RAJ ZA DOMAĆU PUBLIKU

Pregršt sjajnih filmova na Zagreb Film Festivalu

ritn by: T.M. | 19.10.2023.
RAJ ZA DOMAĆU PUBLIKU: Pregršt sjajnih filmova na Zagreb Film Festivalu
“Uzbuđeni smo što publici možemo predstaviti još jedno programski bogato i raznovrsno izdanje Zagreb Film Festivala koje će se održati od 6. do 12. studenog u CineStaru Branimir, kinima SC i Kinoteka te u MSU-u i Dokukinu KIC, kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film. Dugometražnu konkurenciju - izbor najboljih debitantskih ostvarenja iz cijelog svijeta, zbog sanacije gradskih kina, ove godine prikazujemo u CineStaru Branimir, a u programima Ponovno s nama i Velikih 5 donosimo niz filmskih naslova afirmiranih autora. Riječ je o filmovima koji će sasvim sigurno obilježiti nadolazeću filmsku sezonu, a naša publika moći će ih gledati među prvima”, poručio je direktor Zagreb Film Festivala Boris T. Matić na konferenciji za medije najavljujući novo, dvadeset i prvo izdanje Lupigi omiljenog filmskog festivala. Na konferenciji smo doznali kako će se za nagradu Zlatna kolica natjecati osam filmova.

“Uzbuđeni smo što publici možemo predstaviti još jedno programski bogato i raznovrsno izdanje Zagreb Film Festivala koje će se održati od 6. do 12. studenog u CineStaru Branimir, kinima SC i Kinoteka te u MSU-u i Dokukinu KIC, kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film. Dugometražnu konkurenciju - izbor najboljih debitantskih ostvarenja iz cijelog svijeta, zbog sanacije gradskih kina, ove godine prikazujemo u CineStaru Branimir, a u programima Ponovno s nama i Velikih 5 donosimo niz filmskih naslova afirmiranih autora. Riječ je o filmovima koji će sasvim sigurno obilježiti nadolazeću filmsku sezonu, a naša publika moći će ih gledati među prvima”, poručio je direktor Zagreb Film Festivala Boris T. Matić na konferenciji za medije najavljujući novo, dvadeset i prvo izdanje Lupigi omiljenog filmskog festivala.

Na konferenciji smo doznali kako će se u Međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji za nagradu Zlatna kolica natjecati osam filmova, a o nekima od njih je Lupiga već pisala. Jedan od konkurenata je komedija „Sedmo nebo“, dugometražni debi Jasne Nanut koji će imati čast da otvori ovogodišnje izdanje festivala što je zanimljivo iz perspektive činjenice da je film razvijan upravo na jednoj od radionica ZFF-a „Moj prvi scenarij“.

„Za početak, bez okolišanja možemo reći da 'Sedmo nebo' nije loš film i da svoj osnovni zadatak razgaljivanja (prije negoli nasmijavanja) uglavnom ispunjava, s nekoliko elemenata koji se čak penju do nivoa vrlo dobrog“, napisao je o filmu Lupigin filmski kritičar Marko Stojiljković koji je bio i u žiriju ovogodišnjeg Pula Film Festivala gdje je „Sedmo nebo“ premijerno prikazano.

U konkurenciji je i „Ekskurzija“, bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar o kojem smo također nedavno pisali. Priča je to o sarajevskoj tinejdžerici koja izmisli da je trudna što joj potpuno preokrene život. 

Zanimljivo je kako će projekcije ova dva filma, zahvaljujući suradnji s Hrvatskim savezom slijepih, biti prilagođene slijepim i slabovidnim osobama.

Tu je i španjolska drama „20.000 vrsta pčela“ redateljice Estibaliz Urresola Solaguren, u kojem glumi devetogodišnja Sofíja Otero, najmlađa dobitnicu Srebrnog medvjeda u povijesti Berlinskog filmskog festivala. Potom „Radikalno“, meksičkog redatelja Christophera Zalle koji je odnio nagradu publike na ovogodišnjem festivalu Sundance.

Za Zlatna kolica natječe se i dobitnik Nagrade Izvjestan pogled u Cannesu, film „Kako se poseksati“ britanske redateljice Molly Manning Walker te film „Lost Country“ inspiriran je osobnim iskustvom redatelja Vladimira Perišića u Srbiji 1996. godine. 

Posljednja dva filma u konkurenciji su romantična drama „Prošli životi“ kanadsko-korejske autorice Celine Song te „Sami u Reykjaviku“, dugometražni prvijenac islandske redateljice Ninne Pálmadóttir koja je već gostovala na ZFF-u, na onom pandemijskom izdanju 2020. godine.

„Dva nagrađivana filma regionalnih autora prikazat će se u glavnom programu izvan konkurencije. To su povijesni triler nagrađen u Sarajevu i Locarnu 'Čuvari formule' ('Guardians of the Formula') u režiji slavnog glumca, producenta i redatelja Dragana Bjelogrlića te prštava drama o obitelji čiji članovi nisu u krvnom srodstvu, ali dijele eksplozivne karaktere, 'Domaćinstvo za početnike' ('Housekeeping for Beginners') Gorana Stolevskog, dobitnika nagrade Queer Lion u Veneciji. Prije 'Domaćinstva za početnike' prikazat će se kratkometražni film Zvonimira Berkovića 'Moj stan iz 1963', nagrađen posebnim priznanjem žirija Festivala u Cannesu, kojim će se obilježiti 70 godina Zagreb Filma“, objašnjavaju organizatori.

I u programu „Kockice“ u konkurenciji je također osam filmova koje je odabrao selektor Vladimir Gojun – „Niska trava“ Davida Gaše, „Škafetin“ Paška Vukasovića, „Neka ljubav kaže sve o nama“ Kristine Barišić, „Susjede bubice“ Filipa Zadre, „Čopor“ Marka Jukića, „Skummy“ Saše Poštića, „Dobro je, lijepo je“ Luke Galešića i „Ja ću prva“ Martine Marasović, dok će se film „Prava istina priče o šori“ Andreje Slaviček, koji je bio uvršten u program „Tjedan kritike“ u Cannesu, prikazati izvan konkurencije.

„Natjecateljski program međunarodnog kratkog metra donosi deset ostvarenja: norveški film 'Cice' ('Tits') Eivinda Landsvika, prikazan u kratkometražnoj konkurenciji Cannesa, švicarsko-portugalski 'Samo neka uspije' ('Please Make It Work') Daniela Soaresa, norveški 'Opservacija' ('Observation') Christoffera Lossiusa, bugarski 'Danas sve ima čudan okus' ('Everything Tastes Strange Today') Kristine Spassovske, švedski 'Šogor Jörgena Hyltesa' ('Container Scanning') Edvina Hallberga i Antona Hellströma, španjolsko-argentinski 'Ništa od toga' ('None of That') Francisca Cantona i Patricija Martineza, njemački 'Sentimentalne priče' ('Sentimental Stories') Xandre Popescu, grčki 'Spaljena zemlja' ('Scorched Earth') Markele Kontaratou, kineski 'Kornjačina godina sudbine' ('A Tortoise’s Year of Fate') Yi Xionga i poljski 'Brak na mrtvo' ('A Dead Marriage') Michała Toczeka“, objavljeno je na konferenciji za medije.

Recimo i par riječi o žiriju ovogodišnjeg ZFF-a. Dugometražne filmove ocjenjivat će Labina Mitevska (makedonska glumica i producentica), Sebastian Meise (austrijski scenarist i redatelj) te René Hansen Mlodyszewski (norveška producentica). O kratkometražnoj konkurenciji odlučivat će također tročlani žiri: hrvatski redatelj Josip Lukić, slovenski redatelj Matjaž Ivanišin i Daniel Ebner, suosnivač i umjetnički direktor festivala Vienna Shorts.

„Niz intrigantnih svjetskih ostvarenja donose i ostali programi 21. ZFF-a: 'Ponovno s nama', 'Velikih 5', 'Mreža festivala Jadranske regije', 'PLUS', 'KinoKino' i 'Nagrada publike LUX'. Šest dugometražnih filmova autor(ic)a, koje je publika ZFF-a upoznala u Glavnom programu prošlih izdanja, predstavljeni su u natjecateljskom programu 'Ponovno s nama'. Filmove pet najvećih europskih kinematografija - francuske, britanske, njemačke, talijanske i španjolske, iz programa 'Velikih 5', ZFF donosi u suradnji s kulturnim institutima i veleposlanstvima navedenih zemalja. Ove godine 'KinoKino' postao je cjelogodišnji filmski program za djecu, a tijekom ZFF-a u Kinu Kinoteka i MSU-u bit će predstavljen izbor dugometražnih igranih filmova koji će se natjecati za nagradu dječjeg žirija. Popularni program 'Moj prvi odlazak u kino', osim za širu publiku, bit će predstavljen i djeci Kliničkog bolničkog centra Sestre Milosrdnice u sklopu projekta 'Film u bolnici', a u suradnji sa Sedmim kontinentom. Posebno osmišljen za publiku srednjoškolskog uzrasta, ZFF-ov program 'PLUS' dijelom će biti prikazan u kinu, a dijelom online“, navode iz Zagreb Film Festivala koji se, očito je, kao i prethodnih godina mogu pohvaliti zaista bogatim programom.

Vrijedi spomenuti i kako će treću godinu zaredom svoje mjesto među natjecateljskim programima ZFF-a naći i program „Mreže festivala Jadranske regije“. Radi se o svojevrsnom regionalnom festivalu koji je nastao udruživanjem snaga Sarajevo Film Festivala, Festivala autorskog filma, Filmskog festivala Herceg Novi, Ljubljanskog filmskog festivala LIFFE i Zagreb Film Festivala. U ovom programu bit će prikazano šest filmova, među kojima je i „Luksemburg, Luksemburg“, još jedan film o kojem smo na Lupigi već pisali.

I ove godine se nastavlja s popratnim programom „Nagrada publike LUX“ koji ZFF donosi u suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, u sklopu kojega ćete imati priliku pogledati hvaljeni estonski dokumentarac „Smoke Sauna Sisterhood“ redateljice Anne Hints.

„Program 'Festivali pod reflektorom' okuplja gotovo 50 recentnih dugometražnih i kratkometražnih naslova što su ih za ZFF odabrali programski direktori i selektori deset europskih filmskih festivala: od Sarajevo Film Festivala, Festivala mediteranskog filma Split i Međunarodnog filmskog festivala u Ljubljani, pa do Filmskog festivala u Locarnu i Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Vienna Shorts“, rečeno je na konferenciji za medije, a dobra vijest je da će se svi filmovi iz ovog programa moći besplatno pogledati na platformi kinoeuropa.hr za vrijeme trajanja festivala.

Uz bogat filmski program ZFF donosi i brojne masterclassove, radionice, panel-diskusije i pitching forume. U sklopu „Industrije“ koja je namijenjena edukaciji i umrežavanju filmskih stručnjaka u regiji ove godine će u Zagrebu gostovati cijeli niz uglednih filmskih profesionalaca u svojstvu predavača.

Za kraj recimo i kako će se cijene ulaznica kretati od tri eura za programe „KinoKino“ i „PLUS“ do pet eura za projekcije u glavnom programu te programima „Ponovno s nama“, „Mreža festivala Jadranske regije“ i „Velikih 5“. Ukoliko ćete karte kupovati u pretprodaji, koja će se na stranici kupiulaznicu.zff.hr odvijati do 5. studenog, ulaznice će biti jedan euro niže. Više informacija o ovogodišnjem Zagreb Film Festivalu možete pronaći na ovom linku

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Samir Cerić Kovačević

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije