ODGOVOR ŠEFICI HITNE

„U kulturnom svijetu to se zove licemjerje“

ritn by: B.G. | 29.12.2021.
ODGOVOR ŠEFICI HITNE: „U kulturnom svijetu to se zove licemjerje“
"Sram i stid nek Vas bude Majo. Uostalom evo i kratki video gdje se lijepo vidi kako se ravnateljica koja proziva djelatnike također ne drži tih istih mjera i distanci. U kulturnom svijetu to se zove licemjerje. Dakle, poštovana licemjerko, koja ste ujedno ravnateljica HZHM i saborska zastupnica Maja Grba Bujević, pozdravlja vas admin Joško Jaman Pogledajte video. Pusa", dio je statusa koji je objavljen na Facebook stranici HITNA uživo 194. Reakcija je to na dociranje ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Maje Grbe-Bujević djelatnicima Hitne pomoći koji su objavili božićni video sastavljen od fotografija medicinskih ekipa diljem Hrvatske. Ravnateljica im je zamjerila što nemaju maske te tim povodom poslala službeni dopis na zavode hitne medicine, a nakon toga su "hitnjaci" pronašli ogromnu količinu fotografija na kojima Grba-Bujević radi isto to što i oni.

Djelatnici Hitne pomoći iz raznih krajeva Hrvatske snimili su božićni video koji su objavili na Facebook stranici HITNA uživo 194 gdje inače objavljuje informacije o problemima s kojima se suočavaju djelatnici Hitne pomoći. A onda im je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Maja Grba-Bujević, poslala dopis u kojem im docira jer ne poštuju pandemijske mjere. Naime, djelatnici su bili bez maski i nisu poštivali pravila distance.

Ravnateljica Hitne im tako piše da su „unatoč svakodnevnom informiranju javnosti o tome kako se zaštititi i ograničiti širenje COVID-19, neki djelatnici HMS zanemarili su preporuke i tijekom Božićnih blagdana snimili fotografije koje su se proširile u medijima“. Napomenula je kako se „preporuke i smjernice za ponašanje tijekom pandemije odnose se na građane i djelatnike u zdravstvu jednako“. 

„Vjerujem da je djelatnike 'ponio' blagdanski duh i da su došli u iskušenje pokazati zajedništvo i predanost službi i u vrijeme blagdana. no bez nošenju maski i poštivanja fizičke distance. Međutim, sada je vrijeme da budemo mirni, distancirani te ostanemo sigurni. Poruke na kojima inzistiramo cijelo vrijeme proturječne su našim vlastitim postupcima, a nepromišljeni istupi umanjuju sav onaj rad i trud koji je Hitna medicinska služba pokazala tijekom ove krize, zauzevši tako sam vrh među europskih zemljama najboljim funkcioniranjem tijekom pandemije COVID-19. Molim da podsjetite djelatnike da ovo blagdansko vrijeme s obzirom na okolnosti. Moramo obilježavati drugačije te apeliram da se ovakve i slične situacije ne ponavljaju“, napisala je, inače HDZ-ova, Grba Bujević.

Nakon njezinog dopisa djelatnici Hitne su na stranici objavili novi video iz kojeg je razvidno da Grba-Bujević i njezina stranka krše mjere i propise na koje se pozvala. Uz video je osvanuo i tekst administratora Facebook stranice i medicinskog tehničara iz Splita, Joška Jamana, u kojem svojoj šefici ne ostaje dužan.

„U ime stranice HITNA uživo 194 zahvaljujemo ravnateljici HZHM-a i saborskoj zastupnici što prati našu stranicu. Znači da radimo dobar posao. Primijetili ste da je u ime HZHM poslala 'primjedbu' zavodima u RH. To je domet HZHM-a kao takvog, poslati primjedbu. Međutim ravnateljica Maja Grba je imala 12 godina za urediti Helikoptersku hitnu medicinsku pomoć (HEMS) – nije ga uredila ni blizu“, stoji u tom tekstu.

Također se nabraja i da je imala isto toliko godina da uredi „T2 timove“, ali da ih nije uredila, kao da je imala i dvanaest godina da uvede pomorsku hitnu i nije je uvela. 

„Od kada je saborska zastupnica imala je priliku govoriti o statusu hitnjaka i boriti se za bolji status i uvjete – nije to učinila. Na kraju proziva djelatnike koji su ili cijepljeni ili testirani za kratko druženje radi fotografije. Sram i stid nek Vas bude Majo. Uostalom evo i kratki video gdje se lijepo vidi kako se ravnateljica koja proziva djelatnike također ne drži tih istih mjera i distanci. U kulturnom svijetu to se zove licemjerje. Dakle, poštovana licemjerko, koja ste ujedno ravnateljica HZHM i saborska zastupnica Maja Grba Bujević, pozdravlja vas admin Joško Jaman Pogledajte video. Pusa”, piše u objavi.

No, nije stalo samo na toj objavi. Objavljena je i fotografija premorenog djelatnika s blatnom obućom i radnom uniformom. Uz fotografiju piše: “Poštovana ravnateljice Majo. Ovo je prava slika nas ´hitnjaka´. Naš posao nisu domjenci i fešte. Ovo je naša realnost i slika onog što radimo. Oprostite što nas je 'ponio' duh Božića, što smo si dali oduška i vas osramotili P.S. Samo da znate, imali smo maske! Pozdrav od ekipe iz HMP Daruvar.”

Na Facebook stranici HITNA uživo 194, „hitnjaci“ su se našalili i još jednom objavom. Naime, objavili su snimku zaslona obavijesti da je njihovu stranicu počela pratiti Mladež HDZ-a karlovačke županije. Uz tu su snimku zaslona tek kratko napisali: „Super, sad smo kompletni. Djeca prate nosimo li maske“. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: HINA

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Hrvatska u koronakrizi"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije