„OSLONAC“

Uvedena besplatna telefonska linija za podršku mentalnom zdravlju

ritn by: Anton Finderle | 26.08.2022.
„OSLONAC“: Uvedena besplatna telefonska linija za podršku mentalnom zdravlju
Besplatna telefonska linija za podršku mentalnom zdravlju ovih je dana napokon „uključena“ u Rijeci. Broj je 0800 99 77, a liniju je pokrenula Udruga Terra u suradnji s Udrugom za beskućnike i socijalno ugrožene osobe Oaza i Gradom Rijeka. No, nažalost telefonska linija, prema trenutnim mogućnostima, postojat će samo do konca listopada sljedeće godine, do kada traje projekt „Oslonac“ koji provodi Terra, a u sklopu kojeg je pokrenuta i besplatna telefonska linija. „Besplatna telefonska linija funkcionirat će svaki radni dan, dakle od ponedjeljka do petka, od 18 do 20 sati, a namijenjena je svima kojima je potrebna pomoć i podrška bez obzira na spol, dob ili bilo koju drugu odrednicu“, poručuju iz Udruge Terra.

Besplatna telefonska linija za podršku mentalnom zdravlju ovih je dana napokon „uključena“ u Rijeci. Broj je 0800 99 77, a liniju je pokrenula Udruga Terra u suradnji s Udrugom za beskućnike i socijalno ugrožene osobe Oaza i Gradom Rijeka. No, nažalost telefonska linija, prema trenutnim mogućnostima, postojat će samo do konca listopada sljedeće godine, do kada traje projekt „Oslonac“ koji provodi Terra, a u sklopu kojeg je pokrenuta i besplatna telefonska linija. 

„Besplatna telefonska linija funkcionirat će svaki radni dan, dakle od ponedjeljka do petka, od 18 do 20 sati, a namijenjena je svima kojima je potrebna pomoć i podrška bez obzira na spol, dob ili bilo koju drugu odrednicu“, poručuju iz Udruge Terra. 

Objašnjavaju da će na liniji svakodnevno dežurati educirani i supervizirani volonteri iz njihove udruge, a uz njih će biti dostupno i petero stručnih savjetnika za pojedinačne psihoterapije, u slučajevima da građanima koji okrenu besplatni broj takva usluga bude bila potrebna.

„Ovo je dio projekta 'Oslonac' kojem je cilj jačanje organizacijskih kapaciteta za pružanje stručne i volonterske psihosocijalne podrške u kriznim situacijama, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske“, kažu u Terri, napominjući kako je važno da se u lokalnoj zajednici povećava dostupnost psiholoških i socijalnih usluga osobama u riziku te da se stvara dodatna vrijednost projekta edukacijom i uključivanjem volontera u provedbu aktivnosti, kao odgovor na izazove kriznih situacija za mentalno zdravlje građana.

Navode i kako su, osim već spomenutih, glavne aktivnosti projekta „osmišljavanje, izrada i provedba online programa i radionica, pružanja psihološke i savjetodavne pomoći osobama koje su pretrpjele traumu, stres ili gubitak uslijed krizne situacije“. Pri tom će se mapirati potrebe i usluge lokalne zajednice za upravljanje u kriznim situacijama, ne samo u gradu Rijeci nego i u njenoj okolici. Također, pokrenuta besplatna telefonska linija nije ograničena samo na ovaj dio Hrvatske, već broj mogu „okrenuti“ građani iz cijele zemlje, bez obzira na mjesto stanovanja, ukoliko im je ovakav vid pomoći potreban.

Rijeka
Pokrenuta besplatna telefonska linija nije ograničena samo na Rijeku, već broj mogu „okrenuti“ građani iz cijele zemlje (FOTO: Lupiga.Com)

Ideja za „Oslonac“ je nastala još na početku pandemije koronavirusa, negdje u proljeće 2020. godine, kada su shvatili da će pandemija dovesti do povećane potrebe i potražnje građana za psihološkom pomoći. Provedeno je i istraživanje u suradnji s riječkim Filozofskim fakultetom koje je pokazalo da na području Rijeke nema dovoljan broj stručnjaka i savjetovališta ovoga tipa, a odlazak kod „privatnika“, zbog nemalih cijena, ipak nije opcija za većinu građana, pogotovo u vrijeme inflacije koja posljednjih mjeseci nezaustavljivo raste.

„Građani se svakodnevno nose s brojnim problemima, a ove dvije pandemijske godine dodatno su negativno utjecale na mentalno zdravlje stanovništva. U te dvije godine i način rada s našim korisnicima se bitno promijenio, zbog nemogućnosti fizičkog kontakta, uslijed čega smo se oslonili na online platforme pomoću kojih smo ostvarivali komunikaciju“, objasnili su iz Terre. 

Dodatnu prednost pružanja psihološke poći putem telefona vide u činjenici da takav način komunikacije ipak pruža određenu razinu anonimnosti pozivatelja, što ljudima pomaže da se „otvore“ i bez previše kalkulacije govore o problemima koji utječu na njihovo mentalno zdravlje. 

Inače, udruga Terra osnovana je 1998. godine, na inicijativu skupine građana sastavljene uglavnom od liječnika, pedagoga, psihologa i socijalnih radnika koji su u to vrijeme bili uključeni u rad raznih organizacija i ustanova, poput Crvenog križa, Kliničkog bolničkog centra Rijeka ili UNHCR-a. Ubrzo u fokus svog rada stavljaju ovisnike o opojnim drogama, te pokreću program smanjenja zdravstvenih i socijalnih posljedica uzimanja droga, s naglaskom na proaktivnu edukaciju i rad na terenu, a kao odgovor na rastuću epidemiju ovisnosti i realnu opasnost širenja HIV/AIDS epidemije među ovisnicima. U njihovom uredu organizira se zamjena pribora po principu „čisto za prljavo“, dijele se kondomi, te se dio ureda prenamjenjuje u prostor gdje ovisnici tijekom radnog vremena udruge mogu boraviti i razgovarati s volonterima udruge o specifičnim zdravstvenim problemima vezanim za ovisnost, kao što su hepatitis B i C, AIDS, druge spolno prenosive bolesti, apstinencijska kriza, apscesi ili sklerotične vene. Također su sustavno poduzimane akcije uklanjanja ovisničkog pribora koji ovisnici najčešće odbacuju u parkovima, nerijetko u neposrednoj blizini škola i vrtića, što je predstavljalo zdravstveni rizik za širu populaciju. Već tada se utemeljuje i Savjetovalište u kojem je bila dostupna psihološka, psihoterapijska i psihijatrijska usluga ne samo ovisnicima, već širokom krugu korisnika, uglavnom marginaliziranim skupinama i socijalno ugroženim osobama. Samo prošle godine obavljeno je nekoliko stotina razgovora tog tipa. 

Oslonac
Svaki radni dan, od 18 do 20 sati (ILUSTRACIJA: Udruga Terra)

„Terra putem savjetovanja, edukacije i psiho-socijalne podrške radi na smanjenju socijalne isključenosti i unapređenju zdravlja ranjivih i marginaliziranih skupina društva. Svojim djelovanjem doprinosi razvoju civilnog društva i zajednice u kojoj svaki pojedinac može ostvariti svoja prava i razviti se u odgovornog i utjecajnog sudionika. Sve aktivnosti Udruge provodi profesionalni tim zaposlenika, a podršku mu pružaju volonteri i vanjski suradnici stručnjaci“, kažu u ovoj udruzi navodeći i neke osnovne vrijednosti koje zastupaju – humanost, tolerancija, ravnopravnost, solidarnost, suosjećajnost, odgovornost, otvorenost, pristupačnost, iskrenost i profesionalnost. Sve s utopijskom vizijom razvoja društva kojem njihove usluge neće trebati.

Terrina partnerska neprofitna organizacija, Udruga za beskućnike i socijalno ugrožene osobe Oaza za ovaj su projekt dali psihijatricu i psihoterapeutkinju. 

„One će pružati podršku i korisnicima i volonterima u ovom projektu“, objašnjava Dean Travica, predsjednik Oaze koja ima dugogodišnje iskustvo rada sa socijalno ugroženim osobama kojima često pruža i psihosocijalnu pomoć.

Udruga Oaza je osnovana 2010. godine, sa svrhom pružanja potpore socijalno ugroženim osobama i smanjenja pojave socijalne isključenosti u Rijeci, a osnovana je na inicijativu djelatnika Udruge Terra i drugih pojedinaca koji su imali viziju ispravljanja socijalne isključenosti koja je postajala sve izraženija među korisnicima koji su mapirani kroz dugogodišnje programe Terre. Prvi odrađeni projekt se bavio pripremom romske djece iz nužnog smještaja Grada Rijeke za polazak u osnovnu školu. Kasnije su proširili fokus svog djelovanja te su 2013. godine, uz potporu gradskih vlasti, otvorili Prihvatilište za beskućnike, a dvije godine kasnije i prvu Stambenu zajednicu za žene beskućnice na području Rijeke i Primorsko-goranske županije. 

Ove dvije udruge već dugi niz godina intenzivno surađuju na projektima, a kažu kako ih spaja ideja da trebaju dovesti ljude u položaj da prihvate odgovornost nad svojim životom i preuzmu aktivnu ulogu u rješavanju svojih problema, a udruge će ih saslušati, podržati, ohrabriti te, na koncu, pomoći im da to učine.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay

Reflektor

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

 Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost udruge Lupiga

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije