozirao slikaru Šotri i kako su to ostali seljaci vidjeli. Eto, zbog toga mi je sve ovo važno. Lice koje vidim kad gledam u Šotrin portret moga pretka, blisko mi je. Iako nikada nisam vidio fotografiju dede Alije niti o njemu nešto znam, zahvaljujući Branku Šotri, moj predak i ja smo se susreli. Na sunčan jesenji dan 1955. godine, uz mrginj prema selu, ide slikar Branko Šotra. On i Alija su se dogovorili da mu starac pozira. Starac nije najbolje ni shvatio šta je to poziranje, ali iz poštovanja prema svom mladom prijatelju, sinu pokojnog Danila, prihvatio je. Šotru je prva spazila Alijina žena, moja pranena Munta; pripremala je drva za potpaliti vatru i tad ga je vidjela. „Ustani, čuješ li“, doziva starca koji se bio ispružio na sećiju.
BILJEŽNICA ROBIJA K.: Princ Hari

BILJEŽNICA ROBIJA K.: Princ Hari

Mi smo u školi imali sat vjeronauka. Nama vjeronauk drži ona sestra Melita iz Gospe od cukra. Sestra Melita je sidila u svojoj klupi i piljila je prida se. Mi smo isto piljili u nju. Onda je ona zavrtila sa glavom i rekla je: „E dico moja, nešto nije u redu sa ovin sviton ako se memoari princa Harija čitaju više od Biblije!“ Mi smo zableušili se u nju sa nekuženjem. Onda je sestra Melita rekla: „A kad malo bolje produmaš, obe su te knjige na isti đir…“ Nama je opet uletila tupaja. Onda je ona pederica Sandra pitala: „Na koji đir?“ Sestra Melita je raširila ruke i nakreveljila je facu: „Muškarci pate!“ U razredu je bila tišinčuga. Sestra Melita je rekla: „Jerbo koliko san ja upratila nastavke u Gloriji i Slobodnoj, tu se uglavon opisiva golgota koju je princ Hari prolazija u svojoj familji! Ovi mu je učinija ovo, oni mu je učinija ono, ovi ga je sjeba ovako, oni ga je sjeba onako…"
BILJEŽNICA ROBIJA K.: Mir u svitu

BILJEŽNICA ROBIJA K.: Mir u svitu

Dida Mraz je rekao: „Bravo, mladiću! Svaka čast! Ispalija san od sriće kad san čuja da si za novu godinu poželija da ti Dida Mraz donese mir u svitu!“ Ja sam rekao: „Nisan! Poželija san da mi donese novu bicikletu!“ Dida Mraz je rekao: „Kako, jebate? A bija san miljon posto siguran… Jel to znači da ti ne želiš mir u svitu?“ Ja sam rekao: „Pa želin, šta ga ne bi želija…“ Dida Mraz je pljesnijo sa rukama: „Eto viš, znači da nisan krivo čuja! Bravisimo, mladiću! Moš bit ponosan na sebe šta si poželija mir u svitu! Dida Mraz će se potrudit da ti u dviiljadedvajstrećoj tu želju ispuni!“ Ja sam pitao: „A bicikleta?“ Dida Mrazu je uletilo čudilo: „Kakva bicikleta?“ Ja sam pitao: „Pa oćul ja ti mir u svitu razgledat dok se vozin na novoj bicikleti?“ Dida Mraz je rekao: „Ne kužin zašto bi ga razgledava na bicikleti? Zašto ga ne bi razgleda, šta ja znan, iz autobusa? Ili pješke?“
HTEO JE PAŽNJU I DOBIO JU JE: Gretin tvit za kraj godine

HTEO JE PAŽNJU I DOBIO JU JE: Gretin tvit za kraj godine

Bivši kikbokser, profesionalni ženomrzac i onlajn preduzetnik Endrju Tejt (36) uputio je 27. decembra bahati tvit aktivistkinji Greti Tunberg (19) o svojoj kolekciji sportskih automobila. „Daj mi svoj mejl, da ti pošaljem kompletan spisak mojih automobila i njihovih ogromnih emisija“, napisao je Tejt. Verovatno je mislio da će sebi dići popularnost ismevanjem Gretine posvećenosti klimatskom aktivizmu. Umesto toga, doživeo je debakl. Postoji direktna veza između mačizma i poricanja klimatske katastrofe. To je rezultat one muškosti koju definišu sebičnost i ravnodušnost, individualizam doveden do ekstrema. Njegova antiteza su briga i delovanje za opšte dobro. Mačizam i poricanje ekološke krize, kao i savez sa industrijom fosilnih goriva, za desnicu idu u paketu.
BORIS DEŽULOVIĆ: Uspon i pad hrvatske kune

BORIS DEŽULOVIĆ: Uspon i pad hrvatske kune

U dvadeset osam godina otkako je 1994. uvedena, Hrvatskom je veselo i slobodno cirkuliralo milijardu i petsto sedamdeset milijuna novčanica u ukupnoj vrijednosti od oko stotinu osamdeset osam milijardi kuna, i još tri milijarde kovanica, odnosno deset tisuća tona sitnog novca u vrijednosti od dvije milijarde kuna. I sav taj novac – svih milijardu i pol novčanica i svih deset hiljada tona niklovanih novčića – u tih su dvadeset osam godina pokrali HDZ-ovci. Trpajući ih u omotnice, torbe, naprtnjače, kofere, vreće, sanduke i kontejnere, lopatama ih ubacujući u prtljažnike automobila, teretne vagone i prikolice šlepera, gurajući ih u skrivene štekove, postave kaputa i analne otvore, hadezeovska banda odnijela je svih stotinu osamdeset devet milijardi devetsto devedeset milijuna devetsto devedeset hiljada devetsto devedeset i devet kuna.
BILJEŽNICA ROBIJA K.: Žena u balunu

BILJEŽNICA ROBIJA K.: Žena u balunu

Tata je mami doviknijo: „Pita te ćaća da jel to oš reć da ti je glupa utakmica važnija od njega?“ Mama je doviknila: „Oću!“ Tata je rekao u sluju: „Kaže da oće!“ Dida je pitao: „Šta oće?“ Tata je rekao: „Oće reć da su joj dvajs ludaša šta po ledini trču za balunon važniji od rođenog ćaće!“ Dida je rekao: „Ne mogu virovat, čoviče! Pa ko igra?“ Tata je rekao: „Otkud bi ja zna!“ Dida je rekao: „Pa pitaj je, jebate! Imformiraj se malo!“ Tata je mami doviknijo: „Pita te ćaća da ko igra?“ Mama je doviknila: „Hrvacka protiv Belgije!“ Tata je rekao u sluju: „Kaže da igra Hrvacka protiv Belgije!“ Dida je rekao: „Nemoj me jebat? Kako je to moguće?“ Tata je pitao: „Šta kako je moguće?“ Dida je rekao: „Zašto Hrvacka igra protiv Belgije ako je Brisel glavni grad Hrvacke?“ Tata je rekao: „Neam blage! Ja se ne kužin u nogomet!“ Dida je rekao: „Pa pitaj tuku, klipsone! Imformiraj se malo!“
MOJ PRIJATELJ DAVOR JANJIĆ: Ono puno duše i talenta. Previše za ovakav svijet.

MOJ PRIJATELJ DAVOR JANJIĆ: Ono puno duše i talenta. Previše za ovakav svijet.

Slavan je postao rano. Bio je gotovo dječak. Preko leđa njegove generacije slomila su se kola povijesti puna krvi. A on je živio. Kako je znao i umio. Za najboljima poput njega vuku su razne, često zlurade glasine. Ah, upropastio se, a mogao je ovo i ono! Ali čak i takav, po njihovim kriterijima upropašten, bio je veći od njih. Jezici su uvijek zli zbog puke zavisti. A on je padao i dizao se i radio. Bio je jedan od divnih gubitnika. Tulumario je i u Cannesu i na dodjeli Oscara, ali je znao dočekati zoru i u neuglednim radničkim birtijama, „frontama“ koje rade od jutra do sutra pod krinkom, recimo, kluba igrača domina. Griješio je ali, ajde, vi prvi bacite kamen! Znao je biti i zajeb jer, jebiga, zna to rana slava uraditi dječacima i djevojčicama pa pomisle da je njima sve dozvoljeno.
ALMIN KAPLAN: I ja sam igrao lopte

ALMIN KAPLAN: I ja sam igrao lopte

Nisam još bio ni u školu pošao a odlazio sam na podine, ledinu u kršu iznad sela i tamo gledao starije rođake kako igraju fudbal. Stajao bih po strani i čekao da lopta završi van igrališta kako bih je uzeo i vratio. Znao sam da me gledaju pa sam loptu pokušavao udariti što bolje i tako pred njima pokazati talent za koji sam vjerovao da ga posjedujem. Podine su bile „male“ i „velike“. Između njih je bilo udaljenosti svega dvadeset metara vazdušne linije, s tim da se meni to tada činilo puno više. Sjećam se da smo na velikim podinama, onim udaljenijim od sela, puno puta dočekali akšam. Tad bi od svega, u mraku koji je iz šume izlazio kao da je tamo čitav dan bio pritvoren, vidljiva najduže ostajala bijela lopta. Igralo se sve dok neko ne bi promašio prazan gol, kada bi se naljutio, nešto opsovao, uzeo loptu i demonstrativno napustio igralište.
BILJEŽNICA ROBIJA K.: Korona sjećanja

BILJEŽNICA ROBIJA K.: Korona sjećanja

Ona učiteljica Smilja je pitala: „A di je Robi?“ Moj drug Dino je iz klupe rekao: „Nema ga!“ Uča je zarežala: „Vidin da ga nema! I to baš kad imamo kontrolni iz hrvackog! Nego san pitala di je!“ Dino je rekao: „Izgleda da se još nije vratija iz Vukovara!“ Uči je uletilo čudilo: „Šta radi u Vukovaru?“ Dino je rekao: „Kako šta radi? Vodija ga je tata u kolonu sjećanja!“ Učiteljica Smilja je pitala: „Zašto ga vodi u kolonu sjećanja kad je nastava?“ Dino je dignijo bradu i pitao je: „Mislite da bi bilo bolje da ga nije vodija?“ Uča je zaskvičala: „Nisan to rekla!“ Dino je rekao: „Ne znan, meni je tako zvučalo… Ka ono, da šta roditelji imaju vodit dicu u Vukovar…“ Učiteljica Smilja je dreknila: „A magarče jedan laživi, dabili laživi! Jel ti znaš kad je bila kolona sjećanja?“ Dino je rekao: „U petak!“ Uča je pitala: „A koji je danas dan?“ Dino je rekao: „Ponediljak!“

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. PRŽENJE MOZGA: Vampiri su među nama!

  19.01.2023.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Vampiri su među nama!

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Je li nas opametila 2022.?

  17.12.2022.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Je li nas opametila 2022.?

 3. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Sarajevo

  14.12.2022.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Sarajevo

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije