„ŠAHTO-KULTURA“

Što nam je sve pripremio Pogon?

ritn by: Lupiga.Com | 07.09.2024.
„ŠAHTO-KULTURA“: Što nam je sve pripremio Pogon?
„ŠAHTO-KULTURA je monumentalno događanje Kuće ekstremnog muzičkog kazališta koju unutar interaktivnog izložbenog postava, uz vodstvo autorskog tandema Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo, stvara i izvodi pedesetak umjetnica i umjetnika”, objapnjavaju organizatori DB Indoš Kuća ekstremnog muzičkog kazališta i Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade. Vrvilo i Indoš surađuju još od 2005. godine i zajedno realiziraju eksperimentalne kazališne radove i performanse. Koriste eksperimentalne muzičke instrumente ili “zvučne kutije” - šahtofone, čiji je sastavni dio pravi šaht-poklopac. Indoš je u više navrata šahtofon opisivao kao instrument koji je nastao od civilizacijskog otpada, „kolektivni asemblaž“, „nomadski ratni stroj“ koji je u ovom slučaju zapravo antiratni. Naime, šahtofoni nastaju od recikliranog post-industrijskog otpada, a koriste se kao izvođački aparati i scenski objekti.

„ŠAHTO-KULTURA“ je izvedbeno-izložbena akcija-instalacija, autora Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo, koja će pohoditi Veliku dvoranu zagrebačkog Pogona Jedinstvo od danas, 7. rujna pa sve do 24. rujna, a prostor Jedinstva uz obalu Save bit će dostupan svaki dan od 14 do 21 sati.

„ŠAHTO-KULTURA je monumentalno događanje Kuće ekstremnog muzičkog kazališta koju unutar interaktivnog izložbenog postava, uz vodstvo autorskog tandema Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo, stvara i izvodi pedesetak umjetnica i umjetnika”, objapnjavaju organizatori DB Indoš Kuća ekstremnog muzičkog kazališta i Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade.

Vrvilo i Indoš surađuju još od 2005. godine i zajedno realiziraju eksperimentalne kazališne radove i performanse. Koriste eksperimentalne muzičke instrumente ili “zvučne kutije” - šahtofone, čiji je sastavni dio pravi šaht-poklopac. Indoš je u više navrata šahtofon opisivao kao instrument koji je nastao od civilizacijskog otpada, „kolektivni asemblaž“, „nomadski ratni stroj“ koji je u ovom slučaju zapravo antiratni. Naime, šahtofoni nastaju od recikliranog post-industrijskog otpada, a koriste se kao izvođački aparati i scenski objekti. 

Indoš i Vrvilo veliku dvoranu Pogona pretvaraju u “ekstremnu labirintsku šahtofonsku kabinu” u kojoj su publika i izvođači povezani žičanim prolazima, a tijekom predstava publika se može slobodno kretati prostorom. “Šahtofonska kabina” prepuna je eksperimentalnih muzičkih instrumenata, velikim dijelom načinjenih od recikliranih materijala - uz šahtofone, tu su “reflektofoni”, “oklopljena” violončela, gitare, harmonike i tromboni, pile ... Uz materijale reciklirane iz tvornica i vojarni (zatečenih, primjerice, u ljubljanskoj Metelkovoj ili samom Jedinstvu) postoji i “unutarnja reciklaža” - ponovno korištenje i prenamjena instrumenata iz starih predstava u novim kontekstima. 

šahtofon
Ovako izgleda šahtofon (FOTO: Jedinstvo/Ranko Mavar)

Kroz šahto-kulturu Indoš i Vrvilo nastoje promijeniti paradigmu toga što pretendira na to da je umjetnost. Šahtofoni se povezuju i s dokumentarističkim materijalima o velikoj željezničkoj nesreći u Zagrebu 1974. godine i s “bezvremenskom poviješću Banije” te tamošnjim potresima.

“Cijeli rad šahto-kulture je zamišljen da propituje kako raditi poeziju s katastrofičnim temama. Ne postoji znanost o katastrofi, ali mogla bi postojati 'filozofija katastrofe'. Nas je zanimalo može li se raditi ekstremna muzička i kazališna poezija katastrofe. Imamo osobnu potresnu situaciju Branka Ve Poljanskog - intimnu i osobnu katastrofu, i potreseno banijsko tlo, od prvog potresa 1907. do potresa 2020. godine”, kaže Tanja Vrvilo. 

Spomenimo i kako se ovim projektom obilježava petnaesta godišnjica osnutka Pogona Jedinstvo - prostora bivše tvornice hidrauličkih pumpi Jedinstvo, koji je danas dom nezavisne kulture što svoj prostor besplatno daje na korištenje umjetnicima i udrugama. Inače, Damir Bartol Indoš bio je i prvi umjetnik-stanar Jedinstva, od 1998. godine. 

Programski planovi idu i u puno dalju budućnost, jer za siječanj 2025. godine predviđeno je izvođenje višemedijske predstave posvećene Marku Brecelju, pokojnom slovenskom glazbeniku, performeru i umjetniku, u umjetničkoj suradnji sa hrvatskim glumcem s danskom adresom, Zlatkom Burićem te danskim glazbenicima.

Za one koji nisu imali priliku susresti se s Tanjom Vrvilo, vrijedi reći kako se radi o izvedbenoj umjetnici i filmskoj kustosici. Predavala je na film.factoryju, filmskoj akademiji slavnog mađarskog redatelja Béle Tarra u Sarajevu. Osnivačica je i umjetnička direktorica međunarodnog festivala o politikama filmskog kustostva „Filmske mutacije: festival nevidljivog filma“, o čemu smo na Lupigi pisali u više navrata.. 

Njen partner u ovom umjetničkom pothvatu, Damir Bartol Indoš, neo-avangardni je performer i vizualni i kazališni umjetnik. Bio je član legendarne kazališne grupe „Kugla Glumište“ s kojom je u razdoblju od 1975. do 1981. godine izvodio niz akcija i performansa, kao što su „Doček proljeća“, „Mekani brodovi“, „Bijela soba“, „Cirkus Plava zvijezda“ … Od devedesetih, pod imenom DB Indoš – Kuća ekstremnog muzičkog kazališta, ostvaruje niz projekata u Hrvatskoj i inozemstvu. 

Posvetimo se malo i programu. Oni koji se odvaže doći u Jedinstvo sresti će se sa šestokanalna videoinstalacija „VIRUS ŠAHTO-KULTURE“ Ivana Marušića Klifa.

“Izvedbena video instalacija Ivana Marušića Klifa otvara seriju izvedbenih post-manifesta za specifične prostore u kojima se remedijaliziraju slike i zvukovi alatnice Parainstituta Indoš za instrumente i izvođače zazorne proizvodnje prisutnosti nakon budućnosti”, navode organizatori.

Otvaranje „Šahto-kulture“ pod nazivom „Šahtofonija PANIKA POD SUNCEM“, u naravi predstava, održat će se 7. i 8. rujna u 20 sati. Autori su DB Indoš i Tanja Vrvilo, a izvedbeni tim, uz njih dvoje, čine Siniša Labrović i Vilim Matula, dok su u „Šaht Arkestru“ Andreja Kurelec Košavić, Damir Prica Kafka, Ivan Bilosnić Bic, Nino Prišuta, Adriana Josipović, Ivana Pedljo.

Predstava se temelji na pjesmama i manifestima avangardnog pjesnika Branka Ve Poljanskog, poput pjesme „Čežnja“, čije stihove izgovara Vilim Matula. 

Tu je i šahtofonska radionica „AKCELERACIONIZAM“ koja će se održati od 9. do 11. rujna pod dirigentskom palicom Damira Bartola Indoša i Tanja Vrvilo, kao voditelja radionice.

“Radionica s tri gusana šahtofona održava se za male grupe od tri osobe. Termini se u periodu od 9. do 11. rujna dogovaraju s polaznicima. Na kraju procesa, 11. rujna u 20 sati u labirintu Velike dvorane održava se zajednička prezentacija“, poručuju Indoš i Vrvilo. 

Za djecu i mlade organizirat će se šahtofonska radionica za djecu i mlade „KONJI“, u terminima od 13. do 15. rujna, pod već spomenutim voditelji dvojcem.

Inače, radionicu šahtofonije za djecu na osam malih “dječjih” šahtofona čini izvedbena natuknica Janka Polića Kamova, objavljena pod pseudonimom u futurističko-papinističkom časopisu Lacerba 15. lipnja 1913. godine, tri godine nakon piščeve smrti, čiji tekst glasi: “Razbjesnih se zbog buke što su je pravili ljudi pod mojim prozorom i ponovno se uspavah tek kad sam doznao da to bijahu konji”. Ta je natuknica zatim “prevedena” na “šahtofonski”. 

Spomenimo i ekstremno muzički performans „SVI PRIČAJU O VREMENU MI NE!“, koji će osim premijere 18. rujna u 20 sati, imati i reprizu dan kasnije, 19. rujna također u 20 sati. Autori su, pogađate, Damir Bartol Indoš & Tanja Vrvilo, Njih dvoje su i izvođači uz Evu Badanjak iz benda Žen i kultne Trobecove krušne peći - Darko Begić, Ivan Vinski, Mario Barišin i Gordan Dorvak.

Performans stapa dva izvora proživljavanja katastrofe - dokumentaristički, vezan uz 1974. godinu i veliku željezničku nesreću, s kolumnom Ulrike Meinhof, njemačke novinarka i jedne od suosnivača RAF-a, po kojoj se i zove predstava. Tekst pišu Indoš i Vrvilo, a glazbu stvaraju Eva Badanjak iz Žena i članovi Trobecovih krušnih peći

To nije sve od planiranog programa, kompletna događanja možete pronaći na ovom linku i isplanirati kada dolazite u Jedinstvo. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Jedinstvo/Ranko Mavar

Sviđa vam se ono što radimo? Želite više ovakvih tekstova? Možete nas financijski poduprijeti uplatom preko ovog QR koda. Svaka pomoć naših čitatelja uvijek je i više nego dobrodošao vjetar u leđa.

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VRHUNSKI PATRIOTIZAM: Zašto ne treba kažnjavati djecu ako bježe sa časova istorije, historije i povijesti?

    16.09.2024.

    Srđan Puhalo

    VRHUNSKI PATRIOTIZAM: Zašto ne treba kažnjavati djecu ako bježe sa časova istorije, historije i povijesti?

  2. DRUGO MIŠLJENJE: Odgajali smo nacionaliste, pa sad imamo napade na strane radnike

    27.08.2024.

    Zdenko Duka

    DRUGO MIŠLJENJE: Odgajali smo nacionaliste, pa sad imamo napade na strane radnike

  3. U ČEMU JE PROBLEM: Desingerica je ogledalo naše realnosti, a realnost je često veoma surova

    23.08.2024.

    Srđan Puhalo

    U ČEMU JE PROBLEM: Desingerica je ogledalo naše realnosti, a realnost je često veoma surova

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije