CINEHILL U LAUBI

U deset dana najbolje od festivala

ritn by: Lupiga.Com | 29.08.2024.
CINEHILL U LAUBI: U deset dana najbolje od festivala
Iz šuma Gorskog Kotara u vrevu Zagreba na deset dana dolazi filmsko osvježenje koje će u Laubi predstaviti neke od najboljih ostvarenja što ste ove godine mogli vidjeti na Cinehillu. Kuća za ljude i umjetnost ugostit će od 29. kolovoza do 8. rujna reviju najboljih filmova duhovnog nasljednika Motovun film festivala. Krajem srpnja nekdašnji MFF prvi puta je u potpunosti održan u Gorskom Kotaru, a na Cinehillu je tada sudjelovao i brazilski redatelj Karima Aïnouza koji filmom „Motel Destino” u četvrtak u 20 sati otvara gostovanje Cinehilla u Laubi. „Scene seksa nisu tu zbog publike već zbog likova. One predočavaju unutarnji svijet protagonista i imaju potencijal prikazati ljudski strah. Na primjer, strah žene čiji su roditelji dogovorili brak i koja se nađe u spavaćoj sobi s nepoznatim čovjekom”, izjavio je redatelj Karim Aïnouz pojašnjavajući scene seksa u svom erotskom trileru smještenom na brazilskoj obali.

Iz šuma Gorskog Kotara u vrevu Zagreba na deset dana dolazi filmsko osvježenje koje će u Laubi predstaviti neke od najboljih ostvarenja što ste ove godine mogli vidjeti na Cinehillu. Kuća za ljude i umjetnost ugostit će od 29. kolovoza do 8. rujna reviju najboljih filmova duhovnog nasljednika Motovun film festivala. Krajem srpnja nekdašnji MFF prvi puta je u potpunosti održan u Gorskom Kotaru, a na Cinehillu je tada sudjelovao i brazilski redatelj Karima Aïnouza koji filmom „Motel Destino” u četvrtak u 20 sati otvara gostovanje Cinehilla u Laubi.

MOTOVUN NAKON MOTOVUNA: Kreće atraktivni Cinehill pod planinskim krošnjama

FESTIVALSKI ŽIVOT: Kako sam „preživeo“ Motovun u 10 koraka

„Scene seksa nisu tu zbog publike već zbog likova. One predočavaju unutarnji svijet protagonista i imaju potencijal prikazati ljudski strah. Na primjer, strah žene čiji su roditelji dogovorili brak i koja se nađe u spavaćoj sobi s nepoznatim čovjekom”, izjavio je redatelj Karim Aïnouz tijekom panel rasprave s Juricom Pavičićem održane na Cinehillu pojašnjavajući scene seksa u svom erotskom trileru smještenom na brazilskoj obali.

Cjeloviti program, kao i karte za zagrebački posjet Cinehilla možete pronaći na poveznicama, a mi iz programa izdvajamo sutrašnju zagrebačku premijeru filma "Priča o Eduardu Limonovu" redatelja Kirila Serebrenikova. Ben Whishaw u ulozi kontroverznog pisca približit će nam životni put Limonova koji je od sovjetskog pjesnika i pisca u New Yorku postao ratni zločinac i generalno – maloumnik.

Limonov
Kriminalac u vrijeme stvaranja, Limonov u interpretaciji Bena Wishawa (FOTO: Cinehill)

Već ove nedjelje, 1. rujna, možete pogledati jedan od ponajboljih američkih nezavisnih filmova. Naime, radi se o filmu "Janet Planet" koji iz jedinstvenog kuta djeteta promatra život svoje hipi majke. Sljedećeg četvrtka, 5. rujna, na programu je dvostruki pobjednik iz San Sebastiana, "Kalak". Riječ je o intrigantnoj drami o posljedicama seksualnog zlostavljanja na Grenlandu. Festivalski posjet završava u nedjelju 8. rujna uz film "Shane MacGowan: Priča o pjevaču Poguesa". Posveta je to nedavno preminulom frontmenu kultne grupe u režiji legende punk dokumentaraca Juliena Templea, dobitnika ovogodišnje festivalske nagrade za kinematografijsku hrabrost – Maverick.

„Veliki sam obožavatelj ovog festivala koji me pomalo podsjeća na Glastonbury. Muzički festival o kojem sam napravio i film. Sjajno je da se ljudi ovamo dolaze družiti, a ne samo gledati filmove”, izjavio je legendarni redatelj primajući nagradu Cinehilla.

Podsjetimo, glavnina programa Cinehilla održana je od 24. do 28. srpnja na planini Petehovec, dok su se pojedine projekcije „spuštale” u obližnje Delnice kao i okolna mjesta. Zemlja partner ove je godine bio Brazil, a među nekoliko desetaka filmova mogli smo vidjeti brojne festivalske hitove prikazane na festivalima u Veneciji, Berlinu, Cannesu, San Sebastianu, Sundanceu i drugim prestižnim smotrama kratkog i dugometražnog filma.

lauba
Lauba tijekom prošlogodišnjeg posjeta Cinehilla (FOTO: Cinehill)

Nagradu Cinehilla za životno djelo, 26. po redu, ove je godine dobio legendarni glumac Bogdan Diklić koji upravo ove godine slavi 50 godina rada na filmu. Igrom slučaja, Diklić je bio prvi gost prvog Motovun film festivala.

„Ponosan sam na to što sam bio prvi gost Motovuna, a evo, sada i Cinehilla”, izjavio je proslavljeni glumac dok je primao nagradu Cinehilla.

Kao najbolji film glavnog programa ovogodišnjeg Cinehilla ocijenjen je film „When the Light Breaks” islandskog režisera Rúnara Rúnarssona. U konkuenciji kratkih filmova nagradu Cinehill Shorts odnio je „Worker's Wings” Ilira Hasanaja s Kosova dok je, kao Cinehillov kandidat za Europsku filmsku nagradu, proglašena poljsko-ukrajinska produkcija „As It Was” u režiji Damiana Kocura i Anastasije Solonevič.

pro

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Cinehill

Sviđa vam se ono što radimo? Želite više ovakvih tekstova? Možete nas financijski poduprijeti uplatom preko ovog QR koda. Svaka pomoć naših čitatelja uvijek je i više nego dobrodošao vjetar u leđa.

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. DRUGO MIŠLJENJE: Odgajali smo nacionaliste, pa sad imamo napade na strane radnike

    27.08.2024.

    Zdenko Duka

    DRUGO MIŠLJENJE: Odgajali smo nacionaliste, pa sad imamo napade na strane radnike

  2. U ČEMU JE PROBLEM: Desingerica je ogledalo naše realnosti, a realnost je često veoma surova

    23.08.2024.

    Srđan Puhalo

    U ČEMU JE PROBLEM: Desingerica je ogledalo naše realnosti, a realnost je često veoma surova

  3. FENOMEN KOJI VRIJEDI ZABILJEŽITI: Zadnji vlak za SDP

    16.08.2024.

    Boris Pavelić

    FENOMEN KOJI VRIJEDI ZABILJEŽITI: Zadnji vlak za SDP

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije