RAVNATELJ DRAME HNK

Sram me je zbog događaja koji su je prisilili da napusti kazalište. Miro, molim te oprosti nam

ritn by: Ante Radić | 23.01.2021.
RAVNATELJ DRAME HNK: Sram me je zbog događaja koji su je prisilili da napusti kazalište. Miro, molim te oprosti nam
Nakon objave Hrvatskog narodnog kazališta, kojom se ova kazališna kuća na nepriličan način oprostila od glumice Mire Furlan, na istom mjestu oglasio se ravnatelj Drame HNK Ivica Buljan, koji je, između ostalog, napisao: "Kao ravnatelj Drame HNK osjećam sram zbog događaja koji su Miru Furlan prisilili da napusti kazalište i Zagreb. Miro, molim te da nam oprostiš." Podsjetimo, u prvoj objavi na službenom profilu nacionalne kazališne kuće pisalo je da je "odlazak u SAD 1991. godine zbog političkih razloga bio trenutak prestanka njezinog rada u Hrvatskom narodnom kazalištu..." Međutim, veliki broj pratitelja profila HNK oglasio se povodom ove rečenice, smatrajući da je nedopustivo prešutjeti da je Hrvatsko narodno kazalište Miri Furlan iz političkih razloga dalo otkaz te da je to, uz medijsku hajku koja je protiv nje vođena, bio jedan od osnovnih razloga njezinog bijega u Ameriku.

Nakon objave administratora službenog Facebook profila Hrvatskog narodnog kazališta, kojom se ova kazališna kuća na nepriličan način oprostila od glumice Mire Furlan, na istom mjestu oglasio se ravnatelj Drame HNK Ivica Buljan, koji je, između ostalog, napisao: "Kao ravnatelj Drame HNK osjećam sram zbog događaja koji su Miru Furlan prisilili da napusti kazalište i Zagreb. Miro, molim te da nam oprostiš."

KUĆA PRLJAVE SAVJESTI: HNK pokušao zaboraviti kako je otjerao Miru Furlan. Ipak, ljudi su ih podsjetili na tu sramotu

TAKO JE GOVORILA VELIKA MIRA FURLAN: „Ne mogu se natjerati da mrzim“

Podsjetimo, u prvoj objavi na službenom profilu nacionalne kazališne kuće pisalo je da je "odlazak u SAD 1991. godine zbog političkih razloga bio trenutak prestanka njezinog rada u Hrvatskom narodnom kazalištu..." Međutim, veliki broj pratitelja profila HNK oglasio se povodom ove rečenice, smatrajući da je nedopustivo prešutjeti da je Hrvatsko narodno kazalište Miri Furlan iz političkih razloga dalo otkaz te da je to, uz medijsku hajku koja je protiv nje vođena, bio jedan od osnovnih razloga njezinog bijega u Ameriku. Sporni dio teksta preko noći je obrisan, ali može ga se pročitati u arhivskom primjerku kojeg smo načinili.

Oko tri sata iza ponoći svoj tekst oproštaja od velike glumice na Facebook profilu Hrvatskog narodnog kazališta objavio je i ravnatelj Drame Buljan. Između ostalog, on je napisao: "Za ispričati se mrtvome je kasno. Imali smo u životu mnogo prilika da to učinimo, a nismo. Smrt Mire Furlan me pogodila kao mnoge ljude koji su je voljeli. Mira je bila nezamislivo dobra glumica, spisateljica i humanistkinja."

U tekstu se Ivica Buljan osvrnuo i na sporni post administratora Facebook profila Hrvatskog narodnog kazališta, koji je dočekan s nezadovoljstvom i osudom, ali i na reakcije što su uslijedile. Napisao je: "Mnogi su objavu prokomentirali: HNK pokušao zaboraviti kako je otjerao Miru Furlan. Kao ravnatelj Drame HNK osjećam sram zbog događaja koji su Miru Furlan prisilili da napusti kazalište i Zagreb. Miro, molim te da nam oprostiš. Oprosti i vranama koje su bile u prilici i na mjestu da to kažu, a nisu. A danas grakću i nas optužuju za svoju nečistu savjest. Takmiče se kao u finalu Krležine drame da se najedu pažnje i nauživaju reflektora koji obasjavaju tvoj odar."

Na ovom mjestu valja pohvaliti Buljanov istup, ali i upozoriti ga da su brojni komentatori i komentatorice što su se zgražali nad prvom objavom HNK o smrti Mire Furlan bili djevojčice i dječaci u vrijeme kad je nacionalna kazališna kuća velikoj glumici dala otkaz. Oni tad nisu bili u prilici, kako Buljan tvrdi, da se usprotive tom sramotnom činu i deplasirano ih je optuživati da su reagirali kako bi se "najeli pažnje i nauživali reflektora".

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Luigi Rosa, Roberta F./Wikimedia


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  09.04.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

 2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  02.04.2024.

  Bojan Tončić

  SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

 3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  28.03.2024.

  Srđan Puhalo

  IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije