PUT KA UNIŠTENJU NJEMAČKE: Je li realizacija „tajnog master-plana“ ekstremne desnice uopće moguća?

PUT KA UNIŠTENJU NJEMAČKE: Je li realizacija „tajnog master-plana“ ekstremne desnice uopće moguća?

Njemačka javnost se ne stišava nakon što su novinari istraživačke redakcije Correctiv iz Essena, prošli mjesec ekskluzivno objavili članak o tajnom sastanku članova stranke Alternativa za Njemačku (AfD) s njihovim partnerima. Na sastanku se diskutiralo o takozvanom „tajnom master-planu“ koji bi podrazumijevao progon doseljenika iz Njemačke, bez obzira imali državljanstvo ili ne, pa se tako plan odnosi i na one koji su pomagali u radu s migrantima ili su migrantskog porijekla. A o tome da li je realizacija navedenog master-plana moguća, razgovarali smo s iskusnom njemačkom novinarkom hrvatskog porijekla Doris Akrap, urednicom i kolumnisticom dnevnih novina Taz iz Berlina. "Kroz ovu kampanju oni zapravo samo šire strah da će to napraviti, a kada poslušate taj plan, o kojem govore godinama, on je totalno nelogičan“, ističe naša sugovornica.
THE ALIBOR: Vrijeme je da Knin počnete pamtiti po nečemu drugom

THE ALIBOR: Vrijeme je da Knin počnete pamtiti po nečemu drugom

Kad se spomene Knin, obično se pomisli na mračnu stranu njegove nedavne prošlosti. Ali, ne mora uvijek biti tako. U tom “kraljevskom” Kninu, bio je jednom jedan rokenrol. Posljednji dobar album u prilično bogatoj kninskoj muzičkoj povijesti, bio je Machine Gun – „Put za Nakovo“. Taj je album izašao u izdanju Slušaj najglasnije, izdavačke kuće Zdenka Franjića. Dakle, između dva dobra muzička albuma nastala u Kninu, prošlo je 35 godina. Mnogo je to godina. Zato je ovaj uradak The Alibora u trenutku kada Knin opet tuku predrasude sa svih strana, oštar odgovor duha i kreativnosti. Radi se o najznačajnijem muzičkom imenu postolujnog Knina u moru pokušaja revitaliziranja nekadašnje scene. Album „Stvari s izleta“ je odlično odsviran, savremen, moderan gitarski album koji ne pati od klišeja prangijanja ili duhova prošlosti. Štaviše. U pitanju je jako prijatan album.
STIŽE TRENUTAK ISTINE ZA JULIANA ASSANGEA: I ulog je visok

STIŽE TRENUTAK ISTINE ZA JULIANA ASSANGEA: I ulog je visok

Prođite ovih dana pored Kraljevskog suda pravde u Londonu i primijetit ćete grupice ljudi s transparentima koji dijele letke o slučaju kojim se ovaj sud trenutačno bavi. U utorak će ih biti još više, spremni obznaniti svoje stavove o tom slučaju s reperkusijama za novinarstvo na globalnoj razini. Unutra, u prepunoj sudnici, dva suca Vrhovnog suda donijet će odluku o tome treba li ili ne, osnivač WikiLeaksa Julian Assange, iz strogo čuvanog zatvora u Belamarshu biti prebačen u SAD, gdje ga čeka suđenje za 18 kaznenih djela za koja je osumnjičen u vezi s ulogom koju je navodno imao u pribavljanju i otkrivanju dokumenata s oznakom službene tajne. Uz pojedinosti djelovanja SAD-a u Iraku i Afganistanu, uključujući i one vezane uz napade na civilno stanovništvo, ti su dokumenti razotkrili i postupanja američke vojske sa zatvorenicima u Guantanamu te njezine veze s prikrivenim djelovanjima na Srednjem istoku.
VJERA U BEZGRANIČNU MOĆ: Prije je Plenković samo govorio da može što hoće, a sada to stvarno i misli

VJERA U BEZGRANIČNU MOĆ: Prije je Plenković samo govorio da može što hoće, a sada to stvarno i misli

Koliko pamtimo, Plenković nije u predizbornoj kampanji 2020., a pogotovo ne 2016. godine kad se trebao udaljiti od Karamarkovog ultradesničarenja, pričao gluposti u koje malo tko može povjerovati, pa ne mogu niti HDZ-ovi birači. Ali ovo o skupu radikalne ljevice i o proruskom okupljanju su izjave koje skoro da su na onoj niskoj razini ultrapopulističke retorike Donalda Trumpa. Kad bi ovo na Markovom trgu bio skup radikalne ljevice, kad bi te stranke bile radikalno lijeve, to bi značilo da je po prilici više od trećine hrvatskog biračkog tijela radikalno ljevičarsko. Kad bi tako bilo, razumno bi se bilo i upitati - pa kakva je to neuspješna vlada koja upravlja Hrvatskom da su joj čak trećina građana ultraljevičari!? Plenković je s vremenom postao uvjeren u svoju bezgraničnu moć. Prije je samo govorio da može što hoće, a sada to stvarno i misli. Čini se da mu se nitko ni od najbližih suradnika ne usudi ništa kritički reći.
PROČITAJTE EMOTIVAN GOVOR IVANE BODROŽIĆ: „Sebičnost postaje jedina vrlina“

PROČITAJTE EMOTIVAN GOVOR IVANE BODROŽIĆ: „Sebičnost postaje jedina vrlina“

"Ako vas neki obijesni vozač pregazi na zebri ili, ne daj bože, vaše dijete, a zbog toga nikada ne ode u zatvor i nastavi ubijati ljude, budite sigurni - to je zbog korupcije. Ako dobijete neku zloćudnu bolest ili netko koga volite, a ne možete doći do liječenja, ili se ugušite dok čekate hitnu, jer ne poznajete prave ljude - to je zbog korupcije. Ako se ne možete rastati ili zaštiti od nasilnika, jer je sustav produžena ruka zlostavljača - to je zbog korupcije.Ovdje naše razlike prestaju, a osim što korupcija doslovno ubija ljude ona iz svakog društva isisava solidarnost, suosjećajnost, svijest o drugima, jer vas tjera samo na golo preživljavanje, sebičnost postaje jedina vrlina. Tako se urušava pojedinac, tako se urušava društvo", dio je govora koji je spisateljica Ivana Bodrožić održala tijekom današnjih prosvjeda na Markovom trgu u Zagrebu, na kojem se okupio veliki broj ljudi.
LUPA – STVARI POD POVEĆALOM: Upoznajte portal fokusiran na provjeru činjenica

LUPA – STVARI POD POVEĆALOM: Upoznajte portal fokusiran na provjeru činjenica

Draga publiko, bit ćemo kratki: naša udruga započela je s projektom Lupa! U pitanju je poseban segment Lupiginog rada fokusiran na provjeru činjenica, ocjenu točnosti, dekonstrukciju mitova i teorija zavjere, upozoravanje na online prevare i manipulacije, prokazivanje netočnih revizionističkih tvrdnji koje se tiču naše povijesti ... U eri informiranja putem društvenih mreža, koje su glavni poligon za distribuciju fantastičnih informacija o svijetu koji nas okružuje, ukazivanje na netočnosti, prevare, laži i manipulacije smatramo jednim od važnih zadataka odgovornog novinarstva. Za kraj valja naglasiti da Lupa pritom neće raspolagati nikakvim dodatnim ovlastima, osim onih što ih podrazumijeva novinarska struka. Odgovorit ćemo utemeljenim činjenicama, a na čitateljima i čitateljicama, dakako, ostaje da odluče kome i čemu će pokloniti svoje povjerenje.
STANKO ABADŽIĆ UZ OTVORENJE IZLOŽBE AKTOVA: „Želim slaviti crno-bijelu fotografiju i prirodnu ljepotu žene“

STANKO ABADŽIĆ UZ OTVORENJE IZLOŽBE AKTOVA: „Želim slaviti crno-bijelu fotografiju i prirodnu ljepotu žene“

„Želim slaviti crno-bijelu fotografiju i prirodnu ljepotu žene“, kaže u razgovoru za Lupigu međunarodno priznati fotograf Stanko Abadžić uoči otvorenja njegove izložbe fotografija ženskih aktova. Izložba jednostavnog naziva „Aktovi“ otvara se danas, 17. veljače, u 19 sati, u zagrebačkoj Laubi – Kući za ljude i umjetnost, koja se smjestila na adresi Prilaz baruna Filipovića 23A. Svi oni koji nisu u mogućnosti doći na otvorenje, izložbu mogu posjetiti sve do nedjelje, 25. veljače. Abadžić će publici u Zagrebu predstaviti četrdeset crno-bijelih fotografija iz svoje najnovije serije aktova, a odmah na početku razgovora za Lupigu, otkriva nam da je model na fotografijama zapravo uvijek ista žena. Za akt kaže da je to najteža kategorija, jer je potrebno stalno plesati na tankoj liniji između estetike, kiča i vulgarnosti, a najvažnije pri snimanju je osjećaj mjere: koliko otkriti, a koliko prikriti.
KRATKA PRIČA: Grafiti

KRATKA PRIČA: Grafiti

Uzi i ja bauljamo prema radionici poznatog nam klesara, oboje u crnini i svatko zaokupljen sopstvenim crnim mislima. On ne namjerava da kaže kako se osjeća, niti će mene pitati kako je meni, sada kad više nema njegove majke. Uostalom, novi smo u tome, jer ona je mrtva tek pola dana. A onu kerefeku o mrtvima vidjela sam još dok je bila u snazi. Grafit se pojavio na trafostanici iza ćoška i svi smo trčali da vidimo prije nego što panduri kažu svoje. Bili su nacrtani nadgrobni spomenici sa slovima za koja su mi rekli da su ćirilična, a pokraj je pisalo (latinicom, normalno): „SAMO MRTAV SRBIN JE DOBAR SRBIN“. Nisam i nemam blage gdje su živi Srbi, niti znam za neko njihovo groblje u našoj okolini. Doduše, glava moga muža Uzija puna je sjećanja na Srbe, pa bi on mogao napisati da je samo mrtvo sjećanje dobro sjećanje, što bi bilo još veća debilerija od onoga grafita.
VJEŠALA ZA ROBERTA JARNIJA: Kako je „proslavljeni Vatreni“ smaknut zbog verbalnog delikta

VJEŠALA ZA ROBERTA JARNIJA: Kako je „proslavljeni Vatreni“ smaknut zbog verbalnog delikta

Smije li Robert Jarni, a to se odnosi na sve ljude na svijetu osim diplomata, biti uvijek sasvim iskren, u svakom trenutku reći ono što misli i smije li zbog onoga što je izgovorio – a da pritom nikome nije prijetio niti ga je vrijeđao – biti kažnjen? "Pa, nego za koga ću navijati? Betis je ipak moj klub, u njemu sam proveo tri prekrasne godine, a u Dinamu nisam igrao. Ne znam tko bi mi to mogao zamjeriti. Ja sam usto i hajdukovac u srcu", rekao je. Čelnicima Hrvatskog nogometnog saveza ta Jarnijeva izjava bila je blasfemična, pa su ga po najhitnijem mogućem postupku smijenili s mjesta izbornika. Priopćenje HNS-a garnirano je, dakako, i obaveznom mantrom o promicanju zajedništva, suradnje, poštovanja i međusobnog povjerenja unutar hrvatske nogometne obitelji kao uvjet bez kojeg se ne može uspješno voditi neka hrvatska selekcija. Drugim riječima, rekao je nešto što se u zadanim okvirima i zadanom ambijentu ne smije.
YANIS VAROUFAKIS: „Odzvonilo je demokraciji u Europi, jer političari rade za bankare“

YANIS VAROUFAKIS: „Odzvonilo je demokraciji u Europi, jer političari rade za bankare“

„Europska kriza, koja se pogoršava od 2015. godine, produbljuje se sve više i više. Pomak prema desničarskim politikama, fašizmu, rasizmu i ksenofobiji i pokoravanje Europe Washingtonu, NATO-u i Sjedinjenim Američkim Država su jedna priča za sebe“, tako će Yanis Varoufakis, bivši grčki ministar financija, opisati trenutnu geopolitičku i društvenu situaciju u početku video intervjua za Thinkers Forum, međunarodnu nevladinu organizaciju. Smatra da je demokraciji u Europi - odzvonilo. "Ljudi više ne vjeruju, znaju da ih političari lažu. Oni rade u ime bankara. Zamislite da neka strana sila može isključiti svaki bankomat u vašoj zemlji? To je financijski terorizam. To su nama učinili. Medije kontroliraju isti ljudi koji kontroliraju banke, to je jednostavno tako“, govori Varoufakis. Reći će i kako Europom vlada ksenofobija te da nije odjednom počela mržnja prema Arapima, Kinezima i muslimanima.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

  19.02.2024.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

 2. PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

  13.02.2024.

  Bojan Tončić

  PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

 3. HIP HOP LELEK: Upotreba djeteta za patriotske psihoze

  01.02.2024.

  Brano Mandić

  HIP HOP LELEK: Upotreba djeteta za patriotske psihoze

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije