PUT KROZ NOĆ: Diskusija o "neprijatelju broj 2" – izbjeglicama i migrantima

PUT KROZ NOĆ: Diskusija o "neprijatelju broj 2" – izbjeglicama i migrantima

U trenutku kada se na izbjeglice i migrante, koji se prelazeći preko hrvatskog teritorija pokušavaju dokopati boljeg života u nekoj od zapadnoeuropskih zemalja, u Hrvatskoj gleda kao na neprijatelja broj 2 (s obzirom da je broj 1 ipak trajno rezerviran), Festival tolerancije – JFF Zagreb odlučio je upravo na temu izbjeglica i migranata organizirati besplatnu filmsku projekciju, a potom i tribinu s nekoliko govornika dobro upućenih u temu. Večeras će u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema prikazati film „Put kroz noć“ afganistanskog redatelja Hassana Fazilija. Radi se o vrlo neobičnom jednoipolsatnom dokumentarcu koji zapravo počinje bijegom Fazilija i njegove obitelji iz Afganistana. Naime, nakon što je jedan od njegovih dokumentaraca prikazan na afganistanskoj državnoj televiziji, Fazili je počeo primati prijetnje smrću. Talibani su ubili glavnog protagonistu prikazanog filma, a za redateljevom „glavom“ raspisana je novčana nagrada.
SLUČAJ UPLAKANOG PRVAŠIĆA: Zemlja s posebnim potrebama

SLUČAJ UPLAKANOG PRVAŠIĆA: Zemlja s posebnim potrebama

Facebook status Hrvoja Kozmusa, oca dječaka s posebnim potrebama koji je krenuo u prvi razred Osnovne škole Bogoslav Šulek u Slavonskom Brodu, a koji između ostalog prikazuje na priloženoj fotografiji svog sina koji sjedi pred školom i plače, potresao je Hrvatsku. Dijete s posebnim potrebama, čekalo je svog pomoćnika u nastavi, no ovog naravno nije bilo, i tko zna hoće li ga biti i danas, unatoč obećanjima dobivenim samo zbog pritiska javnosti. Status je, rekli smo već, potresao Hrvatsku, zemlju resornih ministara koji imaju za nove limuzine, jurišne helikoptere i borbena oklopna vozila, ali eto nemaju za asistenta, jednog koji ide u prosjeku na troje prvašića. No, Hrvoje Kozmus, kao i svi roditelji takve djece, osim što će se suočiti sa bezosjećajnim, nefunkcionalnim i totalno sjebanim resorom školstva, u koji valjda još vjeruje jedino resorna ministrica, morat će se suočiti s nečim puno gorim.
PRVE ŽRTVE SU PALE: Kolumbijska krvava priča se nastavlja

PRVE ŽRTVE SU PALE: Kolumbijska krvava priča se nastavlja

Sve je, samo naizgled, počelo u četvrtak 29. kolovoza ove godine kada se na društvenim mrežama pojavila video snimka jednog od najpoznatijih pripadnika poodavno raspuštenog najstarijeg gerilskog latinoameričkog pokreta, kolumbijskog FARC-EP (Revolucionarne Oružane Snage - Narodna Vojska) Luciana Marina, poznatijeg po njegovom gerilskom imenu Iván Márquez. Na video snimku Márquez se pojavljuje okružen s dvadesetak uniformiranih i naoružanih bivših gerilaca FARC-a. Među njima su i neka od najpoznatijih imena FARC-ove “stare garde”. Još za vrijeme Baracka Obame, a zatim puno intenzivnije nakon dolaska na vlast Donalda Trumpa, započela je do kraja bezumna politika Amerike čiji je cilj bio rušenje “bolivarijanske vlasti” u Venezueli. To je politika ekonomske i svake druge blokade, a stalno na granici prijetnje vojnom intervencijom, po modelu koji se već desetljećima primjenjuje prema Kubi.
INTERVJU - IGOR MANDIĆ NA FALIŠ-U (VIDEO): „Danas svi mediji ničice padaju pred Kaptolom“

INTERVJU - IGOR MANDIĆ NA FALIŠ-U (VIDEO): „Danas svi mediji ničice padaju pred Kaptolom“

Na prepunoj šibenskoj Maloj loži Mandić, inače rođeni Šibenčanin koji za dva mjeseca puni 80 godina života, dočekan je uz veliki pljesak, a u nešto više od sat vremena, dotaknuo se brojnih tema - jasno i glasno kako je to činio cijelu svoju profesionalnu karijeru, od kojih je dio, posljednjih nekoliko godina, proveo i redovito pišući kolumne za Lupigu. Unatoč brojnom auditoriju, popevši se na pozornicu, primijetio je kako može govoriti i bez mikrofona, a da ga se čuje.„Možda me posljednji put vidite živoga. John Cleese je to rekao na balkanskoj turneji. Smrt je smiješna. Svuda je oko nas. Zašto bih se toga trebao bojati? Očekivao sam da ću umrijeti kao i drugi slični meni, poput Tomislava Ladana ili Branimira Donata u 76. godini, ali nisam. Nitko nije savršen“, rekao je Mandić. Mandić je primijetio i kako je kleronacionalizam pokorio cijelu naciju do nevjerojatnih granica i da danas svi mediji ničice padaju pred Kaptolom.
IMA VAŽNIJIH STVARI: Zašto uopće govorimo o školskim ispričnicama?

IMA VAŽNIJIH STVARI: Zašto uopće govorimo o školskim ispričnicama?

Uz obrazovanje koje bi škola trebala davati, nužno je potreban i odgoj. Možda je odgoj važniji od obrazovanja, pogotovo u početku školovanja, dok se stječu radne navike, ostvaruju odgojni i funkcionalni ciljevi nastave, u svakom nastavnom predmetu, kroz nastavne sadržaje u svakoj nastavnoj jedinici (satu). Kako bi suradnja roditelja i nastavnika bila što bolja, između njih ne smije biti nikakvih tajni, u pogledu učenika, naročito kad postoje određeni problem, s učenikom, roditeljima, braćom. Mnoge stvari se može izbjeći kad je suradnja roditelja sa školom (nastavnicima) uspješna, iskrena, partnerska i prijateljska. Tada će škola biti drugi učenikov dom, u koji će htjeti odlaziti i tamo boraviti. Za kraj i jedan savjet - roditelji ne čekajte da vas pozovu u školu. Sami spontano, odlučno, radoznalo i veselo otiđite u školu koju pohađa vaše dijete. Upoznajte ljude koji sudjeluju u odgoju i obrazovanju vašeg djeteta. Oni su vam prijatelji!
HAJKA NA „ISLAMOFOBA“: Mezar bez stećka za pjesnika Vernesa Subašića

HAJKA NA „ISLAMOFOBA“: Mezar bez stećka za pjesnika Vernesa Subašića

Ovogodišnju Nagradu Mak Dizdar koja se dodjeljuje na manifestaciji „Slovo Gorčina“ u Stocu prije mjesec dana dobio je Vernes Subašić, pjesnik iz Zenice, za svoj prvijenac „Papagaj sloboda“. Tek što je primio nagradu mladog je laureata akademskim diskursom po golom tijelu pjesme išibao uvaženi filolog, orijentalista, arabist, prevodilac, književni kritičar, član ANU BiH i Arapske akademije nauka u Damasku u Siriji, velepoštovani akademik Esad Duraković. Akademik Duraković napao je, ni kriva ni dužna, mladog Subašića prišivajući mu islamofobiju i ksenofobiju, na sveopću nevjericu ljubitelja poezije. Posebno je zanimljivo da je Duraković metu na čelo mladom pjesniku stavio objavivši tekst na portalu saff.ba, koji već godinama slovi za "neformalno glasilo vehabija u Bosni i Hercegovini" i koji često provodi ovakve hajke ne birajući ni riječi ni način na koji će se okomiti na odabranog „nevjernika“.
FALIŠ OPET "JAŠE" - BRUKA NA SRCU: "Vaše i naše mjesto za jednu borbu"

FALIŠ OPET "JAŠE" - BRUKA NA SRCU: "Vaše i naše mjesto za jednu borbu"

Iako je mnogima trn u oku Festival alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ) i ove godine „jaše“. Sedmi po redu Fališ zakazan je na starom mjestu, u prekrasnom ambijentu šibenske Male lože, s dvije glavne teme - „Populizam – narod i njegove ideologije“ te „30 godina od rušenja Berlinskog zida“ - a Šibenik će u naredna četiri festivalska dana pohoditi mnoštvo gostiju koji itekako maju što za reći.FALIŠ je ponovno pripremio zanimljiv program te vas stoga pozivamo, ukoliko ste u prilici, da neki od naredna četiri dana navratite do šibenske Male lože. Ukoliko se bojite kiše, vjerojatno s razlogom jer je vremenska prognoza najavljuje, nemajte straha jer organizatori su u slučaju lošeg vremena osigurali zamjensku lokaciju pod krovom te poručuju – „Dobrodošli na sedmi FALIŠ, na vaše i naše mjesto za jednu borbu“.
BRIAN MAY: Poslušajte još jednu sjajnu pjesmu "Valentina Boškovića"

BRIAN MAY: Poslušajte još jednu sjajnu pjesmu "Valentina Boškovića"

Valentino Bošković, originalni bend još originalnijeg imena, iza kojeg stoje splitski glazbenici bračkih korijena, Branko Dragičević i Josip Radić, imaju novi singl. Posvetili su ga legendarnom gitaristu grupe Queen, ili kako bi to oni rekli „gitaristu Kvinota“, danas 72-godišnjem Brianu Mayu. Iako bend postoji već šest godina za Valentina Boškovića, astronauta s Brača koji je još 1646. godine raketom na maslinovo ulje s Vidove gore pobjegao u svemir i sakrio se iza zvijezde Sirius, šira javnost je čula kada je bend u suradnji s TBF-om izbacio, sad već kultnu pjesmu, „Adio, Trafikonte“. Dragičević i Radić u šali će reći da je jezik na kojem pjevaju onakav kakav se govorio na Braću sredinom 17. stoljeća, odnosno u vrijeme kada se brački astronaut lansirao u svemir. Navodno je Valentino kontaktirao „Mayota“ i tražio ga da odsvira solo dionicu u pjesmi, ali je ovome turneja „Kvinota“ bila važnija.
ČUDO U SPLITU – SUD PREPOZNAO JAVNI INTERES: Jurica Pavičić ne mora Dušku Mucalu isplatiti 50.000 kuna

ČUDO U SPLITU – SUD PREPOZNAO JAVNI INTERES: Jurica Pavičić ne mora Dušku Mucalu isplatiti 50.000 kuna

Prije nešto više od pola godine hrvatskim medijskim prostorom odjeknula je vijest kako novinar Jurica Pavičić mora 50.000 kuna isplatiti Dušku Mucalu, nekadašnjem intendantu splitskog Hrvatskog narodnog kazališta, inače javnosti poznatijem zabavljaču i tvorcu „hitova“ poput “Namaži mi fetu kruva i paštete”, “Pjesma je jača od minobacača”, „Anka vegetarijanka” ili “Ja sam zet skoro za pet”. Međutim, radilo se nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Splitu koju je ovih dana preinačio Županijski sud u Splitu, i to na način da Pavičić Mucalu ne mora isplatiti ništa, već naprotiv Mucalo treba podmiriti troškove sudskog postupka koji se penju na nemalih 12.500 kuna. To je samo jedan od gotovo 1.200 sudskih postupaka koliko ih se trenutno na hrvatskim sudovima vodi protiv novinara i medija. Kažemo 1.200, ali taj broj je daleko veći.
„DA LI SI SRBIN?“: Kako su me napali pred tenkom na beogradskoj Marakani

„DA LI SI SRBIN?“: Kako su me napali pred tenkom na beogradskoj Marakani

Teško je reći da je bio običan radni dan. Tenk, rekoše prvo da je zaplijenjen u Vukovaru, a zatim da sa Vukovarom nema veze već da je to dar neke neimenovane kompanije, osvanuo je pred sjevernom tribinom stadiona Crvene Zvezde. Kako je dopremljen, tko ga dopremio i zašto? Nema odgovora na pitanja. Tek, od toga da je zaplijenjen u Vukovaru, stiglo se do toga da ministar policije, ali i vojska tvrde da to i nije tenk nego tek maketa. Ali uzalud. Je nepokretan i beskoristan u tom smislu, ali daj šta daš. Cjelivat će ga i uzdizati u nebesa kao da će sutra ponovo krenuti ka Vukovaru. A do tada slavit će ga makar i sakatog. A scena u kojoj se navijači okupljaju oko tenka slavodobitno uzdižući tri prsta, priznat ćete, scena je, koliko odvratna, toliko i atraktivna za novinarsko oko. Dok sam čekao s mikrofonom u ruci da se snimatelj namjesti prvo je prišao jedan znatiželjnik u crnoj majici sa grbom Delija.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. NAŠA DOBROTA JE VEĆA OD VAŠEG ZLA: Sarajevo će biti, fašizam će proći

  08.09.2019.

  Faruk Šehić

  NAŠA DOBROTA JE VEĆA OD VAŠEG ZLA: Sarajevo će biti, fašizam će proći

 2. TURISTI MEĐU NAMA: Hvala što plešete umjesto mene

  20.08.2019.

  Boba Đuderija

  TURISTI MEĐU NAMA: Hvala što plešete umjesto mene

 3. BURE BARUTA: Brega vs. Buba Corelli

  16.08.2019.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Brega vs. Buba Corelli

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije