PORUKA IZ ZAGREBA: „Ne dozvolimo ekstraktivističkom kapitalizmu da gomila profit ubijajući život na Zemlji“

PORUKA IZ ZAGREBA: „Ne dozvolimo ekstraktivističkom kapitalizmu da gomila profit ubijajući život na Zemlji“

„Ne možemo dopustiti kapitalističkom ekstraktivističkom sustavu da nastavi rasti i gomilati profit uništavajući život na Zemlji. Ujedinjeni u globalni klimatski pokret, borimo se protiv kapitalizma i za odrast koji djeluje po principima klimatske pravde, smanjenja potrošnje i proizvodnje na esencijalne ljudske potrebe, imajući na umu granice biosfere i ekosustava“, poručile su aktivistkinje Extinction Rebelliona Zagreb koje su u subotu održale protestnu akciju na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Radilo se o obilježavanju akcijskog dana protiv LNG-a diljem svijeta, a kada su aktivistkinje na spomenik banu Jelačiću izvjesile transparent s porukom „No to LNG on Krk, Rügen & Worldwide“, intervenirala je i policija. U svojoj poruci zaključuju kako je krajnje vrijeme da društvo osvijesti što se krije iza širenja LNG terminala i plinovoda prema zapadnoj Europi.
KRAJ JEDNE ILUZIJE: „Ili će doći masa migranata ili će biti fajrunt“

KRAJ JEDNE ILUZIJE: „Ili će doći masa migranata ili će biti fajrunt“

„Ili će doći masa migranata ili će biti fajrunt. Vrijeme je da napustimo taj pojam tranzicije i počnemo govoriti o krizi. O krizi koja je započela padom komunizma i koja se intenzivno produbljuje“, zaključio je filozof, publicist i prevoditelj Boris Buden, govoreći na ovogodišnjem FALIŠU. Trodnevni Festival alternative i ljevice Šibenik bavio se pitanjima tranzicije i deindustrijalizacije, a Budenovo predavanje nosilo je naslov "Postkomunistička tranzicija - kraj jedne iluzije". Govoreći o početku tranzicije u Hrvata primijetio je kako postoji jedan simbolički događaj koji označava početak tranzicije i podosta govori o procesu koji tada započinje. Kako zanimljiv govornik zna, tako je i Buden je kroz sat vremena provukao niz anegdota, digresija i paralela. Ukoliko već niste bili prisutni u Šibeniku na FALIŠU, vrijedi poslušati ili pogledati barem video.
POČINJE HOMO FEŠTA: Važno upozorenje na izazove hrvatske svakodnevice

POČINJE HOMO FEŠTA: Važno upozorenje na izazove hrvatske svakodnevice

Projekcijom filma "Vidjeti nevidljivo" jučer je u porečkom Pučkom otvorenom učilištu pripremljen teren za današnje otvaranje osme „Homo fešte!“. Pod motom “Je ča je, ma da je - ni”, Istrijani prezentiraju jedno od najvećih godišnjih okupljanja kojim će do subote upozoriti na izazove pred koje hrvatska svakodnevica postavlja naše LGBTIQ+ i ostale marginalizirane sugrađane. Bogati program kroz tri će dana prezentirati stanje društva u organizaciji Centra za građanske inicijative Poreč i Dugine obitelji, a u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem te udrugama K-Zona, Proces, ASK i SWASHTARA uz financijsku podršku Grada Poreča ili kako talijanska manjina voli reći - Parenza. Odgovorni jučerašnji zadatak da najavi otvorenje „Homo fešte!“ pao je na islandski dokumentarni film „Vidjeti nevidljivo“ iz 2019. godine.
MAJKA SVIH PITANJA: Koliko svinja mora umrijeti, Grliću Radmane?

MAJKA SVIH PITANJA: Koliko svinja mora umrijeti, Grliću Radmane?

Koliko svinja mora umrijeti da bi u imovinsku karticu zaboravio prijaviti stotine tisuća eura (ukupno 2,11 milijuna eura) i da pri tom Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jedva otvori postupak? Koliko svinja mora umrijeti da izjaviš kako ti je otac, istina, bio u Komunističkoj partiji, ali ne kao aktivni član, već valjda da tu organizaciju opstruira iznutra, recimo na način da njeno gospodarstvo, ključne elemente kao što su mesna industrija, prvo devastiraš, pa zatim prisvojiš kao ćaćin svinjac. Koliko svinja mora umrijeti da bi kao izjavio kako ti je otac morao biti u Partiji da ne bi bio direktor drugog reda. Koliko svinja treba, dakle, umrijeti da od države, firmu koja posluje s profitom, dobiješ skoro pa na poklon? Koliko svinja treba umrijeti da ti država milijune eura država isplaćuje iz proračuna?
TRANSFORMACIJA PROMETNIH ZNAKOVA: „Pokušavam promijeniti odnos snaga između slobode i pravila“

TRANSFORMACIJA PROMETNIH ZNAKOVA: „Pokušavam promijeniti odnos snaga između slobode i pravila“

Iako konstantno intervenira u znakove dodajući im nove elemente za čitanje, francuski umjetnik ne narušava funkcionalnost prometnog znaka. Dok je u Firenci gotovo postao neslužbeni dizajner uličnog inventara, Clet je u posljednjih osam godina ostavio traga u velikom dijelu Francuske i Italije, kao i u New Yorku. Dok su europski gradovi relativno naviknuti na slične intervencije, Clet Abraham je u Japanu u nevolju sa zakonom doveo suprugu. Ona je naime u Osaki ostala deset dana u zatvoru, jer je po lokalnim ulicama lijepila suprugove naljepnice. Za usporedbu, u Parizu je od gradskih vlasti dočekan kao osoba koja je upozorila na važnost znakova koji se sve više gube među brojnim reklamama. Od stereotipnih početaka, siromašnog studenta slikarstva u Rennesu, do prvih problema s policijom, Clet Abraham je danas traženi umjetnik.
NAJVEĆE BOLJKE DOMAĆEG NOVINARSTVA: Senzacionalizam, politički vlastodršci i veliki oglašivači

NAJVEĆE BOLJKE DOMAĆEG NOVINARSTVA: Senzacionalizam, politički vlastodršci i veliki oglašivači

U kratkom vremenu događaju se krupne promjene u znanosti, u životima ljudi, u društvu. Nekad je bilo potrebno stoljeće da se nešto temeljitije tehnološki izmijeni, danas se stvari ozbiljno mijenjaju u mjesecima, tjednima i danima. Mnogi će reći da je svijet iz dana u dan sve opasniji, u najmanju ruku zbog nezaustavljivo brzih klimatskih promjena, ali nije to sadašnja naša tema - tema su informiranje i mediji. Slijedeći tehnološki razvoj u eri smo izvjesne „demokratizacije informiranja“ koju je donio internet, dakle, među ostalim i medijski portali i bum društvenih mreža. Ta „demokratizacija informiranja“ ima, osim brojnih pozitivnih, i svoje značajno loše strane jer to što baš svatko može objaviti bilo što, praktički bez ikakve kontrole, ne mora doprinijeti niti općem znanju niti informiranju, čak niti zabavi.
ZNANSTVENICI ZA KLIMU OGORČENI: „Interventni policajci prosvjednice hvatali i udarali u genitalije“

ZNANSTVENICI ZA KLIMU OGORČENI: „Interventni policajci prosvjednice hvatali i udarali u genitalije“

Znanstvenici okupljeni u inicijativu Znanstvenici za klimu ogorčeni su nasiljem kojim su policija i zaštitari, ali i jedna “neidentificirana osoba”, pokušali spriječiti prosvjed aktivista hrvatskog ogranka globalnog klimatskog pokreta Extinction Rebellion („Prosvjed za opstanak“) te građana Krka i lokalnih klimatskih inicijativa protiv proširenja LNG terminala u subotu, 26. kolovoza u Omišlju. Naročito upozoravaju na “seksualno i rodno uvjetovano nasilje”, jer su interventni policajci “tijekom privođenja , protivno zakonom propisanim pravilima policijskog postupanja, neke od aktivista i aktivistkinja iznosili s mjesta prosvjeda“. Naime, tvrde kako su policajci zadirali u najintimniji prostor aktivista i aktivistkinja hvatajući ih i udarajući u genitalije. Podsjećaju kako to istodobno znači i “oduzimanje zajamčene slobode mirnog prosvjedovanja”
ČEŠKI EKSTREMISTI TRLJAJU RUKE: Huškanje Roma na Ukrajince

ČEŠKI EKSTREMISTI TRLJAJU RUKE: Huškanje Roma na Ukrajince

U češkom Brnu je početkom lipnja nakon svađe zbog glasne muzike u tramvaju, nožem ubijen 23-godišnji mladić. Napadač je bio Ukrajinac, žrtva Rom. Češki ekstremisti, čija su meta i Romi i Ukrajinci, iskoristili su tragediju i sustavno huškaju Rome protiv Ukrajinaca, čiji odnosi nisu bili idealni ni prije zločina. Od napetosti je korist htjela izvući organizacija RedFace kojoj je Agencija za sport prije tri mjeseca zabranila natjecanje u šamaranju, a propao im je i plan o borbama između navijača Sparte i Slavije. RedFace je u rujnu htjela organizirati borbe u kavezima između Roma i Ukrajinaca, uz opravdanje da tako nasilje miču s ulica. Dvojica Roma na dvojicu Ukrajinaca, u duhu fairplaya kako su isticali, ali je u reklamnim listićima pisalo „bez pravila“. Kako su uslijedile oštre reakcije organizatori su sve otkazali.
O STRUKTURNOM I EMANCIPACIJSKOM NASILJU: Prkos moćnome, zaštita slabome

O STRUKTURNOM I EMANCIPACIJSKOM NASILJU: Prkos moćnome, zaštita slabome

Davorin Karačić navijače AEK-a označava kao "najveći ljudski šljam", "Aekove pacove", "smeće". A šljam, pacovi i smeće su zato što su "narkomatsko-ljevičarsko-anarhistički otpad". Ne čudi da će notorni Karačić – uvaženi član odvjetničke komore i Suverenista, koji, pod ruku sa svojim klijentom M.P. Thompsonom, spremno pozira s prononsiranim njemačkim neonacistom hrvatskog porijekla – bivanje šljamom, čiju smrt ne treba žaliti, izjednačavati s pripadništvom navijačkoj skupini poznatoj po ljevičarskim političkim pogledima. Marin Miletić je, međutim, netko tko se gura za pučkog tribuna i stoga računa na širu prihvaćenost u svom javnom djelovanju. Valjda se nitko takav ne bi želio otvoreno predstavljati kao fašist? A biti anti-antifašistom, rekla bi nam elementarna matematika svojim naukom o kraćenju, znači biti fašistom.
KOMENTAR IVE ANIĆA: Zašto se Srbima treba ispričati?

KOMENTAR IVE ANIĆA: Zašto se Srbima treba ispričati?

Nije problem Slavica Stojan, dubrovačka povjesničarka književnosti i članica Glavnog odbora Matice hrvatske, koja za Srbe kaže kako su kao bube (čitaj - nametnici, uši) koje treba iskorijeniti. Problem su tisuće onih u Hrvatskoj koji isto tako misle. Jednom je Miljenko Smoje rekao da nisu problem oni koji viču „Za dom“ niti oni koji veličaju Antu Pavelića. Problem su oni koji šute. U nedavnom intervjuu za DuList Slavica Stojan osvrnula se na srpska svojatanja dubrovačkog kulturnog nasljeđa, pa je između ostalog poput pokojnog Franje Tuđmana koji se hvalio kako u svojoj kući nema Srba, ustvrdila da već dugo, Bogu hvala, u svojoj kući nema buba, odnosno Srba. Slavica Stojan samo je, ponavljam, uznemirujuć primjer, a posljedice su ono što ostaje iza Slavica Stojan i njoj sličnih kreatura.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. HRVATSKA – ZEMLJA RAVNODUŠNOSTI: Nitko ni okom nije trepnuo jer su Romima srušene kuće

  21.09.2023.

  Boris Pavelić

  HRVATSKA – ZEMLJA RAVNODUŠNOSTI: Nitko ni okom nije trepnuo jer su Romima srušene kuće

 2. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Split

  31.08.2023.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Split

 3. OTETO IZ TMINE: Dino Merlin i izazov raspalog patriotizma

  25.08.2023.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Dino Merlin i izazov raspalog patriotizma

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije