UZ BREGOVIĆEV "EDERLEZI"

Simpsoni na ruski način

ritn by: S.R. | 18.07.2019.
UZ BREGOVIĆEV "EDERLEZI": Simpsoni na ruski način
Najdugovječnija i jedna od najlegendarnijih i najgledanijih animiranih serija koja na sarkastičan i duhovit način prikazuje život američke radničke obitelji, "Simpsoni", osigurala si je važno mjesto u pop kulturi širom svijeta. No, ono što je ovih dana napravio moskovski dizajner Aleksej Semenov do sad nije viđeno. Nakon kratkih animacija o Baracku Obami i Terminatoru, Semenov je nedavno napravio i rusku art film inačicu legendarnih Simpsona koje je, iz Amerike, preselio u svoju rodnu Rusiju. U ruskoj priči žuti akteri "Simpsona" izgubili su svoju karakterističnu boju i energiju te su pretvoreni u pesimističnu i otužnu obitelj. Bart Simpson više nije buntovnik i pogrešno shvaćeni šaljivdžija, zamišljen je kao ruski "gopnik", nasilnik i siledžija koji krade od druge djece kako bi se uzdigao. Homer, koji je u američkoj priči inspektor za sigurnost nuklearne elektrane Springfield, i u ruskoj je verziji zamišljen kao čuvar koji dane provodi uz telefon i cigarete.

Nakon 30 godina emitiranja i 662 epizode, kultna serija "Simpsoni", koju je stvorio Matt Groening, najdugovječnija je, ali i jedna od najlegendarnijih i najgledanijih animiranih serija koja na sarkastičan i duhovit način prikazuje život američke radničke obitelji. Dotičući se američke kulture, politike, povijesti i društva u cjelini, "Simpsoni" su si osigurali važno mjesto u pop kulturi širom svijeta.

Iako je članove legendarne peteročlane obitelji, koja se redovito uvaljuje u neugodne situacije, gotovo nemoguće zamisliti van konteksta američke priče, mnogi su se zasigurno zapitali kako bi likovi iz serije izgledali i funkcionirali u jednom sasvim drugačijem okruženju, primjerice, kada bi, umjesto u Americi, živjeli u Rusiji.

Upravo je to pitanje zaintrigiralo moskovskog dizajnera, Alekseja Semenova, koji potpisuje brojne, kratke „trash animacije“, inspirirane američkom pop kulturom te ih objavljuje na YouTube kanalu Lazy Square, zbog kojeg je poznat i kao Lenivko Kvadratjić. Nakon kratkih animacija o Baracku Obami i Terminatoru, Semenov je nedavno napravio i rusku art film inačicu legendarnih Simpsona koje je, iz Amerike, preselio u svoju rodnu Rusiju. Taj njegov, do sada najduži uradak "Simpsoni - Ruska art filmska inačica", koji traje tek nešto više od minute, u samo nekoliko dana prikupio je gotovo tri i pol milijuna pregleda te je postao viralan.

Uvodna scena ruske inačice "Simpsona", u vrlo depresivnom tonu, prikazuje život u Rusiji. Glavna sekvenca započinje scenom sumornog gradića, iznad kojeg su se nadvili sivi oblaci. Otužni je ruski gradić alternativa američkom imaginarnom gradiću Springfieldu, u kojem, na adresi Evergreen Terrace 742, žive američki Simpsoni. Kreiranju sumornog i depresivnog raspoloženja pridonosi i dramatična glazba Gorana Bregovića – „Ederlezi“

U ruskoj priči žuti akteri "Simpsona" izgubili su svoju karakterističnu boju i energiju te su pretvoreni u pesimističnu i otužnu obitelj. Bart Simpson više nije buntovnik i pogrešno shvaćeni šaljivdžija, zamišljen je kao ruski "gopnik", nasilnik i siledžija koji krade od druge djece kako bi se uzdigao. Marge, srdačna majka koja želi zaštititi svoju obitelji i brinuti se o njoj, pretvara se u ogorčenu ženu koja nevozno kupuje u jeftinim dućanima. Homer, koji je u američkoj priči inspektor za sigurnost nuklearne elektrane Springfield, i u ruskoj je verziji zamišljen kao čuvar koji dane provodi uz telefon i cigarete. Lisa, žestoka aktivistica i talentirana saksofonistica, u ruskoj je priči prikazana kao tužna djevojčica koja svira saksofon u prljavom gradskom podvožnjaku, dok joj, prijeteći, prilaze policajci s palicama.

Cijela glavna sekvenca obilježena je odbojnim prizorima obiteljskog okupljanja u dnevnoj sobi, te prikazuje pomalo distopijsku, ali realističnu verziju svakodnevnog života na društvenom dnu. No, iako je uradak u kratkom vremenu postao hit, autor tvrdi da ga ipak nisu baš svi shvatili.

“Simpsoni imaju velik utjecaj na mene i na ljude diljem svijeta. Mnoge poznate osobe napravile su uvod za Simpsone, a ja sam želio napraviti parodijsku verziju koja bi uključivala lokalne okuse moje zemlje. No, iako je ova parodija na Simpsone naišla na odobravanje čak osamdeset posto onih koji su ju pogledali, dvadeset posto gledatelja ipak nije pročitalo da je riječ o parodiji te su me nazvali nacionalnim neprijateljem. Plaše se da je zapadni svijet sada stekao dojam da upravo ovako izgleda pravi život u Rusiji. No, pitam se zašto se boje, ako to nije istina? Ipak, velika većina ljudi koji su pogledali moj uradak, uglavnom stanovnika iz malih, ruskih gradova, slaže se da je život prikazan u ruskoj inačici Simpsona, upravo ono što i sami svaki dan vide", poručio je za portal Russia Beyond autor animacije, Aleksej Semenov.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screnshot/YouTube

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

  21.02.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

 2. ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

  08.02.2021.

  Lana Bobić

  ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

 3. UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

  05.02.2021.

  Jerko Bakotin

  UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije