Natječaj za regionalne novinarske nagrade „Srđan Aleksić“

ritn by: Lupiga.Com | 16.09.2022.
Natječaj za regionalne novinarske nagrade „Srđan Aleksić“
Novinare, novinarke i medije mogu nominirati udruge, neformalne grupe, mreže organizacija civilnog društva, urednici/ce u medijima, novinari/ke, sindikati, znanstveno-obrazovne ustanove, sveučilišni profesori/ce iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

HELSINŠKI PARLAMENT GRAĐANA BANJA LUKA, MREŽA ZA IZGRADNJU MIRA, NEZAVISNO DRUŠTVO NOVINARA VOJVODINE, INSTITUT ZA MEDIJE CRNE GORE I UDRUGA ZA PROMICANJE MEDIJSKE KULTURE, UMJETNOSTI I TOLERANCIJE „LUPIGA – SVIJET KROZ OBIČNE OČI“ IZ HRVATSKE,

R A S P I S U J U

NATJEČAJ ZA REGIONALNU NOVINARSKU NAGRADU “SRĐAN ALEKSIĆ”

Nagrada se dodjeljuje novinarkama, novinarima i medijima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore u tri kategorije:

za novinarsku hrabrost i izuzetnost

za doprinos zajednici

za medije

– Nagrada za novinarsku hrabrost i izuzetnost dodjeljuje se novinarki ili novinaru koji su se istaknuli temeljitim, profesionalnim i etičkim izvještavanjem o korupciji, potrošnji javnih sredstava, uništavanju prirodnih resursa, političkim manipulacijama, nasilju, veličanju ratnih zločinaca ili drugim temama koje su tabu ili o kojima se rijetko ili jednostrano izvještava.

– Nagrada za doprinos zajednici dodjeljuje se novinarki ili novinaru ili grupi autora i autorica za kontinuirano izvještavanje o pomirenju, inkluziji, zaštiti ljudskih prava, ravnopravnosti spolova i vladavini prava, koje je donijelo konkretnu dobrobit građanima i građankama i/ili zajednicama u kojima oni žive.

– Nagrada za medije dodjeljuje se medijima iz regije, koji se ističu odgovornom uređivačkom politikom i podržavaju svoje novinare i novinarke u njihovom nastojanju da budu u službi javnog interesa i zaštite ljudskih prava, slobode medija.

Novinare, novinarke i medije mogu nominirati udruge, neformalne grupe, mreže organizacija civilnog društva, urednici/ce u medijima, novinari/ke, sindikati, znanstveno-obrazovne ustanove, sveučilišni profesori/ce iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Rok za nominaciju je 1. studeni 2022. godine.

Novinarke, novinari i mediji ne mogu se izravno prijaviti na Natječaj.

Način prijave:

Popuniti formular za nominaciju koji možete preuzeti na sljedećim linkovima:

Obrazac za nominaciju – Novinarska hrabrost i izuzetnost

Obrazac za nominaciju – Doprinos zajednici

Obrazac za nominaciju – Za medije

Za nagradu u prve dvije kategorije za novinare i novinarke poslati od jedne do maksimalno tri snimljene emisije ili teksta/priloga novinara/novinarke koji/a se nominira, a koji ispunjavaju kriterije za nagradu u ove dvije kategorije i koji su objavljeni u periodu od 1. rujna 2021. do 1. rujna 2022. godine.

Za nagradu u trećoj kategoriji poslati link na internetsku stranicu medija i do tri emisije, priloga ili teksta koji svjedoče o ispunjavanju kriterija za nagradu u ovoj kategoriji.

Detaljna pojašnjenja kriterija za nagradu u svakoj od kategorija i formati u kojima se mogu dostaviti nominirani prilozi nalaze su u obrascima za nominaciju.

Odluku o dodjeli nagrade u sve tri kategorije donijet će stručni žiri koji čine novinari, novinarke i medijski stručnjaci iz država iz kojih dolaze organizacije koje raspisuju natječaj. 

Pitanja u vezi s natječajnom procedurom se mogu postaviti e-mailom nagrada@hcabl.org najkasnije do 20. listopada 2022. godine.

Regionalna novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ će se dodijeliti 10. prosinca 2022. godine u Banjaluci, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Prijatelji nagrade:

Austrijska ambasada Sarajevo

CCFD Terra Solidaire

Friedrich Ebert Stiftung

European Fund for the Balkans

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije