NAGRADA STRUKE

Lupigina reportaža proglašena najboljom reportažom objavljenom 2021. godine

ritn by: Ivor Fuka | 23.10.2022.
NAGRADA STRUKE: Lupigina reportaža proglašena najboljom reportažom objavljenom 2021. godine
Nagradu za najbolju reportažu objavljenu u hrvatskim medijima 2021. godine ovoga je vikenda na festivalu reportaže i reportera, Fra Ma Fu, dobila velika Lupigina reportaža koju potpisuje Hrvoje Ivančić. U konkurenciji 23 reportaže koje su prošle godine objavljivane u domaćim medijima, poput Jutarnjeg lista, Indexa, Večernjeg lista, 24 sata, Slobodne Dalmacije ili T-portala, Ivančićevoj reportaži „NJIHOVI I NAŠI“: Začarani krug najvećeg geta u Hrvatskoj“ žiri je dodijelio prvu nagradu. Žiri ovogodišnjeg festivala sačinjavalo je četvero iskusnih novinara – Sanja Modrić, Mato Pejić, Olga Vujović i Boris Pavelić, a bilo je to osmo izdanje festivala Fra Ma Fu kojeg organiziraju Hrvatsko novinarsko društvo i Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje SINKO.

Nagradu za najbolju reportažu objavljenu u hrvatskim medijima 2021. godine ovoga je vikenda na festivalu reportaže i reportera, Fra Ma Fu, dobila velika Lupigina reportaža koju potpisuje Hrvoje Ivančić. U konkurenciji 23 reportaže koje su prošle godine objavljivane u domaćim medijima, poput Jutarnjeg lista, Indexa, Večernjeg lista, 24 sata, Slobodne Dalmacije ili T-portala, Ivančićevoj reportaži „NJIHOVI I NAŠI“: Začarani krug najvećeg geta u Hrvatskoj“ žiri je dodijelio prvu nagradu.

Žiri ovogodišnjeg festivala sačinjavalo je četvero iskusnih novinara – Sanja Modrić, Mato Pejić, Olga Vujović i Boris Pavelić, a bilo je to osmo izdanje festivala Fra Ma Fu kojeg organiziraju Hrvatsko novinarsko društvo i Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje SINKO.

„NJIHOVI I NAŠI“: Začarani krug najvećeg geta u Hrvatskoj

Drugo mjesto, s reportažom „Taxi blues: Tisuću i jedna neplaćena smjena“, osvojila je Dunja Kučinac s Lupiginog prijateljskog portala Radnička prava, koji je na ovom festivalu imao nekoliko nominiranih reportaža, što je još jedan dokaz kako je ovaj portal iz godine u godinu sve kvalitetniji i sadržajniji. Nagradu za treće mjesto dobio je tekst jednog lokalnog medija, Pakračkog lista, za reportažu „Čardak na nebu, Hawaii na zemlji, šahovnica na krovu“ koju potpisuje Dinko Kliček

„Čast je dobiti nagradu od struke za reportažu, prvenstveno iz razloga jer je riječ o formi koja lagano izumire i nestaje iz medija. Ovo je ipak dokaz da reportaža postoji i da je još uvijek živa. Priča 'Njihovi i naši' nastajala je mjesecima, kroz dane i dane boravka u romskim naseljima u Međimurju. Privilegij je, naime, imati vrijeme za istraživanje što danas, nažalost, uglavnom počiva na entuzijazmu autora. Ali dok je volje bit će i reportaže“, rekao nam je Hrvoje Ivančić nakon primanja prestižne nagrade, napomenuvši kako ima sreće što ne živi od novinarstva pa je ovoj priči mogao posvetiti toliko vremena.

Hrvoje Ivančić
Prva nagrada za Hrvoja Ivančića (FOTO: Lupiga.Com)

Ivančić je izrazio i nadu kako će reportaža ponovno zauzeti svoje zasluženo mjesto u medijima. Istu nadu gaje i organizatori koji ističu kako je za nagradu na ovogodišnjem festivalu konkurirao rekordan broj redakcija i do sada najveći broj reportaža novinara i novinarki, među kojima je bio i značajan broj mladih autora i autorica što upućuje na to da festival ispunjava svoj cilj – reafirmiracija reportaže koja je u hrvatskim medijima posljednjih godina gotovo zaboravljena novinarska forma. 

Ovogodišnji dobitnik, Hrvoje Ivančić, rođen je 1983. godine u Zaboku, a još u ranoj mladosti njegova najveća strast postala su putovanja. Autor je niza putopisa i putopisnih romana, među kojima vrijedi istaknuti „Samsara – put na Istok“ i „Dunavski blues“ za koji je dobio književnu nagradu Rikard Jorgovanić. Prije dvije godine još je jedna njegova reportaža objavljena na Lupigi – „Zaboravljeno srce Afrike“odnijela nagradu Dijana Klarić za najbolji putopis objavljen u Hrvatskoj 2020. godine. Na to putovanje, iz kojeg je donio nagrađenu priču koju smo objavili u dva dijela, otisnuo se noseći sa sobom tek jednu plastičnu vrećicu s osobnim stvarima i novinarskom opremom. 

REPORTAŽA IZ SRCA AFRIKE: Krv na ekvatoru

LUPIGA U POBUNJENIČKOM LOGORU: Kad imaš pušku šanse za poštovanjem ti rastu

Objavljivao je u brojnim medijima, kao što su Globus, Večernji list, Hrvatska radiotelevizija, Jutarnji list, H-alter, Drvo znanja, Rolling Stone, Playboy, T-portal, a za Lupigu kao stalni suradnik piše od 2017. godine, javljajući se iz ratom zahvaćene Sirije, Palestine, Sudana, Ukrajine, Konga, Egipta, Makedonije …

Snimio je dokumentarni film iz Ugande, s temom fair trade sustava pod nazivom „Perlica po perlica“, serijal „Put u Kathmandu“, te dokumentarce „Sirija – zemlja na raskrižju“ i “Sjeverni Kivu – zaboravljeno srce Afrike”.

Za nagrađenu reportažu na festivalu Fra Ma Fu ovaj vrsni putopisac i reporter kroz razdoblje od gotovo godinu dana desetak je puta odlazio u Međimurje i, malo po malo, sklapao komadiće viđenog i ispričanog u kompleksnu priču o životu u getoiziranim romskim naseljima. Već nakon prvih redova ove reportaže, čitatelju je sasvim jasno kako je Ivančić uspio zadobiti potpuno povjerenje svojih domaćina koji su mu otvorili ne samo svoja vrata, nego i duše, pa tako svoje sugovornike može otvoreno pitati i neke stvari koje novinar u prolazu zasigurno ne bi mogao. 

Međimurje
Jedna od fotografija iz nagrađene reportaže (FOTO: Lupiga.Com)

U punokrvnoj reportaži na preko 20 kartica stilski raskošnog teksta Hrvoje Ivančić uspio je čitatelje upoznati s ključnim problemima i hendikepima romskog stanovništva u međimurskim romskim naseljima. U tekstu na vidjelo iznosi svu plejadu predrasuda prema Romima, predrasuda koje se u Međimurju već desetljećima brižno uzgajaju, a „između redova“, kroz razgovore sa sugovornicima, ponudio je neka od rješenja koja bi mogla poboljšati situaciju u getoiziranim romskim naseljima ovog dijela Hrvatske.

Dodatna posebnost Ivančićeve reportaže je i besprijekorno korištenje dijalekta na kojem mu se obraćaju njegovi sugovornici, što značajno podcrtava autentičnost ove priče. A Ivančić je za potrebe ove reportaže imao više od stotinu sugovornika, od kojih nisu svi uvršteni u konačnu verziju teksta. Brižljivo prikupljena svjedočanstva i ispovijesti s terena Ivančić „na papir“ prenosi sasvim neposredno, bez imalo uljepšavanja, „baca“ ih pred čitatelja točno onako kako ih je vidio i čuo.

Inače, festival reportaže i reportera Fra Ma Fu nazvan je po slavnom hrvatskom reporteru Franji Martinu Fuisu (1908. – 1943.) koji se pod svoje radove potpisivao pseudonimom „Fra Ma Fu“.

„Festival je posvećen ovom sjajnom novinaru i autoru besmrtnih reportaža o malim ljudima (i njihovim velikim problemima) čije je sudbine majstorski pretakao u pitke članke. Njegove pjesme slamale su srca obožavateljica, songovi u kabaretskim predstavama nasmijavali publiku, a stripovi za koje je pisao scenarije čitatelje su ostavljali bez daha. Crtao ih je slavni Andrija Maurović i dosezali su goleme naklade“, ističu organizatori. 

Do sad je Fra Ma Fu održavan u Fuisovoj rodnoj Virovitici, potom u Fažani, a posljednjih godina svoj dom je našao u pitoresknom Daruvaru koji tijekom festivala uistinu živi s ovim festivalom i brojnim njegovim gostima. 

Bojana Guberac
Izložba ratnih fotografija Bojane Guberac (FOTO: Facebook/FraMaFu)

Drugog dana festivala u daruvarskom dvorcu Janković gostovala je još jedna Lupigina autorica, Bojana Guberac, i to s izložbom ratnih fotografija. Radi se o fotografijama koje su nastale u jeku ruske invazije na Ukrajinu. U dva tjedna, koliko je boravila u Ukrajini, Bojana Guberac izvještavala je za Lupigu s lokacija koje su se našle pod najžešćim napadima ruske vojske. Osim iz Kijeva, javljala se iz sravnjenje Borođanke, razrušenog Irpinja i kišom projektila zasutog Harkova. Sve u vrijeme kada su hrvatski novinari izvještavali sa sigurne distance. 

LUPIGINA NOVINARKA U HARKIVU: Dobrodošli u ratni pakao iz kojeg bježe svi koji mogu

„Bojana Guberac u Ukrajinu je otišla u potrazi za istinom, da bi tamo, nakon ratnih strahota, pronašla sebe“, stoji, među ostalim, u najavi izložbe.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook/FraMaFu

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije