RADNIČKO VIJEĆE HINE

„Odaberite kandidata s najboljim programom“

ritn by: Lupiga.Com | 23.05.2017.
RADNIČKO VIJEĆE HINE: „Odaberite kandidata s najboljim programom“
„Smatramo da Hina, nakon prethodne krize i teškog restrukturiranja, a potom u zadnje četiri godine stabilizacije poslovanja, zaslužuje ravnatelja/icu s kvalitetnom koncepcijom i programom rada koji će jamčiti daljnji napredak agencije i jačanje njena utjecaja na medijskom tržištu“, zaključuje se u otvorenom pismu koje je Radničko vijeće Hine uputilo Upravnom vijeću Hine.

Povodom predstojećih izbora ravnatelja ili ravnateljice Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina), s obzirom da je dosadašnjoj ravnateljici, Branki Gabrieli Valentić, istekao mandat, Radničko vijeće Hine, koje je u cijelosti izabrano s liste Sindikata novinara Hrvatske uz podršku Ogranka Hrvatskog novinarskog društva, uputilo je otvoreno pismo na adresu Upravnog vijeća Hine, ali i na još neke adrese. Prošlog tjedna Upravno vijeće otvorilo je pristigle ponude na natječaj za izbor ravnatelja/ice Hine, te je objavljeno kako su svoje kandidature, osim dosadašnje ravnateljice, poslali i Nenad Bach, Darko Markušić, Vanja Gavran, Ivan Kujundžić, Željko Valentić i Neven Pavelić.

„Malo je vjerojatno da će netko tko nije upoznat s poslovnim procesima u Hini učiniti bolje za agenciju od nekog tko je sudjelovao u njezinoj izgradnji pa od Upravnog vijeća očekujemo da odabere kandidata s najboljim programom u kojem su navedeni konkretni razvojni prijedlozi. Također, smatramo da u programu budućeg ravnatelja/ice treba biti navedena jasna perspektiva položaja zaposlenih, kao i osnovni okviri politike plaća“, stoji u otvorenom pismu koje su primili i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, visoki povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Niels Muižnieks, Europska udruga novinskih agencija (EANA) te Međunarodna federacija novinara (IFJ).

U pismu se naglašava kako je posebna odgovornost budućeg vodstva Hine da svojim javnim djelovanjem ne naruši ugled nacionalne novinske agencije te da privatne interese nikada ne pretpostavi interesima javnog medijskog servisa, kao i to da je interes Radničkog vijeća, Sindikata novinara i ogranka Hrvatskog novinarskog društva u Hini, prenijeti mišljenje zaposlenika Upravnom vijeću pred kojim je odabir novog menadžmenta.

„Pozivamo Upravno vijeće da pri izboru ravnatelja/ice odabere kandidata koji će Hinu nastaviti razvijati kao neovisni javni medij, a ne kao državnu novinsku agenciju i koji će biti sposoban osigurati kontinuitet pozitivnog i urednog financijskog poslovanja. Nikako ne bi bilo dobro Hinu tretirati kao državni medij, a njezine novinare, urednike, fotografe, tehničare i druge radnike kako državne namještenike jer bi to bio udar na njihovu stvaralačku slobodu i neovisnost“, navodi se u pismu kojeg u ime Radničkog vijeća Hine potpisuje Andrej Matijašević, a u ime HND-ovog Ogranka, Damir Margetić.

Naglašava se kako uspjeh javnog medijskog servisa prvenstveno ovisi o angažmanu zaposlenika Hine te da je Hina u svojoj povijesti imala raznih uspona i padova, jer kao javna ustanova nije ostajala „imuna na vanjske potrese, posebno one ekonomske“, ali i to da su zajedničkim angažmanom radnika i menadžmenta uspjeli prebroditi posljednju tešku ekonomsku krizu, u koju su zapali prije nekoliko godina. 

„Na zadovoljstvo radnika Hina je trenutno stabilna, na zdravim financijskim temeljima i respektabilnim rejtingom na medijskoj sceni. Naši korisnici nas, unatoč pokojoj pogrešci, percipiraju kao pouzdan i pravodoban medijski servis što je ključan preduvjet za daljnji rast i razvoj agencije“, poručuju iz Radničkog vijeća, objašnjavajući kako je dužnost odgovornog medija, posebice javnog servisa, da objektivno, nepristrano, kvalificirano i pravodobno informira javnost kako bi građani mogli donositi odluke od javnog značaja za hrvatsko društvo, ali i Republiku Hrvatsku u cjelini. Napominju i kako zbog hiperinflacije informacija u hrvatskom medijskom prostoru koje prednost daje senzacionalizmu, populizmu, klijentelizmu i trivijalizaciji, Hina mora ostati na nivou, te ni u budućnosti ne smije podilaziti najnižim porivima i ostati vjerna visokim profesionalnim standardima informiranja javnosti.

„Za tako odgovornu zadaću novinari moraju imati slobodu izražavanja i biti lišeni egzistencijalnog grča. U ne tako davnoj prošlosti zbog neracionalnog i nesavjesnog ponašanja tadašnjeg menadžmenta Hina je bila na rubu ponora, kako financijski tako i profesionalno. U to vrijeme smo izgubili i mnoge klijente koji su naše usluge otkazali jer su ih smatrali sporima, lošima i nepouzdanima“, podsjeća se u pismu, ističući kako im je na prvom mjestu sloboda izražavanja, te objektivna i profesionalna urednička i novinarska kreacija.

Ističe se i kako novi ravnatelj ili ravnateljica mora imati viziju Hinina daljnjeg razvoja i rasta, ulaganja u tehnologiju radi brže i kvalitetnije distribucije sadržaja, ali i viziju načina kako iskoristiti komercijalne mogućnosti Hininih informativnih servisa, s obzirom da Hina ne može ovisiti samo o proračunskim sredstvima. Građanima se, stava su, moraju nuditi sadržaji koje komercijalni mediji smatraju neatraktivnima, 'neklikabilnima', poput informacija o obrazovanju, problematici mladih, ekologiji, održivom razvoju, zdravstvu, kulturnoj baštini, ljudskim pravima, mogućnostima i regulativi Europske unije koja se tiču prava i obveza i hrvatskih građana, kao članova te velike zajednice naroda.

„Smatramo da Hina, nakon prethodne krize i teškog restrukturiranja, a potom u zadnje četiri godine stabilizacije poslovanja, zaslužuje ravnatelja/icu s kvalitetnom koncepcijom i programom rada koji će jamčiti daljnji napredak agencije i jačanje njena utjecaja na medijskom tržištu“, zaključuje se.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

  19.02.2024.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

 2. PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

  13.02.2024.

  Bojan Tončić

  PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

 3. HIP HOP LELEK: Upotreba djeteta za patriotske psihoze

  01.02.2024.

  Brano Mandić

  HIP HOP LELEK: Upotreba djeteta za patriotske psihoze

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije