GLAS DIGLI I GLUMCI DRAME HNK

„Hasanbegovićeve objede o kazalištu ne ostavljaju previše prostora mašti“

ritn by: Ivor Fuka | 30.12.2017.
GLAS DIGLI I GLUMCI DRAME HNK: „Hasanbegovićeve objede o kazalištu ne ostavljaju previše prostora mašti“
„Odluka koalicijskih partnera u Zagrebu da u gradskoj kvoti imenuje gosp. Zlatka Hasanbegovića za člana kazališnog vijeća HNK može na žalost rezultirati samo ideološkim obračunom i devastacijom te vodeće nacionalne kazališne kuće. U pitanju je važna kulturna institucija koja je svjesna ne samo svoje odgovornosti unutar države nego i predstavlja lice Hrvatske prema van, pa se ne bi smjelo dopustiti da lokalni kurs političke trgovine devalvira obraz zemlje kako u zrcalnom odrazu tako i kroz prozor u svijet“, stoji u njihovom dopisu 20 članova ansambla Drame zagrebačkog HNK, redom velikih glumačkih imena. Njihova je to reakcija na imenovanje Zlatka Hasanbegovića u Kazališno vijeće zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, koji HNK naziva „stožerom pseudoljevičarskog prakazališnog aktivizma“.

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

Prošlog tjedna Zlatko Hasanbegović imenovan je u Kazališno vijeće zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta. Vijest o njegovom imenovanju zgrozila je dio javnosti, dok bivši ministar kulture u toj odluci ne vidi ništa sporno s obzirom da misli da je on potpuno adekvatna osoba za tu poziciju. Svoje viđenje jedne od najvećih kulturnih institucija u državi Hasanbegović s javnošću dijeli već neko vrijeme pa je tako u rujnu zagrebački HNK nazvao „stožerom pseudoljevičarskog prakazališnog aktivizma“

Na njegov izbor ovih su dana reagirali i članovi ansambla Drame HNK obrativši se gradonačelniku Zagreba, Milanu Bandiću, predsjedniku Gradske skupštine Grada Zagreba, Andriji Mikuliću i skupštinskim zastupnicima, kako bi iskazali zabrinutost zbog motiva tog imenovanja, kao i bojazan za smjer u koji bi središnja nacionalna kazališna kuća mogla biti gurnuta. Lupiga je u posjedu ovog pisma kojeg potpisuju redom velika glumačka imena, ukupno 20 članova ansambla, što je veliki dio ukupnog broja članova ansambla Drame.

„Odluka koalicijskih partnera u Zagrebu da u gradskoj kvoti imenuje gosp. Zlatka Hasanbegovića za člana kazališnog vijeća HNK može na žalost rezultirati samo ideološkim obračunom i devastacijom te vodeće nacionalne kazališne kuće. U pitanju je važna kulturna institucija koja je svjesna ne samo svoje odgovornosti unutar države nego i predstavlja lice Hrvatske prema van, pa se ne bi smjelo dopustiti da lokalni kurs političke trgovine devalvira obraz zemlje kako u zrcalnom odrazu tako i kroz prozor u svijet“, stoji u njihovom dopisu.

Zlatko Hasanbegović
"Odluka da se Hasanbegovića imenuje za člana kazališnog vijeća HNK može na žalost rezultirati samo ideološkim obračunom i devastacijom te vodeće nacionalne kazališne kuće" (FOTO: Hina/dag)

Potpisani navode kako se čini da je Hrvatsko narodno kazalište sa svim svojim resursima, a koje čine i njegovi ansambli, u ovom trenutku, talac i sredstvo manipulacije za osiguranje vladajuće skupštinske većine, što ne može biti dobar temelj za kvalitetan rad u instituciji kulture. 

„Tim više što je novoimenovani član Kazališnog vijeća gosp. Zlatko Hasanbegović već u svom mandatu ministra kulture pokazao zabrinjavajuću sklonost prema restrikcijama sloboda jednog demokratskog društva, a u javnosti je sve više jasna njegova revizionistička politička opcija, kao i, iz svakog relevantnog kuta tumačenja suvremene svjetske povijesti, teško prihvatljiva politička misao. Svjesni da nemamo nikakav utjecaj na gradska politička imenovanja, ipak želimo apelirati na vašu moralnu dužnost, ako već politička obaveza ne postoji, da svojim odlukama usmjeravate budućnost ovog kazališta prema boljitku manirom dobrog gospodara, u što se imenovanje gosp. Zlatka Hasanbegovića u Kazališno vijeće HNK teško može ubrojiti. Naime, iako gospodina Hasanbegovića u našem kazalištu nismo još imali priliku upoznati, ni tijekom tekuće sezone, niti za vrijeme njegovog kratkog mandata na čelu Ministarstva kulture, njegove javne objede o našem kazalištu koje je okarakterizirao kao 'stožer pseudoljevičarskog prakazališnog aktivizma' ne ostavljaju previše prostora mašti“, objašnjavaju članovi ansambla Drame HNK.

Takve Hasanbegovićeve izjave nazivaju paušalnima i zlonamjernima, pogotovo jer su izrečene tijekom jedne od „vjerojatno najuspješnijih sezona“ u bližoj povijesti “stožera” HNK Zagreb.

„Puna gledališta najbolje svjedoče o izrazu volje naše publike, a ujedno i vaših birača. No nadu, ipak, još nismo izgubili. Nadu da rad i rezultati nisu sasvim devalvirali u srazu s individualnim fanatizmom bilo kojeg političkog pivota u bilo kojoj političkoj trgovini. Lijepi pozdrav, i nadamo se skorom viđenju u našem i vašem kazalištu“, stoji u pismu koje potpisuju Alma Prica, Damir Markovina, Ksenija Marinković, Vlasta Ramljak, Milan Pleština, Dora Lipovčan, Lana Barić, Barbara Vicković, Bojan Navojec, Nina Violić, Ana Begić Tahiri, Dušan Bućan, Luka Dragić, Ivana Boban, Dušan Gojić, Daria Lorenci, Krešimir Mikić, Iva Mihalić, Silvio Vovk i Olga Pakalović.

Zanimljivo je kako je već ranije Hasanbegović ustvrdio da je uspješna sezona HNK samo "marketing intendantice HNK", Dubravke Vrgoč, dok je nikad viđene redove pred ovim kazalištem nazvao „stanovitim organizacijskim sposobnostima“. Čini se kako je Hasanbegoviću najveći trn u oku ravnatelj drame Ivica Buljan kojem, osim kvalitetnog programa, ne može oprostiti ni što je sudjelovao na prosvjedima protiv promjene imena Trga maršala Tita, a upravo promjena imena tog trga, za sad se pokazalo, Hasanbegovićev je dosadašnji najveći politički domet.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com/HNK

 

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku. Možete koristiti i QR kôd. Cijenimo svaku podršku.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Banalne fraze današnjice

  21.03.2023.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Banalne fraze današnjice

 2. OTETO IZ TMINE: Olako prećutani fašizam

  04.03.2023.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Olako prećutani fašizam

 3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Zašto je naivno pozivati na mir?

  26.02.2023.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Zašto je naivno pozivati na mir?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije