MOLITVA ZA PRAVA ŽENA

Otvorenje izložbe Zdravo Marijo milosti puna

ritn by: P.V. | 16.11.2016.
MOLITVA ZA PRAVA ŽENA: Otvorenje izložbe Zdravo Marijo milosti puna
Milijana Babić u petak, 18. studenog, otvara u riječkoj galeriji multimedijalni prikaz negativnog utjecaja Katoličke crkve na ženska prava u Hrvatskoj.

"Zdravo Marijo milosti puna" naziv je nove izložbe umjetnice Milijane Babić koja će u petak, 18. studenog, biti otvorena u riječkoj galeriji Filodrammatica na Korzu. Radi se o multimedijalnom prikazu negativnog utjecaja Katoličke crkve na ženska prava u Hrvatskoj što je tema kojom se ova autorica već duže vrijeme bavi. 

Na izložbi Milijana Babić moći će se vidjeti videodokumentacija umjetničke akcije nazvane "7 dana za ženu", koja je nastala kao reakcija na međunarodnu katoličku molitvenu inicijativu "40 dana za život", što je posljednju godinu dana okupirala i prilaze hrvatskim bolnicama. Akcija "7 dana za ženu" je izvedena u Rijeci, u ožujku 2016. godine, a započela je uoči Međunarodnog dana žena.

"Izvedena je u suradnji s građankama i građanima Rijeke i SOS telefonom – Rijeka. Akcija u formi protesta započela je ispred Klinike za ginekologiju i porodništvo Kliničkog bolničkog centra Rijeka, nasuprot moliteljima spomenute inicijative, nastavljajući se narednih dana ispred državnih institucija i Katedrale Sv. Vida, a završila je na Međunarodni dan žena ispred Gradske uprave na riječkom Korzu. Navedeni dio izložbe sastoji se i od komentara na akciju koje je umjetnica bilježila za vrijeme njenog održavanja te preuzela s društvenih mreža i internetskih portala", objašnjenje je sastava i same povijesti nastajanja izložbe. Kako je izgledala riječka umjetnička akcija može se pogledati i u video prilogu portala Moja Rijeka o akciji "7 dana za ženu".

izlozba zdravo marijoPozivnica za izložbu "Zdravo Marijo milosti puna" (FOTO: Facebook/DrugoMore)

Drugi dio izložbe "Zdravo Marijo milosti puna" sporne su izjave iz katoličkih tiskovina u razdoblju između prošle i ove godine, a u tijeku je i dokumentacija intervencije u javnom prostoru.

"Angažirana izložba Zdravo Marijo, milosti puna Milijane Babić glas je za slobodu, za apoteozu pameti, za skidanje velova iluzija stanja na rubu pameti onima koji vjeruju da je u katoličkoj inicijativi '40 dana za život' riječ o nasljedovanju Krista. Ili kao što je Edward Snowden, tek kao CIA-in agent, shvatio da američki rat protiv terorizma nije rat protiv terorizma već da je riječ o američkoj gospodarskoj premoći nad ostatkom svijeta", reći će autorica predgovora Suzana Marijanić.

Autorica izložbe, Milijana Babić, diplomirala je likovnu umjetnost na Tehnološkom institutu u južnoafričkom Durbanu, a potom magistrirala na Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn u Ljubljani. Prošle godine je, zajedno sa švedskom umjetnicom Idom Hansson, dobila nagradu Grada Rijeke Ivo Kalina za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti u razdoblju 2013. i 2014. godine. Više o izložbi i autorici može se doznati na portalu drugo-more.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/MojaRijeka.hr

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize".


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

  28.05.2024.

  Srđan Puhalo

  UZ USVAJANJE REZOLUCIJE: Kako da se ne radujemo kada smo opet pobijedili, kako?

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 3. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije