ANIMACIJA KOJA OSVAJA

Što kada se smrt jednog dana zaljubi u život

ritn by: A.B. | 11.07.2016.
ANIMACIJA KOJA OSVAJA: Što kada se smrt jednog dana zaljubi u život
Originalnog naslova „The Life of Death“ priča govori o smrti koja se jednoga dana zaljubila u život. Kratki je to animirani film, diplomski rad nizozemske animatorice Marshe Onderstijn u ručnoj animaciji i uz glazbu Ramona de Wildea koji je do sad bio prikazivan na brojnim festivalima animiranog filma, a uvršten je i u selekciju nizozemskih kratkih filmova EYE film. „Nikada nisam gledala smrt kao nešto mračno i zlo, i htjela sam istražiti to dalje. Tako je smrt postala protagonistom priče. Htjela sam stvoriti lik s kojim se publika može poistovjetiti, simpatizirati s njim. Kako bi bilo biti smrt? Da je tvoj posao skončavati živote i ostati uvijek sam. Što kada bi smrt bila stvorenje s mislima i osjećajima? Što ako bi se smrt zaljubila u život“, pitanja su koja je sebi postavljala animatorica kreirajući ovaj kratki animirani film koji je brzo osvojio publiku.

Kratki animirani film diplomski je rad nizozemske animatorice Marshe Onderstijn u ručnoj animaciji i uz glazbu Ramona de Wildea koji je do sad bio prikazivan na brojnim festivalima animiranog filma, a uvršten je i u selekciju nizozemskih kratkih filmova EYE film.

Originalnog naslova „The Life of Death“ priča govori o smrti koja se jednoga dana zaljubila u život, a što je animatoricu 2012. godine kad je diplomirala potaknulo da se uhvati upravo ove teme objasnila je sama.

„Nikada nisam gledala smrt kao nešto mračno i zlo, i htjela sam istražiti to dalje. Tako je smrt postala protagonistom priče. Htjela sam stvoriti lik s kojim se publika može poistovjetiti, simpatizirati s njim. Kako bi bilo biti smrt? Da je tvoj posao skončavati živote i ostati uvijek sam. Što kada bi smrt bila stvorenje s mislima i osjećajima? Što ako bi se smrt zaljubila u život“, pitanja su koja je sebi postavljala animatorica kreirajući ovaj kratki animirani film koji je brzo osvojio publiku.

„Život i smrt su teme s kojima se svatko u jednom trenutku svojeg života mora suočiti, a promatrati smrt iz ove perspektive može razbiti strah i pružiti utjehu“, rekla je Marshe Onderstijn o uspjehu svojeg diplomskog rada.

„Diplomski rad ujedno je za animatora i prva preporuka i od početka sam željela da to bude nešto posebno. Zato sam odabrala tu veliku temu - život i smrt. Krenula sam s istraživanjem vlastitih osjećaja o toj temi i napravila od toga malu priču“, kaže nizozemska animatorica, slobodna umjetnica koja ključem uspjeha u životu drži slobodu da slijediš svoje strasti, a što misli o smrti otkriva u svom filmu.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

  21.02.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

 2. ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

  08.02.2021.

  Lana Bobić

  ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

 3. UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

  05.02.2021.

  Jerko Bakotin

  UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije