RIJEDAK FENOMEN

Čak dvojica Lupiginih kolumnista predstavljaju svoje nove knjige

ritn by: Lupiga.Com | 06.12.2023.
RIJEDAK FENOMEN: Čak dvojica Lupiginih kolumnista predstavljaju svoje nove knjige
Rijedak fenomen, možda i nezabilježen slučaj u povijesti, čak dvojica kolumnista koje rado čitate na Lupigi predstavit će nove knjige u društvu vrhunskih domaćih pisaca. U sklopu VBZ-ova ciklusa „Čitajmo domaće autore” zagrebačka izdavačka kuća domaćoj je publici predstavila nove romane Borivoja Radakovića, Gorana Gerovca i Ivice Ivaniševića, a već danas u Knjižnici Bogdana Ogrizovića od 18 sati imate priliku upoznati „Alberta” Ivice Prtenjače koji redovno objavljuje svoje kolumne na Lupigi. U sklopu istog ciklusa, ali u Kinoteka baru, Lupigin kolumnist Marko Pogačar sljedećeg utorka u 19 sati predstavlja novu zbirku poezije „Ponoćni glagoli”. Čast da se ugura između dvojca s Lupige pripala je pak laureatu VBZ-ove nagrade, Nebojši Lujanoviću koji će u petak, također u Kinoteka baru, predstaviti dobitničku knjigu „Tvornica Hrvata”. No, krenimo s Ivicom Prtenjačom.

Rijedak fenomen, možda i nezabilježen slučaj u povijesti, čak dvojica kolumnista koje rado čitate na Lupigi predstavit će nove knjige u društvu vrhunskih domaćih pisaca. U sklopu VBZ-ova ciklusa „Čitajmo domaće autore” zagrebačka izdavačka kuća domaćoj je publici predstavila nove romane Borivoja Radakovića, Gorana Gerovca i Ivice Ivaniševića, a već danas u Knjižnici Bogdana Ogrizovića od 18 sati imate priliku upoznati „Alberta” Ivice Prtenjače koji redovno objavljuje svoje kolumne na Lupigi. U sklopu istog ciklusa, ali u Kinoteka baru, Lupigin kolumnist Marko Pogačar sljedećeg utorka u 19 sati predstavlja novu zbirku poezije „Ponoćni glagoli”. Čast da se ugura između dvojca s Lupige pripala je pak laureatu VBZ-ove nagrade, Nebojši Lujanoviću koji će u petak, također u Kinoteka baru, predstaviti dobitničku knjigu „Tvornica Hrvata”.

Po romanu „Brdo“ riječkog pisca Ivice Prtenjače trenutno se snima igrani film, a kakav je potencijal njegovog novog romana „Albert“ saznat ćete ukoliko se nađete u zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića. Tamo će vas dočekati Drago Glamuzina, Marko Pogačar, Jasna Kovačević i Karolina Lisak Vidović koji će porazgovarati s Prtenjačom i upoznati vas s „Albertom“. 

Ivica Prtenjača

Ivica Prtenjača zagrebačkoj publici predstavit će svog "Alberta" (FOTO: sanjamknjige.hr)

Kažu da je riječ o relativno mladom čovjeku koji, nakon traumatičnog iskustva, mijenja život. Reže, tamani i mijenja ljude oko sebe tražeći bolji svijet. Kao da rad na Lupigi nije dovoljna garancija kvalitete, Salon mladih Prtenjaču je nagradio za književnost, primio je i neku „manju nagradu“ za pjesničku knjigu godine pod nazivom Kiklop te još dva tuceta drugih priznanja što za prozu što za poeziju.

Već sljedećeg dana, u petak u 19 sati dobitnički roman VBZ-ove nagrade „Tvornica Hrvata” predstavit će autor Nebojša Lujanović. S njim će vas u Kinoteka baru dočekati Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac i, opet, neizbježni Drago Glamuzina. Pasionirani maratonac iz nekadašnjeg Pucareva, a današnjeg Novog Travnika, stalno nastanjen u jednom od bezbroj samoprozvanih najljepših gradova na svijetu, ali jedinom najlipšem gradu na svitu, čovjek s dvije diplome, pisac, znanstvenik, doktor književne teorije od 2012. godine, a praktični pisac od 2006. - Nebojša Lujanović predstavit će knjigu kojom je osvojio VBZ-ov ovogodišnji žiri. U „Tvornici Hrvata” Lujanović opisuje ratnu Hrvatsku kroz oči 12-godišnjaka. Pitate se što se u njoj događa? E pa, jedan od načina da saznate je taj da se pojavite u petak u Kinoteka baru.

Nebojša Lujanović
Nebojšu Lujanovića u Zagrebu možete vidjeti u petak (ILUSTRACIJA: VBZ)

Nakon što smo pobjednika stisnuli u famozni Lupigin sendvič, VBZ-ov ciklus završava se u utorak, u 19 sati u Kinoteka baru, našim i vašim Pogom. Marko Pogačar piše prozu i poeziju, esejistiku i književnu kritiku. Bio je urednik u Zarezu i Quorumu, gost dvadesetak rezidencijalnih programa (europskih, normalno, zar mislite da ih u Hrvatskoj uopće ima toliko?). Novu zbirku poezije „Pomoćni glagoli” predstavlja, ovaj put bez Drage Glamuzine, ali u društvu Olje Savičević Ivančević, Tomislava Brleka i urednika Krune Lokotara kojem ćemo prepustiti opis Pogačarove posljednje knjige poezije.

Marko Pogačar
Marko Pogačar u utorak predstavlja svoje "Pomoćne glagole" (FOTO: Lupiga.Com/Ladislav Tomičić)

„Jezična mašina Marka Pogačara i dalje se punom parom zahuktava, o čemu nova zbirka Ponoćni glagoli lijepo činom svjedoči. Pjesnik usisava šaren jezični materijal i vraća ga obogaćenog kao uran, prerađenog u složeno ritmiziranu poeziju skokovite asocijativnosti koja uvijek otvara nove opcije, refleksnu i fleksibilnu refleksivnost i slikovitost koja razbija okove očekivanog. Možda su ovaj put još jače izražene fonetske dimenzije jezika – autorove primarne i trajne teme – pojačana je aliteracija, posebno češće čujemo šušur palatala i atmosferilija, vjetra i sjevera. Zbirka vrvi od flore i faune, u njoj buja i puže i šušti – i puno je glagola općenito – gmiže i visoko se uzdiže. U stihovima su se u većoj mjeri nego prije nastanili i neki drevni likovi, antički i biblijski, naravno i Rimbaud i svi eksplozivni potencijali pisanja, jer to je poezija, kratka zavjera izloga-jezika”, kaže Lokotar, a ako vas ovo ne ponuka da odete na rundu pića i poezije onda vi možda nemate srca, ali imate pravo na svoje mišljenje. Dok god sve protiče u demokratskom tonu, vidite kakva su vremena.

Lupiga.Com

Naslovna ilustracija: VBZ

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Ulica Milana Mladenovića

  13.06.2024.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Ulica Milana Mladenovića

 2. UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

  28.05.2024.

  Srđan Puhalo

  UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije