12. FILMSKE MUTACIJE

Posveta vizionarskim filmskim praksama

ritn by: Filmske mutacije | 22.01.2019.
12. FILMSKE MUTACIJE: Posveta vizionarskim filmskim praksama
Jedan od najintrigantnijih filmaša današnjice, katalonski radikalni sineast Albert Serra gost je ovogodišnjih Filmskih mutacija, a u utorak, 22. siječnja održat će i masterclass na filmskom odsjeku Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.. Uz filmove Alberta Serre program uključuje i prvu retrospektivu katalonskog filmaša Pere Portabelle na ovim prostorima, kao i radove Jamesa Benninga, Haruna Farockija i Antje Ehmann. Dvanaesto izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma održava se od 20. 1. do 4. 2. u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Akademiji dramske umjetnosti i Kulturno informativnom centru KIC. Dio programa kasnije će gostovati i u riječkom Art-kinu Croatia te Kino klubu Split. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan.

Jedan od najintrigantnijih filmaša današnjice, katalonski radikalni sineast Albert Serra gost je ovogodišnjih Filmskih mutacija. Uz filmove Alberta Serre program uključuje i prvu retrospektivu katalonskog filmaša Pere Portabelle na ovim prostorima, kao i radove Jamesa Benninga, Haruna Farockija i Antje Ehmann.

Dvanaesto izdanje Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma održava se od 20. 1. do 4. 2. u zagrebačkim kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Akademiji dramske umjetnosti i Kulturno informativnom centru KIC. Dio programa kasnije će gostovati i u riječkom Art-kinu Croatia te Kino klubu Split. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan.

U programu Alberta Serre od 20. do 23. siječnja u kinu Europa bit će prikazano šest njegovih filmova, od posvete Fassbinderu "Cuba libre" (2013.), preko radikalnih književno-povijesnih porteta: mitskog putovanja Don Kihota i Sancha Panze "Viteška čast" (2006.) do "Smrti Luja XIV." (2016.). Uz razgovore u kinu Europa, Albert Serra će u utorak, 22. siječnja održati masterclass na filmskom odsjeku Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Smrt Luja XIV.
"Smrt Luja XIV." (FOTO: FM Press)

Filmovi Pere Portabelle umjetnički su dokumenti revolucionarnih ideja u razdoblju političke represije, zatvaranja i cenzure, u kojem je djelovala zajednica pjesnika, performera, kompozitora, konceptualnih umjetnika. Njegov fantazmatski materijalizam gesta je umjetničkog undergrounda stvarana u prikrivenim okolnostima, a dugotrajno prešućivanje jedan je od razloga da ćemo njegov rad tek sada vidjeti u našim kinima. O Portabellinom opusu u kontekstu međunarodne političke i materijalističke avangarde govorit će suosnivač i stalni suradnik festivala Jonathan Rosenbaum, koji od ranih 1970-ih piše o njegovim filmovima. Retrospektiva njegovih filmova odvija u kinu Europa od 20. do 23. siječnja, a u cijelosti u kinu Tuškanac od 24. do 28. siječnja.

Detaljan program provjerite na službenim stranicama festivala.

Lupiga.Com via Filmske mutacije

Naslovna fotografija: FM Press


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. PRŽENJE MOZGA: Za kim zvono zvoni? Za Srbijom!

  16.04.2019.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Za kim zvono zvoni? Za Srbijom!

 2. PARANOJA MARKA TOMAŠA: Ne opraštaj nam Bože!

  04.04.2019.

  Marko Tomaš

  PARANOJA MARKA TOMAŠA: Ne opraštaj nam Bože!

 3. OTETO IZ TMINE: Srpsko samoobmanjivanje o kolektivnoj nevinosti u klanju

  29.03.2019.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Srpsko samoobmanjivanje o kolektivnoj nevinosti u klanju

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije