ZFF UDARNIČKI

Uz glavni, još šest filmskih programa

ritn by: J.S. | 16.11.2016.
ZFF UDARNIČKI: Uz glavni, još šest filmskih programa
Na početku radnog tjedna na ZFF-u su predstavljena dva nova naslova dugog metra u utrci za glavnu nagradu, Zlatna kolica; „Oslobođenje Skoplja“, prvi redateljski uradak Rade Šerbedžije koji potpisuje sa sinom Danilom i „Noćne životinje“ poznatog modnog dizajnera Toma Forda, a koji je na filmskom festivalu u Veneciji osvojio nagradu žirija. Novim filmom Pedra Almodóvara otvoren je popularni ZFF-ov program „Velikih 5“, a program „Ponovo s nama“ nastavljen je projekcijom filma „Planetarij“ Rebecce Zlotowski. Scenaristički majstor Fred Breinersdorfer održao je Masterclass predavanje, a u F-22, Novoj akademijskoj sceni, ruskim mjuziklom "Pastir Kostja" otvoren je program „Čemu smo se smijali u socijalizmu“ pa potom i program „Moj prvi film: Irska“. Kultnim belgijskim filmom „Čovjek grize psa“, beskompromisnom satirom o odnosu medija i nasilja, u Dokukinu KIC-a startao je program „Mockumentarci“.

Redateljska suradnja oca i sina, Rade i Danila Šerbedžije, „Oslobođenje Skoplja“, filmska je adaptacija kazališne drame Dušana Jovanovića o raspadu obitelji u Skopju 1941. godine kada je grad okupirala njemačka i bugarska vojska. Na zagrebačku premijeru u kino Europa došla je brojna ekipa filma.

Pored dvojice redatelja na pozornici pred filmskim platnom publiku su pozdravili i glumci Lucija Šerbedžija i Mikko Nousianen, producenti Goran Tozija i Igor A. Nola te skladatelj Tuomas Kantelinen. Ovaj je redateljski debi jednog od najpoznatijih hrvatskih glumaca ujedno i makedonski kandidat za Oscara, a premijerno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu ove godine. 

Natjecateljski program dugometražnog filma nastavljen je drugim filmom što ga redateljski potpisuje poznati dizajner Tom Ford. „Noćne životinje“ su spoj romanse i noir-trilera, a na festivalu u Veneciji film je osvojio nagradu žirija. 

Uz glavni program, u ponedjeljak je u kinu Tuškanac nastavljen popularni program „Velikih 5“ u sklopu kojeg je prikazan novi film Pedra Almodóvara snimljen prema zbirci priča nobelovke Alice Munro. „Julieta“ je film kojim se ovaj poznati španjolski redatelj vraća snažnoj i kompleksnoj ženskoj junakinji kakve su bile u središtu filmova koji su ga proslavili. Julieta je žena od 50 godina koja sa svojim partnerom iz luksuznog stana u Madridu planira preseliti u Portugal. Kad slučajno dozna kako je njezina nestala kćer Antia dobro i ima vlastitu obitelj, odustaje od svih planova i unajmljuje stan u zgradi u kojoj je nekad živjela s kćeri. 

Program „Ponovo s vama“ prikazivao je u ponedjeljak dramu francuske redateljice Rebecce Zlotowski. „Planetarij“ je njezin treći dugometražni film, radnja je smještena u Pariz uoči Drugog svjetskog rata gdje su se zatekle dvije sestre, Amerikanke koje putuju Europom i na pozornici, pred oduševljenom publikom, održavaju seanse s duhovima mrtvih.

Glavnu ulogu tumači Natalie Portman dok je Lily-Rose Depp ovo prva veća filmska uloga. Zlotowski je već poznata publici ZFF-a gdje je njezin nagrađivani film „Centrala“ prikazan 2013. godine u glavnom programu festivala. 

Bogati program za početak tjedna ponudio je na Novoj akademijskoj sceni F-22 sovjetski mjuzikl „Pastir Kostja“ Grigorija Alexandrova kojim je otvoren program „Čemu smo se smijali u socijalizmu“. Film je najavio selektor programa Daniel Rafaelić, a nakon njega na istu je scenu stupio Nenad Polimac, selektor programa „Moj prvi film: Irska“ koji je otvoren filmom „Angel“ Neila Jordana.

Istovremeno, u Dokukinu preuređenog KIC-a belgijskim filmom „Čovjek grize psa“ otvoren je program „Mockumentarci“. Radi se o vrlo aktualnoj satiri Rémyja Belvauxa, Andréa Bonzela i Benoita Poelvoordea o odnosu medija i nasilja, snimljenoj prije gotovo četvrt stoljeća, a koja danas ima kultni status. U ponedjeljak je otvoren i program „Industrije“ Masterclass predavanjem scenarističkog majstora Freda Breinersdorfera, nagrađivanog njemačkog književnika i scenarista. Potresna biografska drama „Sophie Scholl: posljednji dani“ za koju potpisuje scenarij i koprodukciju nominirana je za Oscara, a film je prikazan u F-22 uoči Masterclassa.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: „Julieta“, Pedro Almodóvar


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  3. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije