TREĆI DAN: Na meniju su Berlusconi, regrutiranje u ISIS i #MeToo pokret

TREĆI DAN: Na meniju su Berlusconi, regrutiranje u ISIS i #MeToo pokret

Očaj supružnika koji se nose s odlaskom svog sina u ISIS dominira prvim večerašnjim filmom u glavnom natjecateljskom programu. „Dragi sine“, intrigantno ostvarenje Mohameda Ben Attije, čiji su koproducenti slavni Luc i Jean-Pierre Dardenne, na rasporedu je u 18:30 u kinu Europa. Dilema žene koja biva prisiljena na seks tema je filma „Sve je dobro“ njemačke redateljice Eve Trobisch, koji gledamo u 21:00 u kinu Europa. Junakinja će zatajiti da je silovana i pustiti da stvari teku svojim tokom, ali šutnja će imati posljedice, i to ne samo za njezinu vezu s partnerom. Film je ovjenčan nagradama na festivalima u Locarnu i Münchenu. Ovaj dan na ZFF-u mogao bi se nazvati i Berlusconijevom srijedom - u fokusu čak dva filma našao se kontroverzni talijanski poduzetnik i bivši premijer.
PRONAĐI SVOJ FILM: Jedan i jedini – otvara se Zagreb Film Festival

PRONAĐI SVOJ FILM: Jedan i jedini – otvara se Zagreb Film Festival

Večeras se otvara 16. Zagreb Film Festival. Slatkih šesnaest festival će proslaviti uz toplu filmsku priču o ljubavi „Voljeni“, koja gledatelje vodi u jedno kaotično obiteljsko gnijezdo iz predgrađa Rio de Janeira. Uz brojna poznata lica iz svijeta filma na svečanost otvaranja stiže i brazilski redatelj i koscenarist Gustavo Pizzi. U osam festivalskih dana očekuje nas 100 filmova u 12 programa, filmski razgovori, predavanja i radionice. Više od 100 filmskih gostiju ovih dana stići će u Zagreb sa svih strana svijeta. Uz Gustava Pizzija, upoznat ćemo jednu od najznačajnijih europskih producentica Marianne Slot („Halla ide u rat“), redatelja Ognjena Glavonića i ekipu njegovog filma „Teret“ predvođenu glavnim glumcem Leonom Lučevim, talijansku redateljicu Costanzu Quatriglio („Kao da je moj sin“) i glavnu glumicu Tihanu Lazović...
PROSVJED ZA AVNI: Kako je bengalska tigrica postala simbol uništenja prirode za kratkoročnu novčanu korist ljudi

PROSVJED ZA AVNI: Kako je bengalska tigrica postala simbol uništenja prirode za kratkoročnu novčanu korist ljudi

Priča o bengalskoj tigrici Avni i njeno dvoje mladunaca posljednjih se mjeseci pročula diljem svijeta, ne tek zato što se radi o kritično ugroženoj životinjskoj vrsti, nego zbog toga što mnogima zorno ukazuje kako današnjim svijetom diktira samo novac. Zbog ovog se slučaja danas u brojnim svjetskim gradovima organiziraju prosvjedi, a među gradovima gdje će se prosvjedovati našao se i Zagreb. Naime, tigrica je prošli tjedan ubijena, a aktivisti za zaštitu prava životinja sumnjaju da iza svega zapravo stoji želja vlasti da se tigrovi uklone s područja koje su korporacije odredile za proširenje svog poslovanja. Riječ je o nekoliko tisuća hektara šume koja je zbog milijunskih poslova dodijeljena nekolicini tvrtki.
NOVE NOVOSTI NA KIOSCIMA: Ortački kanibalizam

NOVE NOVOSTI NA KIOSCIMA: Ortački kanibalizam

Kako se novi ortaci obračunavaju s bivšim ortacima? Kako je festival s filmovima Romana Leljaka i Jakova Sedlara dobio pokroviteljstvo dvaju ministarstava, Grada Zagreba i HRT-a? Kako je mladi migrant iz Trevisa Nino Raspudić na kraju dobio kolumnu u Večernjaku? Kako se Hrvatska odnosi prema migrantima iz Velike Kladuše? Kako se ispisati iz Katoličke crkve? Odgovore na sva ova, a i neka druga pitanja možete pronaći u novom broju tjednika Novosti koji je od danas na svim boljim kioscima. Odličnog sadržaja, pretpostavljate, ne manjka ni ovog tjedna.
"OČAJNA MAMA": Kćerka želi postati čefurka, kako da to spriječim?

"OČAJNA MAMA": Kćerka želi postati čefurka, kako da to spriječim?

Nedavno na internetu naletim na pismo “očajne mame” koje ide ovako: “Kćerka je ove godine krenula u prvi razred srednje škole u kojoj ima puno kolega i kolegica odozdo i s njima se puno druži, pa je preuzela njihove običaje i stil odijevanja, sluša grozni turbofolk, govori puno južnjačkih riječi, odnosno cijele rečenice govori na njihov način, počela je upotrebljavati također to 'debelo L' što mi ide na živce, pa ga zato još jače akcentira. Sve gore je, pokušala sam s njom razgovarati pa mi je rekla da je sve čefursko cool i da je prestanem gnjaviti i prihvatim to da je ona postala čefurka. Čak su joj dali njihovo ime s kojim se sada predstavlja. Kako da to zaustavim? Ne mogu dopustiti da mi kćerka propadne. Molim vas posavjetujte me što da učinim?”. “Očajna mama” mi je u trenutku prirasla srcu. U njenim riječima sam prepoznao svoju majku.
VIKTOR IVANČIĆ: "Polako, ali sigurno, sve ide u kurac"

VIKTOR IVANČIĆ: "Polako, ali sigurno, sve ide u kurac"

"Interesantno je da naši narodi, a Hrvati poglavito, kroz vrlo različite političke i ekonomske poretke demonstriraju svoju glupost na vrlo sličan način. Ona tvrdokorno odolijeva i zubu vremena i očnjacima režima", riječi su Viktora Ivančića s kojim je za prijateljski nam Forum.tm razgovarao Emir Imamović Pirke. Povod za intervju su sabrana djela Robija K. u pet knjiga, u izdanju Ex librisa, Fabrike knjiga i Srpskog narodnog vijeća. Viktoro Ivančić već 35 godina kroz ovog osnovnoškolca ispisuje povijest društva. Kako je već Imamović primijetio, u 35 godina Robi K. je uspio iz drugog razreda preži u treći, a društvo oko njega za to je vrijeme palo na znatno niži evolucijski nivo. U razgovoru će zaključiti - "Polako, ali sigurno, sve ide u kurac".
ROBI K. – ALTIMEJT EDIŠN!: Ajmo svi ruke gore, ovo je poziv na pretplatu!

ROBI K. – ALTIMEJT EDIŠN!: Ajmo svi ruke gore, ovo je poziv na pretplatu!

U pet knjiga, na 2.500 stranica, stalo je 35 godina. Sabrana su to djela Bilježnice Robija K. Viktora Ivančića. Knjigu, odnosno pet knjiga, možete nabaviti po promotivnoj cijeni u varijanti pretplate za 420 kuna, dok će puna cijena iznositi 595 kuna. Pretplatnicima će njihova knjiga stići nakon 15. studenoga ove godine, i to u posebno izrađenoj kutiji, s potpisom autora. Za one koji ne znaju, iako je takvih na Lupigi zanemariv broj, Robi K. je kultna kolumna koja redovno izlazi već skoro tri i pol desetljeća. Glavni junak i njegova bliža okolina ne stare i ne mijenjaju se, dok se mijenjaju režimi i države. Kroz infantilnu vizuru devetogodišnjaka iznosi se žestoka satira na račun političkih i društvenih prilika. Okupljeni tekstovi cijelog razdoblja mogu se čitati kao svojevrsna alternativna historija.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. PROFESORSKI MEMENTO: Jedan od onih dana

  31.10.2018.

  Razrednik Divljak

  PROFESORSKI MEMENTO: Jedan od onih dana

 2. PRŽENJE MOZGA: Novi Sad – ružan kao radikal

  15.10.2018.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Novi Sad – ružan kao radikal

 3. BURE BARUTA: Sretne vam još četiri godine ovoga

  09.10.2018.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Sretne vam još četiri godine ovoga

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije