MALA NOĆNA AKCIJA

Na ruti „Hoda za život“ osvanule „crvene munje“

ritn by: Ivor Fuka | 29.05.2021.
MALA NOĆNA AKCIJA: Na ruti „Hoda za život“ osvanule „crvene munje“
Ponovno se dogodilo da se baš na dan izborne šutnje u Zagrebu održava manifestacija „Hod za život“, u organizaciji istoimene inicijative čije vodstvo otvoreno agitira za jednu političku opciju koja sutra izlazi na izbore. Uoči ove manifestacije, noćas su na planiranoj ruti „Hoda za život“ u središtu Zagreba osvanule „crvene munje“, prepoznatljivi znakovi borbe za ženino pravo na izbor. Simboli ove borbe globalno su se proširili nakon donošenja poljskog Zakona o pobačaju kojim je u toj zemlji abortus gotovo u potpunosti zabranjen. U masovne prosvjede u Poljskoj taj je simbol u upotrebu uvela feministica i ilustratorica Ola Jasionowska želeći korištenjem simbola munje naglasiti važnost upozorenja da su prava žena novim zakonom ugrožena. Tih mjeseci crvenu munju na svoje profilne fotografije na društvenim mrežama stavljale su žene, ali i muškarci, diljem svijeta. Na jednoj od fotografija koje smo dobili nalazi se i plakat s ilustracijom maternice čiji jajovodi pokazuju srednji prst uz poruku „Moje tijelo – moj izbor“.

Ponovno se dogodilo da se baš na dan izborne šutnje u Zagrebu održava manifestacija „Hod za život“, u organizaciji istoimene inicijative čije vodstvo otvoreno agitira za jednu političku opciju koja sutra izlazi na izbore. Uoči ove manifestacije, noćas su na planiranoj ruti „Hoda za život“ u središtu Zagreba osvanule „crvene munje“, prepoznatljivi znakovi borbe za ženino pravo na izbor.

Noćna akcija
Munje na ruti "Hoda za život" (FOTO: Noćna akcija)

Simboli ove borbe globalno su se proširili nakon donošenja poljskog Zakona o pobačaju kojim je u toj zemlji abortus gotovo u potpunosti zabranjen. U masovne prosvjede u Poljskoj taj je simbol u upotrebu uvela feministica i ilustratorica Ola Jasionowska želeći korištenjem simbola munje naglasiti važnost upozorenja da su prava žena novim zakonom ugrožena. Tih mjeseci crvenu munju na svoje profilne fotografije na društvenim mrežama stavljale su žene, ali i muškarci, diljem svijeta. 

Lupiga je na e-mail jutros dobila nekoliko fotografija male noćne akcije kojom se željelo upozoriti na opasnost zabrane pobačaja koja je u Hrvatskoj posljednjih godina sve izraženija. Na jednoj od fotografija nalazi se i plakat s ilustracijom maternice čiji jajovodi pokazuju srednji prst uz poruku „Moje tijelo – moj izbor“.

Noćna akcija
Ostavljena poruka na Zrinjevcu (FOTO: Noćna akcija)

Jedna od pokretačica „Hoda za život“, Željka Markić, već je ranije javno istaknula što misli o toj krilatici.

„Nije istina da žena može raditi što hoće, to nije njezino tijelo“, objasnila je Markić prilikom održavanja prošlogodišnjeg „Hoda za život“. Tom prigodom je rekla i kako je zagovarala stvaranje zajedničke platforme desno od političkog centra u kojoj je vodeću ulogu trebao igrati i jedan od kandidata za gradonačelnika na sutrašnjim lokalnim izborima u Zagrebu. Inače, kao središnje mjesto odvijanja ovogodišnjeg "Hoda za život" odabrana je ista lokacija na kojoj je stožer spomenutog kandidata proteklog tjedna održavao tiskovne konferencije.

Prosvjed Hod za život
Prosvjednice/i u Ilici (FOTO: HINA/Damir Senčar)

Ovogodišnju povorku na dva je mjesta, u Frankopanskoj i u Ilici, dočekalo nekoliko desetaka prosvjednica i prosvjednika, koji su držali transparente s porukama poput „Moje tijelo – moj odabir!“, „Zahtijevamo besplatan pobačaj“; „Sindikat žena protiv kretena“ …

Prosvjed - Hod za život
Performans na Zrinjevcu (FOTO: HINA/Damir Senčar)

Skupina prosvjednica održala je i performans na Zrinjevcu. Odjevene u bijelo s tragovima "krvi" pokušale su upozoriti na scenarij koji bi se mogao dogoditi ukoliko pobačaj bude zabranjen, a u kojem slučaju bi žene koje odluče pobaciti bile prisiljene odlazati na ilegalne i nestručne abortuse.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Noćna akcija

 

Reflektor

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

 Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost udruge Lupiga

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije