IDEALNO ZA VIKEND

Besplatno pogledajte pet hvaljenih filmova

ritn by: M.K. | 26.01.2024.
IDEALNO ZA VIKEND: Besplatno pogledajte pet hvaljenih filmova
Na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba do 29. siječnja imate mogućnost besplatno pogledati pet filmskih uradaka s vodećih regionalnih filmskih festivala okupljenih u Mreži festivala Jadranske regije. Online program drugog Zimskog izdanja ponovno ujedinjuje Zagreb Film Festival, Sarajevo Film Festival, Festival autorskog filma Beograd, Filmski festival Herceg Novi i Ljubljanski međunarodni filmski festival. U sklopu ove online edicije dostupni su nagrađivani dugometražni prvijenci. Psihološki triler „Stric“ jedan je od njih. Potom, tu su i humoristična drama „Garbura“, nadrealistička psihološka drama „Da li ste videli ovu ženu?“ te slovenska komedija „Jahači“. Osim navedenih igranih filmova, na spisku je i hvaljeni dokumentarac „Muzej revolucije“ autora Srđana Keče iz Srbije, koji je dobio nagradu Srce Sarajeva.

Na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba do 29. siječnja imate mogućnost besplatno pogledati pet filmskih uradaka s vodećih regionalnih filmskih festivala okupljenih u Mreži festivala Jadranske regije. Online program drugog Zimskog izdanja – zajedničkog projekta navedene Mreže – ponovno ujedinjuje Zagreb Film Festival, Sarajevo Film Festival, Festival autorskog filma Beograd, Filmski festival Herceg Novi i Ljubljanski međunarodni filmski festival.

U sklopu ove online edicije dostupni su nagrađivani dugometražni prvijenci. Psihološki triler „Stric“ redateljskog tandema iz Hrvatske, Davida Kapca i Andrije Mardešića jedan je od njih. Film je igrao na Zagreb Film Festivalu 2022. godine, a nekoliko riječi o njemu pisali smo tom prilikom i na Lupigi. Potom, tu se nalazi i humoristična drama „Garbura“ Josipa Žuvana, hrvatskog scenariste i redatelja. Nadrealistička psihološka drama „Da li ste videli ovu ženu?“, čiju smo kritiku objavili na Lupigi, iduća je na popisu, a nastala je kao suradnja srpsko-hrvatskog autorskog dvojca, Dušana Zorića i Matije Gluščevića. Komedija „Jahači“, slovenskog režisera Dominika Menceja, nalazi se, također, na listi filmova koje možete besplatno pogledati. Osim navedenih igranih filmova, na spisku je i hvaljeni dokumentarac „Muzej revolucije“ autora Srđana Keče iz Srbije, koji je dobio nagradu Srce Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu 2022. godine.

Film „Stric“ imao je svjetsku premijeru na 56. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u češkom gradu Karlovy Vary u sklopu natjecateljskog programa Proxima, gdje je osvojio posebno priznanje žirija. Pored nekolicine nagrade nakon priznanja, na Pula Film Festivalu imao je svoju hrvatsku premijeru u 2022. godini. Radnja ovog trilera, kroz koktel žanrova, odvija se u Jugoslaviji krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Glavnu ulogu tumači Miki Manojlović, koji je ostao najzapamćeniji po svojim kultnim ulogama u TV seriji „Grlom u jagode“, te u filmu „Otac na službenom putu“. Osim njega, u sklopu filmske ekipe, tu su i glumci Goran Bogdan (u ulozi oca), Roko Sikavica (u ulozi sina), te glumica Ivana Roščić (u ulozi majke). Sukus filma odvija se nakon što se stric iz Njemačke vraća kući za blagdane, a njegova obitelj željno ga iščekuju, jer znaju da njegov dolazak znači samo jedno – Božić je. Naizgled, sve se čini kao prava božićna idila, ali ipak nije 1980. godina, niti je Božić. Film je svojevrsna provokacija tradicionalnim vrijednostima i prikazuje besmisao komercijaliziranja blagdana.

„Garbura“ je humoristična drama u kojoj su junaci dvanaestogodišnji najbolji prijatelji Nikola (Franko Floigl) i Antonio (Mauro Ercegović Gracina), koji žive u susjednim kućama. Iako su njihove obitelji zavađane – zbog nečega čega se ni oni sami ne sjećaju – ova dva dječaka se zabavljaju paljenjem karabita, a sve to snimaju i objavljuju na YouTubeu, nadajući se kako će jednog dana biti poznati. Garbura je naziv za karabit, kalcijev karbid koji u kontaktu s vodom oslobađa zapaljivi plin i u industriji se često koristi za izradu pirotehnike. Nakon svjetske premijere na španjolskom festivalu San Sebastián, film je prikazan u natjecateljskom programu 20. Zagreb Film Festivala, te potom još i na njemačkom filmskom festivalu u Cottbusu, jednoj od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoeuropskom filmu u svijetu, te festivalu Slobodna zona u Beogradu.

Oslobađanje ženskog identitet je tema nadrealističke psihološke drame „Da li ste videli ovu ženu?“. Kroz vizuru tri različita života u Beogradu, Draginja, sredovječna žena, pokušava pobjeći iz vlastite kože. Spomenute metamorfoze i njihovo raslojavanje izvodi glumica i zagrebačka dramska prvakinja Ksenija Marinković. Film je imao svjetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, a na Festivalu autorskog filma (FAF) u Beogradu nagrađen je Grand Prixem, te potom i nagradom za najbolju režiju na 15. Međunarodnom filmskom festivalu u Bangkoku.

„Inspiraciju za film pronašli smo u našim majkama. Često zamišljamo da je njihov život potpun, da ono što ih čini živima pripada prošlosti, a ne sadašnjem trenutku. Bez obzira jesu li ili ne, žene srednjih godina se u našem društvu arhetipski doživljava kao majke. Željeli smo istražiti skrivene živote sredovječnih žena i tragati za njihovim pravim identitetima“, objašnjavaju autori Dušan Zorić i Matija Gluščević u prošlogodišnjem intervjuu za HAVC. Više o filmu možete saznati u Lupiginoj kritici.

Komedija „Jahači“ nosi priču iz devedesetih o dvojici prijatelja Tomaž (Timon Šturbej) i Anton (Petja Labovič) iz maloga slovenskog sela koji će, nakon gledanja američkog klasika iz 1970-ih „Easy Rider“, svoje Tomose adaptirati u choppere. Zatim, kreću na put od Slovenije, preko Hrvatske i Splita, do hercegovačkog katoličkog svetišta – Međugorje. U filmu koji se bazira na slobodi i ljubavi, osim ova dva prijatelja, u avanturama im se priključuju i odbjegla časna sestra Ana sklona partijanju i drogama, koju utjelovljuje glumica Anja Novak, te stari motorist Peter koji je obišao svijet, a kojega glumi Nikola Kojo. Film je premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu 2022. godine. 

Vjenceslav Richter, hrvatski umjetnik i arhitekt osmislio je arhitektonski projekt Muzej revolucije 1960-ih godina, na beogradskom ušću, koji je ostao nedovršen. Danas ta podzemna izgrađena baza služi kao boravište za sve one koji su na margini. Upravo o konceptu jugoslavenske revolucije i njenom društvenom razvoju tog projekta govori i istoimeni film „Muzej revolucije“, Srđana Keče, srbijanskog režisera i scenariste. Film prati odnos sedmogodišnje djevojčice Milice i njezine majke Vere koje se prehranjuju pranjem šoferšajbi i starice Mare koja se, uz Veru, skrbi za Milicu i želi je naučiti plesti. 

„Muzej revolucije“ svjetsku je premijeru imao na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), inače najvećem svjetskom festivalu posvećenom dokumentarnoj formi, a na Sarajevo Film Festivalu, 2022. godine, osvojio je Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film.

Svi ovi filmovi dostupni su gledateljima iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a za pristup navedenim projekcijama, potrebno se samo registrirati na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Jahači/Stric/Da li ste videli ovu ženu?

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije