PRVI FIJUK

Očekujte eksploziju bizarne estetike i sve časopise koje ste obožavali

ritn by: N.K. | 20.04.2017.
PRVI FIJUK: Očekujte eksploziju bizarne estetike i sve časopise koje ste obožavali
„Očekujte ukrštanje politike i umjetnosti, subverziju teorije, eksploziju bizarne estetike, narativne tokove i vizualne eskapade. Sajam izdavača, izložba časopisa, muzički kolektivi i tvrda žurka ― u 12 sati trajanja prvog zagrebačkog Fijuka“, poručuju iz Fijuka.

Prvi sajam malih izdavača, Fijuk Zagreb, održat će se ove subote, 22. travnja, u Galeriji Greta, smještenoj u zagrebačkoj Ilici na kućnom broju 92. Početak sajma malih, ali vrijednih izdavača, najavljen je za točno u podne, sa završetkom u ponoć.

“Fijuk je sajam malih izdavača - onih koji tiskaju / printaju / fotokopiraju / umnažaju, dakle, objavljuju knjige, stripove, časopise, fanzine, tejpove, plakate... Izdavali bi ih i kad bi se sve potpore ovog svijeta ukinule (tim češće!), sve državne institucije propale (tim više!) i raspali se svi regularni distribucijski lanci (tim šire!). Fijuk je direktna distribucija i direktni kontakt“, objašnjavaju organizatori Fijuka, Mreža antifašistkinja Zagreba (MAZ) koja se ovog posla uhvatila u suradnji s beogradskim festivalom Novo doba koji se već okušao u organizaciji beogradskog Fijuka.

Cilj je, navode iz MAZ-a, regionalnu publiku povezati s izdavačima i proizvođačima koji izvan standardnih tokova proizvodnje i distribucije „grade svoje paralelne svjetove, pletu nezavisne mreže i stvaraju nove odnose“. 

Fijuk Zagreb
Dvanaest sati Fijuka (ILUSTRACIJA: Fijuk Zagreb)

„Očekujte ukrštanje politike i umjetnosti, subverziju teorije, eksploziju bizarne estetike, narativne tokove i vizualne eskapade. Sajam izdavača, izložba časopisa, muzički kolektivi i tvrda žurka ― u 12 sati trajanja prvog zagrebačkog Fijuka“, poručuju.

Detaljni program možete pronaći na ovom linku, a sajam je zamišljen i kao izložba „svih časopisa koje smo obožavali“, koja će potrajati do 20 sati, a potom slijedi muzički program. Najavljeno je kako će nastupiti Nomad Jam, „putujući anarho-muzički kolektiv“, u čijoj svirci mogu sudjelovati svi koji dođu. Tu su i DJ's Krile & Žika, „strastveni sakupljači i revni vrtitelji muzičkog blaga“.

Od izdavača će se predstaviti (a mi vam ih predstavljamo linkovima na njihove web ili facebook stranice) - Anarhija/Blok 45, BRID, Centar za ženske studije, Libra Libera, Što čitaš?, This Town Needs PostersDAF, Komikaze, Slušaj najglasnije, Sito(S)tisak Zadruga, Mreža antifašistkinja Zagreba, STAF (Splitski antifašisti), Novo doba / FIJUK BG, Grejpfrut, Igor Hofbauer, Miron Milić i Barbara Matejčić.

Lupiga.Com

Naslovna ilustracija: Igor Hofbauer

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

  23.06.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

 2. IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

  19.06.2020.

  Nataša Škaričić

  IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

 3. OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

  18.06.2020.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije