INAKOTEKA LUPIGA

iFijolić, prva digitalna izložba ponajboljeg mladog kipara među Hrvatima

ritn by: Mladen Barbarić | 26.12.2014.
iNAKOTEKA LUPIGA: iFijolić, prva digitalna izložba ponajboljeg mladog kipara među Hrvatima
Nadajući se sodomi, ili barem opačini, i mi smo posegnuli za pametnim telefonom selebritija. Ideja i nije bila loša, napokon, umjetnici slove za kreativne tipove nezasitne seksualne energije. No, sve što smo uspjeli naći na telefonu najboljeg kipara među ljubiteljima Brucea Leeja jest... još više umjetnosti... Da smo MoMa iz New Yorka, ili barem Lauba s Črnomerca, radove Ivana Fijolića sada bismo vam predstavili uz šampanjac i kavijar ili barem grah i klobasu. Umjesto toga, dok mi čekamo pozive kulturnih institucija, samoposlužite se u vlastitom hladnjaku i pogledajte prvu digitalnu izložbu Ivana Fijolića prigodno nazvanu - iFijolić.

Postoje neke konstante u životu na Zemlji koje je naprosto nemoguće ignorirati. Nema tog datuma u godini koji na kalendaru kakvog domaćeg političara nije prekrižen onim dubokim, čvrstim, potezima što na kalendaru ostavljaju trag sve do decembra, dok se u kaznionicama zadržavaju još godinama.

Da ne biste krivo zaključili, ne mislimo da su samo korumpirani političari i gradonačelnici po pritvorima i zatvorima univerzalna nepromjenjiva činjenica. Urbana legenda kaže da je još pouzdanija konstanta broj korumpiranih političara kojima ne prijeti zatvor. 

Među te univerzalne konstante života na Zemlji u 21. stoljeću svakako spadaju i vijesti o golišavim fotografijama. Još nije bilo tako tužnog mjeseca u godina da portali i novine nisu izvijestili kako se nekoj domaćoj ili stranoj, zvijezdi i selebritiju, nije pronašao neki telefon ili laptop s golotinjom ili kakvim neprimjerenim video uratkom. 

Nadajući se sodomi, ili barem opačini, i mi smo posegnuli za pametnim telefonom selebritija. Ideja i nije bila loša, napokon, umjetnici slove za kreativne tipove nezasitne seksualne energije. No, sve što smo uspjeli naći na telefonu najboljeg kipara među ljubiteljima Brucea Leeja jest, kako i priliči profesoru na Akademiji renomiranoj poput zagrebačke, još više umjetnosti.

Da smo MoMa iz New Yorka, ili barem Lauba s Črnomerca, radove zagrebačkog umjetnika Ivana Fijolića sada bismo vam predstavili uz šampanjac i kavijar ili barem grah i klobasu. Umjesto toga, dok mi čekamo pozive kulturnih institucija, samoposlužite se u vlastitom hladnjaku i pogledajte prvu digitalnu izložbu Ivana Fijolića prigodno nazvanu iFijolić.

Premda je poznatiji po svrdlanju i čekićanju u svom ateljeu na Kustošiji, Fijolićevi digitalni radovi ne odmiču se daleko od onih kiparskih. Osim što sada barata foto editorom, emoji ikonama, jedinicama i nulama, konstanta je vidljiva i kod iFijolića. Od ironije, sarkazma i pop kulture ne odustaje.

 

DEČKO U PROLAZU


 

 

 

 


POZNATE LIČNOSTI


 

 

 


 

BANANA


 

 

 


 

RAZNO

 

 

 

 

 

 

Lupiga.Com

Naslovna ilustracija: iFijolić


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije