KAKO OPROSTITI SEBI

Kratki animirani film koji ubire nagrade na festivalima

ritn by: M.S. | 31.10.2016.
KAKO OPROSTITI SEBI: Kratki animirani film koji ubire nagrade na festivalima
Dvojica zaposlenika poznatog studija animiranog filma Pixar posljednjih su pet godina koristili svaki slobodan trenutak kako bi u kratkom animiranom filmu obradili jednu od najtežih 'odraslih' tema – kako oprostiti samome sebi, osloboditi se osjećaja krivnje i krenuti dalje. Film koji traje nešto manje od sedam minuta priča je o odnosu šerifa s američkog divljeg zapada i njegovog sina, a animaciju je odmah moguće prepoznati kao Pixarovu. Slomljeni se šerif vraća na mjesto nesreće koju čitavog života pokušava zaboraviti. Sa svakim korakom naviru sjećanja dok se pokušava suočiti s onim što se dogodilo i kobnom pogreškom koja mu je obilježila život. Veliki uspjeh filma "Borrowed Time" na festivalima možda bude dovoljno glasna poruka i studiju Pixar da svoju kreativnu industriju proširi i na formate koji nisu isključivo dječji, na uznemirujuće teme s kojima će se neminovno na neki način djeca susretati kad odrastu.

Andrew Coats i Lou Hamou-Lhadj djelatnici su studija Pixar i sasvim sigurno prilično zaposleni. Ipak, svaki slobodan vikend i večeri nakon posla posljednjih pet godina posvetili su zajedničkom radu na kratkom animiranom filmu "Borrowed Time". Film je do sad primio brojne nagrade, a nedavno se pojavio i na internetu.

"Željeli smo napraviti animirani film koji je tematski namijenjen odraslima i pokazati kako je animacija medij u kojem možete ispričati svaku priču", objasnio je u kratkom videu o nastajanju filma Hamou-Lhadj. Iako to o čemu govori ljubiteljima animacije nije ništa novo, treba imati na umu da je Pixar, iako jedan od najjačih studija animiranog filma u svijetu, do sada radio filmove prvenstveno za djecu. Ovaj film, međutim, odlučio se baviti jednom od najtežih "odraslih" tema – kako oprostiti samome sebi, osloboditi se osjećaja krivnje i krenuti dalje.

"U prvim verzijama filma dok smo još istraživali temu oprosta shvatili smo kako kratki film nije najbolji format jer takva bi priča zahtijevala razradu više likova. Na kraju smo napravili film o tome kako se suočiti s greškama koje smo napravili i gdje pronaći snagu da zaključimo to poglavlje i nastavimo sa životom", objašnjava Andrew Coats. 

Film koji traje nešto manje od sedam minuta priča je o odnosu šerifa s američkog divljeg zapada i njegovog sina, a animaciju je odmah moguće prepoznati kao Pixarovu. 

Slomljeni se šerif vraća na mjesto nesreće koju čitavog života pokušava zaboraviti. Sa svakim korakom naviru sjećanja dok se pokušava suočiti s onim što se dogodilo i svojom kobnom pogreškom. Film je producirala Amanda Deering Jones, a autor glazbe je Oskarovac Gustavo Santaolalla. Veliki uspjeh filma "Borrowed Time" na festivalima možda bude dovoljno glasna poruka i studiju Pixar da svoju kreativnu industriju proširi i na formate koji nisu isključivo dječji, na uznemirujuće teme s kojima će se neminovno na neki način djeca susretati kad odrastu. 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: ScreenShot "Borrowed Time"


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

  21.02.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

 2. ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

  08.02.2021.

  Lana Bobić

  ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

 3. UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

  05.02.2021.

  Jerko Bakotin

  UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije