DVA MARŠA ZA 8. MART

Marširajmo za bolji i pravedniji svijet!

ritn by: Lupiga.Com | 07.03.2016.
DVA MARŠA ZA 8. MART: Marširajmo za bolji i pravedniji svijet!
Povodom Dana žena očekuju nas mnoge tribine, predavanja, diskusije, projekcije, performansi i ostali događaji koji su posvećeni ženama, njihovim pravima, postignućima i stvaralaštvima.

Povodom Dana žena koji se obilježava diljem svijeta 8. ožujka, očekuju nas mnoge tribine, predavanja, diskusije, projekcije, performansi i ostali događaji koji su posvećeni ženama, njihovim pravima, postignućima i stvaralaštvima. Na sam Dan žena, održava se niz događanja, između kojih i dva marša u Zagrebu.

U organizaciji Ženske mreže Hrvatske održat će se marš pod nazivom 'Ženama je dosta!' koji starta u 11 sati na Trgu žrtava fašizma.

"I ove godine, u 20. godini od osnivanja Ženske mreže, obilježavamo 8.mart, Međunarodni dan žena, centralnim događajem u Zagrebu. 'ŽENAMA JE DOSTA!' središnja je poruka protesta koji započinje u utorak 8.3. u 11 sati okupljanjem na Trgu žrtava fašizma, odakle ćemo krenuti Ulicom Račkog, zatim Jurišićevom, preko Trga Bana J. Jelačića do Trga sv. Marka, na kojem ćemo u 12 sati održati program i izraziti svoje nezadovoljstvo sve grubljim kršenjem ženskih prava, dokidanjem stečenih prava i sve glasnijim najavljivanjem mjera i propisa koje vode pogoršanju ionako lošeg položaja žena u društvu."

S početkom u 18 sati, u Parku kralja Petra Krešimira IV u Zagrebu održat će se 'Noćni marš - 8. mart' na kojemu će okupljeni/e upozoriti na problem mitologiziranja feminističke borbe za prava žena.

Pozvani su svi i sve kojie se zalažu za ljudska prava i borbu protiv nasilja da se pridruže maršu koji će krenuti prema Zrinjevcu. Cilj marša je naglasiti kako žene većinu radne i proizvodne snage u industrijama koje se praktički nalaze pred potpunim nestankom, kao i na činjenicu da čine većinu onih koje se bave, u kapitalističkom društvu, najslabije plaćenim uslužnim i javnim djelatnostima, gdje rade u feministički prepoznatima "nesigurnim i nestabilnim" uvjetima rada. 

"Pozivamo sve – žene, radnice, sestre, majke, bake, lezbijke, aktivistkinje, vas koje ste preživjele nasilje, sve vas koji se protiv nasilja borite, sve koji prepoznajete da je ovo trenutak u kojemu se treba reći dosta prije nego bude prekasno – da se ove godine odazovete Osmomartovskom noćnom maršu. Marširamo u utorak, 8. ožujka od 18 sati. Okupljamo se u Parku kralja Petra Krešimira IV i krećemo prema Zrinjevcu."

Istovremeno, u organizaciji Centra za ženske studije i Francuskog instituta u Zagrebu održava se razgovor o Simone de Beauvoir, povodom prvog hrvatskog prijevoda knjige "Drugi spol". 

U razgovoru sudjeluju Nadežda Čačinović, Ingrid Šafranek, Andrea Zlatar Violić te urednica knjige Nives Tomašević i prevoditeljica Mirna Šimat.

Nešto kasnije, s početkom u 20 sati, u Booksi, na tribini Književnost, između gostovat će Ivana Sajko, hvaljena i često nagrađivana dramaturginja, spisateljica, teoretičarka i performerica.

Iza Ivane Sajko stoje tri prozne knjige i niz dramskih tekstova za koje je dobila brojne nagrade. Osim što piše, Sajko je neprekidno na sceni i sama izvodi svoje dramske tekstove. Na tribini koju će moderirati Dunja Kučinac, Sajko će govoriti o svojoj suradnji s glazbenicima i snažnom scenskom povezivanju dramskog teksta s komponentom glazbe.

U 20:30 sati Filmske večeri u Močvari organiziraju raspravu 'Feminizam + film: ljubav na drugi pogled' o gorućim pitanjima filmskih praksi i teorija, te projekciju dokumentarca, autobiografskog i autorefleksivnog filmskog kolaža Jagode Kaloper. Na raspravi će sudjelovati Ankica Čakardić, Janica Tomić i Jagoda Kaloper, a moderatorica je Mima Simić.

 

Lupiga.Com via Voxfeminae.net

Naslovna fotografija: Facebook / Preuzmite odgovornost za ubojstva žena

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 2. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

 3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  04.05.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije