ZA DOSTUPAN I BESPLATAN POBAČAJ

Danas se borimo za ono što su već izborile naše bake!

ritn by: I.F. | 28.09.2017.
ZA DOSTUPAN I BESPLATAN POBAČAJ: Danas se borimo za ono što su već izborile naše bake!
„Sve više žena radi na određeno, ima ugovore na par mjeseci ako uopće ima posao, podstanarke su i nemaju uvjete da slobodno izaberu žele li pobaciti ili roditi. Borba za reproduktivna prava žena, odnosno pravo na prekid, ali i planiranje trudnoće, podrazumijeva borbu za besplatno i kvalitetno javno zdravstvo i predškolski odgoj i obrazovanje, sigurna radna mjesta, solidarnu stambenu politiku“, poruka je sa zagrebačkog Cvjetnog trga gdje je Platforma za reproduktivna prava danas održala prosvjed. „Osim što nas uvjeravaju da ne možemo sami odlučivati o razvodu, isto tako nas uvjeravaju da ne možemo donositi odluke o nastavku ili prekidu trudnoće. I sve to pod krinkom, kako kaže resorna ministrica, 'zaštite obitelji, braka, djece'. Znamo što se dogodilo posljednji put kada se 'štitio brak'“, izjavile su aktivistkinje koje su, kažu, danas ovdje da obrane "ono što su već izborile naše bake".

Platforma za reproduktivna prava održala je danas prosvjed na Cvjetnom trgu u Zagrebu, tražeći pravo na besplatan i dostupan pobačaj

„Okupile smo se ovdje da kažemo DOSTA! Dosta lažnim moliteljima, dosta lažnim prizivima savjesti, dosta naplaćivanju medicinskih zahvata. Nismo žrtve, nego radnice. Nismo inkubatorice nacije, nego žene koje se bore za svoje reproduktivno zdravlje“, poručile su aktivistkinje Platforme za reproduktivna prava na večerašnjoj prosvjednoj akciji "Za besplatan i dostupan pobačaj".

„Borba za reproduktivna prava koja ne uključuje zahtjev za besplatnim i javno dostupnim pobačajem tek je borba za privilegirane žene, koje raspolažu potrebnim resursima za korištenje ovog prava“, rekle su.

Akcija, koja se održala na Cvjetnom trgu u Zagrebu povodom Globalnog dana akcije za siguran i legalan pobačaj, okupila je oko 200 prosvjednika i prosvjednica, koji su zahtijevali “ne samo siguran i legalan, već svima dostupan i besplatan pobačaj“.

Prosvjedni skup za slobodan pobačaj, održan na zagrebačkom Cvjetnom trgu
(FOTO: Platforma za reproduktivna prava)

„Sve više žena radi na određeno, ima ugovore na par mjeseci ako uopće ima posao, podstanarke su i nemaju uvjete da slobodno izaberu žele li pobaciti ili roditi. Borba za reproduktivna prava žena, odnosno pravo na prekid, ali i planiranje trudnoće, podrazumijeva borbu za besplatno i kvalitetno javno zdravstvo i predškolski odgoj i obrazovanje, sigurna radna mjesta, solidarnu stambenu politiku“, poručilo se na Cvjetnom trgu.

Aktivistkinje su se osvrnule na izbacivanje pojma "rod" iz Razvojne strategije Grada Zagreba i na novi prijedlog Obiteljskog zakona, koji je u međuvremenu povučen s javne rasprave, a koji je definirao obitelj i uveo obvezno savjetovanje prije razvoda.

„Osim što nas uvjeravaju da ne možemo sami odlučivati o razvodu, isto tako nas uvjeravaju da ne možemo donositi odluke o nastavku ili prekidu trudnoće. I sve to pod krinkom, kako kaže resorna ministrica, 'zaštite obitelji, braka, djece'. Znamo što se dogodilo posljednji put kada se 'štitio brak'“, izjavile su. Danas smo ovdje, poručile su, da obranimo ono što su već izborile naše bake.

Tijekom akcije feministkinje su predstavile šest teza o reproduktivnim pravima uz zahtijevanje hitne ratifikacije Istanbulske konvencije, javno dostupnog registra liječnika/ca koji prakticiraju priziv savjesti te ukidanja priziva savjesti, koji legalnu medicinsku uslugu pobačaja čini sve nedostupnijom. Plakatima i proglasom Platforma je poručila sljedeće:

1. Pravo na pobačaj nije samo žensko nego i klasno pitanje.

2. Borbu za reproduktivna prava treba pozicionirati u okvire šire radničke i klasne borbe.

3. Pravo na pobačaj nije samo pravna nego i ekonomska kategorija.

4. Pravo na pobačaj nije samo pitanje legalnosti pobačaja nego i dostupnosti javnog zdravstva.

5. Pravo na pobačaj nije samo pitanje osobnog nego i javnog dobra.

6. Pravo na pobačaj nužno znači i širu borbu protiv kapitalističkog sustava.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Platforma za reproduktivna prava

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

  28.05.2024.

  Srđan Puhalo

  UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 3. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije