NE PROPUSTITE

Kreće novi „Pričigin“, splitski festival neobične forme

ritn by: M.K. | 19.03.2024.
NE PROPUSTITE: Kreće novi „Pričigin“, splitski festival neobične forme
Osim što je već tradicionalno Split domaćin ovih susreta, grad pod Marjanom je i krovna tema sedamnaestog izdanja festivala pričanja priča – „Pričigin 2024.“ i posvećen je upravo tom gradu. Festival počinje danas i održava se sve do 23. ožujka. Kako to obično izgleda možete vidjeti na snimkama koje prate ovaj tekst. Pravila „Pričigina“ su stalnim posjetiteljima ovog festivala neobične forme već zasigurno i više nego jasna i poznata, ali ponovit ćemo ih za one koji će „Pričigin“ ove godine pohoditi po prvi puta. Svi sudionici svakog programa za vrijeme festivala po desetak minuta pričaju svoju priču na istu, unaprijed zadanu temu. Ne čitaju s drugih pomagala, već spontano i iz srca pripovijedaju svoje anegdote i crtice iz života pred auditorijem. A od ove godine prvi put „Pričigin“ ima samo jednu temu koja će se prožimati kroz sve večeri festivala.

Osim što je već tradicionalno Split domaćin ovih susreta, grad pod Marjanom je i krovna tema sedamnaestog izdanja festivala pričanja priča – „Pričigin 2024.“ i posvećen je upravo tom gradu. Festival počinje danas i održava se sve do 23. ožujka. Kako to obično izgleda možete vidjeti na snimkama koje prate ovaj tekst.

Pravila „Pričigina“ su stalnim posjetiteljima ovog festivala neobične forme već zasigurno i više nego jasna i poznata, ali ponovit ćemo ih za one koji će „Pričigin“ ove godine pohoditi po prvi puta. Svi sudionici svakog programa za vrijeme festivala po desetak minuta pričaju svoju priču na istu, unaprijed zadanu temu. Ne čitaju s drugih pomagala, već spontano i iz srca pripovijedaju svoje anegdote i crtice iz života pred auditorijem. A od ove godine prvi put „Pričigin“ ima samo jednu temu koja će se prožimati kroz sve večeri festivala. 

U deset programa više od 40 sudionika bit će dijelom ovogodišnjeg „Pričigina“. Tako će u splitskom Amfiteatru Doma mladih (MKC) danas započeti program s pričama hrvatskih pisaca i spisateljica u bloku „Split za napredne“. Nastupaju splitski pisci Marija Andrijašević, Katja Grcić, Tanja Mravak, Jelena Pervan, Boris Postnikov i Damir Šodan, a razgovore će voditi Patricija Horvat. Nakon toga slijedi autorska večer „Banana split“ gdje će slavni košarkaš Dino Rađa pripovijedati, a moderirat će novinar Ivica Ivanišević. 

U posljednjih 16 godina festivalskih izdanja, na „Prigičinu“ je, kažu nam, ispričano oko 800 priča, te je sudjelovalo nekoliko stotina pripovjedača. Te brojke će nastaviti rasti tijekom druge večeri festivala, u srijedu 20. ožujka, koja je posvećena regionalnim spisateljima i spisateljicama u bloku „Splitopis“. U istom ambijentu i prostoru kao i prethodnu večer, uz moderatorsku pomoć svestranog književnog urednika Krune Lokotara, nastupat će Lamija Begagić (Bosna i Hercegovina), Ana Duša (Slovenija), Ervin Hladnik (Slovenija), Faruk Šehić (Bosna i Hercegovina) i Milica Vučković (Srbija). Iste večeri održat će se i „Split matters“, dio „Pričigina“ u kojem ćete moći čuti priče irskih stroyteller(ic)a na engleskom jeziku. Čast da govore pripast će Eimearu Burkeu, Johnu Crewu i Marii Gillen.

Treći dan, u četvrtak 21. ožujka, bit će najzanimljiviji ljubiteljima putopisa. Goran Blažević, Vedran Buble , Gordan Nuhanović, Saša Pjanić i Jana Prević Finderle podijelit će svoje priče u dijelu večeri nazvanom „Ča je pusta Londra kontra Splita grada“. Pripovijedanjem će manevrirati Maja Klarić. A nakon putopisa, slijedi „Miris Splita“ što će biti autorska večer pjevačice Danijele Martinović.

Sandra Grgas, Sanja Grgina, Martina Hranj, Tina Primorac, Zlatka Rodin, hrvatske storytellerice, obogatit će četvrtu večer „Pričigina“, 22. ožujka. Nakon njihovog dijeljenja priča, slijede priče o Hajduku: „Cili Split poludi“, a o ovom klubu pričat će Goran Antonijević, Đordana Barbarić, Sonja Dvornik, Magdalena Mrčela, Mate Prlić, Ljubo Pavasović Visković, sve u društvu Tatjane Radmilo.

Peti i posljednji dan festivala pričanja priča, u subotu 23. ožujka, bit će popraćen „Dječjim Pričiginom“, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića. Svoje priče na zavičajnom jeziku tada pričaju osmoškolci. Time se nastoji potaknuti djecu na kreativno izražavanje i kritičko razmišljanje. Cilj je probuditi im ljubav za književnost i, s obzirom na to da su njihove priče uglavnom na dijalektu, i potaknuti očuvanje kulturne baštine ovog podneblja. Navečer će se održati homagge Predragu Luciću i njegovom 60. rođendanu u vidu promocija njegove posthumne knjige „Južno dvorište I i II“, te „Melodija“. Uz Lucićevog prijatelja i kolegu Borisa Dežulovića u programu će sudjelovati Damir Šodan, Siniša Vuković, Bruna Bebić, Patricija Horvat i gošća iznenađenja koju nam organizatori ni po koju cijenu ne žele otkriti.

Udruga za promicanje kulturnih i umjetničkih aktivnosti „Pričigin“ još od 2007. godine organizira Festival pričanja priča, ili drugi termin koji je danas više uvriježen – storytelling. U želji da se u Splitu (i Hrvatskoj) aktivira postojeća kritična masa ljudi, pozivaju pojedince; pisce, glumce, redatelje, glazbenike, prosvjetne radnike, izdavače, kako bi doprinijeli suvremenoj pop kulturi i slobodno mislećoj javnosti. Također, organizatori su se od 2023. godine odlučili iskoračiti iz Splita i odlaziti i na jadranske otoke. Tako su bili na Cresu, Lošinju, Rabu i Hvaru gdje su dijelili priče s lokalnom publikom kojoj žele pružiti kvalitetan kulturni sadržaj.

Cijeli programa festivala možete pogledati na ovoj poveznici, a ukoliko niste u mogućnosti doći u Split, program možete pratiti i online

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pričigin

Sviđa vam se ono što radimo? Želite više ovakvih tekstova? Možete nas financijski poduprijeti uplatom preko ovog QR koda. Svaka pomoć naših čitatelja uvijek je i više nego dobrodošao vjetar u leđa.

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije