SUDSKA PRAVDA

Novinaru HTV-a 30.000 kuna od „portala“ koji ga je vrijeđao i prikazivao kao „antihrvatskog“

ritn by: Lupiga.Com | 13.04.2017.
SUDSKA PRAVDA: Novinaru HTV-a 30.000 kuna od „portala“ koji ga je vrijeđao i prikazivao kao „antihrvatskog“
Novinar Hrvatske radiotelevizije, Hrvoje Zovko, dobio je pravomoćnu presudu u slučaju koji je pokrenuo protiv dubrovačkog portala Portaloko.hr.

Novinar Hrvatske radiotelevizije, Hrvoje Zovko, dobio je pravomoćnu presudu u slučaju koji je pokrenuo protiv dubrovačkog portala Portaloko.hr, objavio je Forum.tm. Zovko je Portaloko tužio zbog teksta „SVI ISPRED HTV-a: Večeras će manipulator Hrvoje Zovko ponovno uhititi generala Gotovinu“ u kojem je iznesen niz „netočnih, zlonamjernih i izuzetno uvredljivih informacija“. Sporni tekst objavljen je nakon što je HTV prije tri godine emitirao dokumentarni serijal „Generali“, čiji je autor Hrvoje Zovko.

„Županijski sud u Rijeci naložio je nakladniku Portaloka, tvrtki Vino Gradina d.o.o. iz Dubrovnika, da Zovku isplati odštetu od 30.000 kuna te nadoknadi 6.925 kuna sudskih  troškova“, piše Forum.tm. 

Zovko je slične tužbe podnio i protiv portala direktno.hr, dnevno.hr te dnevnog lista Glas Slavonije. S obzirom da se portal direktno.hr javno ispričao, taj je postupak prekinut, a u druga dva slučaja novinar HTV-a dobio je nepravomoćne presude u iznosu od 30.000 kuna.

„Portaloko.hr je prenio tekst s portala Tinolovka, što ga, odlučio je sud, ne isključuje odgovornosti ukoliko 'informacija sadrži očevidne uvrede ili klevete, a nakladnik nije postupio u dobroj mjeri'“, objašnjava se u tekstu gdje se donose i citati objavljeni na tuženom portalu. U njima se novinara na nekoliko mjesta naziva manipulatorom i parazitom.


Tekst zbog kojeg će Zovku morati isplatiti 30.000 kuna još se uvijek nalazi na stranicama ovog portala (SCREENSHOT: Portaloko)

„Sranje Hrvoje Zovka nikoga ne bi pretjerano uzbuđivalo da Zovko legalno ne otima novce iz džepova građana. Dakle, da se on financira iz fondova Mile Martića i Ratka Mladića nikakvih problema, još manje emocija, svojim manipulacijama ne bi izazvao“, jedan je od navoda u tekstu koji je objavio portal Portaloko.

Riječki Županijski sud potvrdio je odluku Općinskog građanskog suda u Zagrebu da ovi „dijelovi spornog članka vrijeđaju čast i ugled jer predstavljaju iznošenje neistinitih podataka o tužitelju koji mogu izazvati prijekor i prijezir te umanjiti ugled i čast tužitelja jer je tužitelj predstavljen u negativnom svijetlu kao antihrvatski novinar koji ima negativan stav i prema hrvatskim generalima i prema akciji Oluja“.

Zastupnici tuženog portala nisu se pojavili na dva ročišta, niti su opravdali svoj nedolazak na sud, a prije toga su se branili tvrdnjom da je naslov objavljenog teksta po „svojoj naravi šaljiv i konkretno nemoguć“.

„Moj je stav da bi novinari druge novinare trebali tužiti samo iznimno, kad se radi o stvarno teškim povredama. Dakle, ne znam da li bi to trebao biti primjer drugima, ali bio sam pod toliko snažnim napadom koji se odvijao praktički sinkronizirano u različitim desnim medijima, da to nisam znao niti mogao zaustaviti na drugi način. Kritike pa čak i žestoke, novinar bi do određene razine trebao moći istrpiti, ali kad se radi o teškim klevetama koje imaju za posljedicu prijetnje, ugrožavanje sigurnosti novinara i njegove obitelji…, onda to ne treba dopustiti. Kolegicama i kolegama preporučam da podnose tužbe u slučajevima kada su mete teških napada. Takvo što se ne smije ignorirati“, odgovorio je Zovko na pitanje zašto se odlučio na tužbu, prenosi Forum.tm.

Cijeli tekst možete pročitati na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Forum.tm/Osobna arhiva

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

  28.02.2024.

  Srđan Puhalo

  DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

 2. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

  19.02.2024.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

 3. PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

  13.02.2024.

  Bojan Tončić

  PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije