VIJESTI IZ NESVIJESTI: Desetogodišnjaci se u školi vesele i plešu uz pjesmu „Ne volim te Alija, zato što si balija“

VIJESTI IZ NESVIJESTI: Desetogodišnjaci se u školi vesele i plešu uz pjesmu „Ne volim te Alija, zato što si balija“

Na završnoj priredbi Osnovne škole Vasa Stajić u Novom Sadu učenicima četvrtih razreda koji su slavili završetak školske godine puštena je pjesma „Ne volim te Alija, zato što si balija“, a desetogodišnjaci se vesele i plešu uz stihove koji raspiruju mržnju prema Bošnjacima. Kako piše portal Nova.rs, video snimka stavljena je u roditeljsku Viber grupu, a očito je netko od roditelja učenika četvrtog razreda bio zgrožen viđenim pa je snimku proslijedio medijima. A na snimci koju je objavio portal Nova.rs te zamaglio sliku kako se ne bi vidjela lica djece, jasno se raspoznaju stihovi, a vidi se i kako djeca plešu „u vlakiću“ koji uz monstruozne riječi pjesme predvodi učiteljica. Dok je većina djece u „vlakiću“, jedan četvrtaš, na originalnoj nezamagljenoj snimci u čijem smo posjedu, hoda sredinom dvorane s visoko uzdignuta tri prsta.
BILJEŽNICA ROBIJA K.: Niška Drina

BILJEŽNICA ROBIJA K.: Niška Drina

Ona teta Biserka u dućanu je tukla u kasu stvari iz mamine kofe. Onda je ona zveknila zadnji šuc i rekla je: „Tristašezdes kuna!“ Moja mama je cijuknila: „Tristašezdes kuna?! Kako, jebate? Pa nisan ni po kofe napunila!“ Teta Bise je slegnila sa ramenima i rekla je: „To nemojte mene pitat…“ Mama je viknila: „Muko isusova! Zadnji put san kupila sve ovo isto i platila dvistačetrdes kuna!“ Teta Biserka je pitala: „A kad je to bilo?“ Mama je rekla: „U prošli utorak, ženo božja!“ Teta Biserka je pitala: „I baš ste sve isto kupili?“ Mama je rekla: „Isto u cencu cence! Ne mogu virovat da je od prošlog utorka do danas sve krešilo sa dvistačetrdes na tristašezdes kuna!“ Teta Bise je rekla: „E, da radite na blagajni virovali bi! Nema rakete koja je brža od hrvacke imflacije!“ Mama je rekla: „Pa di ova zemlja ide, za gospu blaženu?“
ČEGA SE PAMETAN SRAMI...: Hrvatski tjednik izvoznik ustaškog pozdrava u Njemačku

ČEGA SE PAMETAN SRAMI...: Hrvatski tjednik izvoznik ustaškog pozdrava u Njemačku

Njemački portal uebermedien.de objavio je iz pera njemačkog novinara hrvatskog porijekla Danijela Majića priču o Hrvatskom tjedniku, zadarskom ekstremističkom glasilu koje se do sada slobodno prodavalo u Njemačkoj, ali pitanje hoće li se slobodno prodavati i dalje. Naime, priča o Hrvatskom tjedniku tiče se naslovnice ovoga lista, na kojoj je fotografija "za dom spremnih maturanata" iz Slavonskog Broda, od kojih neki pozdravljaju nacističkim pozdravom, što je u Njemačkoj nedopustivo i kažnjivo zakonom. Slučaj Hrvatskog tjednika komentirala je Julia Geneuss, voditeljica Odjela za kazneno pravo i kaznenopravne procedure na sveučilištu u Potsdamu, koja je najprije istaknula da je odnos njemačkog zakona prema hitlerovskom pozdravu u Njemačkoj jasan.
DRAGO BOJIĆ: Beščašće nad Bogdanovim cvećem

DRAGO BOJIĆ: Beščašće nad Bogdanovim cvećem

Bogdan Bogdanović je stalno ponavljao da bi bilo najbolje da svijet i ljudi nemaju razloga za spomenike. Ako se već i grade spomenici, neka to budu spomenici životu, a ne paćenički spomenici niti spomenici patnji. Vlastite spomenike nikad nije zamišljao kao spomenike. „I moji spomenici podsećaju na muku“, govorio je Bogdanović, „ali ništa ne definišu, pogotovo ne u propagandnom smislu.“ Bogdanović je smatrao da su spomenici patnji, a takvi su gotovo svi spomenici koji su podignuti nakon ratova devedesetih godina, „neiskreni, komični i glupi, ne objašnjavaju više ništa, ne pozivaju ni na što.“ Uništavanje Bogdanovićevog spomenika u Mostaru pokušaj je da se zatre dio povijesti i izbriše antifašistička baština, ali je još više pokazatelj da ovo društvo ne poštuje tuđu patnju i zajedničku prošlost, i ne podnosi lijepo, uzvišeno i metafizičko.
UBILI SU MEDU MAGLIĆA: „Svi smo zgranuti! U Nacionalnom parku je trebao biti najzaštićeniji!“

UBILI SU MEDU MAGLIĆA: „Svi smo zgranuti! U Nacionalnom parku je trebao biti najzaštićeniji!“

Medvjed Maglić, kojem je postavljena prva ogrlica za telemetrijsko praćene u Republici Srpskoj, pronađen je mrtav, odnosno nezakonito odstrijeljen na teritoriji posebnog lovišta “Zelengora” u Gacku, objavila je banjalučka organizacija Centar za životnu sredinu. "Samo nešto više od mjesec dana smo uspjeli da budemo ponosni i sretni gledajući kuda se dragi medo Maglić kretao, plivao. Uživao je u nekim od najljepših pejzaža naše zemlje, plivao po zelengorskim jezerima, razgledao kanjon gornjeg toka Neretve, tražio mir u Nacionalnom parku Sutjeska. Nije ga našao!", kaže Aleksandra Anja Dragomirović, koordinatorica projekta “Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida”. Da je medvjed ubijen otkrio je interventni tim Centra za životnu sredinu, koji je sudjelovao i u aktivnostima stavljanja ogrlice za praćenje.
UMBERTO ECO: Kako ne saznati koliko je sati

UMBERTO ECO: Kako ne saznati koliko je sati

Kad bih imao tu divotu, ne bi me zanimalo da li je tačno deset i deset. Vrebao bih pre svega zoru i zalazak sunca (mogao bih to da radim u zamračenoj sobi), informisao bih se o temperaturi, pravio bih horoskope, danju bih na plavom brojčaniku sanjao zvezde koje, doduše, mogu da vidim noću ali noću bih razmišljao o tome koliko ima do Uskrsa. S jednim takvim satom nije više potrebno voditi računa o vremenu spolja, jer njime bi se trebalo baviti čitavog života, a vreme o kome ovaj sat govori transformisalo bi se iz statične slike večnosti u večnost na delu ili bi postalo samo jedna bajkovita halucinacija proistekla iz tog čarobnog ogledala. Govorim sve ovo jer se u poslednje vreme pojavljuju prilično skupi časopisi (u boji i u plastičnom omotu) posvećeni isključivo kolekcijama satova.
TRENUTAK ISTINE: „Ja ne pozivam na raspad Ruske Federacije, već ga predviđam“

TRENUTAK ISTINE: „Ja ne pozivam na raspad Ruske Federacije, već ga predviđam“

Ja ne pozivam na raspad Ruske Federacije, već ga predviđam; u tome je razlika. Raspad se mogao izbeći – bilo je dovoljno ne pokrenuti rat sa Ukrajinom. Ali revanšizam je bio jači od opreza. Raspad ove federacije – kompleksne, veštačke, krajnje neravnopravne i sve neproduktivnije zajednice – dogodiće se zbog njenih lidera u Moskvi i samo zbog njih. Oni koji vole federaciju, oni koji misle da bi ljudima bilo gore ako bi federacija nestala, oni koji ideju ujedinjene Rusije vide kao glavnu, pa čak i jedinu političku vrednost – svi oni za to treba da krive one i samo one koji su započeli ovaj rat. Na koliko delova će se raspasti ova federacija i da li će ti delovi odgovarati sadašnjim granicama njenih republika i pokrajina? Narod će odlučiti u svakom pojedinom slučaju.
BILJEŽNICA ROBIJA K.: Spas planete

BILJEŽNICA ROBIJA K.: Spas planete

Onda je moj dida opet spustijo zračnu. On je rekao: „Aj da mi završimo ovi diskusijum ka normalni svit! Znači, ka šta ne dilin ljude po boji kože, tako ne dilin škovace po boji kante! Gotova priča! Nosi te kante ća odavde!“ Barba Tripun je rekao: „Srceliti isukrstovo, šta si bandoglav…“ Dida je rekao: „Meni je to isto ka kad iden na izbore i na onon listiću iz cuga prikrižin sve kandidate! Jerbo su svi ista đubrad! Šta bi sad triba, jedne prikrižit sa plavon, a druge sa crvenon kemijskom?“ Barba Tripun je rekao: „Pa nemoš tako, jebaga patak! Mišaš kruške i jabuke!“ Dida je rekao: „A zašto ih ne bi miša? Jel bi ti možda tija da i jabuke itan u jednu, a kruške u drugu kantu?“ Murac Grgo je pisao u notes i rekao je: „Uuu, ovo mi je isto forte, zapisnik će bit ludilo!“ Barba Tripun je didi rekao: „Ma ti si jedan sebični stari kenjac! Kuri te bolac šta će ti sutra bit sa unucima!“
BORIS DEŽULOVIĆ: Bidi-bam-bam-bam-bam!

BORIS DEŽULOVIĆ: Bidi-bam-bam-bam-bam!

I posljednja pučka, proleterska zabava, jedina što nam je preostala bez minuta odmora za reklame i brejkova za nastupe Camille Cabello, tiho se tako – dobro, zapravo dosta bučno - amerikanizirala. Tribine velikih nogometnih korporacija ionako su odavno već pune hipstera, instagram-starleta, ambicioznih udavača, dokone više srednje klase i srednjoškolaca s hot-dogovima na 3D zabavi s Ronaldom, u VIP-ložama oko stolova sa šampanjcem i jastozima gužvaju se šeici, oligarsi i poslovni partneri sa skupim kurvama, i jedino je nedostajao cirkus sa silikonskim atrakcijama. Devedeset minuta nekakve smiješne igre s loptom njima je dosadno. Ne samo da nema plesača, zabave i Camille, nego još i navijači na sirotinjskim tribinama s ulaznicama ispod sto eura pjevaju himne svojih klubova.
BILJEŽNICA ROBIJA K.: Drama sa ocjenama

BILJEŽNICA ROBIJA K.: Drama sa ocjenama

Ja sam sa tugicom spustijo glavu prema stolu. Mama je meni rekla: „Robi, sine, viš da u ovoj zemlji najvećim glupanima najbolje ide! Samo mi još fali da mi dite ispadne dobar đak, pa da sutra bude gladno kruva!“ Tata je rekao: „Da postaneš neki inžinjer il profesor, pa da živiš ka zadnja guba! Da kopaš po komtejnerima za ne umrit od gladi! I posli se navučeš na alkohol i teške droge!“ Mama je rekla: „Znači, ako znaš da živiš u zemlji di dobro prolaze samo debili, onda se moraš malo potrudit, jebemu sveca!“ Tata je rekao: „Jer ko će ti sutra virovat na rič da si debil? Moraš imat svjedočbu, čoviče! Moraš imat prosjek!“ Mama je rekla: „Džaba ti talent ako nemaš ocjene!“ Tata je rekao: „Šta da sutra precjednik vlade kaže da mu triba još jedan debil za ministra?"

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Let’s talk about sex

  20.06.2022.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Let’s talk about sex

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Ajmo ih blokirati!

  09.06.2022.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Ajmo ih blokirati!

 3. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Beograd

  22.05.2022.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Beograd

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije