BESPLATNO NA ZFF-U

„Film u kojem se isprepliće čarolija“

ritn by: Lupiga.Com | 09.11.2023.
BESPLATNO NA ZFF-U: „Film u kojem se isprepliće čarolija“
„Sestrinstvo parne kupelji“ estonski film koji je „pobrao“ izvrsne kritike, kako publike, tako i struke, Zagreb Film Festival (ZFF), u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, ponudit će besplatno svojoj publici tijekom trajanja ovogodišnjeg festivala. Projekcija filma će se održati u zagrebačkoj Kinoteci, u sklopu popratnog programa Nagrada publike LUX, ove subote, 11. studenog, u 21:30 sati. Ulazak na projekciju je, naravno, slobodan. Ovaj naslov su popratili mnogi mediji, a britanski The Guardian, napisao je za ovo djelo kako se radi o „filmu u kojem se isprepliće čarolija“. „Sestrinstvo parne kupelji“ jedan je od pet finalista Nagrade publike LUX, uz „20.000 vrsta pčela“, „Zakon zbornice“, „Opalo lišće“ i „Na Adamantu: nitko nije savršen“, a dva od njih će se naći na platnima ovogodišnjeg ZFF-a.

„Sestrinstvo parne kupelji“ estonski film koji je „pobrao“ izvrsne kritike, kako publike, tako i struke, Zagreb Film Festival (ZFF), u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, ponudit će besplatno svojoj publici tijekom trajanja ovogodišnjeg festivala. Projekcija filma će se održati u zagrebačkoj Kinoteci, u sklopu popratnog programa Nagrada publike LUX, ove subote, 11. studenog, u 21:30 sati. Ulazak na projekciju je, naravno, slobodan. 

Nagradu publike LUX, inače, dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija, a Zagreb Film Festival odlučio je finalistima te nagrade posvetiti jedan od svojih popratnih programa.

„Cilj inicijative je skrenuti pozornost na filmove koji podižu svijest o aktualnim europskim društvenim i političkim pitanjima te povećati njihovu vidljivost i omogućiti im da dosegnu što veću publiku“, objašnjavaju iz ZFF-a.

Radnja dokumentarca „Sestrinstvo parne kupelji“, estonske redateljice, scenaristice i glazbenice Ane Hints, započinje u jugoistočnoj Estoniji. U gustoj i zelenoj šumi skupina žena kroz valove vodene pare otkriva i dio sebe koji potiskuje, ali i svoj mračni dio. Središnji dio radnje odvija se u tradicionalnoj parnoj kupelji. Vodena para u ovoj intimnoj atmosferi filma ima socijalnu ulogu spajanja ljudi. Naime, mala zajednica žena redovito se okuplja u toj kupelji s ciljem da kroz ovaj ritual pročiste fizičko i mentalno zdravlje. Za vrijeme tog katarzičnog iskustva u parnoj kupelji dijele svoja iskustva i životne priče. U sklopu ovog sigurnog prostora, sloboda je glavni akter u ovoj priči. Žene, samoj sebi ali i jedna drugoj, vraćaju na taj način snagu za život u vanjskom svijetu. Obavijene stjenkama vruće kupelji i toplinom koju mogu opipati, ove žene se oslobađaju strahova i srama koje su držale u sebi.

„Bitna stvar je da privlačimo muškarce. To te čini ženom koja vrijedi. Jedina dobra stvar u vezi mog tijela je što imam lijepe grudi“, jedna je od ispovijesti koju kroz smijeh prepričava žena u jednoj sceni filma. No, suprotno tome, glavna pouka ovog filma je da žene trebaju biti moćne i osnažene kako bi opstale u vanjskom svijetu, onda kada se vrate u realnost iz kupelji.

Ovaj naslov su popratili mnogi mediji, a britanski The Guardian, napisao je za ovo djelo kako se radi o „filmu u kojem se isprepliće čarolija“. „Sestrinstvo parne kupelji“ jedan je od pet finalista Nagrade publike LUX. Inače, osim ovog estonskog dokumentarca na toj listi finalista su i „20.000 vrsta pčela“, „Zakon zbornice“, „Opalo lišće“ i „Na Adamantu: nitko nije savršen“, a dva od njih će se naći na platnima ovogodišnjeg ZFF-a.

Još u utorak je u Muzeju suvremene umjetnosti održana projekcija njemačkog filma „Zakon zbornice“, a ponovno ga možete vidjeti u nedjelju, 12. studenog, na platnima kina Cinestara Branimir Mingle Mall s početkom u 18:30 sati. Film je ovogodišnji njemački kandidat za Oscara, a redatelj İlker Çatak predstavio se ZFF-ovoj publici još 2011. godine svojim kratkometražnim filmom „Kad je Namibija bila grad“ i za njega „pokupio“ nagradu „Zlatna kolica“ za najbolji film kratkog metra. Projekcijom njegove nove drame saznat ćemo sve o srednjoškolskoj profesorici Carli koja se baca u istražiteljske vode kada jednog od učenika optuže za krađu.

Posljednji, ali ne i manje važan, finalist Nagrade publike LUX, koji će biti prikazan zagrebačkoj publici na ZFF-u je „20.000 vrsta pčela“. Režirala ga je španjolska redateljica Estibaliz Urresola Solaguren, a na platnima kina Cinestar Branimir Mingle Mall bit će prikazan u petak, 10. studenog, u dva termina, 10:30 i 18:30 sati. U glavnoj ulozi, mlada Španjolka Sofíja Otero, tumači djevojčicu Coco koja se bori za svoje vlastito ime. Slobodu nalazi kada se počinje više družiti sa svojom tetom pčelaricom. Film „20.000 vrsta pčela“ premijerno je prikazan na Berlinaleu, gdje je izvedba Sofíje Otero oduševila publiku i kritičare, te postala najmlađa dobitnica Srebrnog medvjeda u povijesti tog prestižnog festivala. 

Dodajmo i da publika može ocjenjivati ovogodišnje nominirane filmove na službenoj stranici Nagrade publike LUX, a laureat će biti proglašen u ožujku 2024. godine. Spomenimo još i da je Zagreb Film Festival otvoren u ponedjeljak i trajat će do nedjelje, 12. studenog. Publika će i ove godine moći uživati u gledanju najnovijih filmova nezavisne međunarodne i domaće filmske produkcije. Od svojih početaka ZFF je usmjeren ka otkrivanju i promicanju suvremenog nezavisnog filma i debitantskih radova redatelja iz cijelog svijeta. Ključna uloga Festivala je, kako priznaju sami organizatori, odgajanje novih generacije publike koja uživa i cijeni filmsku umjetnost.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Sestrinstvo parne kupelji

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

  28.02.2024.

  Srđan Puhalo

  DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

 2. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

  19.02.2024.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

 3. PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

  13.02.2024.

  Bojan Tončić

  PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije