ANTIFAŠISTIČKA PROTUAKCIJA: "Pokažimo da Lolo, Joža i Kata nisu sami!"

ANTIFAŠISTIČKA PROTUAKCIJA: "Pokažimo da Lolo, Joža i Kata nisu sami!"

Tek tjedan dana nakon što je vraćena na postolje s kojeg je nestala još devedesetih godina prošlog stoljeća, bista narodnog heroja Ive Lole Ribara u Zagrebu, našla se na meti fašista. Simpatizeri onih protiv kojih se Ribar borio i koji su ga ubili, jučer su njegovu bistu išarali plavom bojom i na postolju nacrtali simbol fašističkog pokreta. Identičan potpis uz kraticu fašističke tvorevine ostavili su jutros i na spomeniku palim borcima u Adžijinoj ulici. Iako su spomenici očišćeni, Antifašistički Vjesnik je pozvao Zagrepčane, kao i druge antifašiste, ma odakle dolazili, na gestu sjećanja i zahvalnosti junacima i junakinjama Narodnooslobodilačke borbe.
VIDEO: Kako vozi „najstariji vozač u Hrvatskoj“ - a tko drugi nego Josip Manolić

VIDEO: Kako vozi „najstariji vozač u Hrvatskoj“ - a tko drugi nego Josip Manolić

„Zamolio sam komisiju da mi dade vozačku do stote godine, jer sam mislio da ću do stote godine ipak moći voziti“, ispovijeda se 97-godišnji Josip Manolić pred kamerama RTL Direkta, koji ga je predstavio kao najstarijeg vozača u Hrvatskoj. Događaj o kojem sada govori zbio se prije nešto više od tri godine, a komisija nije uslišila njegove molbe te je tada vozačku dozvolu dobio „samo“ do svoje 97. godine. Međutim, ovih dana Manolić je ponovno tražio produljenje vozačke i dobio je – do stote godine života. „Jedina je promjena u odnosu na staru vozačku u tome što su mi sada propisali naočale za vožnju“, mirno rezimira Manolić, bivši šef Sekretarijata unutarnjih poslova u SFR Jugoslaviji, a kasnije jedan od osnivača HDZ-a i hrvatski premijer, kojeg prati glas vrlo žilavog čovjeka britkog uma.Novinar RTL-a uspio je nagovoriti Manolića da ga provoza u svom VW golfu kojeg je Manolić kupio još prije 19 godina i koji ga, kako kaže, dobro služi. „Mislim da idemo kraju i on i ja“, govori dok sjeda za volan automobila.
BORIS DEŽULOVIĆ: Ravna Hrvatska

BORIS DEŽULOVIĆ: Ravna Hrvatska

Hiljadama godina, eto, gospodari svijeta krili su od nas „najveću tajnu u povijesti“ i učili nas da je Zemlja okrugla - „napamet“ smo u glavu tuvili pomrčine Mjeseca, Kolumba, svemirske snimke i slične pizdarije, stotinama godina „polazili s pozicije da su podaci koje su nam usadili u glavu istiniti“, nesvjesni da imamo posla s „ljudima kojima je otac đavao, zavodnik i mrzitelj ljudi“ – stotine milijardi novaca ulagala su ta đavolova djeca u svemirske programe, NASA-u, Hubble, GPS i ostalu infrastrukturu Velike Okrugle Laži, sve držeći nas u tmici neznanja, a onda ih u godinu dana guglanja razotkrio samouki hrvatski mistik Elvis Duspara. Utrnula mozga odmahnut ćete, dakako, rukom, jer Elvis Duspara – dovoljno ste čuli – marginalni je i bezvezni katolički redikul, ali valja nam se tako lijepo utrnula mozga prisjetiti da su nam ne tako davno bezvezni katolički redikuli bili i Željka Markić i Ladislav Ilčić i Krešimir Planinić i Vice John Batarelo i Stjepan Bartulica i cijela ta vigilantska katolička divizija naoružana bakljama i vilama.
VIKTOR IVANČIĆ: Blogoreja

VIKTOR IVANČIĆ: Blogoreja

Noseća fotografija na tom blogu prikazuje Ivicu Todorića koji je okružen mnoštvom, stopljen s masom, uronjen u društvo, takoreći, i figurira u kadru kao ‘jedan od nas’, zbližen i izjednačen s građanima. Stvarnost je, dakako, nešto posve drugo. Stvarnost je onaj sablasni dvorac na padinama Medvednice u kojem velikaševa obitelj uživa u punoj izolaciji i elitnom samovanju, okružena hektarima šume, izbrijanih travnjaka i pedantno obrezane živice, opasana gvozdenom ogradom s pozlaćenim šiljcima, gdje naoružani zaštitari silom udaljuju novinare, aktiviste i slučajne prolaznike, gdje građanima pristup nije dopušten; prostor dakle koji ne samo što lebdi izvan društva, nego je podrobno očišćen od svih živih bića koja ne pripadaju servisnim službama, s tim da se stječe dojam kako i ljudski mravinjak što se nazire u podnožju postoji jedino radi opsluživanja rezidencije na brijegu. Zbog mnogih razloga Todorić je povjerovao da je to mjesto jedini centar vladajućeg poretka.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. „SLUČAJ SINKOPA“: I Horvatinčići su pali na tjeme

  19.10.2017.

  Nataša Škaričić

  „SLUČAJ SINKOPA“: I Horvatinčići su pali na tjeme

 2. PARANOJA MARKA TOMAŠA: 21. stoljeće, a u napaćenoj, ali priglupoj BiH se raspravlja o konstitutivnosti

  26.09.2017.

  Marko Tomaš

  PARANOJA MARKA TOMAŠA: 21. stoljeće, a u napaćenoj, ali priglupoj BiH se raspravlja o konstitutivnosti

 3. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Slavko Goldstein, prognani pjesnik

  19.09.2017.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Slavko Goldstein, prognani pjesnik

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije