RATNI VETERANI (VIDEO): „Oni koji su počinili zločine ne mogu biti nikakvi heroji! Oni su obične kukavice!“

RATNI VETERANI (VIDEO): „Oni koji su počinili zločine ne mogu biti nikakvi heroji! Oni su obične kukavice!“

U Domovinskom ratu više puta ranjavani pripadnik HV-a, Zvonko Lucić iz Zagreba, objašnjava kako mu je u sjećanju posebno ostalo koliko je mještanima bilo važno da njihove žrtve komemoriraju i drugi. „Važno je sudjelovati u tako nečemu, zbog toga što je tim ljudima jako važno, oni na taj način doživljavaju priznanje, doživljavaju se kao dio građanstva države, dio ravnopravne zajednice“, objašnjava Lucić. Njegov „kolega“, Stanislav Krezić, veteran HVO-a, dodat će: „Najmanje što možemo napraviti je da se poklonimo i odamo poštovanje ljudima, posebno onima koji nisu imali ni pravo ni snagu da se brane“. On smatra kako počinitelji zločina ne mogu biti nikakvi heroji ni vitezovi, već obične kukavice. Solidarnost s obiteljima ubijenih iskazao je i Aleksandar Sokolović, ratni veteran Vojske Jugoslavije iz Kruševca. „Ako nemaš osjećaj prema tuđim žrtvama nećeš moći imati ni prema svojim“, poručio je.
„KAD MI UBIJENI USTANEMO“: Najskuplja srpska riječ nije Kosovo, već Srebrenica

„KAD MI UBIJENI USTANEMO“: Najskuplja srpska riječ nije Kosovo, već Srebrenica

Kako bi se opravdao genocid trebalo je uložiti baš mnogo truda, trebalo je pripremiti teren, akademici i ostali „intelektualci# su tu imali zadatak da u polju kulture podmeću kukavičje jaje, da se kroz pisanije, kroz predstave, kroz filmove prikažu koliko su Srbi ugroženi, a kad su to uspješno učinili, onda je sve to trebalo polako pretakati u stvarnost. Strahovi postaju stvarni, pa samim tim i neprijatelj. I kad Ratko Mladić pred genocid u Srebrenici spomene "osvetu Turcima", onda znamo da je čitav posao "intelektualne elite" u Srba dovršen. Nakon toga preostaje samo egzekucija. I bi egzekucija. Ta "elita", uključujući i onu novinarsku sa Ratkom Dmitrovićem, Milijanom Baletić, Miloradom Vučelićem i brojnim drugima danas uživa sve privilegije. I šta sad? Prvo ukinuti privilegije, kazniti i tako pokazati da je i pisanije jednako opasno kao ispaljeni metak, pa čak i opasnije jer navodi više metaka. A onda krenuti dalje. E, ali ko? Mi. Nema ko. I ne treba niko drugi.
PRETJERUJU LI PREDSJEDNIK I PREMIJER: Samo neka se svađaju!

PRETJERUJU LI PREDSJEDNIK I PREMIJER: Samo neka se svađaju!

Obojica su prilično tašti, a poznaju se desetljećima i u njihovim javnim prijeporima lako je očitati jaku osobnu notu i muško nadjačavanje. Milanović neprestano govori da Plenkoviću želi pomoći i mogli bismo povjerovati da to u konačnici i jest tako. I uz „nervoznog“ Milanovića, Plenković je lako dobio izbore. Milanović želi pomoći, ali tako što je još od predsjedničke predizborne kampanje glavni kritičar HDZ-a, jer su drugi stranački političari osjetno slabiji i neuvjerljiviji. On, uglavnom, zanimljivo argumentira i otvara teme koje se i ne vide na prvi pogled, a značajne su za društvo. Njih dvojica su suparnici u nekom stalnom dijalektičkom odnosu i taj odnos u sintezi može donijeti korist, a politička uvjerenja su im prilično slična - to je politika centra i proeuropskog mainstreama. Osim toga, javnosti nije poznato da postoji nešto bitno o čemu su dosad njih dvojica zajedno odlučivali, a da se o tome nisu uspjeli dogovoriti. Dakle - nema straha.
REZULTATI LUPIGINOG ISTRAŽIVANJA: Hrvatska ginekologija je katolička klauzura

REZULTATI LUPIGINOG ISTRAŽIVANJA: Hrvatska ginekologija je katolička klauzura

Na Lupigi smo objavili seriju tekstova o prizivu savjesti, posljednji od njih s najavama ministra zdravstva Vilija Beroša o bitnim odredbama novog tzv. Zakona o abortusu. Istraživanju se pristupilo krajnje benevolentno i s namjerom uspostavljanja dijaloga s prizivačima savjesti i voditeljima bolnica, iako gorepotpisana autorica smatra da je institut priziva savjesti izraz političkog oportunizma i statusne dominacije liječnika nad pacijenticama u javnom sektoru. Međutim, da bismo to potvrdili i ustanovili razmjere zloupotrebe prava na savjest, bilo je važno ispitati transparentnost prakse pozivanja na priziv savjesti i je li zdravstvo spremno na veću transparentnost (npr. formiranje registra prizivača savjesti). Od tuda i naslov projekta „Razgovori sa savješću“. Rezultati su poražavajući i pokazuju da je savjest samo još jedno sredstvo privatne uzurpacije javnog sektora.
NAJBOLJI PUTOPIS GODINE: Nagrađena Lupigina reportaža iz Afrike Hrvoja Ivančića

NAJBOLJI PUTOPIS GODINE: Nagrađena Lupigina reportaža iz Afrike Hrvoja Ivančića

Reportaža Hrvoja Ivančića iz Konga koju smo na Lupigi početkom godine objavili u dva dijela proteklog je vikenda proglašena najboljim ovogodišnjim putopisom objavljenom u Hrvatskoj. Naš suradnik Nagradu Dijana Klarić primio je u šibenskom Azimutu u sklopu devetog izdanja Croatian Travel Festivala. U svome obrazloženju žiri je naveo kako su Ivančićeve reportaže vrlo napeto, informativno i zanimljivo štivu, naglasivši kako je autor po Africi putovao samo s prtljagom koju je nosio u tri PVC vrećice. Nagradu je pokrenuo Hrvatski klub putnika u suradnji s obitelji Dijane Klarić, prerano preminule šibenske putnice i fotografkinje po kojoj je nagrada i nazvana. Osim za putopis, nagrade se dodjeljuju u još četiri kategorije. Tako je na devetom izdanju Croatian Travel Festivala izabran i „Putnik godine“. Tu je titulu dobio Slaven Škrobot, 33-godišnji Zagrepčanin koji se prije jedanaest godina nakon skoka u more teško ozlijedio i od tada je u invalidskim kolicima.
SARA RENAR I PLAYGROUND HUSTLE: "O sveti kapitale, hoćeš mi kupiti ljubav"

SARA RENAR I PLAYGROUND HUSTLE: "O sveti kapitale, hoćeš mi kupiti ljubav"

Izvrsna kantautorica Sara Renar objavila je rezultate svoje suradnje s eksperimentalnim duom Playground Hustle. A rezultat je pjesma „Kapital“ koja na sasvim neuobičajen, možemo reći i neviđen način na domaćoj muzičkoj sceni progovara, kako i ime sugerira, o životu u anomaličnom kapitalizmu gdje je sustav vrijednosti postao potpuno poremećen. „O veliki kapitale, klanjam se ljubim ti ruke, riješi nas silne muke, tvoji smo vjerni sluge. U ime oca, u ime sina, daj nam dionice, eura, benzina. U ime sina, u ime oca, duh ćemo sveti prodati zbog novca“, pjeva Sara Renar, dok djevojke iz Playground Hustlea repaju: „E sveti kapitale nešto bi te zapitale, ak za sreću sve bi dale zaš' za sreću trebam - pare“. Najava je to novog Sarinog albuma koji je još uvijek u nastajanju, a spot za „Kapital“ režirala je banjalučka redateljica Tajana Dedić Starović alias Artist at Camera. Pogledajte kako to izgleda i zvuči.
KORONA U SLUŽBI POLITIKE: Kako nakon svega ovoga vjerovati Plenkoviću, njegovoj vladi i Stožeru?

KORONA U SLUŽBI POLITIKE: Kako nakon svega ovoga vjerovati Plenkoviću, njegovoj vladi i Stožeru?

U interesu „zaštite Hrvata od pandemije koronavirusom“, eksploatirajući razumljivu ustrašenost građana za vlastito, ali i zdravlje najmilijih, Andrej Plenković sve prigovore Stožeru i vladi, nepodnošljivom lakoćom odbacuje i tumači kao smišljenu diskreditaciju od „onih koji ne vole HDZ“, znajući istodobno kako je ovo idealna prigoda, da se kroz borbu protiv korone, marginalizira sveopći kriminal, grabež, pljačka, korupcija, nepotizam, klijentelizam ... u čemu prednjači upravo njegova stranka, a koja hara Hrvatskom i koja je za zdravlje društva i nacije daleko opasnija od virusa Covid-19. Na koncu se iz svega nameće logično pitanje: kako vjerovati Plenkoviću, njegovoj vladi i Stožeru kada tako bezočno lažu i manipuliraju (sa) svojim građanima; što od njih očekivati izuzev da rade u svoju (stranačku) korist, a na štetu svih nas ostalih koji im „ne pripadamo“ i očevidno zaludno čekamo na obećane, velike reforme.
MODELIRANJE KAPTOLA: Mogu li osnovci napokon dobiti alternativu za vjeronauk?

MODELIRANJE KAPTOLA: Mogu li osnovci napokon dobiti alternativu za vjeronauk?

Biti uistinu sekularna država bi značilo i da se vjeronauk uči u crkvama, a ne u školama, ali Hrvatska je sa Svetom Stolicom potpisala ugovore prema kojima se država prema Crkvi za koješta obavezala, među ostalim, i na vjeronauk u školama. Četiri Vatikanska ugovora ratificirani su u Saboru 1997. i 1998. godine, a procjenjuje se da Hrvatska ukupno godišnje za Crkvu izdvaja najmanje 600 milijuna kuna. Dakle, ugovori su potpisani davno, ali se još dugo neće mijenjati, pa je razgovor o školama bez vjeronauka (zasad) gubljenje vremena. Ali, uvođenje humanističke alternative u osnovne škole bilo bi korak naprijed. Udio učenika osnovaca koji idu na vjeronauk je 89 posto a u srednjoj školi 76 posto. Prelati nisu za alternativu za osnovce, iako ne žele to baš otvoreno reći. Još prije nekoliko godina kad se o alternativi razgovaralo, bio je i predložen naziv predmeta „religijska kultura“, ali se Crkva tome jako protivila.
BORBA SE NASTAVLJA: „Parazitiraju na postojećoj infrastrukturi, u interesu privatnog profita, a ne zajednice“

BORBA SE NASTAVLJA: „Parazitiraju na postojećoj infrastrukturi, u interesu privatnog profita, a ne zajednice“

Mjesec i pol dana građanska inicijativa „Knežija brani park“ skupljala je potpise, kako bi pokušala zaustaviti gradnju goleme osmerokatnice koja je planirana na zelenoj površini ovog zagrebačkog kvarta. I skupili su ukupno 4.216 potpisa. Od toga je, posebno su naglasili u ovoj inicijativi, 2.681 potpis stanovnika Knežije, što je više od četvrtine prijavljenih stanara naselja, dok su ostale potpise dali Zagrepčani koji nemaju prebivalište u ovom kvartu. „Riječ je o eklatantnom primjeru parazitiranja na postojećoj infrastrukturi i gradnji objekata koji su isključivo u interesu privatnog profita, a ne zajednice”, tvrdi Tamara Bjažić Klarin iz Udruženja hrvatskih arhitekata, koje podržava ovu inicijativu. iz inicijative su se upitali u čijem je interesu radio Grad Zagreb kada je dijelove gradskog zemljišta dao investitoru bez ikakvih konzultacija s građanima te su poručili da stanovnici Knežije ne odustaju od svog javnog prostora.
BRILJANTNA IDEJA: Užasnim jazzom protiv ksenofobnog političara

BRILJANTNA IDEJA: Užasnim jazzom protiv ksenofobnog političara

Danski jazz glazbenici posvuda slijede ekstremno desnog, anti-muslimanski nastrojenog političara Rasmusa Paludana, zaglušujući njegov glas lošom glazbom. I svatko je pozvan priključiti se ovim „nastupima“ kolektiva „Slobodni jazz protiv Paludana“. Rasmus Paludan je, inače, bivši odvjetnik poznat po svojim anti-muslimanskim prosvjedima za čije lokacije bira kvartove u kojima je većinsko imigrantsko stanovništvo. Njegovi „nastupi“ uključuju spaljivanje Kurana i zamatanje u slaninu. Tridesetosmogodišnji političar osuđivan je zbog izražavanja rasističkih stavova, zbog čega mu je i zabranjeno obavljanje odvjetničkog posla na tri mjeseca, a inače i sam ima imigrantsko porijeklo. Naime, njegov otac je Šveđanin te Rasmus Paluda i sam povremeno živi u Švedskoj. „Protiv buke se borimo bukom“, kaže John Rasmussen, informatički savjetnik i saksofonist, a kako to zapravo izgledate pogledajte u ovom sjajnom videu.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Liposukcija ruševina?

  24.09.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Liposukcija ruševina?

 2. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Rovinj je danas povampiren prostor koji žudi samo za novcem

  11.09.2020.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Rovinj je danas povampiren prostor koji žudi samo za novcem

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Tko nam to dolazi poslije Bandića

  05.09.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Tko nam to dolazi poslije Bandića

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije