PRVO PA ŽENSKO

Prva žena na američkoj novčanici

ritn by: Silvana Menđušić | 21.04.2016.
PRVO PA ŽENSKO: Prva žena na američkoj novčanici
Pogledajte pregled svjetskih medija po izboru Silvane Menđušić. Preporučujemo. Prva žena na američkoj novčanici bit će Harriet Tubman, ujedno i prva afroamerička osoba na papirnatoj novčanici. Tubman, koja je uz pomoć abolicionista spasila stotine robova, na novčanici od 20 dolara zamijenit će robovlasnika Andrewa Jacksona, objavilo je američko ministarstvo financija. A nedugo nakon što je glasao za sebe, Donald Trump je sjeo s novinarima New York Timesa pokušavajući predstaviti svoje mekše i skromnije lice. Govoreći o svojoj kampanji rekao je: „Moj je život pobjeda. Pobjeđujem. Znam kako pobijediti. U golfu, u sportu, u životu – uvijek pobjeđujem. Da kucnem o drvo.“ Onda je kucnuo o svoj stol, piše New York Times.

 

Pregled svjetskih medija po izboru Silvane Menđušić
 

PRVO, PA ŽENSKO: Prva žena na američkoj novčanici bit će Harriet Tubman, ujedno i prva afroamerička osoba na papirnatoj novčanici. Tubman, koja je uz pomoć abolicionista spasila stotine robova,  na novčanici od 20 dolara  zamijenit će robovlasnika  Andrewa Jacksona, objavilo je američko ministarstvo financija. Više o tome na ovom linku.


 

DUG DUGUJEM: „Dragi čitatelju, dužan si 42,996 dolara“, navodi na naslovnici časopis Time i poziva da ponovno Ameriku učine solventnom. Ne brinite, svaki je hrvatski građanin dužan 67,595 kuna.

 

ČUKNI VO DRVO: Nedugo nakon što je glasao za sebe, Donald Trump je sjeo s novinarima New York Timesa pokušavajući predstaviti svoje mekše  i skromnije lice. Govoreći o svojoj kampanji rekao je: „Moj je život pobjeda. Pobjeđujem. Znam kako pobijediti. U golfu, u sportu, u životu – uvijek pobjeđujem. Da kucnem o drvo.“  Onda je kucnuo o svoj stol, piše New York Times. 

 

HAPPY BIRTHDAY:  Kraljica Elizabeta II proslavit će 90. rođendan. U Velikoj Britaniji pubovi će raditi duže, mediji objavljivati fotografije kraljevske obitelji, američki predsjednik Barack Obama podignut će večeras u Londonu čašu u njezinu čast, a onda podržati, piše USA Today, ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji.  Istodobno, indijska vlada želi od kraljevske obitelji da joj vrati – 106,6 karatni dijamant koji krasi krunu Elizabete II, za koji neki kažu da je darovan, a drugi da je ukraden. 

 

MINI-SUMMIT: Obama, Merkel, Hollande, Cameron i Renzi sastat će se za tri dana na mini-summitu u Hannoveru. Na dnevnom su redu: borba protiv terorizma, Brexit, Sirija, Ukrajina, Libija i TIPP. 


LOVCI NA MIGRANTE: Economist piše o ilegalnim skupinama dobrovoljaca koji operiraju na bugarsko-turskoj granici.  Djeluju od rujna prošle godine, nazivaju se Organizacijom za zaštitu bugarskih građana, u šumama organiziraju hvatanje izbjeglica koji se pokušavaju domoći Europe, a jedan od pripadnika te skupine za Economist kaže kako svojom akcijom spašavaju tisuće života te da svojoj vladi i čine uslugu. Udruge za zaštitu ljudskih prava upozorile su bugarske vlasti da se što prije obračunaju s ovakvim grupama. Više o tome na ovom linku.  


BROJKA DANA: Norveška posjeduje 1,4 posto svih javno izlistanih kompanija na svjetskim burzama.  Nije loše za zemlju od samo pet milijuna ljudi. Istodobno, britanski Guardian podsjeća u kojim sve pogodnostima u zatvoru može uživati Anders Breivik u čiji je prilog sud u Oslu presudio tvrdeći da su mu je država ugrozila ljudska prava. 

Masovni ubojica Breivik može, primjerice, koristiti tri ćelije – jednu za spavanje, jednu za vježbanje, jednu za učenje; dopušteno mu je da sam kuha, može gledati televiziju i igrati Playstation 2. čime je bio nezadovoljan navodeći kako je PS2 koji  mu je ponuđen zastario te da instalirane igre nisu prilagođene odraslima.  Kompletnu listu prava i pritužbi ovog zatvorenika pročitajte na ovom linku

 

 

UVRIJEDI ERDOGANA: Čitatelj britanskog časopisa Spectator nudi tisuću funti osobi koja će najbolje u stihovima uvrijediti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Natječaj pod naslovom The President Erdogan Offensive Poetry Competition” pokrenut je kako bi se podržao njemački komičar Jan Böhmermann, koji je u Njemačkoj optužen  zbog objave provokativne pjesme o turskom lideru. Douglas Murray, koji stoji iza ovog kaže: "Cilj natjecanja je da bude što prljaviji i uvredljiviji.“ Više o tome na ovom linku.


OH MY GOD! Jennifer Aniston proglašena je najljepšom ženom na svijetu u izboru časopisa People. Što je 46-godišnja glumica izjavila kad je čula vijest? "I thought, 'Oh my God. There was this sort of very excited, teenage-y kind of moment."

 

GOLA ISTINA: Slavni redatelj Baz Luhrmann jednom je napisao kako ne treba čitati časopise o ljepoti jer će vas samo učiniti ružnijim, a crno-bijela ilustracija naslovnice koja parodira magazin Women's Health širi se društvenim mrežama poput šumskog požara. Evo, nekoliko neodoljivih savjeta: „Čak i kako odradite ove apsurdne vježbe nećete izgledati poput nje zbog Photoshopa/ Mislite da niste debeli? Jeste!/ Sagradite kulu od pijeska oko njegovog p***** i drugi seks savjeti koje nikada ne biste uzeli za ozbiljno – sve samo za njegov užitak!“

 

SVI SU LUDI ZA OVOM ŽENOM: Kiss Cam je totalno američka stvar: tko bi se normalan ljubio pred kamerama na utakmica?!  No, društvene su se mreže zaljubile u ženu na ovoj snimci – i to ne onu koju mislite. Pogledajte na vineu.

Lupiga.Com

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: Negiranje genocida u Srebrenici pitanje je dobrog odgoja

  11.07.2020.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Negiranje genocida u Srebrenici pitanje je dobrog odgoja

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Paradoksalno, težak poraz sreća je u nesreći za SDP

  09.07.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Paradoksalno, težak poraz sreća je u nesreći za SDP

 3. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

  23.06.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije