AUTONOMIJA PLATILA KAZNU

Građani „pokazali zube“ svima koji misle da mogu utjecati na neovisne medije

ritn by: Lupiga.Com | 31.05.2017.
AUTONOMIJA PLATILA KAZNU: Građani „pokazali zube“ svima koji misle da mogu utjecati na neovisne medije
Uspješna kampanja nije samo pobjeda NDNV-a i Autonomije, već i pobjeda građana nad represivnim režimom.

Zahvaljujući prilozima čitatelja i prijatelja, iz Srbije i inozemstva, u samo pet radnih dana sakupljen je cjelokupni iznos dovoljan da se plati drakonska kazna, objavilo je uredništvo portala Autonomija.info, kojem je nedavno Apelacioni sud u Beogradu „odrapio“ kaznu čiji se iznos, uz sudske troškove, penje na blizu 400.000 dinara ili 3.500 eura. Podsjetimo, dužnosnik ekstremno desničarske političke stranke „Treća Srbija“ podnio je privatnu tužbu protiv tog portala, zbog teksta koji je prenesen iz drugog medija, što je bilo i jasno naznačeno. Nije tužio medij koji je prvi objavio tu informaciju, niti sve ostale medije koji su objavili isto, već se okomio isključivo na Autonomiju, a sudu nije bilo bitno ni to što su tuženi dokazali da je informacija provjerena. Stoga je prošli tjedan pokrenuta kampanja donacije novčanih sredstava potrebnih da se plati kazna, a već danas kazna je plaćena.

„Ponosni smo i zahvalni na tome što su naši dragi čitaoci i prijatelji prepoznali značaj našeg rada i medijskih sloboda uopšte, ali to istovremeno doživljavamo i kao veliku odgovornost i poziv da još predanije i savesnije obavljamo naš posao, u skladu sa profesionalnim i etičkim standardima i javnim interesom“, napominju na Autonomiji, uz zahvalu svima koji su omogućili da se sudska kazna plati. Uz to obećavaju da će i nadalje obavljati osnovnu funkciju koju mediji u društvu trebaju imati, te da će profesionalno izvještavati, biti kontrolori vlasti i korektiv javnog mnijenja, pri tome jasno ukazujući na političke i društvene devijacije, bez obzira na prijetnje, ucjene.

„Ne sumnjamo da će vlast nastaviti da i dalje pritiska ono malo slobodnih medija, koristeći pritom sva raspoloživa sredstva u pokušajima da ih uguši i ugasi, jer joj je medijski mrak preduslov opstanka. I zbog toga se moramo držati zajedno“, zaključuju u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV), koje je izdavač Autonomije, naglašavajući da uspješna kampanja nije samo pobjeda NDNV-a i Autonomije, već i pobjeda građana nad represivnim režimom, a Lupiga bi dodala - i „pokazivanje zuba“ svima onima koji misle da mogu utjecati na neovisne medije i, prema svojim potrebama, nasrtati na slobodu govora.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

  28.02.2024.

  Srđan Puhalo

  DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

 2. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

  19.02.2024.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

 3. PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

  13.02.2024.

  Bojan Tončić

  PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije