POBUNA PROTIV ESTABLIŠMENTA: Tko su Pirati koji su osvojili češke birače

POBUNA PROTIV ESTABLIŠMENTA: Tko su Pirati koji su osvojili češke birače

Ima samo osam, a njezin lider Ivan Bartoš 37 godina, doktorat iz informatike i upečatljive dreadlockse. Ona je najveće osvježenje čeških parlamentarnih izbora - Češka piratska stranka - i po prvi put je u parlamentu. Pirat Bartoš inače je DJ psihodelične trans muzike, svira harmoniku u skupini “Nogama naprijed", te je strastveni zaljubljenik u knjige i filmove. Piratske stranke nikle su po cijelom svijetu, najviše u Europi kao otpor utjecajnim lobističkim skupinama i ograničavanju osnovnih ljudskih prava. Najveći uspjeh imaju u Islandu i u Švedskoj. Informacije i njihov ogromni utjecaj u modernim društvima glavno je polje djelovanja piratskih stranaka. Tako se i češki pirati zalažu za transparentnost javnog sektora, građanske slobode, diobu i slobodan protok informacija, efektivno iskorištavanje tehnologije i zaštitu privatnosti. Tijesno ispod Pirata je krajnje desna antiimigrantska stranka češko-japanskog poduzetnika Tomija Okamure.
„NIJE ZAGREB SELO MOJE MALO“: Što je redatelj „Gazde“ predložio slavnom Jiříju Menzelu da snimi u Zagrebu

„NIJE ZAGREB SELO MOJE MALO“: Što je redatelj „Gazde“ predložio slavnom Jiříju Menzelu da snimi u Zagrebu

„Dragi Jiří Menzel, upravo sam pročitao vijest da dolazite u Zagreb snimiti dokumentarac o Zagrebu u kojem bi u ulozi pripovjedača govorili o glavnim zagrebačkim znamenitostima. To je sjajna vijest i još bolji tajming! Predlažem da prvo odete pod Sljeme, s Kulmerovih dvora pruža se sjajan pogled na grad. U dvorima je nekad stolovao poduzetnik Ivica Todorić, sada se razmišlja o prenamjeni u Muzej korupcije ... Ako ćete tražiti Trg maršala Tita, e njega, od Vašeg zadnjeg posjeta, više nema. Nije bio dobar. Titove biste možete naći u Muzeju Hrvatskog zagorja. A ako naletite na biste zašarane sa znakom U, ništa ne brinite, to je stari hrvatski pozdrav, baš kao i prst u anusu“, stoji u otvorenom pismu koje je redatelj filma „Gazda“, Dario Juričan, ovih dana uputio slavnom češkom redatelju, Oscarom nagrađivanom Jiříju Menzelu, koji na proljeće stiže u Zagreb kako bi o tom gradu snimio dokumentarni film.
PROTUAKCIJA U ZAGREBU: Građani ostavljaju cvijeće na antifašističkim spomenicima

PROTUAKCIJA U ZAGREBU: Građani ostavljaju cvijeće na antifašističkim spomenicima

Na nekoliko lokacija u Zagrebu građani večeras polažu cvijeće na antifašističke spomenike. Događa se to poslije jučerašnjeg poziva na „protuakciju“, koji je uslijedio nakon što su nepoznati simpatizeri ustaštva početkom tjedna nasrnuli na dva zagrebačka spomenika. Prvo su na tek vraćenoj bisti Ive Lole Ribara plavom bojom ispisali slovo „U“ s križem povrh slova, da bi potom oštetili i spomenik palim borcima NOB-a na zagrebačkoj Trešnjevci. Tamo su osim slova „U“, neizostavnog križa, napisali i "NDH", kraticu koja označava zločinačku Nezavisnu državu Hrvatsku. Stoga se građane pozvalo da izraze gestu sjećanja i zahvalnosti te polože cvijeće pored biste Ive Lole Ribara i spomenika na Trešnjevci, a za one koji nisu u Zagrebu da to učine na nekom spomeniku NOB-u koji im je u blizini. Fotografije koje su snimljene večeras, pokazuju da su se građani odazvali na ovaj poziv i ostavili cvijeće pokraj napadnutih spomenika.
SLAVI JE CIJELI KONTINENT: Antiprinceza s gitarom koja nije htjela šutjeti

SLAVI JE CIJELI KONTINENT: Antiprinceza s gitarom koja nije htjela šutjeti

Google je 4. listopad 2017. godine posvetio sjećanju na Violetu Parra jer se ove godine u cijeloj Latinskoj Americi, a posebno u Čileu svečano obilježava stota godišnjica njenog rođenja i pedeseta godišnjica njene smrti. Google je to obilježio prikazom jedne od njenih poznatih tapiserija izrađenoj na juti “Árbol de la Vida” (“Drvo života”) koja se danas nalazi u Muzeju Violete Parra u Santiagu de Chileu. Google, naravno, zna tko je Violeta Parra, a znate li vi? Široj javnosti vjerojatno je najpoznatija po svojoj pjesmi “Gracias a la Vida” koja je proglašena najboljom pjesmom španjolskog jezičnog područja 20. stoljeća. Napisala ju je svega nekoliko tjedana uoči svog samoubojstva. Cijeli svoj život pjevala po barovima, ubožnicama, crkvama, trgovima, brodovima, vlakovima, studijima, ulicama, bolnicama, pod cirkuskim šatorima, na željezničkim stanicama, čekaonicama, ali i teatrima, sindikalnim dvoranama … baš svugdje.
BILO JE SAMO PITANJE DANA: U ovom društvu napad na bistu Ive Lole Ribara nikoga ne smije čuditi

BILO JE SAMO PITANJE DANA: U ovom društvu napad na bistu Ive Lole Ribara nikoga ne smije čuditi

Događaj je to koji nikoga ne treba ni ne smije čuditi, jer u društvu u kojem roditelji uče djecu pozdravljati s ustaškim pozdravom ZDS, u društvu gdje je sasvim prihvatljivo veličanje Nezavisne države Hrvatske, u društvu gdje se na javnoj televiziji govori da je Jure Francetić legendarni i hrabri borac, a ne brutalni koljač, u društvu gdje se istom tom Fracetiću podižu spomen ploče i spomenici, u društvu gdje svećenici na misama, pa i na javnoj televiziji u prijenosu uživo, veličaju Antu Pavelića, u društvu gdje se ekstremističke „portale“ naziva medijima, u društvu gdje većina građana šutke guta novu interpretaciju povijesti i gdje je Zlatko Hasanbegović faktor koji o nečemu odlučuje, a Velimir Bujanec ugledni tv voditelj kojeg na domjenke pozivaju i predsjednica i premijer države, ovakvo što nikoga ne smije iznenaditi. Komunalne službe očistit će bistu Ive Lole Ribara, ali već koliko je sutra netko drugi će nasrnuti na nju.
VODA-ODMAH: „Još samo Sarajevo i neki gradovi u Africi imaju ovaj problem“

VODA-ODMAH: „Još samo Sarajevo i neki gradovi u Africi imaju ovaj problem“

U Sarajevu je danas je održan prosvjed građana nezadovoljnih činjenicom da u glavnom gradu Bosne i Hercegovine već mjesecima nemaju stalni pristup vodi. Građani grada koji je okružen brojnim izvorima pitke vode, bore se s učestalim redukcijama vode,dok vlasti tvrde da je za redukcije kriva „činjenica da se 75 posto vode negdje rasipa“. Okupljeni su podigli niz transparenata, a na nekima od njih pisalo je: „Vi niste vlast, vi ste pošast“, „Ima li na Poljinama vode?“ (elitno prigradsko naselje op.a.), „Znamo li kakvu vodu pijemo“, „Koje je struke, SDA?“, „Voda nije privatno vlasništvo“... No, bolno najduhovitiji transparent je onaj na kojemu je stajalo – „Žedni smo na sva tri jezika“. Time se aludira na besmislenost, u zadnje vrijeme žestokih rasprava o ravnopravnosti i nazivu jezika, u trenutku kad glavni grad jedne države nema vode. Uoči prosvjeda tiskan je i letak-upitnik „Na kojem jeziku želite imati redukciju vode“.
U SJENI SLUČAJA AGROKOR: Počelo suđenje Glavašu za „Garažu“ i „Selotejp“– donosimo ključne činjenice i kontroverze

U SJENI SLUČAJA AGROKOR: Počelo suđenje Glavašu za „Garažu“ i „Selotejp“– donosimo ključne činjenice i kontroverze

U sjeni „spektakla stoljeća“, uhićenja u slučaju Agrokor, prošao je početak ponovljenog suđenja Branimiru Glavašu, utemeljitelju i nedavno ponovno izabranom predsjedniku HDSSB-a, te petero njegovih suoptuženika. Radi se o optužbama za ratni zločin nad osječkim Srbima tijekom 1991. i 1992. godine, koje javnost poznaje kao slučajeve „Garaža“ i „Selotejp“, a tvrdi se da su optuženi odgovorni za ubojstvo deset osoba i jedan pokušaj ubojstva te zlostavljanja više civila. Svih šestero okrivljenih izjasnilo se jučer da nisu krivi za egzekucije srpskih civila koje su se odvijale na obali Drave te niz mučenja i ubojstava u garaži bivšeg Sekretarijata za narodnu obranu. Pravnici Documente - Centra za suočavanje s prošlošću tijekom prvog suđenja prisustvovali su na svim raspravama u ovom slučaju, a najavljuju da će suđenje pomno pratiti i ovoga puta te upozoravaju na određene propuste.
BILJEŽNICA ROBIJA K.: U ime obitelji

BILJEŽNICA ROBIJA K.: U ime obitelji

Onda je mama mene pitala: „Čekaj malo, jel ti to oš reć da van sestra Melita na satu vjeronauka fali onog manijaka Batarela?“ Ja sam rekao: „Oću!“ Tata je pitao: „Kako to da van ga je uopće spominjala?“ Ja sam rekao: „Pa kad je govorila o pobačaju!“ Mama je skriknila: „O pobačaju?! Šta vi imate pričat o pobačaju?! Zašto bi dica od devet godina uopće morala znat šta je to pobačaj?!“ Ja sam rekao: „Pobačaj je ubojstvo!“ Mama je tiltala sa očima i zaledila se. Tata je mene pitao: „Zašto, jebate?“ Ja sam rekao: „Zato šta život počinje zečećem!“ Mama je fljasnila se po čelu i rekla je: „A u pičku materinu!“ Tata je utiho promrmorijo: „Onda ti je, sinak, mater višestruki ubojica!“ Onda je mama unila se meni u facu i podviknila je: „A zašto bi život počinja začećem, moliću lipo?“ Ja sam slegnijo sa ramenima i rekao sam: „Zato šta to kaže sestra Melita na vjeronauku!“
„MRAK“ STIGAO PO TODORIĆA: Spektakularni show koji neće sanirati štetu

„MRAK“ STIGAO PO TODORIĆA: Spektakularni show koji neće sanirati štetu

Prema do sada dostupnim podacima danas prijepodne uhićeni su Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić, Tomislav Lučić, Damir Kuštrak i Mislav Galić. Svi oni bili su članovi uprave ili nadzornog odbora posrnulog koncerna, u čijoj je upravi, prije dolaska izvanrednog vladinog povjerenika Ante Ramljaka, bilo sedmero članova. Za razliku od njih, Ivica Todorić, nije dostupan hrvatskim vlastima, s obzirom da se ne nalazi u Hrvatskoj, te se nagađa da trenutno boravi u Londonu, odakle s pristojne razdaljine prati razvoj događaja i u televizijskim prijenosima policajce koji se još uvijek nalaze u njegovim Kulmerovim dvorima. Kako se doznaje izvidi i pretrage traju kod 15 osoba, a navodno se pretražuje čak 60 lokacija. Policajci su se pri tom nagledali luksuznih vila, stanova i vikendica, ali i automobila, kako onih od osumnjičenika tako i od njihovih odvjetnika.
IZJAVA TJEDNA: „Što hoće ovi penzići?“

IZJAVA TJEDNA: „Što hoće ovi penzići?“

„I što hoće ovi penzići, da im dodatno plaćamo? Hoće nama oni plaćat mirovinu? Neće“, napisao je na svome Twitteru Goran Vojković, gospodin koji se povremeno javlja kao kolumnist portala Index šireći libertarijanske ideje, široj javnosti poznat po „decentnoj“ leptir mašni. Svojim tweetom Vojković se referira na prosvjed umirovljenika koji je jučer održan u nekoliko hrvatskih gradova u organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) pod sloganom "Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti" i zahtjevom za povećanje mirovina i njihovim pravednijim izračunom.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. „SLUČAJ SINKOPA“: I Horvatinčići su pali na tjeme

  19.10.2017.

  Nataša Škaričić

  „SLUČAJ SINKOPA“: I Horvatinčići su pali na tjeme

 2. PARANOJA MARKA TOMAŠA: 21. stoljeće, a u napaćenoj, ali priglupoj BiH se raspravlja o konstitutivnosti

  26.09.2017.

  Marko Tomaš

  PARANOJA MARKA TOMAŠA: 21. stoljeće, a u napaćenoj, ali priglupoj BiH se raspravlja o konstitutivnosti

 3. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Slavko Goldstein, prognani pjesnik

  19.09.2017.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Slavko Goldstein, prognani pjesnik

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije