REAKCIJA DOCUMENTE

„Dodjela nagrade Ivani Petrović je promašaj HND-a i uvreda profesionalnim novinarima“

ritn by: Lupiga.Com | 03.05.2018.
REAKCIJA DOCUMENTE: „Dodjela nagrade Ivani Petrović je promašaj HND-a i uvreda profesionalnim novinarima“
Kada je danas na dodjeli novinarskih nagrada Hrvatskog novinarskog društva objavljeno da jednu od nagrada dobiva Ivana Petrović s Nove TV, Eugen Jakovčić iz „Documente – Centra za suočavanje“ s prošlošću iz protesta je napustio dvoranu HND-a gdje su se dodjeljivale nagrade. Večeras su iz Documente reagirali i službenim priopćenjem u kojem podsjećaju na izvještaj Ivane Petrović o osuđujućoj presudi „hercegbosanskoj šestorci“, ustvrdivši kako njen prilog završava ostrašćenim i huškačkim komentarom nedostojnim novinara – „… ako to tako nastavi, tko će nam čuvati ovaj uski dio granice od Splita do Prevlake? Prema ovoj presudi, vjerojatno mudžahedini povratnici iz Sirije”. Navode kako je dodjela novinarske nagrade Ivani Petrović promašaj HND-a te obezvrjeđivanje same nagrade, kao i uvreda brojnim profesionalnim novinarima.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) povodom Dana slobode medija danas je dodijelio godišnje novinarske nagrade za 2017. godinu. Za novinarku godine proglašena je Maja Sever koja je dobila 203 od ukupno 448 važećih pristiglih glasova članova HND-a. Nagrada za životno djelo uručena je Višnji Biti, novinarki i urednici na Hrvatskom radiju, dok je nagradu Nikša Antonini za novinsku fotografiju dobio fotoreporter Nacionala, Saša Zinaja, i to za fotografiju hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u trenutku kada je uzurpirala premijeru baletne predstave „Labuđe jezero“ u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. Nagradu za snimateljski prilog na televiziji Žarko Kaić osvojili su Zoran Marinović i Marino Grgurev za prilog „Mosul, prva crta bojišnice”, emitiran na Novoj TV.

NOVINARKE LUPIGE OSVOJILE NAGRADE HND-A: Slobodu nam nitko neće dati!

Nagradu Marija Jurić Zagorka za internetsko i za istraživačko novinarstvo ove su godine pripale jednoj osobi - Dori Kršul s portala srednja.hr. Mlada novinarka nagrađena je za tekst „Vican u Akcijskom planu izbacila 129 mjera iz Strategije, isključena djeca iz romske nacionalne manjine i djeca s poteškoćama u razvoju”. Podsjetimo, upravo za rad Dore Kršul hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao kako se radi o „istraživačkom pokušaju” i „preživahnom mistificiranju radnog dokumenta koji je u fazi nacrta”.

Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo dodijeljena je Kristini Turčin za tekst „Ni bračni par bez djece nije obitelj”, objavljen u Jutarnjem listu, dok istoimena nagrada u kategoriji radija nije dodijeljena jer se nijedna od predloženih priča nije posebno isticala. Mariju Jurić Zagorku za televizijsko novinarstvo dobila je Ivana Petrović s Nove TV, i to za izvještavanje iz Haaga tijekom presude „hercegbosanskoj šestorci“. Za razliku od odabira novinara ili novinarke godine, o pobjednicima u ostalim kategorijama odlučuje stručni žiri, koji je posebno oformljen za svaku kategoriju. U trenutku kada je objavljeno kako nagradu dobiva Ivana Petrović, Eugen Jakovčić iz „Documente – Centra za suočavanje“ s prošlošću iz protesta je napustio dvoranu HND-a gdje su se dodjeljivale nagrade.

HND nagrade
S dodjele HND-ovih nagrada (FOTO: Hina/Denis Cerić)

„Većina je odabrala kolegicu Petrović jer smatra kako je u vrlo potresnom danu, u kojem se uživo svjedočilo samoubojstvu generala Slobodana Praljka, svaka dodana informacija bila itekako presudna. A upravo je to učinila Ivana Petrović svojim izvještavanjem iz Haaga. Vrlo je jasno iz minute u minutu svojim britkim i analitičkim stilom izvještavala što se tamo događa. Prva je donijela ekskluzivu kako je general Praljak umro u sudnici, a ne u bolnici. Objasnila je kontekst postupka uključujući njegove ispravnosti i manjkavosti”, stajalo je u obrazloženju žirija te je isto pročitano i u HND-ovoj dvorani. 

I dodjela nagrade i njeno obrazloženje neugodno je iznenadilo okupljene oko „Documente“, koji već godinama prate suđenja za ratne zločine kako pred hrvatskim sudovima, tako i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, pa su večeras reagirali i službenim priopćenjem.

„Nažalost, u svojim izvještajima prilikom izricanja presude u predmetu Prlić i dr., kao i tijekom samog suđenja, Ivana Petrović nikada nije svojim gledateljima pružila analitičko i objektivno sagledavanje brojnih činjenica iznijetih tijekom dugogodišnjeg sudskog postupka. U njezinim izvještajima, što je lako provjeriti, potpuno su izostali iskazi žrtava tijekom dugogodišnjeg suđenja, opis njihova stradanja, dokumentarne snimke kojima se to stradanje ilustrira i dokazi koji potkrepljuju njihovo svjedočenje. Gledateljstvo Nove TV kroz izvještaje Ivane Petrović ostalo je uskraćeno za objektivnu sliku stradanja nedužnih civila, Bošnjaka i Hrvata (srednja Bosna), svih onih koji su unutar 30 BiH općina tako zamišljene tzv. Herceg Bosne trpjeli zločine, deportacije i mučenja u logorima. U Haagu se tijekom izricanja presude u predmetu Prlić i dr. nalazila velika skupina logoraša i žrtava iz Mostara i drugih dijelova BiH, od kojih su neki svjedočili u ovom predmetu kao važni svjedoci. Unatoč njihovom prisutstvu, urednica Nove TV nijednog predstavnika žrtava nije uvrstila u svoje izvještaje i javljanja uživo“, navode iz Documente, zaključujući da je to za svakog profesionalnog novinara sasvim nedopustiv propust

Ivana Petrović
 „… ako to tako nastavi, tko će nam čuvati ovaj uski dio granice od Splita do Prevlake? Prema ovoj presudi, vjerojatno mudžahedini povratnici iz Sirije” - citirala je Documenta Ivanu Petrović (FOTO: Hina/Denis Cerić)

„Ako se ne radi o propustu, onda se radi o propagandisti, a ne o novinaru. U namjere Ivane Petrović ne može se ulaziti, ali novinski izvještaji sa suđenja koji a priori negiraju argumente tužiteljstva, iskaze žrtava i sudskih eksperata, a uvažavaju i prenose isključivo argumente obrane, profesionalno su manjkavi, a, u slučaju ovakvih suđenja, i društveno štetni jer, negirajući zločine koji su se u stvarnosti dogodili, onemogućuju društvu da se oslobodi politike koja je do zločina dovela“, stoji u priopćenju "Documente".

U "Documenti" podsjećaju i na sam izvještaj Ivane Petrović o osuđujućoj presudi „hercegbosanskoj šestorci“, ustvrdivši kako njen prilog završava ostrašćenim i huškačkim komentarom nedostojnim novinara – „… ako to tako nastavi, tko će nam čuvati ovaj uski dio granice od Splita do Prevlake? Prema ovoj presudi, vjerojatno mudžahedini povratnici iz Sirije”.

U priopćenju se navodi kako je dodjela ovogodišnje novinarske nagrade Marija Jurić Zagorka Ivani Petrović promašaj HND-a te obezvrjeđivanje same nagrade, kao i uvreda brojnim profesionalnim novinarima.

„Svi novinari koji izvještavaju na ovaj način svoje medijske kuće dovode na rub onoga što Kazneni zakon zove javno poticanje na nasilje i mržnju, posebno st. 4 koji govori o negaciji, umanjivanju značaja ili javnom odobravanju zločina protiv čovječnosti, zločina agresije, ratnog zločina“, zaključuju u "Documenti".

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina/Denis Cerić

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije