„ZIDARSKI“ POHOD: Mađarski ekstremist stiže u Hrvatsku kako bi promovirao gradnju „zidova“ na granici s BiH

„ZIDARSKI“ POHOD: Mađarski ekstremist stiže u Hrvatsku kako bi promovirao gradnju „zidova“ na granici s BiH

Načelnik male mađarske granične općine koji je u jeku izbjegličke krize inicirao gradnju ograde na mađarskoj granici, danas će posjetiti Hrvatsku, kako bi svojim primjerom ukazao na potrebe da se slični „zidovi“ izgrade i na granici Hrvatske s BiH. Na granični prijelaz Maljevac dovodi ga opskurna politička stranka, Generacija obnove, koju vodi Frano Čirko, bivši predsjednik mladeži, a potom i predsjednik rigidnog HČSP-a. Njegov gost ima dugu povijest zabrana ulaska u neke europske države. Bio je potpredsjednik Jobbika, ekstremističke mađarske stranke koja je u svom „političkom programu“ imala i povratak Međimurja pod „mađarsku krunu“. Kao najveći dosezi njegovog upravljanja općinom mogu se navesti zabrana nošenja muslimanske odjeće i iskazivanja istospolne ljubavi, slanje zastrašujućih video poruka izbjeglicama te njegov poziv mještanima na sveti rat protiv muslimana.
MONOGRAFIJA O ZLU: Domovi kulture kao mjesta mučenja i likvidiranja

MONOGRAFIJA O ZLU: Domovi kulture kao mjesta mučenja i likvidiranja

Dom kulture u zloglasnom Trnopolju, Muzička škola u Zenici, dvorac Kerestinec, jablanički Muzej „Bitka za ranjenike“, Dom Kulture u Rudom … Teško je, ako ne i nemoguće, pobrojati sva mjesta koja su nekada bila nositelji kulture u balkanskim varošima i gradovima, a koja su u užasima posljednjeg rata pretvorena u mučilišta, logore i stratišta. Gotovo svi koji dolaze iz ratom zahvaćenih sredina imat će barem jedan ovakav primjer iz svoga kraja. Upravo ovakva mjesta i njihov fenomen pokušala je obuhvatiti foto-monografija „Iza sedam logora: Od zločina kulture do kulture zločina“. Radi se o autorskom radu novinara i književnika Viktora Ivančića, poznatog fotoreportera Hrvoja Polana i novinara Nemanje Stjepanovića. „Takvih mjesta je u posljednjem ratu bilo toliko da možemo govoriti o svojevrsnom kulturologorskom sustavu“, objašnjava Viktor Ivančić.
USKORO KOD NAS: Roj od 100 robota koji reagiraju na ljudske emocije i ostala "čuda" Device_art festivala

USKORO KOD NAS: Roj od 100 robota koji reagiraju na ljudske emocije i ostala "čuda" Device_art festivala

Roj od čak 100 interaktivnih robota koji reagiraju na ljudske emocije. Zvuči nemoguće? To je samo mali dio onoga što Zagrebu donosi Device_art festivala umjetnosti, robotike i novih tehnologija. Središnja izložba festivala "Strojevi nisu sami" otvara se u utorak 18. prosinca u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Naslov izložbe zapravo je svojevrsna parafraza izjave kinesko-američkog kustosa Zhang Gaa - “Posvuda, samo strojevi, strojevi koji nisu sami”. Postavljena na 1.500 četvornih metara izložba polazi od implikacije da strojevi mogu biti proaktivna, senzibilna bića. U njenom sklopu pojavit će se i spomenuti roj od 100 interaktivnih robota koji reagiraju na ljudske emocije, što je dio golemog umjetničkog projekta "Empathy Swarm". Upravo se u Zagrebu projekt i krenuo razvijati, odnosno ovdje su autori počeli s izradom robota.
SLUČAJ ZORANA ERCEGA: Dobro došli u Sjeverni Vietkong, dragi Hrvati

SLUČAJ ZORANA ERCEGA: Dobro došli u Sjeverni Vietkong, dragi Hrvati

Ne ulazim u motive Zorana Ercega. Čovjek mi je susjed, ljubazan je i drag, pozdravimo se svakodnevno i poštujem njegov aktivizam, ali ima jedna zastrašujuća stvar u slučaju Zorana Ercega, punopravnog građanina Republike Hrvatske, sa svim statusima i privilegijama koje ta čast donosi, (ratnog veterana, što je fusnota svakog relevantnijeg životopisa iako je, kada bolje pogledate taj detalj, u najmanju ruku nejasan, što zapravo znači i kakve privilegije pravno donosi), a koji je na otkrivanju spomenika Franji Tuđmanu uzviknuo nešto što se nekima nije svidjelo. I ta zastrašujuća činjenica jest, svidjelo se to nekom ili ne, sasvim jasna. Hrvatska policija, zakonodavstvo RH, institucije RH, ne štite građane Hrvatske koji ih plaćaju. Građane od kojih žive. Već štite ljude koji iz mase građane RH mogu ozlijediti, nanijeti im po zdravlje i život ozbiljne posljedice, i za taj akt nitko ne snosi ama baš nikakvu krivicu.
OTVORENO PISMO 25 PRIPADNIKA I PRIPADNICA HR LGBTIQ ZAJEDNICE: „Ministre Paviću, objasnite nam zašto“

OTVORENO PISMO 25 PRIPADNIKA I PRIPADNICA HR LGBTIQ ZAJEDNICE: „Ministre Paviću, objasnite nam zašto“

„Tražimo od ministra Marka Pavića da hrvatskoj javnosti i nama objasni zašto je podržao za istospolne parove diskriminirajući Zakon o udomiteljstvu i da se očituje o homofobnim ispadima svojih stranačkih kolega i kolegica iz HDZ-a. Njegova šutnja glede citiranih, ali i ostalih homofobnih izjava i laži koje su proteklih dana plasirane u javni prostor, implicira da se on sa svime time slaže“, stoji u otvorenom pismu koje potpisuje 25 pripadnika i pripadnica hrvatske LGBTIQ zajednice, a adresirano je na ministra rada i mirovinskog sustava, Marka Pavića. U pismu se zaključuje kako se radi o zakonu koji diskriminira, a pri tome je i pobrojana tek nekolicina homofobnih izjava i laži koje su iznosili saborski zastupnici iz redova HDZ-a, dakle Pavićeve stranačke kolege. U zaključku se potpisnici pitaju zašto je i Pavić podržao ovaj zakon.
NARODNE MOŠNJE: Kad SDA očnjaci bljesnu

NARODNE MOŠNJE: Kad SDA očnjaci bljesnu

Hajka na Filipa Andronika traje već tjedan dana. Makar je iz dana u dan sve manje medijskih napisa o tome, jer otvaraju se neke druge hajke, mediji tu kao da služe tek da objave početak lova. Interesantno je to kako hajku uvijek počnu upravo oni kojima ništa nije sveto. Pokazuje to odnos bosanskohercegovačkih vlastodržaca, u ovom slučaju Stranka demokratske akcije (SDA), spram, recimo infrastrukturnih problema gradova kojima upravljaju. Pokazuje to njihov odnos prema muzejima i kulturnom naslijeđu. Prevario sam se, ipak za njih postoje neke svetinje u koje kad dirneš SDA i njima slični otvaraju sezonu lova na osobu koja se usudila dirnuti u svetinju makar ta svetinja bila uporabljena tek u kontekstu satire, a kako bi se kritiziralo očajno stanje u svakom segmentu našeg društva.
CZESŁAV MIŁOSZ: Vjerska država?

CZESŁAV MIŁOSZ: Vjerska država?

Nisam pozvan da izričem svoje mišljenje o Crkvi. Ipak, duboko sam zaokupljen pitanjima vjere koja se ne trebaju nužno mjeriti očiglednim trijumfom Crkve i brojem vjernika koji sudjeluju u bogoslužjima. Nije isključeno kako se moramo, da bismo dobili pravu sliku o onome što se događa u glavama i srcima ljudi, svojski potruditi kako bismo shvatili što stoji iza izjava kojima se pripadnici klera razmeću u svojim javnim nastupima. Ono što nam u današnjoj Poljskoj smjesta upada u oči jest ponovno pojavljivanje dvaju jezika u javnom govoru, samo što je mjesto marksističkog jezika zauzeo katolički jezik. Svećenicima možemo samo poželjeti da im posvemašnji pristanak na vodeću ulogu katolicizma kao vjere cijelog naroda ne zakloni ponešto drugačiju istinu koja na vidjelo izlazi u razgovorima koji naglo zamuknu u njihovoj prisutnosti. Jer, recimo otvoreno, ljudi su se u Poljskoj počeli bojati svećenika, što nije dobar znak …
OSTAJE SAMO PUNO HRASTOVINE: Rundek videom upozorio na sječu hrastova u zagrebačkoj park-šumi

OSTAJE SAMO PUNO HRASTOVINE: Rundek videom upozorio na sječu hrastova u zagrebačkoj park-šumi

Glazbenik Darko Rundek upozorio je na sječu drveća na potezu između Likovne akademije i Dubravkinog puta, u park-šumi koja se nalazi u srcu Zagreba. "To je prvo skretanje u Jabukovac, prođete kroz kiparske radionice Likovne akademije pa ravno nizbrdo u šumu. Hrvatske šume odgovaraju da se radi o rušenju bolesnih i opasnih stabala no na njihovim svježim panjevima ni hrpama cjepanica se ne vidi bolest. Baš nas pogađa rušenje hrastova u Tuškancu", stoji u objavi na službenom Rundekovom Facebook profilu. Tu su jutros, govori u kameru Rundek, "momci srušili barem pet, šest starih hrastovih stabala". Inače, na društvenim mrežama korisnici se već duže vrijeme žale na prekomjernu sječu drveća na Medvednici, a veliki broj slučajeva rušenja drveća zabilježen je nadomak samog grada.
O PROSTITUCIJI – LEGALIZACIJA ILI ABOLICIJA?: „To nije najstariji zanat na svijetu već najstarija eksploatacija žena“

O PROSTITUCIJI – LEGALIZACIJA ILI ABOLICIJA?: „To nije najstariji zanat na svijetu već najstarija eksploatacija žena“

U "pakao na zemlji" pretvorila se odluka Njemačke da 2002. godine u potpunosti legalizira prostituciju. Usred promijenjenog tržišta u Njemačkoj su se otvorili i bezbrojni mega bordeli u kojima je seksualna usluga na najgori mogući način bagatelizirana ‒ svoje cijene često izražavaju u tarifama odnosno tzv. flat rate cijenama pa tako muškarci za 70 eura mogu „fuck all you can fuck“ uz naravno, dodatak besplatnog pića. Francuska se pak povela za abolicionističkim pristupom prostituciji i 2014. godine uvela potpunu zabranu. „Ne možemo se boriti protiv seksualnog nasilja nad ženama ako je legalno plaćati silovanje“, kaže Laurence Rossignol bivša francuska ministrica za obitelj, djecu i ženska prava. A kakva je zapravo situacija u Hrvatskoj? Ovdje je po ovom pitanju još uvijek na snazi zakon iz davne 1977. godine.
OCJENE SU VAŽNE: „Građani moraju shvatiti da su službenici na svojim mjestima samo zbog njih“

OCJENE SU VAŽNE: „Građani moraju shvatiti da su službenici na svojim mjestima samo zbog njih“

Kao odvjetnica svaki dan proživljava iskustvo gubljenja sati i sati u čekanju po hodnicima raznih institucija. Iz te je frustracije Viktorija Knežević, odvjetnica s dubrovačkom adresom, odlučila pokrenuti internetsku stranicu Ocijeni Me na kojoj građani mogu otvoreno, s prigodnom ocjenom, iskazati svoje (ne)zadovoljstvo radom svakog pojedinog dužnosnika, službenika i namještenika u javnom sektoru. S ciljem poboljšanja stranice pokrenuta je i crowdfunding kampanja na platformi Indiegogo u kojoj je preostalo još šest dana za podršku ovoj ideji, kakva je već realizirana u nekim europskim zemljama. U dosadašnjem iskustvu prikupljanja podataka Knežević kaže kako su najviše problema imali s dobivanjem informacija od Grada Zagreba, čiji su službenici na razne načine pokušavali opstruirati proces. Zanimljivo, gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić, trenutno je najlošije ocijenjena osoba na stranici, a, također, najviše je građana odlučilo ocijeniti baš njega.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. PROFESORSKI MEMENTO: Neprikladno vrijeme

  04.12.2018.

  Razrednik Divljak

  PROFESORSKI MEMENTO: Neprikladno vrijeme

 2. PRŽENJE MOZGA: Vojvodina - poslovni potez koji Beogradu donosi profit čitavo stoleće

  27.11.2018.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Vojvodina - poslovni potez koji Beogradu donosi profit čitavo stoleće

 3. PROFESORSKI MEMENTO: Jedan od onih dana

  31.10.2018.

  Razrednik Divljak

  PROFESORSKI MEMENTO: Jedan od onih dana

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije