BUDI KAO SVI

Kako društvene norme ubijaju svaku kreativnost

ritn by: Lupiga.Com | 02.05.2017.
BUDI KAO SVI: Kako društvene norme ubijaju svaku kreativnost
Daniel Martinez Lara i Rafa Cano Mendez, animatorski dvojac iz Madrida, potpisuje niskobudžetni kratkometražni crtić koji govori o tome kako, robujući društvenim uzusima, zapravo ubijamo svaku kreativnost u sebi, ali i u svojoj djeci. Počinje već s rođenjem, kada nam roditelji nameću svoje ideje i vjerovanja o tome što je dobro, a što loše. Nastavlja se u sustavu javnog školstva, a tijekom tog procesa brojne naše prirodne i prirođene sposobnosti, nažalost, odumiru. Film su autori posvetili svojim roditeljima „zato što su nam pomogli da ne izgubimo svoje boje“. Govori o ocu i dječaku koji je krenuo u školu gdje od njega očekuju da poslušno slijedi pravila. Njegova maštovitost više ne nailazi na odobravanje niti kod oca koji ga pokušava usmjeriti prema zadovoljavanju društvenih očekivanja. Prikazan je do sad u 120 službenih selekcija na festivalima, i osvojio 69 nagrada.

Animatorski dvojac iz Madrida, Daniel Martinez Lara i Rafa Cano Mendez, potpisuje niskobudžetni kratkometražni crtić koji govori o tome kako, robujući društvenim uzusima, zapravo ubijamo svaku kreativnost u sebi, ali i u svojoj djeci. Počinje već s rođenjem, kada nam roditelji nameću svoje ideje i vjerovanja o tome što je dobro, a što loše. Nastavlja se u sustavu javnog školstva, a tijekom tog procesa brojne naše prirodne i prirođene sposobnosti, na žalost, odumiru.

Školski sustav uglavnom slabo potiče talente u području umjetnosti, glazbe, poezije – prednost daje logičkim analitičkim znanjima poput matematike, znanosti i pamćenja. Naravno, sve su to važne vještine, no takvom se kalupu ne mogu svi jednako dobro prilagoditi. I, što se onda događa s onim darovitostima koje nikad nisu poticane i nikad otkrivene svijetu da u njima uživa? Uglavnom, današnje moderno društvo nas uvjerava kako s umjetničkim talentom nećemo daleko dogurati i teško ćemo zarađivati za život ako se tome posvetimo.

alike animiraniBez umjetnosti naš svijet gubi boje, poruka je sedmominutnog animiranog filma "Alike" (FOTO: alike.es)

Animirani film „Alike“ u sedam minuta prikazuje što se s našim životima događa ako dozvolimo da svaku našu kreativnost ubije dnevna rutina "od devet do pet". 

Ovaj nas film također uči o roditeljstvu i koliko je važno da se okanimo ideje o željenom ishodu za svoju djecu i pustimo ih da sami odluče što bi u životu željeli raditi. Naravno, svaki roditelj želi samo najbolje svojoj djeci, ali moramo biti u stanju prepoznati razinu na kojoj zapravo podliježemo društvenom pritisku. Popustiti i vjerovati da će sve biti dobro dugoročno se pokazalo kao najbolji pristup.

Film su autori posvetili svojim roditeljima "zato što su nam pomogli da ne izgubimo svoje boje". Govori o ocu i dječaku koji je krenuo u školu gdje od njega očekuju da poslušno slijedi pravila. Njegova maštovitost više ne nailazi na odobravanje niti kod oca koji ga pokušava usmjeriti prema zadovoljavanju društvenih očekivanja. 

Prikazan je do sad u 120 službenih selekcija na festivalima, i osvojio 69 nagrada

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: alike.es


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  09.04.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

 2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  02.04.2024.

  Bojan Tončić

  SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

 3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  28.03.2024.

  Srđan Puhalo

  IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije