12 RAZLOGA

Zbog čega Crkva ne može sudjelovati u pripremi zakona o pobačaju?

ritn by: Đurđa Knežević | 28.06.2022.
12 RAZLOGA: Zbog čega Crkva ne može sudjelovati u pripremi zakona o pobačaju?
Zbog čega Crkva (katolička ili bilo koja druga) ne može sudjelovati u pripremi zakona o pobačaju? 1. Zakone RH donose državna tijela sastavljena od izabranih predstavnika građanki i građana. 2. Predstavnici Crkve nisu izabrani ni na kakvim demokratskim izborima, oni su (samo)postavljeni u vlastitoj organizaciji, te stoga njihove ingerencije u odnosu na uređivanje društvenih odnosa putem zakona tu i prestaju. 3. Crkva može javno djelovati, ne i odlučivati o javnim poslovima. 4. Organizacije civilnog društva koje dijele svjetonazor Crkve i njihove stavove mogu sudjelovati u javnom savjetovanju u pripremama zakona, kao i bilo koje druge organizacije s cijelog političkog, kulturnog i društvenog spektra, ali im blizina Crkvi ne daje nikakvo posebno pravo na sudjelovanje niti njihovim stajalištima daje posebnu težinu.

Zbog čega Crkva (katolička ili bilo koja druga) ne može sudjelovati u pripremi zakona o pobačaju?

1. Zakone RH donose državna tijela sastavljena od izabranih predstavnika građanki i građana.

2. Predstavnici Crkve nisu izabrani ni na kakvim demokratskim izborima, oni su (samo)postavljeni u vlastitoj organizaciji, te stoga njihove ingerencije u odnosu na uređivanje društvenih odnosa putem zakona tu i prestaju.

3. Crkva može javno djelovati, ne i odlučivati o javnim poslovima.

4. Organizacije civilnog društva koje dijele svjetonazor Crkve i njihove stavove mogu sudjelovati u javnom savjetovanju u pripremama zakona, kao i bilo koje druge organizacije s cijelog političkog, kulturnog i društvenog spektra, ali im blizina Crkvi ne daje nikakvo posebno pravo na sudjelovanje niti njihovim stajalištima daje posebnu težinu.

5. Na isti način, jer je i sama jedna od nevladinih organizacija (kao i društvo za zaštitu tratinčica), i Crkva može biti konzultirana sa svima drugima, no nema nikakvo pravo da ju se pita za mišljenje. 

6. Donošenje novog zakona o pobačaju može značiti ili njegovo ukidanje (što je ipak manje vjerojatno) ili izmjene.

7. Ako se radi o izmjenama zakona, budući da je Crkva a priori protiv abortusa (u skladu s vlastitom doktrinom), njezino prisustvo u pripremi zakona je besmisleno, jer je njezin stav već poznat i slabo je vjerojatno da će biti promijenjen.

8. Pod pretpostavkom (samo) izmjena Zakona, uloga Crkve bi bila da na sve moguće načine oteža pravo žena na abortus, no ipak ga u osnovi prihvaća.

9. Prihvaćanje (makar i sa svim otežavanjima koja bi Crkva mogla progurati) je grijeh u činjenju u kojem Crkva ne bi, opet slijedeći vlastitu doktrinu, smjela sudjelovati.

10. Crkva, budući da tvrdi da je 90 posto građana/ki RH kršćansko (dapače, katoličko), načelno može utjecati na svoje vjernike, a oni kao građani glasači onda mogu izabrati predstavnike koji će donijeti/donositi zakone po mjeri crkvenog svjetonazora.

11. Crkva ima ingerencije nad građanima-vjernicima, to jest nad onima koji na to pristaju, kao duhovno vodstvo. Tako može utjecati na svoje vjernice da ne vrše abortus. Time bi, obzirom na broj vjernika, abortusi nestali.

12. Državna vlast, međutim, ima izbornu legitimaciju koja joj daje pravo i dužnost političkog odlučivanja u granicama vladavine prava.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

  28.05.2024.

  Srđan Puhalo

  UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 3. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije