IZNAD PROFITA

U vrijeme jurnjave za novcem, oni su dali prednost humanosti i besplatno dovode ljude na more

ritn by: S.R. | 26.07.2019.
IZNAD PROFITA: U vrijeme jurnjave za novcem, oni su dali prednost humanosti i besplatno dovode ljude na more
U doba godišnjih odmora, kada smo, iz dana u dan, bombardirani informacijama o vrtoglavo visokim cijenama na jadranskoj obali, i sama riječ „besplatno“, u kontekstu ljetovanja, zvuči poput znanstvene fantastike. Upravo stoga, vijest o jednoj plemenitoj akciji, kojom će se osigurati potpuno besplatan boravak na moru za obitelji i djecu iz Slavonije, od kojih mnoga još nikada nisu vidjela more, došla je kao pravo osvježenje. Iza čitavog ovog, hvalevrijednog projekta stoji turistička agencija iz Omiša, Via check-in. "Ove godine organiziramo prva ljetovanja na području omiške rivijere, u trajanju od po tjedan dana, za obitelji iz Novske i to u razdoblju od 31. kolovoza do 26. listopada. Želja nam je da, zajedničkim snagama s našim partnerima, za obitelji iz Slavonije, osim besplatnog smještaja, osiguramo i besplatan prijevoz i hranu“, kažu nam iz omiške turističke agencije.

U doba godišnjih odmora, kada smo, iz dana u dan, bombardirani informacijama o vrtoglavo visokim cijenama na jadranskoj obali, i sama riječ „besplatno“, u kontekstu ljetovanja, zvuči poput znanstvene fantastike. Upravo stoga, vijest o jednoj plemenitoj akciji, kojom će se osigurati potpuno besplatan boravak na moru za obitelji i djecu iz Slavonije, od kojih mnoga još nikada nisu vidjela more, došla je kao pravo osvježenje. Iza čitavog ovog, hvalevrijednog projekta stoji turistička agencija iz Omiša, Via check-in

Pitali smo ih kako su došli na ideju, kako se čitav projekt razvija te hoće li doista uspjeti u svojoj želji da se humanost, barem povremeno i barem izvan špice turističke sezone, stavi iznad profita.

„U suradnji s Gradom Novska, Vatrogasnom zajednicom Grada Novske, Centrom za socijalnu skrb i ekipom 'Srijedom u 10', ove godine organiziramo prva ljetovanja na području omiške rivijere, u trajanju od po tjedan dana, za obitelji iz Novske i to u razdoblju od 31. kolovoza do 26. listopada. Želja nam je da, zajedničkim snagama s našim partnerima, za obitelji iz Slavonije, osim besplatnog smještaja, osiguramo i besplatan prijevoz i hranu“, kažu nam iz omiške turističke agencije.

Na pitanje kako se, u vrijeme sveopće jurnjave za zaradom, uopće rodila ideja da se pokrene jedna ovakva akcija, odgovaraju kako je cijela priča započela još prošle godine.

Ljetovanje
Ove godine na more bi besplatno trebalo stići više od 20 obitelji (FOTO: Lupiga.Com)

„Kako i mi imamo prijatelje i rodbinu iz Slavonije koji si, na žalost, ne mogu priuštiti da dođu s djecom na more, malo smo se dublje uputili u čitavu situaciju te smo ubrzo shvatili da u Slavoniji ima jako mnogo djece koja nikada nisu niti vidjela more, osjetila sol na koži, čula naše dalmatinske cvrčke i osjetila mirise ovog kraja. To je bio i više nego dovoljan motiv da se pokrenemo i organiziramo ovu akciju. Uz pomoć prijatelja i dobrih ljudi, koji su nam se javili kako bi pomogli u realizaciji čitave ideje, uspjeli smo osigurati i prijevoz. No, budući da se broj obitelji, s prvobitno planiranih deset, do sada već povećao na preko dvadeset, od kojih svaka obitelj ima neku svoju životnu priču“, objašnjavaju za Lupigu pokretači ideje.

S povećanjem broja obitelji pojavila se i potreba da se u akciju uključi i još ljudi koji su spremni pomoći, kako bi se uspjelo osigurati besplatno ljetovanje za sve te obitelji.

„Pozivamo ljude iz Dalmacije koji su voljni u svojim domovima i apartmanima osigurati nekoliko dana besplatnog smještaja i hranu, da se uključe. Kada bi svatko, od onih koji to mogu, besplatno ustupio po jedan apartman, na samo tjedan dana, napravili bismo veliku stvar za ljude koji ljetovanje itekako zaslužuju. Osim vlasnika apartmana, pozivamo i sve druge ljude dobrog srca da nam se pridruže kako bismo, za sve one koji si to sami ne mogu priuštiti, osigurali i besplatan prijevoz i hranu. Ako možete na bilo koji način pomoći ili pak poznate obitelj kojoj bi besplatno ljetovanje osvježilo i uljepšalo život, javite nam se na mail adresu hrvatskosrce947@gmail.com ili na broj mobitela 099/7357-777. Još jednom napominjemo da u ovoj akciji ne tražimo novac, tražimo ljude dobrog srca“, poručuje Laura Pavić, jedna od organizatorica ove hvalevrijedne akcije.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije