9. VOXFEMINAE

Strašne žene i zločinke zavladat će Zagrebom!

ritn by: H.Š. | 01.11.2015.
9. VOXFEMINAE: Strašne žene i zločinke zavladat će Zagrebom!
Deveto izdanje Vox Feminae Festivala, koji djeluje s misijom promocije kreativnih rodnih praksi i strašnih žena, održat će se od 3. do 8. studenog 2015. godine u dvorani Müller zagrebačkog Kina Europa, te u KIC-u, Galeriji Miroslav Kraljević i Booksi.

Deveto izdanje Vox Feminae Festivala, koji djeluje s misijom promocije kreativnih rodnih praksi i strašnih žena, održat će se od 3. do 8. studenog u dvorani Müller zagrebačkog Kina Europa te u KIC-u, Galeriji Miroslav Kraljević i Booksi.

Ove godine pod temom "Zločinke", festival će, na interdisciplinarni način kroz razgovore i suradnju sa stručnjakinjama, na više panela i diskusija promotriti kakva je pozicija žena u hrvatskim zatvorima te problematizirati pitanja pobačaja, femicida i nasilja nad ženama, seksualnog rada te općenito pitanja kontrole ženskog tijela kroz sve ono što je društveno za žene još uvijek uvjetovano ili percipirano kao - zločin.

Posebno mjesto u ovogodišnjem festivalskom programu zauzima i durativni performans Adele Jušić "Svilena košulja boje lavande" koji je na programu u četvrtak (5. studenog) od 17 do 21 sati u Galeriji Miroslav Kraljević. Kao glavnim elementom performansa, Adela Jušić služit će se tekstom prepiski sa suđenja Biljani Plavšić kao i njenim memoarima, izjavama za medije i drugim relevantnim materijalima. Obje su izvedbe odabrane na natječaju za umjetnički program devetog Voxa, a kulminacija su rada VF Platforme u ojačavanju domaće rodno osviještene i društveno angažirane umjetničke produkcije.


Sarajevska umjetnica Adela Jušić u svom performansu "Svilena košulja boje lavande" bavi se Biljanom Plavšić i njezinim likom i (ne)djelom koristeći transkripte s haškog suđenja, njezine memoarske zapise i izjave za medije (FOTO: Martina Anišić/adelajusic.wordpress.com)

Bogat filmski program, ove godine natjecateljskog karaktera, pojačan je projekcijama perspektivnih hrvatskih redateljica kroz poseban program "Žene s video kamerama". Gledat ćemo i analizirati recentna ostvarenja tzv. "ispovjednog filma" Ane Opalić, Dane Budisavljević, Tihe K. Gudac i Eve Kraljević; a o novom valu hrvatskog filma i ženskoj poziciji unutar istog na okruglom će stolu govoriti Hana Jušić, Sonja Tarokić, Barbara Vekarić i Lana Kosovac. U ovom djelu programa sudjelovat će i producentica Zdenka Gold.

U suradnji s inicijativom Znaj znanje bit će održana projekcija hvaljenog filma "Lađa" i filmova poput "KOD: Ispravljanje rodnog jaza" koji govori o rodnom jazu u IT industriji, hvaljeni indie film "Gayby Baby" te "Prekrasna je kad se ljuti" – dokumentarac koji revitalizira zaboravljenu povijest odvažnih žena feminističkog pokreta druge polovice šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Osim umjetničkim programom, 9. Vox Feminae Festival svoju središnju temu "Zločinke" kontekstualizirati će i putem diskusija i panela:

4. studenog u 11 sati, Kino Europa (Müller): Stanje prava zatvorenica u hrvatskom pravosudnom sustavu

U organizaciji udruge RODA – Roditelji u akciji, panel će pokrenuti raspravu među ključnim akterima, institucijama, pravobraniteljstvima, organizacijama civilnoga društva i medijima, o stanju prava zatvorenica u hrvatskom pravosudnom sustavu te o posebnim izazovima s kojima se susreću žene zatvorenice u postupku suđenja, izvršenja kazne zatvora, probacijskog nadzora i resocijalizacije. 

5. studenog u 15 sati, Booksa: Prema sustavu podrške žrtvama seksualnog nasilja 

Cilj panela je nastaviti javnu debatu koja je kulminirala na 1. međunarodnoj konferenciji o seksualnom nasilju u Hrvatskoj, održanoj u Hrvatskom Saboru krajem listopada ove godine. U suradnji sa Ženskom sobom - Centrom za seksualna razgovarat će se o postojećim praksama, sustavu javnih politika i dostupnosti podrške za žrtve seksualnog nasilja te ćemo definirati preporuke za njihovo poboljšanje. 

5. studenog u 17 sati, Booksa: Humanitarna kriza i položaj žena

O iskustvu rada na terenu, od kampa u Opatovcu, na graničnim prijelazima Bapska-Berkasovo, do Harmice i Bregane, preko kampa u Brežicama u Sloveniji, kao i aktivističkog rada na promjeni restriktivnih migracijskih politika Europske unije, govore volonterke Inicijative "Dobrodošli".

6. studenog u 13 sati, Dokukino KIC: Seksualna i reproduktivna prava žena

Seksualna i reproduktivna prava žena jačanjem desničarskih struja pod posebnim su udarom, ali i povećalom javnosti zbog čega je potrebno problematizirati pitanje kontrole ženskog tijela i pobačaja kao zločina te utjecaja Crkve na definiranje društvenih stavova kroz suradnju s udrugom CESI i inicijativom Znaj znanje. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: voxfeminae.net


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 2. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

 3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  04.05.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije