U SUSRET ZFF-U

Bogat program ovogodišnje Industrije

ritn by: T.M. | 06.10.2022.
U SUSRET ZFF-U: Bogat program ovogodišnje Industrije
Pravi filmoljupci, vjerujemo, već su rezervirali nešto svog vremena za dane od 23. do 30. listopada kada se održava dvadeseto izdanje Zagreb Film Festivala. Uz obilje filmova i gostiju, ali i programa namijenjenih za druženje i zabavu, festival kao i svake godine donosi i program Industrije. Radi se o platformi za edukaciju i umrežavanje filmskih stručnjaka u regiji u sklopu kojeg će se krajem mjeseca održati brojna predavanja, radionice, masterclassovi, panel-diskusije, okrugli stolovi te pitching forumi. Masterclass će imati i Zlatko Burić Kićo, poznati hrvatski glumac s danskom adresom, čiji je najnoviji film „Trokut tuge“, u režiji švedskog redatelja Rubena Ӧstlunda, osvojio Zlatnu palmu na ovogodišnjem, 75. filmskom festivalu u Cannesu, a na Zagreb Film Festivalu će se prikazati izvan konkurencije Glavnog programa.

Pravi filmoljupci, vjerujemo, već su rezervirali nešto svog vremena za dane od 23. do 30. listopada kada se održava dvadeseto izdanje Zagreb Film Festivala. Uz obilje filmova i gostiju, ali i programa namijenjenih za druženje i zabavu, festival kao i svake godine donosi i program Industrije. Radi se o platformi za edukaciju i umrežavanje filmskih stručnjaka u regiji u sklopu kojeg će se krajem mjeseca održati brojna predavanja, radionice, masterclassovi, panel-diskusije, okrugli stolovi te pitching forumi.

„U tu svrhu ZFF iz godine u godinu dovodi neke od najistaknutijih i najcjenjenijih filmskih stručnjaka kako bi bili dio festivalskih edukativnih programa i tako podržali nove talente i razvoj regionalne kinematografije uopće. Među gostima predavačima ovogodišnjeg jubilarnog festivalskog izdanja posebno se ističe ime Cristiana Travagliolija, montažera koji stoji iza vizualnih remek-djela talijanskog redateljskog velikana Paola Sorrentina. Dobitnik nagrade Europske filmske akademije na masterclassu će govoriti o iskustvu rada na filmovima kao što su 'Velika ljepota', 'Mladost', 'Božja ruka' kao i na Netflixovoj seriji 'Mladi papa'“, navode organizatori koji ovo predavanje donose u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu te Društvom hrvatskih filmskih montažera.

Travagliolijevo predavanja moderirat će poznati domaći montažeri, Vladimir Gojun i Tomislav Pavlic. Ovaj će dvojac, inače, u sklopu Industrije održati i petodnevnu radionicu izrade filmskih trailera, forme koja je sve važnija u promociji i maketingu filma. 

Cristiano Travaglioli
Cristiano Travaglioli, montažer koji stoji iza vizualnih remek-djela talijanskog redateljskog velikana Paola Sorrentina (FOTO: ZFF)

Na ovogodišnjem izdanju Industrije zainteresirani će moći sudjelovati i na masterclassu Zlatka Burića Kiće, poznatog hrvatskog glumca s danskom adresom, kojeg poznavatelji filma možda najviše pamte po ulogama u filmovima „Diler“, „Slatke prljave stvari“ i „Ne gledaj mi u pijat“. Njegov najnoviji film „Trokut tuge“, u režiji švedskog redatelja Rubena Ӧstlunda, osvojio je Zlatnu palmu na ovogodišnjem, 75. filmskom festivalu u Cannesu, a na Zagreb Film Festivalu prikazat će se izvan konkurencije Glavnog programa. 

„Burić će u sklopu predavanja govoriti o svojoj glumačkoj karijeri, njezinim počecima, iskustvu rada u kazalištu i na filmu, razlici rada na manjim nezavisnim i velikim svjetskim produkcijama, kao i o vlastitom načinu i procesu rada, osobnim i profesionalnim inspiracijama i životnim odabirima. Nakon razgovora prikazat će se njegov film 'Diler' iz 1996. godine, redatelja Nicolasa Windinga Refna. Predavanje je organizirano u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske“, objašnjavaju iz Zagreb Film Festivala.

Zlatko Burić Kićo
Burićev najnoviji film „Trokut tuge“ koji se osvojio Zlatnu palmu na ovogodišnjem Cannesu prikazat će se izvan konkurencije Glavnog programa (FOTO: ZFF)

Pitanjima kako što uspješnije plasirati film i izdvojiti ga iz mase drugih naslova te kako producentima ponuditi alate za uspješno predstavljanje i pozicioniranje filmova na digitalnom tržištu, na Industriji će se pozabaviti Alessandro Gropplero i Christine Pelekani, talijanski stručnjaci za marketing. Svoje predavanje koje sažima izazove filmskog marketinga u digitalnom dobu, nazvali su „Osloni se na marketing“, a festival ga donosi u suradnji s platformom RE-ACT i Hrvatskim audiovizualnim centrom.

Predavanje pod naslovom „Pripovijedanje u videoigrama kao način nošenja s traumom“, održat će sirijski multimedijalni umjetnik Jack Gutmann, koji je zbog rata izbjegao iz Sirije, a onda uz pomoć austrijskog UNHCR-a, sa skromnim budžetom, osmislio videoigru „Path Out“.

„Industrija donosi i posebno događanje DAN DKE – UREDA MEDIA: UPOZNAJ SVOJEG SUSJEDA! – naše (ne)organske suradnje! u zajedničkoj organizaciji DKE – Ureda MEDIA iz Bugarske, Grčke, Hrvatske i Srbije te ZFF-a, s fokusom na prekograničnu suradnju, i to u kontekstu klastera za sadržaj novog programskog razdoblja Kreativna MEDIA 2021. – 2027. Također, u suradnji s Torino Film Lab & Green Film Lab (Italija), DKE – Uredi Bugarske, Grčke, Hrvatske i Srbije predstavit će ekološki održive prakse u filmskoj produkciji i podučiti filmske profesionalce kako primijeniti zeleni protokol i najbolje današnje prakse u pogledu uštede energije, transporta, smještaja, cateringa, dekoracije seta, gospodarenja otpadom, recikliranja i komunikacije. Oba događanja moderirat će voditeljica DKE – Ureda MEDIA Hrvatske, Martina Petrović“, poručuju organizatori.

Path Out
Gutmannova videoigra "Path Out" (ILUSTRACIJA: ZFF)

Navode i kako su radionički programi središnji segment Industrije zbog čega su brojne edukativno-praktične sesije namijenili publici svih uzrasta, interesa i razina stručnog znanja.

„U suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja očekuje nas novo izdanje dugogodišnje radionice 'Moj prvi scenarij' pod vodstvom redatelja Pjera Žalice i Antonija Nuića, studenti filmskih akademija iz regije ponovno će se okupiti u sklopu programa Industrija Mladost! gdje će na intenzivnim radionicama razvijati svoje kratkometražne igrane filmove te ih naposljetku predstaviti međunarodnom žiriju na pitchingu otvorenom za javnost, djeca osnovnoškolskog uzrasta na radionici 'Moja prva videoigra' učit će kako nastaju videoigre, dok će filmofili starosti 54+ godina na radionici filmske kritike svojim osvrtima popratiti filmove iz programa Mreže festivala Jadranske regije“, ističu iz Zagreb Film Festivala.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: ZFF

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije