IVAN FIJOLIĆ

„Vojska ničeg dobrog“ sprema okupaciju

ritn by: Lupiga.Com | 30.08.2024.
IVAN FIJOLIĆ: „Vojska ničeg dobrog“ sprema okupaciju
"Vojska ničeg dobrog" okupirat će Meštrovićev paviljon ove srijede kada će biti otvorena samostalna izložba jednog od najmaštovitijih hrvatskih umjetnika, zagrebačkog kipara, Ivana Fijolića. „Army of no good”, predstavlja presjek odabranih radova nastalih kroz dva desetljeća koje možete pogledati do 6. listopada. Sasvim dovoljno vremena da se sretnete oči u oči s kaubojima, Mišom i brojnim drugim likovima što autora vrebaju od najranije mladosti. „Fijolićevi dobrovoljci prije podsjećaju na one posljednje opcije koje se u akcijskim filmovima iz očaja zovu kada se uspostavi da su jedino što je preostalo za spas čovječanstva. Redovito su to individue koje sadrže najbolje od svega, ali na kupu još uvijek djeluju nepomirljivo, razapete između svog ega i borbe za veću stvar", objašnjava u predgovoru izložbe Marina Đira, kiparica i profesoric na Sveučilištu u Zadru.

"Vojska ničeg dobrog" okupirat će Meštrovićev paviljon ove srijede kada će biti otvorena samostalna izložba jednog od najmaštovitijih hrvatskih umjetnika, zagrebačkog kipara, Ivana Fijolića. „Army of no good”, predstavlja presjek odabranih radova nastalih kroz dva desetljeća koje možete pogledati do 6. listopada. Sasvim dovoljno vremena da se sretnete oči u oči s kaubojima, Mišom i brojnim drugim likovima što autora vrebaju od najranije mladosti.

A SADA NEŠTO POSVE DRUGAČIJE: Čovjek čiji radovi kupe prašinu po tajkunskim sobama, a reljefi krase banksterske urede

SLUČAJ BRUCE (NESTA)LEE: „Naši su lopovi daleko ispred mostarskih“

iNAKOTEKA LUPIGA: iFijolić, prva digitalna izložba ponajboljeg mladog kipara među Hrvatima

„Fijolićevi dobrovoljci prije podsjećaju na one posljednje opcije koje se u akcijskim filmovima iz očaja zovu kada se uspostavi da su jedino što je preostalo za spas čovječanstva. Redovito su to individue koje sadrže najbolje od svega, ali na kupu još uvijek djeluju nepomirljivo, razapete između svog ega i borbe za veću stvar. Preslika li se ova koncentrirana holivudska situacija na kiparstvo, a njezin scenarij razvodni na dvadeset i više godina, koliko se Fijolić profesionalno njime bavi, akcijski se film može doživjeti i kao fast forward jednog kiparskog odrastanja definiranog svim onim saznanjima do kojih se dolazi u stalnom suočavanju s formom. U tom filmu (anti)junak postaje kipar, a vojska skulpture u nastajanju koje on pred sebe stavlja kao kakve poligonske izazove. I savladava, pretvarajući ih u bogat kiparski arsenal za budućnost”, objašnjava u predgovoru izložbe Marina Đira, kiparica i profesoric na Sveučilištu u Zadru.

Fijo
Pojedina djela koja izlaže u Meštrovićevom paviljonu Ivan Fijolić je najavio upravo na Lupigi (FOTO: Privatni arhiv)

Sam autor pak za sebe tvrdi da je iznimno neobjektivna osoba. „Zbog toga stalno dolazim u konflikt ali što ja mogu pričati objektivno? Mogu govoriti samo ono što 'ja' mislim, a to je onda subjektivno”, objašnjavao je Fijolić svojedobno za Lupigu. Između ostaloga, tada nam je ekskluzivno povjerio planove za seriju fontana što progovaraju o hrvatskoj stvarnosti.

„Dakle, Mišo Kovač Mate. Lijep, brkat, u ulozi Davida i drži glavu Golijata. A ogromna glava Golijata je u stvari Elvis Presley. I Presley plače, to je fontana, plače nad sudbinom malih naroda, jer ovaj je u stvari veća guba od Elvisa. To je naša sudbina. Imamo Matu, kakav god da je, legenda je, on ne može ništa nego biti opjevan u pjesmi. On može pobijediti Golijata. Može, ali samo u knjizi, u stvarnom svijetu to se ne događa. To bi se teško razumjelo, došao bi mi neki zdravko i pitao me šta ja vrijeđam...”, govorio je onomad Fijolić. Što se od tadašnjih planova ostvarilo, i u kojem obliku, provjerite posjetom Galeriji Bačva od četvrtog rujna u 19 sati. 

Fijolićeva kolegica u predgovoru je dala nagovijestiti što vas tamo čeka. „Prostori su to imaginarija koji je definirao posljednja desetljeća prošlog i početak ovog stoljeća, imaginarija koji je odgojio mnoge od nas. U njemu je televizija i dalje kakav-takav autoritet, Amerika obećana zemlja, a razlika između dobra i zla jasna, čak kada dobro zastupaju otpadnici s mitraljezima u proboju kroz prašumu. Ne začuđuje stoga što nam se i Fijolićeve skulpture često čine kao stari znanci na kojima treba samo pritisnuti tipku ili u njih ubaciti kovanicu kako bi lampice zasvijetlile”.

armija loših
Doći će i Fijolić, pa što ne bi vi? (Plakat: HDLU)

Fijolić je Školu primijenjene umjetnosti završio u Zagrebu gdje je 2004. godine na Akademiji likovne umjetnosti diplomirao kiparstvo. Umjetničkom djelatnošću aktivno se bavi od 1999. godine te je autor preko 30 samostalnih, a sudjelovao je i na više od 70 zajedničkih, izložbi. Njegove skulpture krase ulice i parkove od Češke, preko Srbije i BiH do Zagreba. Među najpoznatijim djelima je mostarski Bruce Lee koji legendarni status podjednako zahvaljuje umjetniku kao i brojnim lopovima koji ga neprestano kradu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HDLU

Sviđa vam se ono što radimo? Želite više ovakvih tekstova? Možete nas financijski poduprijeti uplatom preko ovog QR koda. Svaka pomoć naših čitatelja uvijek je i više nego dobrodošao vjetar u leđa.

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. DRUGO MIŠLJENJE: Odgajali smo nacionaliste, pa sad imamo napade na strane radnike

    27.08.2024.

    Zdenko Duka

    DRUGO MIŠLJENJE: Odgajali smo nacionaliste, pa sad imamo napade na strane radnike

  2. U ČEMU JE PROBLEM: Desingerica je ogledalo naše realnosti, a realnost je često veoma surova

    23.08.2024.

    Srđan Puhalo

    U ČEMU JE PROBLEM: Desingerica je ogledalo naše realnosti, a realnost je često veoma surova

  3. FENOMEN KOJI VRIJEDI ZABILJEŽITI: Zadnji vlak za SDP

    16.08.2024.

    Boris Pavelić

    FENOMEN KOJI VRIJEDI ZABILJEŽITI: Zadnji vlak za SDP

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije