REAKCIJA

Milanovićevo vraćanje odlikovanja Glavašu nije ni primjereno ni etički prihvatljivo

ritn by: A.B. | 30.05.2021.
REAKCIJA: Milanovićevo vraćanje odlikovanja Glavašu nije ni primjereno ni etički prihvatljivo
„Smatramo da odluka Predsjednika Zorana Milanovića o vraćanju odlikovanja Branimiru Glavašu optuženom za ratni zločin nije primjerena ni etički prihvatljiva. Iako je zakonita odluka nije primjerena, jer su činjenice o počinjenim zločinima sudski utvrđene van razumne sumnje, a veći dio osuđenih već je izdržao kazne“, ovako su iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću reagirali na vijest da je hrvatski predsjednik vratio sedam ratnih odlikovanja Branimiru Glavašu. Na Milanovićevu odluku burno je reagirao i Milorad Pupovac, saborski zastupnik iz redova srpske nacionalne manjine. „Da bar imam njihove ovlasti u ime žrtava dravskih, selotejpskih likvidacija u Osijeku 1991. godine i žrtava u garaži i dvorištu osječkog Kriznog štaba, odlikovao bih predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića ordenom velereda Dravsko-selotejpskog i ordenom reda Solno-kiselinskog za nemjerljiv doprinos poštivanju žrtava ratnog zločina“, napisao je Pupovac na svom Facebook profilu.

„Smatramo da odluka Predsjednika Zorana Milanovića o vraćanju odlikovanja Branimiru Glavašu optuženom za ratni zločin nije primjerena ni etički prihvatljiva. Iako je zakonita odluka nije primjerena, jer su činjenice o počinjenim zločinima sudski utvrđene van razumne sumnje, a veći dio osuđenih već je izdržao kazne“, ovako su iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću reagirali na vijest da je hrvatski predsjednik vratio sedam ratnih odlikovanja Branimiru Glavašu.

Ta je odlikovanja 2010. godine Glavašu, zajedno s činom generala-bojnika, oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović, a Milanović mu ih je vratio na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske, pozivajući se na dvije sudske odluke u postupcima „Selotejp“ i „Garaža“, u kojima se Glavašu sudilo zbog ratnih zločina nad osječkim civilima. U jednom slučaju Ustavni sud je, još 2015. godine, ukinuo pravomoćnu presudu Glavašu, a godinu dana kasnije Vrhovni sud je vratio postupak na ponovno suđenje. S obzirom da su osuđujuće presude ukinute, prema nekim tumačenjima koje je Zoran Milanović očito prihvatio, više ne postoje razlozi koji bi opravdavali oduzimanje odličja. 

Iz Documente poručuju da zabrinjava neučinkovitost pravosuđa, jer je posljednje ročište u ponovljenom postupak protiv Glavaša i drugih, održano prije više od godinu dana, u ožujku 2020. godine. U priopćenju koje potpisuje Vesna Teršelič, voditeljica Documente, upozorava se da još uvijek nije imenovano novo sudsko vijeće pred kojim će se nastaviti postupak te da će zbog izmjene sastava vijeća rasprava morati početi iz početka i da će se svi dokazi morati iznova iznijeti pred sud.

Zoran Milanović
Predsjedniku je zakon omogućavao da odluči drugačije, smatraju u Documenti (FOTO: HINA/ds)

„Iznenađuje i da je odluka objavljena u Narodnim novinama, bez dodatnog obraćanja javnosti u kom se moglo iskazati razumijevanje za žrtve ratnih zločina počinjenih u Osijeku i njihove obitelji. Oni čekaju pravdu gotovo trideset godina i zaslužili su objašnjenje razloga za odluku o povratu odlikovanja. No zabrinjava i da je Predsjednik mogao odlučiti drugačije jer je, po odredbama Zakona o odlikovanjima i priznanjima, mogao oduzeti odlikovanja neovisno o postojanju pravomoćne presude. Naime, članak 36. ovog Zakona propisuje da odlikovanja može oduzeti Predsjednik Republike po vlastitoj odluci ako njihov nositelj postupa protivno pravnom poretku i moralnim zasadama RH. Pod ovu odredbu bi se moglo podvesti i vođenje kaznenog postupka po pravomoćnoj optužnici za najteža kaznena djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, posebno kad se radi o optuženicima nositeljima najviših funkcija javne vlasti, poput Branimira Glavaša koji je bio zastupnik Hrvatskog sabora i dugogodišnji župan Osječko-baranjske županije“, ističu iz Documente. 

Na koncu priopćenja zaključuje se da procesne pogreške i neučinkovitost pravosuđa u suđenju ne bi smjele biti razlog za svojevrsnu rehabilitaciju optuženog za ratne zločine, osobito imajući u vidu da je sudski postupak još u tijeku.

Na Milanovićevu odluku burno je reagirao i Milorad Pupovac, saborski zastupnik iz redova srpske nacionalne manjine.

„Da bar imam njihove ovlasti u ime žrtava dravskih, selotejpskih likvidacija u Osijeku 1991. godine i žrtava u garaži i dvorištu osječkog Kriznog štaba, odlikovao bih predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića ordenom velereda Dravsko-selotejpskog i ordenom reda Solno-kiselinskog za nemjerljiv doprinos poštivanju žrtava ratnog zločina“, napisao je Pupovac na svom Facebook profilu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA/lsd/Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije