TRADICIJA I DALJE NA ŽIVOTU

I ovog Uskrsa „Pimpek“ osvanuo s ofarbanim „jajcima“

ritn by: Ante Radić | 22.04.2014.
TRADICIJA I DALJE NA ŽIVOTU: I ovog Uskrsa „Pimpek“ osvanuo s ofarbanim „jajcima“
I ove je godine znamenita brončana skulptura „Bacač diska“, u narodu poznatija kao Pimpek, na uskršnje jutro osvanula s ofarbanim „jajcima“. Nepoznati „umjetnici“ u napadu bojom na genitalije brončanog atlete koristili su zelenu i žutu boju. Neobična uskršnja tradicija ustalila se nedugo nakon što je 1957. godine skulptura Vanje Radauša postavljena nedaleko maksimirskog stadiona, a vlasti na ovaj običaj nisu blagonaklono gledale. Stoga je skulpturu pred Uskrs nerijetko znala čuvati milicija, što je lokalnim fakinima bio veliki izazov, a mnogi su Zagrepčani nakon uskršnje mise odlazili do Maksimira kako bi provjerili jesu li i te godine „jajca“ pofarbana kak' spada.

Brojne generacije šaljivdžija izmijenile su se unazad pedesetak godina održavajući na životu neobičnu zagrebačku tradiciju uoči svakog Uskrsa. Njihova meta uvijek je ista – genitalije brončanog atlete, umjetničkog djela kipara Vanje Radauša, smještene na raskrižju Maksimirske ulice i Svetica, nedaleko od stadiona Maksimir, na mjestu koje se nerijetko, upravo zbog skulpture, zove i „Pimpek placom“.

Bacač diska Pimpek
Na raskrižju se "Bacač diska" nalazi još od 1957. godine (SCREENSHOT: GoogleMaps)

Nekada je farbanje „Pimpekovih jajca“ bio veliki izazov za zagrebačke fakine, s obzirom da vlasti nisu blagonaklono gledale na ovu tradiciju pa su uoči Uskrsa skulpturu od neželjenog bojanja znali čuvati i milicajci. No, nakon hrvatske nezavisnosti, izazova je očito nestalo, pa se tradicija na nekoliko godina izgubila, da bi posljednjih godina ponovno uskrsnula. Tako se netko i ove godine, sudeći prema fotografiji, sjetio običaja i prije Uskrsa zelenom i žutom bojom obojio „Pimpekove“ genitalije“

Inače, prošle je godine Radauševa skulptura nekoliko mjeseci bila na restauraciji, ali je uoči Uskrsa 2013. godine vraćena na postament. I tada je na isti način napadnuta bojom. Na ovom raskrižju „Bacač diska“ je postavljen davne 1957. godine, a nedugo potom krenulo se s prakticiranjem običaja bojenja njegovog međunožja, na sličan način kako je to ranije bio običaj i s konjem Kralja Tomislava, skulpturom postavljenom na zagrebački Tomislavov trg.

Bacač diska Pimpek
Nadamo se da su "umjetnici" koristili vodoperivu boju koja neće oštetiti skulpturu (FOTO: Robert V.)

Nije trebalo puno vode proteći Savom da bi akcije zagrebačkih mangupa izazvale zanimanje javnosti, koja je uglavnom s odobravanjem gledala na ovaj običaj, pa su obitelji nakon uskršnjih misa odlazile do Maksimira kako bi provjerile jesu li i te godine „jajca“ pofarbana kak' spada. U doba kada je Dinamo imao navijače, a maksimirske tribine svake druge nedjelje bile pune, međunožje Bacača diska znalo je biti obojeno u plavu boju. Jesu li „umjetnici“ ovog puta koristili vodoperivu boju koja neće oštetiti brončanu skulpturu, nije nam poznato, ali se nadamo da jesu.

Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije