SVE JE U NIJANSAMA

Streljački savez Republike Srpske protiv čovječnosti

ritn by: Srđan Puhalo | 18.03.2023.
SVE JE U NIJANSAMA: Streljački savez Republike Srpske protiv čovječnosti
Tekst ćemo početi jednim pitanjem... Po vašem mišljenju, koja osoba bi bila najadekvatnija za mjesto predsjednika Streljačkog saveza Republike Srpske? Svaki od kandidata ima iskustvo iz streljanja u i oko Srebrenice, međunarodno su „priznati“ i poznati, dokazane srpske patriote, manje ili više osveštani od strane Srpske pravoslavne crkve, a samim tim i ugledni članovi našeg društva. Opet, treba izabrati najboljeg jer se radi o olimpijskom sportu, to su naši ambasadori u svijetu, jer će upravo oni biti uzori mladim strelcima Republike Srpske. Na kraju je izabran pravi čovjek na pravom mjestu. Naravno ovo nije neka velika novost ako znamo koliko Republika Srpska vodi računa o integraciji ratnih zločinaca u društvo. Tako je onomad Simo Zarić, osuđen na šest godina zatvora zbog progona počinjenog okrutnim i nehumanim postupcima, uključujući premlaćivanje i mučenje nesrpskog stanovništva u Šamcu, bio zamjenik načelnika tog grada.

Autor je društveno-politički analitičar i socijalni psiholog koji živi i radi u Banjaluci.

Tekst ćemo početi jednim pitanjem...

Po vašem mišljenju, koja osoba bi bila najadekvatnija za mjesto predsjednika Streljačkog saveza Republike Srpske?

Ponuđeni odgovori su:

- Potpukovnik Vojske Republike Srpske Vujadin Popovića osuđen za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

- Načelnik Odjeljenja za operativno‐nastavne poslove Glavnog štaba VRS‐a Radivoje Miletić osuđen za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

- Potpukovnik Vinko Pandurević osuđen za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

- Ljubomir Borovčanin osuđen za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Znam, sad će svaki pošteni autošovinista reći ni jedan od njih, ali realnost je drugačija. Prihvatimo li realnost onda je izbor više nego težak, u pitanju su nijanse. 

Svaki od kandidata ima iskustvo iz streljanja u i oko Srebrenice, međunarodno su „priznati“ i poznati, dokazane srpske patriote, manje ili više osveštani od strane Srpske pravoslavne crkve, a samim tim i ugledni članovi našeg društva. 

Opet, treba izabrati najboljeg jer se radi o olimpijskom sportu, to su naši ambasadori u svijetu, jer će upravo oni biti uzori mladim strelcima Republike Srpske. Ako kao kriterijum uzmemo veličinu zločina, onda je najbolji kandidat potpukovnik Popović, ali on otpada jer je na doživotnoj robiji, a samim tim nema mogućnost da prisustvuje sjednicama Streljačkog saveza i vodi ga na pravi način. 

Radivoje Miletić je u Finskoj na izdržavanju kazne i možemo ga očekivati u Republici Srpskoj za jedno četiri do pet godina, kada odsluži dvije trećine kazne. 

Vinko Pandurević ima mjesto prebivališta u Srbiji i teško je vjerovati da bi ovaj Savez uspješno vodio na daljinu. 

Pravi čovjek na pravom mjestu
Pravi čovjek na pravom mjestu (SCREENSHOT: YouTube)

Preostaje nam samo Ljubomir Borovčanin, koji je odslužio dvije trećine kazne od 17 izrečenih mu godina zatvora, nije se pokajao, živi u Bijeljini, iskusni je policajac, general-major, magistar bezbjedonosnih nauka, a nije mrzak ni Miloradu Dodiku. 

Kao što vidimo pravi čovjek na pravom mjestu. 

Naravno ovo nije neka velika novost ako znamo koliko Republika Srpska vodi računa o integraciji ratnih zločinaca u društvo. Tako je onomad Simo Zarić, osuđen na šest godina zatvora zbog progona počinjenog okrutnim i nehumanim postupcima, uključujući premlaćivanje i mučenje nesrpskog stanovništva od 1991. do 1993. godine u Šamcu, bio zamjenik načelnika tog grada. 

Ostaje otvoreno pitanje da li će neki zatvorski tabadžija iz Omarske, Keraterma ili Trnopolja u narednom periodu da zauzme vodeću poziciju u Bokserskom savezu Republike Srpske, a neki čuvar sa Manjače - Karate saveza

Ne smijem ni da pomislim ko bi mogao biti izabran za direktora groblja u Bratuncu ili Srebrenici.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. HRVATSKA – ZEMLJA RAVNODUŠNOSTI: Nitko ni okom nije trepnuo jer su Romima srušene kuće

  21.09.2023.

  Boris Pavelić

  HRVATSKA – ZEMLJA RAVNODUŠNOSTI: Nitko ni okom nije trepnuo jer su Romima srušene kuće

 2. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Split

  31.08.2023.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Split

 3. OTETO IZ TMINE: Dino Merlin i izazov raspalog patriotizma

  25.08.2023.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Dino Merlin i izazov raspalog patriotizma

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije