DNEVNIK IZRODA
DNEVNIK IZRODA: Karamarko je preuzeo Bujicu, a Bujanec ulicu

Karamarko je preuzeo Bujicu, a Bujanec ulicu

ritn by: Hrvoje Šimičević | 30.01.2016.
DNEVNIK IZRODA: Karamarko je preuzeo Bujicu, a Bujanec ulicu
Autor i voditelj Bujice je također otišao u mainstream, tako što je njegova uređivačka postala Karamarkova državna politika, a Karamarkova državna Bujančeva ulična falanga. Sve je, dakle, evidentnije da je emisija koja po stilu asocira na blago razvodnjene standarde lista Der Sturmer, iz ekstremističke margine gurnuta u ideološki centar. Odnosno: zahvaljujući ideološkim stremljenjima Domoljubne koalicije, centar je gurnut u naramak Bujančev. Budući da je, dakle, Karamarko preuzeo Bujicu, bilo je za očekivati da će Bujanec preuzeti ulicu, i osigurati postojanost omjera u toj interpersonalnoj radikalnosti. Ne čudi, stoga, da je nekidan predvodio tisuće nabrijanih bukača do Agencije za elektroničke medije; on to sasvim doslovno ostvaruje HDZ-ova predizborna obećanja o novoj kulturnoj i medijskoj politici, sukladno Karamarkovom shvaćanju "marša kroz institucije".

Kad je prije mjesec i pol dana Velimir Bujanec u svoju emisiju pozvao Ladislava Ilčića, kritiziranog zbog izjave o terorističko-natalitetnim prijetnjama od muslimanskih izbjeglica, domaćin je gostu pustio snimku anti-imigrantske masovke u Poljskoj: jezivi prizor u kojem tisuće militantnih mladunaca, nošenih političkim promjenama u zemlji, urlicima zazivaju vjerski i etnički čistu Domovinu. Standardno pristojan, Ilčić se ogradio od voditeljeva slinjenja, ističući kako mu se baš i "ne sviđa ovakav ton" fašizma.

Mjesec i pol dana nakon toga, Bujanec će završiti na snimci šovenske masovke u centru Zagreba, kao protagonist jezivog prizora u kojem militantni veterani, nošeni političkim promjenama u zemlji, zazivaju slobodu govora mržnje. Ilčić, međutim, nije više u studiju da se ogradi od njihova "tona" i tragova Bujančeve sline na zagrebačkom asfaltu. Otišao je u Sabor gdje će se, zahvaljujući zakonodavnim privilegijama, u ugodnom tonu zastupničke rasprave bodljikavom žicom ograđivati od budućih izbjeglica, masturbatora i civilnog sektora. 

Autor i voditelj Bujice je također otišao u mainstream, tako što je njegova uređivačka postala Karamarkova državna politika, a Karamarkova državna Bujančeva ulična falanga. Sve je, dakle, evidentnije da je emisija koja po stilu asocira na blago razvodnjene standarde lista Der Sturmer, iz ekstremističke margine gurnuta u ideološki centar. Odnosno: zahvaljujući ideološkim stremljenjima Domoljubne koalicije, centar je gurnut u naramak Bujančev.

Velimir Bujanec
Karamarko preuzeo Bujicu, Bujanec ulicu (FOTO: Hina)

Republika Hrvatska se, sukladno tome, polako svodi na blago razvodnjene standarde Bujice: za večeras smo vam pripremili nekoliko zanimljivih tema. Među ostalim, razgovarat ćemo o nužnosti etničkog i svjetonazorskog čišćenja institucija od boljševika, komunjara, jugoslavenčina i drugih elemenata koji remete kulturu plemena i nacionalne jednoobraznosti. Dotaknut ćemo se i nužnosti uspostavljanja policijske države kroz projiciranje i zabilježbu vanjskih i unutarnjih neprijatelja, najčešće izroda iz nevladinog sektora i "lijevo-liberalnih" medija. To ćemo učiniti plasmanom naramka indiskrecija iz obavještajnog podzemlja, biranih historijskih udžbenika i vjerskih tekstova. Završni dio ćemo posvetiti budućoj ekonomskoj politici i sveopćoj privatizaciji, čiji su protivnici mentalni komunisti, odnosno baštinici socijalističkog mentaliteta.

Kao stručnjaci za predmetnu materiju u Vladu i Sabor su, sasvim prirodno, izabrani ljudi koji su baš u Bujici mjesecima, ako ne i godinama, gradili svoj javni, intelektualni i politički integritet: potpredsjednik Sabora - povjesničar koji relativizira ustašku parolu i sudjeluje u pohodu gdje se ista uzvikuje; ministar branitelja - utjelovljenje autentičnog HDZ-a, iz čije barake, mitskog mjesta njihova rođenja, kuljaju razne tmine; ministar kulture - ideološki berzeker čiji program za resor, kratak, ali glup, nalikuje na Božidara Alića koji, kratak, ali tup, pohotno mazi trobojnicu na sjednici Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta, citirajući Matoša; niz zastupnika saborske većine, inače mračnijih primjera plemenskog hrvatstva, koji u ovoj emisiji, baš kao i narečeni ministri, izgledaju normalniji nego što jesu, pored pitanja s kojima ih voditelj suočava.

Kad se, međutim, izdvoji u novi ambijent Sabora i Vlade, normalnost Karamarkovih egzekutora svodi se na to da samo u zadnja dva dana pozivaju na lustraciju u medijima, proračunski odstrjel nepoćudnih kulturnih radnika i neprofitnih medija, te uvođenje odredbi u Zakladu za razvoj civilnog društva, koji će priječiti "antihrvatskim" udrugama državne dotacije.

Tomislav Karamarko
Bujanec sasvim doslovno ostvaruje HDZ-ova predizborna obećanja o novoj kulturnoj i medijskoj politici, sukladno Karamarkovom shvaćanju "marša kroz institucije" (FOTO: Hina)

Budući da je, dakle, Karamarko preuzeo Bujicu, bilo je za očekivati da će Bujanec preuzeti ulicu, i osigurati postojanost omjera u toj interpersonalnoj radikalnosti. Ne čudi, stoga, da je nekidan predvodio tisuće nabrijanih bukača do Agencije za elektroničke medije; on to sasvim doslovno ostvaruje HDZ-ova predizborna obećanja o novoj kulturnoj i medijskoj politici, sukladno Karamarkovom shvaćanju "marša kroz institucije". 

Riječ je, dakako, o životnom tempu, svojevrsnoj karijernoj odlici Velimirovoj, jer se i Tuđmanova vladavina na prvi pogled pored njega činila relativno pristojnom autokracijom. Devedesetih je, međutim, bio marginalni i smiješni neonacistički gnom, a sada, kada je odrastao, postaje srednjostrujaška činjenica, uzmemo li u obzir Karamarkovu nadiruću kultur-špiclovsku revoluciju, poduprtu iz Ureda predsjednice, inauguracijske domaćice Bujančeve. 

Ona legendarna fotografija voditelja Bujice i Karamarka u zagrljaju ima mnoge poruke, ali je sada posve jasno kako je jedna sugestivnija od ostalih: prvi potpredsjednik vlade zapravo pokazuje svjetini nešto krupnijeg svisca. Uz konstataciju: "tri...., ne, ovaj, pardon! - četiri godine mraka!"

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Novilist/Facebook

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  09.04.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

 2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  02.04.2024.

  Bojan Tončić

  SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

 3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  28.03.2024.

  Srđan Puhalo

  IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije