UJEDINJENO VASKOLIKO SRPSTVO

Kad Bodiroga brani slobodu govora

ritn by: Srđan Puhalo | 25.05.2023.
UJEDINJENO VASKOLIKO SRPSTVO: Kad Bodiroga brani slobodu govora
Ognjen Bodiroga je mlada nada Srpske demokratske stranke i to njenog četničkog krila. Sad vi mislite da pretjerujem, ali nije tako. Kao novi poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske zapažen je po bizarnim prijedlozima i nastupima. Na jednom od skupštinskih zasjedanja tražio je da se u Narodnoj skupštini zabrani korištenje riječi „genocid“, ali je na istom mjestu istakao da je ponosan što su njegovi preci, s majčine i očeve strane, bili u četnicima. E taj Bodiroga se onako opoziciono namjestio pred kameru BN televizije i reče: “Takođe i za mene je izjava, od prije par dana, gospodina Dodika, kada je rekao da je nacionalno blago Republike Srpske, pa za mene je to uvreda, kao Srbina i kao nekoga ko se ovdje bori za ovo. Nema veće uvrede od toga, jer to je čovjek koji je ja ću vam priznat, javno priznao genocide u Srebrenici..."

Nisam siguran da prosječan čitalac u Hrvatskoj ili regionu pažljivo prati dešavanja u Bosni i Hercegovini, ali u ovom trenutku u Republici Srpskoj se vodi javna rasprava o izmjenama i dopunama Кrivičnog zakonika Republike Srpske kojim se kriminalizuju uvreda i kleveta. 

DOĆI ĆE I DO VAŠE KUĆE: Plan je da nam se zauvijek isključe tastature

O kakvim se izmjenama i dopunama radi najbolje pokazuje podatak da ih za sada javno podržavaju Milorad Dodik, a samim tim i njegova partija Savez nezavisnih socijaldemokrata, ministar pravde Miloš Bukejlović, koalicione partije u Vladi Republike Srpske i poneki novinar.

Svi ostali su protiv. 

Javna rasprava predstavlja ključni oblik konsultovanja i učešća građana, organizacija, organa, stručne i ostale zainteresovane javnosti u procesu pripreme zakona. Samim tim, javna rasprava je i jedan od najvažnijih korektivnih mehanizama za obezbjeđivanje transparentnosti rada organa državne uprave.

Praktično to znači da na javnu raspravu može doći bilo ko i reći bilo šta u vezi unaprijed određene teme. 

Elem, u srijedu 17. maja je održana posljednja javna rasprava o izmjenama i dopunama Кrivičnog zakonika Republike Srpske kojim se kriminalizuju uvreda i kleveta, na kojoj su pored novinara učestvovali i opozicioni političari iz Partije demokratskog progresa, Srpske demokratske stranke i Nebojša Vukanović koji je lider liste „Za pravdu i red“. 

Šta je rečeno na javnoj raspravi ne znam, ali su onda opozicioni lideri dali izjavu za BN televiziju, među kojima je bio i poslanik Srpske napredne stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Ognjen Bodiroga iz Foče

Ognjen Bodiroga je mlada nada Srpske demokratske stranke i to njenog četničkog krila. Sad vi mislite da pretjerujem, ali nije tako. 

Kao novi poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske zapažen je po bizarnim prijedlozima i nastupima. Na jednom od skupštinskih zasjedanja tražio je da se u Narodnoj skupštini zabrani korištenje riječi „genocid“, ali je na istom mjestu istakao da je ponosan što su njegovi preci, s majčine i očeve strane, bili u četnicima. Kao posljedicu tog ponosa poslanik Bodiroga je neki dan izjavio: „Velika je bruka i neprihvatljivo je da Muzej Bitke na Sutjesci koji je pod upravom Nacionalnog parka Sutjeska, odnosno Vlade RS-a, prikazuje četnike kao saradnike okupatora, u isti koš stavlja sa ustašama, a po zvaničnom stavu srpske istoriografije četnici su bili organizacija, jedan od dva narodnooslobodilačka pokreta, jedni su bili partizani, jedni četnici i dosta nam je više te komunističke i Titine propagande i partizanskih filmova“.

E taj Bodiroga se onako opoziciono namjestio pred kameru BN televizije i reče: “Takođe i za mene je izjava, od prije par dana, gospodina Dodika, kada je rekao da je nacionalno blago Republike Srpske, pa za mene je to uvreda, kao Srbina i kao nekoga ko se ovdje bori za ovo. Nema veće uvrede od toga, jer to je čovjek koji je ja ću vam priznat, javno priznao genocide u Srebrenici, javno je osudio i Radovana Karadžića i Ratka Mladića da su izdajnici, tako da ja ne vidim jeli to veća uvreda ili na primjer neki članak koji se neće svidjeti gospodinu Dodiku pa koji zbog toga i neke svoje lične frustracije uvodi naše društvo u diktaturu i ponaša se ovdje ko da je Bogom dat, a svi smo mi ovdje prolazni, a obraz i čast ostaju.”

Kao što vidite izmjene i dopune Кrivičnog zakonika Republike Srpske kojim se kriminalizuju uvreda i kleveta ujedinila je vaskoliko srpstvo, samo treba imati želudac i slušati pojedine argumente. 

Kao što vidimo poslanik Bodiroga ostaje dosljedan u svojoj gluposti i bezobrazluku i koristi svaku priliku da to javno pokaže, ne štedeći ni sebe, ni druge.

Šta će biti sa predloženim zakonom ne smijem prognozirati, ali što se tiče poslanika Bodiroge njega štiti poslanički imunitet od pameti, znanja i zakona, pa može lupetati šta hoće i koliko hoće. 

Jebiga, demokratija je to. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije