ŠTO PROŽIVLJAVA NE DA(VI)MO BEOGRAD: Kad te napada „Putin“ od dva metra

ŠTO PROŽIVLJAVA NE DA(VI)MO BEOGRAD: Kad te napada „Putin“ od dva metra

Krenuli su kao građanska inicijativa s namjerom da upozore na štetnost megalomanskog projekta „Beograd na vodi“ i napada na javno dobro i javni interes. Koliko je jedna takva inicijativa bila potrebna pokazuje da su vrlo brzo na beogradske ulice uspjeli izvesti preko 20.000 prosvjednika. Svoje je zahtjeve „Ne da(vi)mo Beograd“ cijelo vrijeme jasno artikulirao i nije odstupao od njih. Uskoro su, kako to biva sa svakom sličnom pričom, proglašeni mrziteljima svega srpskog, soroševim plaćenicima, izdajicama, grobarima srpskog naroda ... Režimski mediji podigli su hajku, napadalo ih se sa svih strana. Unatoč tome „Ne davimo Beograd“ je, ne samo opstao, nego prerastao i u nešto više od inicijative. Na lokalnim izborima koji će se održati 4. ožujka, Inicijativa u Beogradu izlazi sa svojom kandidacijskom listom. Kako se izborni dan bliži tako se i akcije Inicijative sabotiraju na razne načine.
PREDRAG LUCIĆ & BORIS DEŽULOVIĆ: Tri sata čiste genijalnosti

PREDRAG LUCIĆ & BORIS DEŽULOVIĆ: Tri sata čiste genijalnosti

U sjetnoj atmosferi zagrebačkog kluba No Sikiriki Lupiga se u ponedjeljak, 12. veljače, vratila na „mjesto zločina“. Na rođendan Predraga Lucića, u suradnji sa spomenutim klubom organizirali smo projekciju jednih od najboljih „Melodija“ koje su izveli Predrag Lucić i Boris Dežulović. Bila su to tri sata čiste genijalnosti. Toliko su, naime, trajale „Melodije Koke i Kolinde“ koje je ovaj dvojac izveo prije točno tri godine na istom mjestu. Lupiga je tada snimala cijeli događaj, ali „čisti“ materijal nismo nikad pustili. Sve do ovog tjedna. Do sad ste imali priliku vidjeti tek montiranih pola sata ove, da se poslužimo riječima samog Lucića, „kafanske zajebancije“, a sada je pred vama cijeli snimak. Kako rekosmo – tri sata čiste genijalnosti. Uživajte!
RAZVESELITE SVOJE KLINCE: Krećemo lansiranjem u svemir

RAZVESELITE SVOJE KLINCE: Krećemo lansiranjem u svemir

Petodnevno filmsko putovanje počinje večeras, i to lansiranjem osmogodišnje djevojčice u svemir. Naime, danas u 19 sati počinje KinoKino, treće izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu. Održat će se u zagrebačkom kinu Europa, a počet će, kako smo i rekli, lansiranjem u svemir. Najkraći je to opis filma koji otvara KinoKino - znanstvene-fantastične komedije „Svemirski kamp“. U natjecateljskom programu našlo se osam dugometražnih filmova, koji na različite načine tematiziraju dječju znatiželju i njihovu istraživačku strast. Ocjenjivat će ih dva žirija - profesionalni i dječji. Uz obilje popratnih programa, osim uobičajene radionice „Moja prva kritika“ gdje klinci dobivaju priliku da postanu pravi filmski kritičari, po prvi puta će se održati i radionica „Stvaram videoigru“ u sklopu koje će najmlađi moći vidjeti proces nastajanja jedne videoigrice, a s planom da na kraju radionica budu spremni sasvim sami izraditi igru.
PILOT PROJEKT BOLNIČKOG PAKLA: Zašto je Kujundžić postao ministar?

PILOT PROJEKT BOLNIČKOG PAKLA: Zašto je Kujundžić postao ministar?

Što je u glavi čovjeka koji je ponosan na sedam godina dugu, mirnu i racionalnu proceduru otpuštanja liječnika koji – oprostite na izrazu – traži pičke da bi operirao? Istanbulska konvencija? Hipokratova zakletva? Ili svijest da je sam do grla umočen u sve to? Jadna bolnica, jadni zdravstveni komesari koje je politika po bolnicama instalirala da gledaju svoja posla. Čovjeku dođe da se rasplače nad svim tim šefovima odjela, klinika i zavoda koji su prosječno plaćeni skromnih 20.000 kuna, da bi to postala prva klinika na svijetu s totalno personaliziranim pristupom liječenju, ovisno o tome s koje se strane pacijentice jebu. Bila bi ogromna greška pomisliti da je KB Dubrava neka bolnica slučaj, koja se bitno razlikuje od ostalih i u kojoj nema normalnih liječnika. Ne, tamo je sve isto ili slično kao u ostatku hrvatskog zdravstva, samo što tri ovakva javna slučaja nisu preporuka da se odgovornu osobu promovira u ministra zdravstva.
PRIKLADNO POMIRENJE HRVATA I SRBA: Uz pištolje i pucnjavu

PRIKLADNO POMIRENJE HRVATA I SRBA: Uz pištolje i pucnjavu

Susret hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića donio je nekoliko zanimljivih trenutaka, ali onaj posebno zanimljiv prošao je potpuno ispod radara. Dok je Vućić vršio inspekciju Počasno zaštitne bojne, a desničari prosvjedovali u središtu Zagreba, lako vam je mogla promaći uzbudljiva priča sa samog istoka Hrvatske. Naime, tamo je novinarka 24sata pronašla hrvatske ljubitelje pucanja okupljene u klub „Strijelac“. Oni su pokrenuli suradnju s jednim srpskim streljačkim klubom i zajedno će organizirati turnir. Predsjednik kluba kaže: „Odlično surađujemo i međusobno se posjećujemo. Mi smo sportaši, rat i politika nas ne zanimaju. I njima je, kao i nama, pun kufer takvih priča i svi zajedno želimo gledati naprijed“. No, tu tek priča postaje zanimljiva. Jer, klub „Strijelac“ kojeg rat i politika „ne zanimaju“ svake godine organizira nekoliko streljačkih turnira upravo ratno-političke tematike.
LUPIGA I NO SIKIRIKI DONOSE: Projekcija ponajboljih „Melodija“ Predraga Lucića i Borisa Dežulovića

LUPIGA I NO SIKIRIKI DONOSE: Projekcija ponajboljih „Melodija“ Predraga Lucića i Borisa Dežulovića

Prije tri godine Predrag Lucić i Boris Dežulović otpjevali su „Melodije Koke i Kolinde“ u frenetičnoj atmosferi zagrebačkog No Sikirikija. Lupiga je bila tamo i snimala cijelo vrijeme. Bile su to jedne od najboljih „Melodija“ koje smo vidjeli i čuli. "Počela je slučajno, kao i Feral, iz nakupljenog gradiva koje je samo trebalo uobličit u neku novu formu, gdje bismo se osjećali dobro kao i kada smo radili novine. Budući da ni Ferala ne bi bilo bez kafanske zajebancije, sama od sebe je došla ideja da pjesme čitamo i pjevamo za stolom, uz vino i cigarete, i da publika po mogućnosti uživa u istim porocima", ovako je Predrag u jednom razgovoru za Lupigu objasnio ideju i način realizacije „Melodija“ koje je po cijeloj regiji, uvijek s velikom radošću, izvodio s Borisom Dežulovićem. Predrag više nije s nama, ali njegovo djelo s nama će ostati vječno. Na sutrašnji dan Predrag bi napunio 54 godine i tim povodom Lupiga i No Sikiriki organiziraju malo druženje.
„NISMO SLUŠKINJE I NIKAD NEĆEMO BITI“: Prosvjed uz potresna svjedočanstva žrtava i isječke Istanbulske konvencije

„NISMO SLUŠKINJE I NIKAD NEĆEMO BITI“: Prosvjed uz potresna svjedočanstva žrtava i isječke Istanbulske konvencije

Donosimo najdetaljniji tekst o onome što se danas događalo na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Uz potresna svjedočanstva žrtava i isječke Istanbulske konvencije poslana je jasna poruka - "Nismo sluškinje i nikada nećemo biti". „Tek nekoliko mjeseci nakon što nam se sin rodio, dobila sam prvi udarac nogom – zato jer sam bila prgava i bezobrazna – nije on kriv. Prvog Božića našeg braka dobila sam šamar jer sam ga dovela do toga svojim provociranjem i tražio da mu to ne radim – nije on kriv“, dio je jednog od svjedočanstava koje je pročitano na Cvjetnom trgu gdje se po hladnom i kišovitom vremenu okupilo oko tristotinjak građanki i građana. Sve to pred tridesetak žena obučenih u zastrašujuće i opominjuće kostime sluškinja iz serije „Sluškinjina priča“ snimljene po romanu Margaret Atwood, distopiji koja govori kojim nas putem mogu odvesti razne klerikalne i ekstremne inicijative.
SLUŠKINJE USTAJU: Poziv na otpor onima koji bi vas odveli u „Sluškinjinu priču“

SLUŠKINJE USTAJU: Poziv na otpor onima koji bi vas odveli u „Sluškinjinu priču“

"Prema takvom scenariju, žene i djeca samo su vlasništvo muškarca, supruga i oca, koji s njima može raditi što hoće, ovisno o dubini njegove 'kršćanske etike'. Taj scenarij je toliko sličan distopijskoj seriji „Sluškinjina priča“ da se s razlogom možemo početi bojati trenutka kada će ovakvi govori i riječi početi prelaziti u praksu, dokidajući sve civilizacijske pravne tekovine i samu ideju republike", stoji u reakciji Platforme 112 koju čini 13 nevladinih organizacija, a podržava je još stotinjak organizacija, na istup dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Tončija Matulića, koji je kritizirao Istanbulsku konvenciju i, ukratko, rekao kako je ona korak unatrag u poboljšanju čovjekove naravi, gledano kroz svjetlo kršćanske etike. Istovremeno platforma poziva na prosvjednu akciju „Sluškinje ustaju za ratifikaciju Istanbulske konvencije“ koja će se sutra, u subotu 10. veljače, točno u 12 sati održati na Cvjetnom trgu u Zagrebu.
ERDOĞANOV SALTO MORTALE: Maslinova grana i novi rat u Siriji

ERDOĞANOV SALTO MORTALE: Maslinova grana i novi rat u Siriji

Od prvog dana internet su preplavile iznimno brutalne snimke izmasakriranih, raznesenih i spaljenih ljudskih tijela, uglavnom civila stradalih u masovnim bombardiranjima u operaciji ironičnog naziva "Maslinova grana". Komunikacijski kanali zagušeni su dezinformacijama, čijem širenju doprinose i renomirani mediji poput AP-a, Reutersa, CNN-a i BBC-a danima prenoseći lažne tvrdnje pretežno turskih medija o događajima na terenu, primjerice one o prisustvu ISIS-ovih trupa u Afrinu. Opsežne je to invazija turskih oružanih snaga i brigada Slobodne sirijske vojske (FSA) na kurdski kanton Afrin - izolirani teritorij u sjeverozapadnoj Siriji koji kontrolira Partija demokratskog saveza (PYD), dominantna stranka sirijskih Kurda. U iznimno složenoj situaciji Kurdi su za sada ostavljeni na vjetrometini, dok velike sile - Rusija i SAD - hvataju pozicije u završnim fazama sirijskog rata.
TKO JE KRIV ZA NJEZINU SMRT: Hrvatska policija tvrdi da ne može dostaviti ključni dokaz

TKO JE KRIV ZA NJEZINU SMRT: Hrvatska policija tvrdi da ne može dostaviti ključni dokaz

- Ako bi se potvrdile tvrdnje Muslime Hosseini da su na hrvatskom državnom području policijskim službenicima izrazili namjeru za pružanjem međunarodne zaštite, a da su se policijski službenici oglušili na takve zahtjev, to bi predstavljalo postupanje suprotno hrvatskom zakonodavnom okviru glede pružanja međunarodne zaštite, ali i suprotno odredbama Zakona o strancima kojim se propisuju postupci prema iregularnim migrantima zatečenim na granici s trećom zemljom prilikom ili neposredno nakon iregularnog ulaska, napominje Pravobraniteljica. U zaključku, ona ističe da Ministarstvo unutarnjih poslova uspostavljenom praksom zaštitu državne granice i sprječavanje ilegalnih ulazaka u Hrvatsku postavlja ispred sprječavanja tragičnih slučajeva pa čak i onih sa smrtnom posljedicom.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Karepovac doušništva u Mirisnoj našoj

  16.02.2018.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Karepovac doušništva u Mirisnoj našoj

 2. GREŠKE SISTEMA NA NAPLATI: Cenzurom, vrijeđanjem i blokadom rasprave problem će se samo produbljivati

  08.02.2018.

  Nataša Škaričić

  GREŠKE SISTEMA NA NAPLATI: Cenzurom, vrijeđanjem i blokadom rasprave problem će se samo produbljivati

 3. BURE BARUTA: Pod orlovom Zvezdom

  30.01.2018.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Pod orlovom Zvezdom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije