GLASNE I BORBENE

Nema šutnje i šaputanja

ritn by: I.F. | 08.03.2019.
GLASNE I BORBENE: Nema šutnje i šaputanja
„Osmi mart naš je dan - dan kada izlazimo na ulice, dan kada slavimo svaku borbu, svaki ženski glas koji je progovorio o tretmanu u bolnicama, rodilištima i ginekološkim ordinacijama diljem zemlje. O ograničavanju prava na pobačaj. O institucijama koje nasilje žele zadržati u četiri zida. O tretmanu i uvjetima na radnom mjestu. O tretmanu u vlastitom domu“, poručuju organizatorice Noćnog marša iz feminističkog kolektiva fAKTIV. Slogan ovogodišnjeg Noćnog marša, koji će se danas održati u središtu Zagrebu, glasi - "GLASNE I BORBENE", a iz fAKTIV-a, vas pozivaju da na Osmi mart izađete na ulice, da slavite žene i njihove borbe, da pokažete kako ste se spremne boriti za sebe, u ime svih onih koje su se borile za nas kao i onih kojima borbu ostavljate u nasljedstvo.

„GLASNE I BORBENE“ slogan je ovogodišnjeg Noćnog marša koji će se danas održati u Zagrebu. Prošle godine na osmomartovskom maršu okupilo se oko 6.000 ljudi, a današnje okupljanje počinje od 18 sati na Trgu žrtava fašizma. S mjesta okupljanja se oko 18 i 30 kreće u kratki marš po gradu – od Trg žrtava fašizma preko Ulice Franje Račkog, Jurišićeve, Trga bana Jelačića, Ilice, Gundulićeve, Masarykove i Tesline, sve do konačnog odredišta, Zrinjevca.

„Osmi mart naš je dan - dan kada izlazimo na ulice, dan kada slavimo svaku borbu, svaki ženski glas koji je progovorio o tretmanu u bolnicama, rodilištima i ginekološkim ordinacijama diljem zemlje. O ograničavanju prava na pobačaj. O institucijama koje nasilje žele zadržati u četiri zida. O tretmanu i uvjetima na radnom mjestu. O tretmanu u vlastitom domu“, poručuju organizatorice Noćnog marša iz feminističkog kolektiva fAKTIV

U pozivu na marš objašnjavaju kako je ženska svakodnevica razlog za glasan otpor, podsjećajući nas kako su žene, suočene sa školskim primjerom sistemskog nasilja prema njima u režiji pravosuđa i ostalih institucija, već ranije izašle na ulice. Ovaj put, kažu u fAKTIV-u, bitno je opet izaći na ulicu i poručiti – „Ne damo svoje zdravlje i živote! Borit ćemo se sve dok država ne preuzme odgovornost za ubojstva i sve druge oblike nasilja prema ženama i djevojčicama.“

Noćni marš
Poruka s prošlogodišnjeg Noćnog marša (FOTO: Anja Mergeduš/fAKTIV)

Napominju i kako su glasovi i iskustva žena izazvali nelagodu kod onih koji bi najradije da sustavna bol i poniženje kroz koje žene prolaze u bolnicama, a o čemu se javno govorilo prošle godine, ostane nešto o čemu se šuti ili šapuće, a onda se zaboravlja i normalizira. 

„Niste to dopustile, čitale ste glasno svoja iskustva. Nismo se dale izbrisati. Nismo se dale izbrisati ni kada je napadnuto pravo na pobačaj. Svoja iskustva ‘upisivale’ smo na fasade zgrada, upozoravale da nas stigmatizacijom i posramljivanjem žele ušutkati. Marširale smo i glasno govorile o pobačaju. Pobunile ste se kada je ljekarnica odbila prodati kontracepcijske pilule. Pobunile ste se kada su pokušali odrezati nezavisnu kulturu. Kada su napali tekovine antifašizma. Kada su napali slobodu novinarstva. Zato vas pozivamo da marširamo i zajedno proslavimo Osmi mart, Međunarodni dan žena“, zaključuju u fAKTIV-u, uz poruku da na Osmi mart treba slaviti žene i njihove borbe te pokazati da su spremne boriti se za sebe, u ime svih onih koje su se borile za njih i onih kojima borbu ostavljaju u nasljedstvo. 

Stoga vas pozivaju da izađete na ulicu – „GLASNE i BORBENE“.

Za kraj vam ostavljamo kratki video s prošlogodišnjeg Noćnog marša.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: KURS

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  09.04.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

 2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  02.04.2024.

  Bojan Tončić

  SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

 3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  28.03.2024.

  Srđan Puhalo

  IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije