U IME OBITELJI NAGRAĐENA JAVNIM NOVCEM

Traži se hitna revizija natječaja Zaklade za razvoj civilnog društva

ritn by: A.B. | 27.12.2017.
U IME OBITELJI NAGRAĐENA JAVNIM NOVCEM: Traži se hitna revizija natječaja Zaklade za razvoj civilnog društva
"Najstrože osuđujemo činjenicu da su sredstva namijenjena zaštiti i promicanju ljudskih prava prvi put od osnutka Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva dodijeljena organizaciji koja negira sam koncept ljudskih prava i aktivno se zalaže protiv ljudskih prava manjinskih skupina – nacionalnih manjina, izbjeglica, lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba, ateista, kao i ljudskih prava žena. Udruga U ime obitelji, koja je dobila trogodišnju potporu za svoje djelovanje aktivno djeluje protiv najviših vrednota iz članka 3. Ustava RH: zaštite prava čovjeka, nacionalne ravnopravnosti i ravnopravnosti spolova", navodi u svom reagiranju Ženska mreže Hrvatske potaknuta odlukom Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva koja je udruzi U ime obitelji dodijelila potporu ukupne vrijednosti 417.000 kuna.

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva objavila je popis organizacija kojima su dodijeljena sredstva putem Institucionalne podrške stabilizaciji i/ili razvoju udruge. Među njima je i udruga U ime obitelji, široj javnosti poznata po javnim istupima protiv ateista, transrodnih osoba, seksualnih i nacionalnih manjina, stvaranju negativne slike o izbjeglicama, ali i veličanju ratnog zločinca Slobodana Praljka, osuđenog od strane suda Ujedinjenih naroda, što je protivno članku 325. Kaznenog zakona. Dobili su potporu od 139.000 kuna, koja će im se dodjeljivati tri godine, što znači da će ukupno uprihoditi 417.000 kuna za razvoj udruge.

Objava rezultata izazvala je reakciju Ženske mreže Hrvatske, koja je podsjetila kako Zaklada putem ovog natječaja dodjeljuje sredstva organizacijama civilnog društva koje (kako je i navedeno u tekstu natječaja) svojim djelovanjem doprinose demokratizaciji i razvoju civilnoga društva, prije svega zaštiti i promicanju ljudskih prava. 

"Najstrože osuđujemo činjenicu da su sredstva namijenjena zaštiti i promicanju ljudskih prava prvi put od osnutka Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva dodijeljena organizaciji koja negira sam koncept ljudskih prava i aktivno se zalaže protiv ljudskih prava manjinskih skupina – nacionalnih manjina, izbjeglica, lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba, ateista, kao i ljudskih prava žena. Udruga U ime obitelji, koja je dobila trogodišnju potporu za svoje djelovanje aktivno djeluje protiv najviših vrednota iz članka 3. Ustava RH: zaštite prava čovjeka, nacionalne ravnopravnosti i ravnopravnosti spolova", navode u svom reagiranju. 

UIO "djeluje protiv demokratizacije i ljudskih prava"

"Tražimo od Upravnog odbora Nacionalne zaklade da hitno provede reviziju cijelog natječajnog postupka i da utvrdi i javno odgovori na pitanje kako je došlo do toga da sredstva namijenjena demokratizaciji i zaštiti ljudskih prava budu dodijeljena udruzi koja djeluje protiv demokratizacije i ljudskih prava", zahtijevaju u izjavi koju potpisuju Bojana Genov i Sanja Juras

U izjavi za Faktograf povodom objave rezultata ovog natječaja, bivši predstojnik Vladinog ureda za udruge, izvanredni profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Igor Vidačak, naglasio je kako su upravo uvažavanje raznolikosti, tolerancija i poštivanje ljudskih prava okosnica razvoja civilnog društva.

"Dodjelom višegodišnje institucionalne podrške organizaciji koja svojim javnim djelovanjem otvoreno nastoji sužavati ustavom zajamčena ljudska prava i slobode, otvara se suštinsko pitanje - koja je danas vizija djelovanja Nacionalne zaklade i na kojim vrijednostima ta vizija počiva“, naveo je Vidačak.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

 

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku. Možete koristiti i QR kôd. Cijenimo svaku podršku.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

  13.07.2021.

  Lana Bobić

  LICEMJERJE BEZ GRANICA: Mislite to u svoja četiri zida, ne moramo svi znati da ste budala

 2. PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

  05.07.2021.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Utvare iz našeg sokaka

 3. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

  21.06.2021.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Noć u gradu

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije