ZABORAVLJENA GLAZBA TOMISLAVA SIMOVIĆA

Profesor Baltazar u Kinoteci

ritn by: T.M. | 08.12.2023.
ZABORAVLJENA GLAZBA TOMISLAVA SIMOVIĆA: Profesor Baltazar u Kinoteci
Ovog ljeta na Pula Film Festivalu, u sklopu proslave 70 godina svjetski poznatog Zagreb filma, izdavačka kuća Fox & His Friends Records predstavila je svoja nova dva izdanja filmske glazbe Tomislava Simovića, a sada je na red došla i zagrebačka promocija koju će u ponedjeljak u 18 sati ugostiti Kinoteka. Radi se o zaboravljenom ili zametnutom glazbenom blagu iz legendarnog crtića „Profesor Baltazar“ i drugih djela Zagrebačke škole animiranog filma. Kako je planirano, uvodne riječi održat će Leri Ahel i Željko Luketić, dvojac koji stoji iza Fox & His Friends Recordsa, a potom će uslijediti i selekcija filmova iz produkcije Zagreb filma za koje je Tomislav Simović komponirao glazbu. Evo i nekih naslova koji će se naći na promociji - „Plemeniti soj“ i „Opera Cordis“ Dušana Vukotića, „San“ Rudolfa Borošaka, „Utopia“ Borisa Kolara, „Homo Augens“ Ante Zaninovića, „Kugina kuća“ Zlatka Pavlinića te „Medvjeđa romansa“ Tonyja Claara, jedinog Fulbrightovog stipendista Zagrebačke škole animacije.

Ovog ljeta na Pula Film Festivalu, u sklopu proslave 70 godina svjetski poznatog Zagreb filma, izdavačka kuća Fox & His Friends Records predstavila je svoja nova dva izdanja filmske glazbe Tomislava Simovića, a sada je na red došla i zagrebačka promocija koju će u ponedjeljak u 18 sati ugostiti Kinoteka. Radi se o zaboravljenom ili zametnutom glazbenom blagu iz legendarnog crtića „Profesor Baltazar“ i drugih djela Zagrebačke škole animiranog filma.

Kako je planirano, uvodne riječi održat će Leri Ahel i Željko Luketić, dvojac koji stoji iza Fox & His Friends Recordsa, a potom će uslijediti i selekcija filmova iz produkcije Zagreb filma za koje je Tomislav Simović komponirao glazbu. Evo i nekih naslova koji će se naći na promociji - „Plemeniti soj“ i „Opera Cordis“ Dušana Vukotića, „San“ Rudolfa Borošaka, „Utopia“ Borisa Kolara, „Homo Augens“ Ante Zaninovića, „Kugina kuća“ Zlatka Pavlinića te „Medvjeđa romansa“ Tonyja Claara, jedinog Fulbrightovog stipendista Zagrebačke škole animacije čiji film u posljednjih 40 godina uopće nije prikazivan. Omogućila je to suradnja Zagreb filma s Hrvatskim državnim arhivom i Hrvatskom kinotekom.

„Odabrani su rijetko prikazivani i viđeni naslovi koje povezuje jedinstven pristup soundtracku jednog od naših najvećih kompozitora filmske glazbe“, kažu iz ove izdavačke kuće, objašnjavajući da je iza glazbenih izdanja koja će biti predstavljena stajao višegodišnji proces restauracije, što uključuje pronalazak i pregled više od 500 izvornih Simovićevih vrpci.

Naime, iza Simovića, preminulog 2014. godine, ostala je uistinu impresivnu glazbena ostavština koju je komponirao tijekom svoje dugovječne karijere. Ovaj skladatelj i dirigent rođen je u Zagrebu 1931. godine, a najviše je komponirao upravo za animirane filmove. Možda najzvučnije njegovo djelo muzika je za animirani serijal „Profesor Baltazar“ čije taktove i danas dobro pamte brojne generacije odrasle na čudesnim pričama o simpatičnom pronalazaču koji uvijek smisli rješenje za sve probleme koji zahvate Baltazargrad. Od ukupno 59 epizoda ovog animiranog blaga, Simović potpisuje muziku za prvih 25 epizoda. Također, Simović je zaslužan i za glazbu u „Surogatu“, animaciji Dušana Vukotića koja je 1962. godine nagrađena Oscarom za najbolji crtani film. Upravo Vukotić je bio jedan od najbližih Simovićevih suradnika, s obzirom da je radio i glazbu za njegove igrane filmove „Gosti iz galaksije“, „Sedmi kontinent“ i „Akcija stadion“. Njegovu glazbu mogli ste, među ostalim, čuti i u „Babljem ljetu“ Nikole Tanhofera, „Imam dvije mame i dva tate“ Kreše Golika, „Četvrtom suputniku“ Branka Bauera i filmu „Da li je umro dobar čovjek?“ Fadila Hadžića. Skladao je i glazbu za orkestre, balete, kazalište, radio, televiziju …

U Fox & His Friends Recordsu ističu kako su se odlučili da istovremeno objave dva albuma Simovićeve glazbe iz animiranih filmova, referirajući se na nedostatak sličnih izdanja u domaćoj diskografiji, te na značaj i kvalitetu materijala, čije ukupno trajanje prelazi 120 minuta. Također će napomenuti kako je vodeći svjetski časopis za eksperimentalnu glazbu The Wire o Simovićevoj glazbi i njihovom izdanju napisao da se radi o „hrabrom, složenom i netradicionalnom kontrastu Disneyjevoj školi animacije, baš kao što su to i filmovi za koje je glazba komponirana“.

Izdani dvostruki album „Zagrebačka škola animiranog filma“ („The Zagreb School Of Animated Film - Original Soundtracks 1961-1982“) sastoji se od izbora tema iz 18 kratkometražnih naslova svjetski poznate Zagrebačke škole crtanog filma. Među njima se nalazi i glazba iz spomenutog Vukotićevog „Surogata“, ali i „Dnevnika“ Nedeljka Dragića te „Posjeta iz svemira“ Zlatka Grgića.

„Sve teme objavljuju se prvi put i do danas su se smatrale izgubljenima“, objašnjavaju u Fox & His Friends Recordsu.

Što se tiče drugog objavljenog albuma, „Professor Balthazar (Music From The Original TV Series)“, uz uhu poznate „songove“, na njemu je premijerno objavljena i do danas nepoznata produžena jazz verzija naslovne teme, ali i dječji hitovi poput „Zbora životinja“ u kojem pjevaju mačke i psi, ili zabavnog pokušaja opernog pjevanja iz epizode „Krojač Silvestar“ koju je Simović osmislio kao svojevrsnu domaću verziju Florence Foster Jenkins, bogatašice koja je stekla svjetsku slavu zbog svojeg lošeg pjevanja i grotesknog izvođenja opernih skladbi.

„Uz veliko povjerenje kolega animatora i autora serijala, te producenata iz Zagreb filma, Simović je skladao glazbu koja je razigrana, maštovita i dinamična, a žanrovski toliko slobodna da s lakoćom kreće od jazza i orkestralne glazbe i pritom zalazi u etno, elektroniku i eksperimentalnu elektro-akustičnu glazbu. Uz samog Simovića koji na pojedinim temama čak i pjeva, te orkestru daje upute, na albumima se nalaze i brojni gostujući glazbenici poput Ozrena Depola koji je 'Surogatu' dao glas“, stoji u pozivu na zagrebačku promociju.

Inače, ove dvije nove glazbene poslastice Fox & His Friends Recordsa distribuira nizozemska kuća Clone NL, francuski Believe SAS i američki Lights In The Attic, a prva edicija numeriranih kolekcionarskih izdanja je, kako nas obavještavaju, već rasprodana, dok se regularna izdanja i dalje mogu nabaviti na internetskim stranicama izdavača. Već ranijih godina, ista kuća objavila je dio Simovićeve glazbe na albumima filmske glazbe „Gosti iz galaksije“ (2017.) i „Visitors From The Galaxy Revisited“ (2021.) na kojeg su Leri Ahel i Željko Luketić pozvali jedanaest umjetnika iz devet zemalja da vlastitim kompozicijama reinterpretiraju Simovićev rad za prvi jugoslavenski film znanstvene fantastike.

Za kraj spomenimo kako su Ahel i Luketić prije tri godine napravili najveću dokumentacijsku i interaktivnu izložbu o profesoru Baltazaru, koja je u sklopu projekta Rijeka - Europska prijestolnica kulture 2020, postavljena u tamošnji Muzej moderne i suvremene umjetnosti pod naslovom „51000 Baltazargrad“. Na izložbi, koju je vidjelo, preko 10.000 posjetitelja, poseban dio bio je rezerviran za Simovićevo djelo. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Fox & His Friends Records

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije