HRVATSKI POSTIZBORNI JURIŠ: Kome će Milanović, u nedorečenosti Ustava, dati mandat za sastavljanje vladu?

HRVATSKI POSTIZBORNI JURIŠ: Kome će Milanović, u nedorečenosti Ustava, dati mandat za sastavljanje vladu?

U nekim zemljama Europske unije propisanim, dok u nekim drugim zemljama, nepisanim pravilima, prvu priliku za sastavljanje vlade dobiva (relativni) pobjednik izbora. Tek nakon što prođe određeni (kraći) rok i on ne uspije dogovoriti koaliciju koja bi uspjela proći u parlamentu, mandat se dodjeljuje šefu druge političke opcije po broju glasova pa on onda pokušava biti uspješniji. U Hrvatskoj je drugačije. Odmah poslije završetka izbora, ako su u izglednoj prilici, i prva i druga opcija istodobno počinju jurišati, nuditi, dogovarati koncesije i fotelje mogućim partnerima kako bi uspjeli osigurati da magični broj od 76 zastupnika glasa za njihovu vladu. Osim toga, Hrvatska ovih 30 godina nije imala iskustvo sa stvaranjem manjinske vlade i o toj mogućnosti u Ustavu ili nekom drugom aktu ne piše ništa.
SASVIM BESPLATNO: Priča o velikom Tusti i KUD Idijotima ovog vikenda u Boogaloou

SASVIM BESPLATNO: Priča o velikom Tusti i KUD Idijotima ovog vikenda u Boogaloou

Stotinu i devet minuta sjajnog materijala i svjedočanstava prikupljenih u dokumentarni film „Tusta“ prikazat će se ove subote u sklopu „Zagrebačkog ekvinocija“ na ljetnoj terasi kluba Boogaloo. Radi se o priči o Branku Črncu Tusti, frontmenu legendarnih KUD Idijota preminulom u listopadu 2012. godine, koju je režirao Andrej Korovljev. Uoči projekcije na terasi će biti postavljena izložba omota albuma Idijota, uz prateće komentare basiste Idijota, Nenada Marjanovića Frica. Idijoit su ih izdali ukupno 17 (što LP-a, što EP-a, što live albuma), a izložba je postavljena pod nazivom „Ilustrirana povijest izdaje“. Projekcija „Tuste“ počinje s prvim mrakom, u 21:15, a upad je besplatan. Nakon filma, pa sve do dva iza ponoći, muziku će „vrtjeti“ sam režiser filma, Andrej Korovljev aka DJ geDJo i Peđa Ličina aka DJ peDJa.
SLUČAJ DIP: Hoće li nakon ovoga biti gore ili užasnije?

SLUČAJ DIP: Hoće li nakon ovoga biti gore ili užasnije?

Nebulozne upute Državnog izbornog povjerenstva da zaraženi koronavirusom ne mogu glasati na izborima, dok se onima koji imaju simptome respiratorne bolesti preporuča da se jave liječniku, zasad nadmašuju sve što je u ovoj državi napravljeno na suzbijanju ili širenju Covida-19. Kao što znamo, strastveno se radilo i na jednome i na drugome, ovisno o tome jesu li taj tren HDZ-u prioritet bili ljudski životi, ekonomija, turizam ili izbori, a prioriteti su se mijenjali neuhvatljivom brzinom i logikom. Kakvu to moć imaju liječnici nad ustavnopravnim poretkom? Ima li, s druge strane, ustavnopravni poredak ikakvu moć nad liječnicima? Je li važnije pravo bolesnih da biraju, ili pravo još bolesnijih da budu izabrani i rade ovakve svinjarije preko institucija koje su stvorili? Hoće li se ustavni suci oglasiti o ovim pitanjima ili će u nedjelju pregledavati ljude?
VRAGU JE MILO POGODITI TAJMING: Znaju li neurofeedback terapeutkinja i Škoro kako je silovanim ženama?

VRAGU JE MILO POGODITI TAJMING: Znaju li neurofeedback terapeutkinja i Škoro kako je silovanim ženama?

Nije li dakle potpuno jasno kako se tim temama i tim ženama trebaju baviti visokostručne i visokoobrazovane osobe, a ne, šta ja znam, nekakva art neurofeedback terapeutkinja, ili nekakav lakoglazbeni fizioterapeut? Nije li gadljivo, da ne kažem primitivno, uopće se upuštati u takve rasprave i takve teme postavljati kao light motiv svojih predizbornih kampanja? Ako već to radite, barem se informirajte malo, odvojite svoje dragocjeno vrijeme i pogledajte „Mogu te uništiti“. Međutim, vrag ne funkcionira tako. Vrag funkcionira na način da ti šapuće na uho kako si kompetentan za sve, jer ti si art neurofeedback terapeutkinja, ili lakoglazbeni fizioterapeut. Tebe narod voli i obožava. Vrag hrani tvoj ego, pa postaješ mesija, izabranik, onaj koji može sve, pa čak i liječiti bolesne, porađati silovane.
IMAMO PRESUDU: Iako su sudovi odlučili u korist radnika, HRT ne čini ništa. Ne žele čak ni odgovoriti na naš upit.

IMAMO PRESUDU: Iako su sudovi odlučili u korist radnika, HRT ne čini ništa. Ne žele čak ni odgovoriti na naš upit.

Hrvatska radiotelevizija slavna je između ostalog i kao daleko najveća tužibaba samih novinara. Bilo da sudski tužaka one vanjske koji o njoj pišu i govore, ili vlastiti kadar, ta je praksa u svakom slučaju eskalirala u posljednje četiri godine. Nedostaju valjda još samo tužbe na račun sugovornika u HRT-ovim emisijama. Da ne zaboravimo dodati: zaposlenici HRT-a inače nemaju pravo nikakvog očitovanja u javnosti o iole delikatnijim temama bez službene privole naređene im uprave. No, Lupigi su se obratili upravo neki među njima, baš dojavom o jednom sudovanju u vezi s javnom radiotelevizijom, osim što su se najprije u tom slučaju radnici usudili prijaviti svoje pretpostavljene. Mjesto radnje je HRT-ov centar Varaždin-Čakovec, a predmet radnje završio je na Općinskom sudu u Čakovcu i Visokom prekršajnom sudu RH.
SLAVONSKA IZBORNA ENIGMA: Moguća su i danas potpuno nepojmljiva savezništva

SLAVONSKA IZBORNA ENIGMA: Moguća su i danas potpuno nepojmljiva savezništva

Rovovska će se bitka voditi u svim izbornim jedinicama; iako su u Zagrebu i Dalmaciji moguća velika politička prestrojavanja, ipak je tu situacija donekle predvidljiva, ali ono što je teško, gotovo nemoguće predvidjeti, to su rezultati u Slavoniji (IV. i V. izborna jedinica), posebice nakon masovnog prelaska vukovarskih hadezeovaca na čelu sa gradonačelnikom Penavom u Domovinski (p)okret Miroslava Škore, koji upravo na ovom području vidi najveću šansu za maksimalno jačanje i osvajanje mandata. I HDZ-u i Škori, puna su usta naroda u kojeg se svečano zaklinju, iako ga godinama bezdušno pljačkaju i lažnim obećanjima zavaravaju. A, koliko mandata Škoro i njegova sljedba „odgrizu“ HDZ-u, to više rastu izgledi SDP-a da se u konačnici proglasi izbornim pobjednikom, a da li će to biti dovoljno za sastavljanje Vlade, e to je već neka druga priča.
SLUČAJ HAJDUKOVIĆ: Autohomofobija ne prestaje izlaskom iz ormara

SLUČAJ HAJDUKOVIĆ: Autohomofobija ne prestaje izlaskom iz ormara

Političar Hajduković predstavlja se kao odvojeni identitet od homoseksualca Hajdukovića; dva Hajdukovića dijele isto tijelo samo okrutnom igrom sudbine. Sačuvaj Bože da u Hrvatskoj imamo političara koji je uz to i ponosan homoseksualac; a da ne pričamo o tome da se političar homoseksualac bavi LGBT pitanjima. Ne, u Hrvatskoj su samo heteroseksualci blagoslovljeni pred Bogom i narodom baviti se političkim radom, a posebno su nadležni odlučivati o životima homoseksualaca. To je naprosto prirodan poredak stvari, a poredak treba poštovati. Shodno tome, Hajdukoviću homoseksualcu oduzeto je pravo na slobodu govora; potreban je Hajduković političar da u javnosti zastupa njegove interese, brišući ga time iz javnog prostora. Na taj način, nekoć jedinstvena ličnost postaje rascjepkana preslika uspostavljene hijerarhije i odnosa moći.
KORONA, ČIN DRUGI: Uloga ruskog ruleta u hrvatskoj epidemiologiji

KORONA, ČIN DRUGI: Uloga ruskog ruleta u hrvatskoj epidemiologiji

Tri mantre su bile razlog da cijeli liberalni zapad na pandemiju koronavirusa odgovori masovnim zaključavanjem stanovništva, jednako kao i mrski autoritarni režim u Kini: virus je opasniji i virulentniji od gripe, nema lijeka ni cjepiva, strateški cilj je „poravnanje krivulje“ rasta broja zaraženih. To je moguće postići zatvaranjem domaćina koronavirusa, a domaćini su ljudi. Nakon Italije, uvjeravanje da je lockdown jedino rješenje išlo je neočekivano lako i brzo. I onda, najednom, preokret – iako je i dalje cirkulirao planetom, SARS-coV-2 je nestao iz našeg vidokruga. U Hrvatskoj je to podrazumijevalo da nijedna mjera opreza više nije obavezna, da se panično dozivaju turisti iz cijelog svijeta, otvaraju koridori i da su zakazani parlamentarni izbori. U roku od 24 sata ljudi s maskama na licu postali su čudnovati kljunaši.
SVE BIO JE RITAM: Donosimo jednu od priča iz knjige Borisa Leinera iz „zlatnog doba Azre“

SVE BIO JE RITAM: Donosimo jednu od priča iz knjige Borisa Leinera iz „zlatnog doba Azre“

„Dugo sam vremena imao ideju o knjizi, ali nisam imao dovoljno hrabrosti i znanja da te ideje i uobličim“, rekao je poznati glazbenik Boris Leiner na predstavljanju svoje knjige "Sve bio je ritam", nakon čega je otkrio da je knjigu na koncu napisao u jednom dahu, za samo mjesec dana. „U pola tih pričica ismijavam sebe, a u drugoj polovici pišem o prijateljima, koji mi se sada ne javljaju na telefon“, našalio se bubnjar legendarne Azre. Pojedini dijelovi knjige naljutili su frontmena Azre Branimira Johnnyja Štulića, koji rijetko istupa u javnosti, a nakon što je objavljena Leinerova knjiga, vrlo se grubo okomio na svog bivšeg kolegu prozivajući ga za „krivotvorenje“ nekih događaja iz vremena Azre koje je Leiner uvrstio u svoje svjedočanstvo. Na ovom mjestu Lupiga vam donosi jednu od Leinerovih priča iz „Sve bio je ritam“.
BARETOVO „KRŠTENJE“: „Rođen za suze“

BARETOVO „KRŠTENJE“: „Rođen za suze“

„Rođen za suze“ – novi je singl kojim Goran Bare & Majke najavljuju svoj novi studijski album. Režiju spota koji je danas „okačen“ na YouTube, a sniman je u Rijeci, na lokaciji napuštenih bazena na Školjiću, potpisuje Filip Gržinčić. „Sinopsis spota je zamišljen kao 'krštenje', odnosno katarza za otpuštanje tog jedinog grijeha, kako kaže tekst - rođenja za suze koje ne teku. Crna voda simbolizira godine teškog života, a solo dionica u sredini pjesme je meditacija za vrijeme zarona i suočavanja sa samim sobom. Naposljetku te suze koje se ne ispoljavaju van izazivaju bijes i oslobođenje emocija kroz simbol kiše koji se prožima kroz cijeli spot“, kaže redatelj spota. Gržinčić će istaknuti kako je spot snimljen u samo jednom danu.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

  23.06.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

 2. IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

  19.06.2020.

  Nataša Škaričić

  IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

 3. OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

  18.06.2020.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije