CRTEŽI SIMPSONA U AUSCHWITZU

„Moramo novim generacijama reći što se dogodilo“

ritn by: I.F. | 24.01.2020.
CRTEŽI SIMPSONA U AUSCHWITZU: „Moramo novim generacijama reći što se dogodilo“
„Nikad više“, tako je umjetnik i aktivist AleXsandro Palombo nazvao seriju svojih ilustracija kojima, povodom obljetnice oslobođenja zloglasnog Auschwitza, želi podsjetiti na užase tog koncentracijskog logora. To je učinio tako što je junake jedne od najgledanijih serija svih vremena, „Simpsoni“, stavio u ulogu žrtava Holokausta. Kako nam kaže ovaj suvremeni talijanski umjetnik radi se o pozivu na razmišljanje i za podizanje svijesti, prvenstveno novih generacija. Na Palombovim ilustracijama prikazani su članovi obitelji Simpson – Homer, Marge, Bart, Lisa i Maggie – u logoraškim odijelima, izgladnjeli, preplašeni, označeni „žutim zvijezdama“, ograđeni bodljikavom žicom … U seriju je umjetnik uključio i crtež Anne Frank čiji je lik ubacio na poznatu fotografiju djece iza logoraške žice, dok u rukama drži knjigu „Dnevnik Anne Frank“.

„Nikad više“, tako je umjetnik i aktivist AleXsandro Palombo nazvao seriju svojih ilustracija kojima, povodom obljetnice oslobođenja zloglasnog Auschwitza, želi podsjetiti na užase tog koncentracijskog logora. To je učinio tako što je junake jedne od najgledanijih serija svih vremena, „Simpsoni“, stavio u ulogu žrtava Holokausta. Kako nam kaže ovaj suvremeni talijanski umjetnik radi se o pozivu na razmišljanje i za podizanje svijesti, prvenstveno novih generacija.

„Moramo educirati nove generacije i reći im što se dogodilo. To moramo učiniti otvoreno, iznova i iznova, kroz sjećanje na činjenice i na zastrašujuće slike koje odražavaju užas Holokausta i istrebljenje milijuna ljudskih bića. Samo svijest o užasu tog razdoblja može spriječiti novo širenje antisemitizma. Auschwitz je simbol Holokausta i industrije smrti i samo kroz sjećanje možemo shvatiti njegovu važnost u rješavanju suvremenih problema te se boriti protiv rasizma, antisemitizma, homofobije i svih oblika netolerancije koji prijete društvu, našoj slobodi i poštovanju različitosti“, objašnjava AleXsandro Palombo.

Simpsoni Alexsandro Palombo
(ILUSTRACIJA: Alexsandro Palombo)

Na Palombovim ilustracijama prikazani su članovi obitelji Simpson – Homer, Marge, Bart, Lisa i Maggie – u logoraškim odijelima, izgladnjeli, preplašeni, označeni „žutim zvijezdama“, ograđeni bodljikavom žicom … U seriju je umjetnik uključio i crtež Anne Frank čiji je lik ubacio na poznatu fotografiju djece iza logoraške žice, dok u rukama drži knjigu „Dnevnik Anne Frank“. 

Anne Frank Alexsandro Palombo
(ILUSTRACIJA: Alexsandro Palombo)

Svoje radove Palombo koncipira na način da poznate likove iz pop kulture stavlja u razne situacije kako bi skrenuo pažnju javnosti na određene društvene probleme. Svojevremeno je povodom Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama izradio seriju crteža na kojima su se nalazile slavne Disneyeve princeze - pretučene. U njegovom fokusu su najčešće ljudska prava, odnosno društvene anomalije koje ugrožavaju ta prava.

Simpsoni Alexsandro Palombo(ILUSTRACIJA: Alexsandro Palombo)

 

Simpsoni Alexsandro Palombo
(ILUSTRACIJA: Alexsandro Palombo)

 

Simpsoni Alexsandro Palombo
(ILUSTRACIJA: Alexsandro Palombo)

 

Simpsoni Alexsandro Palombo
(ILUSTRACIJA: Alexsandro Palombo)

 

Simpsoni Alexsandro Palombo
(ILUSTRACIJA: Alexsandro Palombo)

 

Lupiga.Com

Naslovna ilustracija: Alexsandro Palombo

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. PARANOJA MARKA TOMAŠA: Ništa ni o čemu

  25.02.2020.

  Marko Tomaš

  PARANOJA MARKA TOMAŠA: Ništa ni o čemu

 2. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Operetna kič državica

  20.02.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Operetna kič državica

 3. ŽIVJETI BEZ NACIJE: Meni samom odavno je jasno - nikom ne pripadam

  07.02.2020.

  Predrag Finci

  ŽIVJETI BEZ NACIJE: Meni samom odavno je jasno - nikom ne pripadam

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije