BILJEŽNICA ROBIJA K.: Škola na trećem

BILJEŽNICA ROBIJA K.: Škola na trećem

Moja mama je nazvala mog dida na Šoltu da pita da kako je i da šta ima novo. Moj dida je njoj rekao: „Kako ću bit, jebate, u teškom san kurcu od cile ove situacije!“ Mama je njemu rekla: „Dobro, čako, pa svima nan je sad malo grubo, moraš se strpit…“ Dida je rekao: „Šta ću se strpit, ženska glavo! Pa sve živo je zatvoreno! Ne radi Bepova konoba, ne radi Špirov kafić, nemaš nigdi poć za ubit dosadu… Nisan ima drugog izbora nego dovest kurve doma i malo se zabavit!“ Mama je cijuknila: „Čako?! Šta to govoriš?!“ Dida je rekao: „Govorin da san šteknijo televiziju i da gledan prenos sjednice vlade!“ Mama je rekla: „A to…“ Dida je rekao: „Bez brige! Stavija san i masku i goldun!“ Onda je moja mama ugibala u primaću. Ona je rekla: „Majke mi irudove ako je oni moj ćaća zdrav!“
ZAŠTO NAPADAJU SEKU SABLIĆ: „Otadžbina je tamo gde ti je dobro a ne gde su sarme“

ZAŠTO NAPADAJU SEKU SABLIĆ: „Otadžbina je tamo gde ti je dobro a ne gde su sarme“

Već puna dva tjedna traju orkestrirani napadi na poznatu glumicu Jelisavetu „Seku“ Sablić, koja iza sebe ima više od pola stoljeća profesionalnog bavljenja glumom, a široj javnosti je možda najpoznatija po svojim ulogama u filmovima „Maratonci trče počasni krug“, „U registraturi“, „Davitelj protiv davitelja“ te serijama „Bolji život“ i „Nepokoreni grad“. Glumica koja je odigrala na stotinu filmskih, televizijskih i kazališnih uloga na meti se našla jer se drznula govoriti protiv režima srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a pored toga „ubola“ je tamo gdje „velike patriote“ najviše boli. Sve je počelo kada je Sablić prije tri tjedna dala veliki intervju za tjednik NIN s naslovom „Otadžbina je tamo gde ti je dobro a ne gde su sarme“ u kojem se nije zadržala samo na temama vezanima uz glumu, kako to inače mahom čine bojažljivi glumci, već je bez dlake na jeziku, a biranim riječima, govorila i o današnjem društvu.
UZ OVOG ČOVJEKA JESEN U OSIJEKU JE NEŠTO POSEBNO: Grabljanjem lišća do impresivnih prizora

UZ OVOG ČOVJEKA JESEN U OSIJEKU JE NEŠTO POSEBNO: Grabljanjem lišća do impresivnih prizora

I ove godine Nikola Faller grabljao je lišće po Osijeku. Ovaj nadareni umjetnik, naime, grabljama strpljivo stvara impresivne prizore u vidu vijugavih spirala koje tvore određene oblike. Ove godine Faller se zadržao samo na Perivoju kralja Tomislava gdje je napravio nekoliko umjetničkih djela koja požive samo do prvog vjetra, ali mi ih možemo vidjeti na nekoliko fotografija koje je Faller snimio. Inače, ovaj osječki kipar i land art umjetnik, voditelj je Udruge za poticanje umjetničke svijesti u društvu - SLAMA, koja je javnosti najpoznatija po Festivalu Slama na kojem su izrađivani mali i nešto veći umjetnički radovi od slame. U razgovoru za Glas Slavonije Faller je istaknuo kako je posebno ponosan na zmaja koji se protegnuo na 25 metara dužine. “Meni je posebice lijep ovaj perivoj u kojem sam ove godine grabljao otpalo lišće. Brojni vlasnici pasa svoje ljubimce ondje šetaju, mnoštvo je slučajnih prolaznika koji su izvrsno reagirali na rad i radove”, kaže on.
„ŽENSKO KO ŽENSKO, ČAK I KAD JE ČETNIK“: Tko je buduća ministrica koja Dežulovića zove „ustaškim đubretom“

„ŽENSKO KO ŽENSKO, ČAK I KAD JE ČETNIK“: Tko je buduća ministrica koja Dežulovića zove „ustaškim đubretom“

Čim se počelo špekulirati s njenim imenom kao osobe koja će voditi čak četiri resora na društvenim mrežama je, iako je ugasila svoj profil na Facebooku, „izronio“ njen status iz srpnja ove godine na kojem uz selfie piše „Žensko, ko žensko, čak i kad je četnik“. Mjesec dana nakon ovog statusa postala je izvršna direktorica nevladine organizacije „Ne damo Crnu Goru“. Na tom je mjestu zamijenila upravo današnjeg mandatara Zdravka Krivokapića, a organizacija je, vrijedi primijetiti, osnovana ovog ljeta, kao dobrodošla promidžbena mašina uoči parlamentarnih izbora. Bratić je kao ciljeve ove organizacije navela „obranu naših svetinja na sve legalne načine“. Pri pravilnom razumijevanju ovako postavljenih ciljeva može biti zbunjujuće ime organizacije - „Ne damo Crnu Goru“ - jer ovdje se, zapravo, radi o srpskim svetinjama. Crnogorce Bratić, inače, naziva grupacijom koja je nastala „etničkim inženjeringom“.
EVO ŠTO SE NUDI: Spremni smo za kreativni neposluh i početak Subversivea

EVO ŠTO SE NUDI: Spremni smo za kreativni neposluh i početak Subversivea

Kreativne neposluh – tema je ovogodišnjeg, trinaestog po redu Subversive Festivala koji započinje danas, baš na isti dan kao i nove, restriktivne epidemiološke mjere. Unatoč tim mjerama, Subversive će biti „živ“ i održavat će se sljedećih nešto više od dva tjedna, odnosno do 15. prosinca, i to na nekoliko lokacija u Zagrebu, U prvom redu to su Kinoteka i Dokukino KIC, a potom i Kulturni informativni centar te francuska Medijateka. No, s obzirom da će broj mjesta u dvoranama biti poprilično ograničen, festival će imati i svoju online verziju. Ona će se moći pratiti na internetskoj adresi volimdokumentarce.net. „Na programu je i uznemirujući aktivistički doks 'Dobro došli u Čečeniju' Davida Francea o jedinom konclogoru za LGBT populaciju na svijetu“, upozoravaju iz Subversivea, a svakako je to film koji ćemo, među ostalim, i mi pogledati.
BILJEŽNICA ROBIJA K.: Svi u Vukovar!

BILJEŽNICA ROBIJA K.: Svi u Vukovar!

Učiteljica Smilja je u školi rekla da ponavljaćemo gradivo iz poznavanja prirode i društva. Uča je rekla: „Saćemo sa par pitanja i odgovora utvrdit ono šta smo naučili juče!“ Mi rulja u razredu smo klimnili sa glavušama. Onda je učiteljica Smilja pitala: „Ako su zbog pandemije koronavirusa zabranjena sva okupljanja, ako na pirevima i sprovodima ne smi bit više od po tries ljudi, a na komenoraciji u Vukovaru se smi okupit pesto ljudi, s tin da ih se očekuje i masu više, šta to ustvari znači? Aj ti Nela!“ Ona Nela Svinjogojstvo je rekla: „To znači da je komenoracija u Vukovaru masu važnija od svega ostalog!“ Uča je rekla: „Tako je! A ako odlazak na komenoraciju uključuje veliki rizik da se čovik zarazi, pa prenese tu zarazu drugima, a možda čak i umre, šta onda to znači? Aj ti Kane!“ Onaj Kane Šteta je rekao: „To znači da je važnije odat počast mrtvima nego preživit!“
GIDEON LEVY: Biden ili Trump, nama je isto

GIDEON LEVY: Biden ili Trump, nama je isto

Biden ponešto zna o ljudskim pravima, slabijima, neprivilegovanima i ugnjetenima. On verovatno prepoznaje eho ropstva u Izraelu: moguće je da vidi patnju palestinskog naroda, pod uticajem predsednika Baraka Obame, koji je tu patnju uporedio sa problemom ropstva u Americi. Sa Bidenom će nestati razni Friedmani i Kushneri i njihova mesta će zauzeti neki umereniji i ozbiljniji Friedmani i Kushneri, ali i pored toga on neće učiniti ništa suštinski da omogući pravdu za Palestince, da primeni međunarodno pravo i zaista rizikuje da bi rešio ovaj problem. Sve će se završiti na praznim rečima, kao i kod njegovog prethodnika, velikog Obame. Ne postoji valjan način da se objasni ova pojava. Deset predsednika, 53 godine: okupacija je jača nego ikada, a šansa da se privede kraju manja nego ikada, bilo da predsednik bude Biden ili Trump. Svetska sila koja finansira, oprema i čuva Izrael kao zenicu oka svoga.
NOVE NOVOSTI NA KIOSCIMA: Odgoj dječaka u Kutini

NOVE NOVOSTI NA KIOSCIMA: Odgoj dječaka u Kutini

„Odgoj dječaka u Kutini“, stoji na naslovnici novog broja tjednika Novosti, kojeg od danas možete naći na svim boljim kioscima. „Kutinski HOS-ovac i dogradonačelnik iz redova Domovinskog pokreta Damir Markuš, u čijem je klubu trenirao i Danijel Bezuk, više je puta pozirao okružen mladićima s desnicama ispruženima u nacistički pozdrav. Na nogometnom turniru koji je organizirao 2015. fotografiran je i sa zoljom u rukama koja potom završava u naramku prisutnih mladića“, stoji u tekstu koji prati naslovnicu na kojoj su fotografije Markuševog „odgoja“. Nekoliko tekstova u novom broju ovog tjednika pozabavilo se uzrocima, ali i posljedicama nedavnog napada na Markovom trgu u režiji Danijela Bezuka. Evo što sve možete pronaći u novom Novostima …
ISPOVIJEST ZARAŽENE KORONAVIRUSOM: „Osećala sam se kao za odstrel. Pala sam u nesvest i probudila se 16 dana kasnije“

ISPOVIJEST ZARAŽENE KORONAVIRUSOM: „Osećala sam se kao za odstrel. Pala sam u nesvest i probudila se 16 dana kasnije“

"U nekom trenutku sam se zakašljala i moje srce je stalo. Pričam vam šta su mi rekli, ja se ničega ne sećam. Tada sam prvi put reanimirana i posle toga stavljena na respirator", za podkast Radio Karantin govori Nevena Damjanović koja se u lipnju zarazila koronavirusom. Sljedeće čega se sjeća je da joj ljudi prilaze i govore joj „bravo“. „Ja ih zbunjeno gledam i mislim šta im je, spavala sam dva sata. Pa mi pričaju ko je sve zvao da pita kako sam, govore mi kako su srećni što sam se probudila. Tih mojih 'dva sata' je trajalo šesnaest dana. Sećam se doktorke koja mi je posle toga rekla da moram da počnem da kašljem inače se neće dobro završiti. Posle toga pamtim da mi je hladno, da sam malo budna, malo spavam, da niko od pacijenata oko mene nije budan. To je soba u kojoj ima sedam mehaničkih respiratora i svi spavaju. Strašno je kad vidite mrtve, kad vidite kako se u stotinki stanje pacijenta promeni i on umre. Vidite lavovski napor lekara koji pokušavaju da spasu te ljude", govori Nevena.
BORIS DEŽULOVIĆ: Tajna začepljenog nosa

BORIS DEŽULOVIĆ: Tajna začepljenog nosa

Društvene mreže zagušene su ogorčenjem outovanih Milanovićevih glasača, koji su na predsjedničkim izborima začepljena nosa glasali za SDP-ova kandidata, a ovaj – čim se na Pantovčaku ulogirao na Fejs – rastrojen udario hejtati jednog po jednog svakog do posljednjeg nehadezeovca sa spiska birača Republike Hrvatske. Koliko se, naime, do sada može zaključiti – a uzorak je već sad dovoljno širok i velik – jedini mu je kriterij da napadnuti na izborima nije glasao za Kolindu Grabar-Kitarović. Valjalo bi naći nekoga tko ima vremena i živaca malo podrobnije istražiti taj fenomen. Što su, naime, esdepeovci očekivali?

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. GORI NAM POD NOGAMA: Ne šuti i talasaj!

  30.11.2020.

  Lana Bobić

  GORI NAM POD NOGAMA: Ne šuti i talasaj!

 2. SUKOB DVA BARBARIZMA: Zar je moguće da je čovjek 21. stoljeća toliko žedan krvi?

  25.11.2020.

  Marko Tomaš

  SUKOB DVA BARBARIZMA: Zar je moguće da je čovjek 21. stoljeća toliko žedan krvi?

 3. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Duhovna močvara

  09.11.2020.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Duhovna močvara

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije